Майчинството счетоводно - 91

• 36 129
  • 759
  •   1
Отговори
# 195
  • София-Младост
Здравейте,
При болничен за бременност,  преди 45 дневният, ако се пусне такъв (около 20 дни преди 45 дневният), работодателя ли плаща отново 1вите 3 дни и на какъв %?
Преди дневния си е "обикновен" болничен за временна неработоспособност, без значение дали е заради настинка,  или във връзка с бремеността. Първите три работни дни се плащат от работодателя в размер на  70 % от брутното за месеца. Освен ако не е продължение на предходен болничен, тогава е изцяло за сметка на ДОО.

# 196
Здравейте.
Имам един въпрос, работя с трудов договор, и искам да сключа граждански на друго място. Счетоводителя, който е на мястото с ТД има ли достъп до партидата ми в НАП и може ли да го види договора или не?

# 197
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте.
Имам един въпрос, работя с трудов договор, и искам да сключа граждански на друго място. Счетоводителя, който е на мястото с ТД има ли достъп до партидата ми в НАП и може ли да го види договора или не?

Не, няма как да има тази информация, ако не ми я кажете.

# 198
Pantera666, много благодаря💐

# 199
При положение, че 04.01.22 е първият работен ден, то логично да е от тогава.
Длъжна сте да информирате работодателя в двудневен срок, че сте в болничен, а кога ще го занесете зависи от вас.

Благодаря за отговора! Просто до сега не съм използвала болничен и не ми беше ясно каква е процедурата.

# 200
  • София
Здравейте ,  първа година майчинство съм и искам да си отворя фирма . В такъв случай това ще се отрази ли на майчинството ми ? Ако фирмата е на мое име , значи ли ,че трябва да се водя на работа в нея ? Глупави въпроси задавам ,но не съм наясно изобщо . Благодаря ви .

# 201
Здравейте! Един въпрос за болничен - до 02.12 бях в 14 дневен болничен издаден от АГ специалист преди да избера лекар, който ще води женската консултация. За съжаление се наложи да се продължи. Сега вече лекарят, който ми води женската консултация уж ме води в болница три дни и каза, че ако с налага следващ болничен вече ще се издава на 6 7 януари. Седейки сега и смятайки нещо не ми се връзват нещата( има вероятност да греша). Така не се ли получава прекъсване ? 03.12 + 30 дни не е ли 02.01.22-ра?

# 202
Най-вероятно е имал предвид, че тогава ще се издаде със задна дата болничният и ще си е продължение.

# 203
Здравейте! Един въпрос за болничен - до 02.12 бях в 14 дневен болничен издаден от АГ специалист преди да избера лекар, който ще води женската консултация. За съжаление се наложи да се продължи. Сега вече лекарят, който ми води женската консултация уж ме води в болница три дни и каза, че ако с налага следващ болничен вече ще се издава на 6 7 януари. Седейки сега и смятайки нещо не ми се връзват нещата( има вероятност да греша). Така не се ли получава прекъсване ? 03.12 + 30 дни не е ли 02.01.22-ра?

Може да е от датата на "изписване" 30 дни.

# 204
Здравейте,целият ноември без последните два дни 29.11 ,30.11 съм в неплатен отпуск.Последните два дни съм на работа,тъй като не ми се полага вече неплатен от тези ,които се водят за стаж.Въпросът ми е мога ли да кандидатствам за помощта за дете до 14 години при положение ,че два дни съм била на работа ,а детето е било он лайн на училище през тези два дни.

# 205

Може да е от датата на "изписване" 30 дни.
Да, предполагам, че е така, но все пак има прекъсване. Тези дни от 3ти до 6ти включително как се отразяват? 3 -ти беше работен . Трябва да представя нещо на работодателя за него.

# 206
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Болничният продължава ли се или има прекъсване?
Ако има прекъсване, пускаш отпуск.Няма какво друго щом не си била на работа.

# 207
Здравейте, за първи път пиша тук, дано някой има отговор на въпроса ми😊Бременна съм в 4 месец и искам да започна работа с цел да взема по високо майчинство  от социалното. Та въпроса ми е дали ще имам право на такова ако започна работа сега, имам трудов стаж около 3 години?

Последна редакция: нд, 05 дек 2021, 23:15 от Zmayan Kuin Stela 605772

# 208
  • София-Младост
Започвайки сега работа, ще взимате обезщетение на база дохода ви 24 месеца назад, кчитано от месеца преди излизане в 45 дневен болничен.
А социалните нямат място  в случая.

# 209
Здравейте, имам следния въпрос. Синът ми е на година и 1 седмица. Вчера разбрах, че съм бременна. Първата година вземах доста високо майчинство. Какво следва да направя, за да вземам високо майчинство и с второто дете? Предложиха ми следното: прехвърлям си майчинството за втората година на бабата и се връщам на работа (там ще бъда на висока осигуровка), а ако не се чувствам добре след трети месец излизам в болничен. Благодаря предварително за съдействието!

Общи условия

Активация на акаунт