Майчинството счетоводно - 91

• 36 179
  • 759
  •   1
Отговори
# 165
Понеже никой не отговори правя "up" на въпроса ми.
Какъв е начина да се разбера кога работодателят (счетоводството) е подал болничния към Нои?
С Пик се вижда, че БЛ е въведен в ЕРБЛРО - електронен регистър на болничните, но това мисля, че е свързано с това кога болницата го въвежда в регистъра. А, kога реално ще го видя излязал в Справка за представени в Нои документи и изплатени обезщетения от ДОО?
Благодаря!

# 166
  • Варна
А, kога реално ще го видя излязал в Справка за представени в Нои документи и изплатени обезщетения от ДОО?
Благодаря!
2-3 дни, след като работодателят/счетоводителят ви го е предал в НОИ.

# 167
А, kога реално ще го видя излязал в Справка за представени в Нои документи и изплатени обезщетения от ДОО?
Благодаря!
2-3 дни, след като работодателят/счетоводителят ви го е предал в НОИ.

А, какъв е начина да знам кога е предаден от работодателя към Нои? Защото аз го дадох на работодателя на 22.11 и още не го виждам в системата на Нои.

# 168
  • Варна
Гери, освен да питаш лично, работодателя... Нашата счетоводителка ги подава късно (НО в законоустановеният срок). Моят болничен го дадох на 3.11 и все още не го е предала към НОИ, има право да го направи до 10.12.

# 169
Ясно, мерси много. Към момента не върви да й звънна на шефката да я питам това.
А, иначе ако случайно не гонподадат в срок какви са вариантите? Примерно забравят го от счетоводството или нещо друго се случи, какво се случва тогава ?

# 170
  • София-Младост
Обаждаш се и ги подсещаш. Единствения начин е да проверяваш с ПИК в сайта на НОИ. Крайният срок вече нееднократно е писан тук, до 10 - то число на месеца, следващ този, в които вие сте го предали на работодателя.
Обезщетението не се губи, просто ще се забави, ако е забавено и подаването.

# 171
Това ме интересуваше - дори при най-лош сценарии да знам, че обезщетението не се губи.
Благодаря

# 172
  • София
А какво значи,, дата на ведомост"?

# 173
Влизам с ъпдейт по казуса с 45-дневния болничен.
АГ каза, че съм първи такъв случай (явно заради по-малка град) и че според нея няма как да стане защото после няма да излиза общо 135 дни.
За жалост ударих на камък със звъненето на НОИ и се чудя има ли смисъл да ходя лично да питам.
Става дума за забавяне с около 10-15  дни тоест искам болничния да е само 30дни  по ред причини.

# 174
АГ каза, че съм първи такъв случай (явно заради по-малка град) и че според нея няма как да стане защото после няма да излиза общо 135 дни.
За жалост ударих на камък със звъненето на НОИ и се чудя има ли смисъл да ходя лично да питам.
Става дума за забавяне с около 10-15  дни тоест искам болничния да е само 30дни  по ред причини.
Няма проблем. Третият болничен така или иначе ще ви го издава педиатър,просто няма да са общо 135 дни, а по-малко. Аз не си ползвах целия 45-дневен болничен, не е имало проблеми.

# 175
Става дума за забавяне с около 10-15  дни тоест искам болничния да е само 30дни  по ред причини.
Няма проблем. Третият болничен така или иначе ще ви го издава педиатър,просто няма да са общо 135 дни, а по-малко. Аз не си ползвах целия 45-дневен болничен, не е имало проблеми.
Т.е. АГто ми, ако звънне в НОИ ще и кажат, че няма проблеми?
Каза че иска да е сигурна, че не нарушавала закона.
А аз сама няма как да си напиша болничен Simple Smile

# 176
Здравейте! Имам въпрос по следния казус. В момента съм в майчинство и за да бъда по-конкретна - текат ми дните от третия болничен. С работодателя ми имам два договора - трудов и граждански. И двата са на един Булстат. Мога ли да продължа да работя по гражданския си договор и съответно да получавам средства по него. От НОИ казват, че щом гражданският ми договор е при същия работодател, при който ми е трудовия договор, не може. В интернет чета различни мнения, че няма проблем. Ще бъда благодарна, ако някой може да внесе яснота.

# 177
tinki някъде пишеше точно по кой чл. и ал. е твоя казус, но в момента не мога да го открия. Може би този отговор ще ти е от полза
Скрит текст:
Т.е. АГто ми, ако звънне в НОИ ще и кажат, че няма проблеми?
Каза че иска да е сигурна, че не нарушавала закона.
А аз сама няма как да си напиша болничен Simple Smile

# 178
Чл. 30 от НМЕ

# 179
  • София-Младост
Здравейте! Имам въпрос по следния казус. В момента съм в майчинство и за да бъда по-конкретна - текат ми дните от третия болничен. С работодателя ми имам два договора - трудов и граждански. И двата са на един Булстат. Мога ли да продължа да работя по гражданския си договор и съответно да получавам средства по него. От НОИ казват, че щом гражданският ми договор е при същия работодател, при който ми е трудовия договор, не може. В интернет чета различни мнения, че няма проблем. Ще бъда благодарна, ако някой може да внесе яснота.
Къде го казват това НОИ?
Единственото което е...този ГД да не е прикрит ТД.
https://accountingnews.bg/%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0-% … B2%D0%BE-129.html

Общи условия

Активация на акаунт