Майчинството счетоводно - 91

• 36 167
  • 759
  •   1
Отговори
# 180
Скрит текст:
Здравейте! Имам въпрос по следния казус. В момента съм в майчинство и за да бъда по-конкретна - текат ми дните от третия болничен. С работодателя ми имам два договора - трудов и граждански. И двата са на един Булстат. Мога ли да продължа да работя по гражданския си договор и съответно да получавам средства по него. От НОИ казват, че щом гражданският ми договор е при същия работодател, при който ми е трудовия договор, не може. В интернет чета различни мнения, че няма проблем. Ще бъда благодарна, ако някой може да внесе яснота.
Къде го казват това НОИ?
Единственото което е...този ГД да не е прикрит ТД.
https://accountin--reklamen-spam186--/%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D … %B5-%D0%BD%D0%B0-
%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-129.html
[/quote]

Такава информация ми дават от НОИ на контактния им телефон. Не можело понеже трудовата характеристика на гражданския договор била същата като тази на трудовия договор. На една и съща длъжност се водя и на двете места, но и уточняват, че не можело гражданския договор да е към същия Булстат на работодателя, при който ми е основния трудов договор.
Посочения линк не се отваря, ако е нещо по темата, не мога да го видя.

# 181
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Щом длъжността и длъжностната х-ристика са еднакви е нормално да приемат, че работата е една и съща.

# 182
  • София-Младост
Щом длъжността и длъжностната х-ристика са еднакви е нормално да приемат, че работата е една и съща.
При ГД прави ли се трудова характеристика? Там длъжности няма...някой те наема да свършиш някаква работа, на мен на прикрит ТД ми намирисват нещата. Явно и на НОИ щом така са отговорили.

# 183
Здравейте!

Вече съм задавала в предната тема въпроса си:

Цитат
Имам 3 деца и съм по майчинство, но тази година съм работила 3 месеца и имам данъчна основа, която стига само за едно от децата. Първото ми дете е от различен баща. Мога ли аз да подам при работодател заявлението, в което да пиша само него, а бащата на другите ми 2 деца да подаде за тях заявление при неговия работодател?

Тук ми отговорихте, че това може да стане така, но работодателят ми твърди, че не може двамата родители да подадем при работодател и единият от нас трябва да подаде годишна данъчна декларация.

Знаете ли със сигурност кое е вярно?

# 184
  • София-Младост
Абсолютно вярно. Само единия родител може да ползва данъчното облекчение през работодотел. Ако се налага ползване и от другия, той го прави само с подаване на ГДД.

# 185
Абсолютно вярно. Само единия родител може да ползва данъчното облекчение през работодотел. Ако се налага ползване и от другия, той го прави само с подаване на ГДД.

Точно така.

# 186
Момичета, от юли съм в болничен, а на 26 август родих. Питах счетоводството дали през работодател или лично трябва да подам за тези 450 лв.а те ми твърдят , че не мога да кандидатствам, защото в момента нямам доход от работодател аз им казвам, че до юли имам необходимия доход, но те казват, че в момента нямам никакъв и не мога. Може ли за разяснение?

# 187
  • sofia
Ще е нужно да пуснеш ГДД или през таткото да вземете сумата, ако е на трудов договор.

# 188
Здравейте Simple Smile
Имам следния въпрос :
Виждам ,че работидателя ми е подал Молба- Декларация по член 50-51 от дата 31.10.2021г , какво значи това? В смисъл за какво се отнася,защото до сега взимах Социалнито майчинство ,поради недостиг на осигурителен стаж за такова от НОИ ?

# 189
Здравейте, по майчинство съм от тази година м. май. Днес пуснахме декларация за данъчното облекчение през таткото и неговата фирма, обаче преди малко по новините служител на НАП каза, че когато единият родител подава декларацията за данъчното облекчение, то другият задължително подава друга декларация (не съм въобще на ясно с тези неща и не разбрах каква друга декларация, може би говореше за годишна данъчна декларация). Може ли разяснение сега трябва ли да подавам аз нещо, при положение че съм в майчинство и съответно ако бях на работа какво трябваше да направя, защото питам и за приятелка, която направи същото, но не е по майчинство от декември месец миналата година и в момента е на ТД.
Благодаря предварително!

# 190
Здравейте, по майчинство съм от тази година м. май. Днес пуснахме декларация за данъчното облекчение през таткото и неговата фирма, обаче преди малко по новините служител на НАП каза, че когато единият родител подава декларацията за данъчното облекчение, то другият задължително подава друга декларация (не съм въобще на ясно с тези неща и не разбрах каква друга декларация, може би говореше за годишна данъчна декларация). Може ли разяснение сега трябва ли да подавам аз нещо, при положение че съм в майчинство и съответно ако бях на работа какво трябваше да направя, защото питам и за приятелка, която направи същото, но не е по майчинство от декември месец миналата година и в момента е на ТД.
Благодаря предварително!

Нещо различно казаха от НАП. Става дума за ситуация, в която доходите на единия родител не са достатъчни, за да се получи цялото данъчно облекчение. В тези случаи вторият родител също може да подаде декларация за да вземе остатъка от облекчението, но това вече не може да стане през работодател, а само с годишната данъчна декларация.
Ако данъчната основа на мъжа Ви е достатъчна, няма нужда да подавате нищо.

# 191
Благодаря предварително!

Нещо различно казаха от НАП. Става дума за ситуация, в която доходите на единия родител не са достатъчни, за да се получи цялото данъчно облекчение. В тези случай втория родител също може да подаде декларация за да вземе остатъка от облекчението, но това вече не може да стане през работодател, а само с годишната данъчна декларация.
Ако данъчната основа на мъжа Ви е достатъчна, няма нужда да подавате нищо.

Изясниха ми се сега нещата. Благодаря и спокойна нощ! ☺

# 192
Здравейте,
При болничен за бременност,  преди 45 дневният, ако се пусне такъв (около 20 дни преди 45 дневният), работодателя ли плаща отново 1вите 3 дни и на какъв %?

# 193
Здравейте! Бременна съм в 31 г.с. и ми престои да изляза в болничен, но не ми е ясно как става. Ще бъда отпуск от средата на декември до 31.12.2021. През новата година до термина искам да бъда болничен. Обсъдено е с работодателя. Интересувам се дали болничния трябва да бъде издаде от 01.01.2022 или от 04.01.2022? Този болничен кога трябва да се вземе от болницата и да се занесе в работата?

# 194
При положение, че 04.01.22 е първият работен ден, то логично да е от тогава.
Длъжна сте да информирате работодателя в двудневен срок, че сте в болничен, а кога ще го занесете зависи от вас.

Общи условия

Активация на акаунт