Майчинството счетоводно - 91

• 36 042
  • 759
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте. Бих искала да попитам следното - мъжът ми упражнява свободна професия. Има ли право дя използва 15 дни отпуск, които се дават на бащата след изписване от болница на бебето и съответно какви документи следва да бъдат подадени и пред НОИ ли, с оглед на това, че сам си е работодател. Благодаря.

# 316
  • София
Станислава, да не би да е объркан входящ номер. Имах такъв случай с мой болничен, който чаках дълго и след като се обадих до счетоводството ми казаха, че са върнали от НОИ болничния, че трябвало да се входира с правилния номер.
Пратих писмото по Вайбър на счетоводителката, изрично ми каза да не и звъня повече защото беше изнервена
Прочела го е и е направила каквото трябва и ми звънна да ми каже че всичко е поправено... Да се надяваме до Коледа да ми преведат всичко или поне този късия болничен

# 317
Здравейте! Нужна ми е малко помощ с калкулатора за майчинство на КиК.
    Прочетох указанията за попълване на калкулатора и уж разбрах как се попълва. Но срещам проблем - ако съм разбрала правилно за цял месец болничен при примерна сума получена от нои 800 лв се попълва колона "болнични" и се избира 80%, ако пък си знаем дохода, от който е изчислен болничния пишем него в колона болничен и избираме 100 % без да попълваме  другите три колони ( бруто, нето и осиг. доход), за да няма дублиране. Разиграх и двата варианта с получена сума и 80% и доход и 100% при натискане на бутона "изчисли" ми дава, че полето осигурителен доход е задължително и не ми прави изчисление. Къде греша?

# 318
Здравейте, на 29 декември влизам в 45 дневния болничен преди термин. За него нужно ли е да имам 12 месеца стаж, защото   12 месеца ще ги направя януари месец, но в системата на ной ще излезе чак февруари. Парите ще ги изплатят ли след като направя нужния стаж или изгарят

# 319
Здравейте, на 29 декември влизам в 45 дневния болничен преди термин. За него нужно ли е да имам 12 месеца стаж, защото   12 месеца ще ги направя януари месец, но в системата на ной ще излезе чак февруари. Парите ще ги изплатят ли след като направя нужния стаж или изгарят
Да, нужно е да имаш 12м стаж. Няма да получиш пари със задна дата. Плащане ще имаш, когато натрупаш необходимият стаж.

# 320
Ако имате ПИК от НОИ може да подадате през системата за ел.връчване
https://edelivery.egov.bg/
Ако това е отправено към мен, имам ПИК,но не се ли изисква ел. подпис за подаването?

# 321
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,Мами!Предатои ми първо раждане в България.Цяла година не живях в страната.Неосигурена съм. Преди това съм работила само за половин година 2019 лятото до 2020 началото.Въпросът ми е: Трябва ли да се осигурявам,за да получа някакъв вид майчинство или помощи???
Полагат ви се единствено  помощи от Агенцията по социално подпомагане.Питайте там за повече информация.

# 322
  • София-Младост
Ако имате ПИК от НОИ може да подадате през системата за ел.връчване
https://edelivery.egov.bg/
Ако това е отправено към мен, имам ПИК,но не се ли изисква ел. подпис за подаването?
Ами отворете линка итам си пише, вход с КЕП и вход с ПИК от НОИ.
Здравейте. Бих искала да попитам следното - мъжът ми упражнява свободна професия. Има ли право дя използва 15 дни отпуск, които се дават на бащата след изписване от болница на бебето и съответно какви документи следва да бъдат подадени и пред НОИ ли, с оглед на това, че сам си е работодател. Благодаря.
Ако е СОЛ и се е е осигурявал за фонд ОБщо заболяване и майчинство ще има право и на обезщетение.
Документите мисля са описани в първия пост или има препратка към тях.

# 323
Здравейте,Мами!Предатои ми първо раждане в България.Цяла година не живях в страната.Неосигурена съм. Преди това съм работила само за половин година 2019 лятото до 2020 началото.Въпросът ми е: Трябва ли да се осигурявам,за да получа някакъв вид майчинство или помощи???
Полагат ви се единствено  помощи от Агенцията по социално подпомагане.Питайте там за повече информация.

Ако жената се осигурява сега през бремеността си и стажът и стане 12 месеца заедно с този, който е имала, пак ли няма да има право на 2 г. платено майчинство?

# 324
Изгаряте ! Нищо няма да ви платят !
Аз съм същия случай! Само чаках и си останах с чакането!

# 325
  • София-Младост
Еха, доста крайно...какво значи изгаряте. КСО казва, че ви трябват 12 месеца осиг. стаж, за да получавате обезщетение за бременост и раждане....вие ги нямате към датата на издаване на 45 дневния. Но пък този отпуск се зачита за осигурителен стаж. Така че "натрупвате" си 12 месеца изаповате да получавате обезщетение. Не със задна дата разбира се. А от датата на придобиване на изискуемия стаж.

# 326
Какво значи, че изгаряте? Тези пари НЕ ви се полагат! Има изискване за 12м осигурителен стаж.Вие го нямате! Значи, Вие не сте внесли нищо в държавата, но очаквате тя да ви дава пари 2г?Да бяхте прочели условията за придобиване на майчинство, преди да имате някакви претенции. Тогава нямаше да чакате…

# 327
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Полагат ви се единствено  помощи от Агенцията по социално подпомагане.Питайте там за повече информация.

Ако жената се осигурява сега през бремеността си и стажът и стане 12 месеца заедно с този, който е имала, пак ли няма да има право на 2 г. платено майчинство?
В случаят, който ти описваш и има текущо осигуряване, се полагат обезщетение 2 години.

# 328
Какво значи, че изгаряте? Тези пари НЕ ви се полагат! Има изискване за 12м осигурителен стаж.Вие го нямате! Значи, Вие не сте внесли нищо в държавата, но очаквате тя да ви дава пари 2г?Да бяхте прочели условията за придобиване на майчинство, преди да имате някакви претенции. Тогава нямаше да чакате…

Значи ,че не сте запозната с моя случай ,за да съдите! На мен не ми достигнаха някакви дни за 45 дневния болничен.И напълно съм запозната , бях си ги изчислила даже ,сметките ми се оказаха криви ,заради последния ми работодател ,който ме е водил на 4 ч осигуровка . Това не го знаех и така изгорях. Към момента си имам стажа и получавам майчинство!

# 329
Подписала сте договор за 8ч., а са Ви водили на 4ч.?

Общи условия

Активация на акаунт