Майчинството счетоводно - 91

• 36 036
  • 759
  •   1
Отговори
# 345
pantera666, това имам предвид , каква им е практиката. От първи юни съм в непрекъснаът болничен и ми се случи няколко пъти да ми изплатят болничните преди да са изтекли. А вярно ли е , че януари НОИ не правят преводи, защото и такова нещо четох, а ми звуч доста невероятно.

# 346
pantera666, това имам предвид , каква им е практиката. От първи юни съм в непрекъснаът болничен и ми се случи няколко пъти да ми изплатят болничните преди да са изтекли. А вярно ли е , че януари НОИ не правят преводи, защото и такова нещо четох, а ми звуч доста невероятно.
Това не е вярно. Просто изплащат майчинството за декември в края на декември, вместо началото на януари.Съответно януари няма превод.

# 347
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

На първо място си спазват сроковете за обработка дори на подадени през декември болнични.
Има преводи през януари.
Гледат в края на декември преди Нова година да преведат майчинството, което обикновено превеждат в началото на януари, на тези които вече го получават, а не тепърва са им подадени документите за втората година.

# 348
  • София
Последния ми БЛ е от 15 дек до 26 ян, което се съмнявам да го изплатят до края на год ако го дам утре например

# 349
Последния ми БЛ е от 15 дек до 26 ян, което се съмнявам да го изплатят до края на год ако го дам утре например

Болничният и майчинството нямат нищо общо.
За теб важи първото изречение от поста ми.
Още повече в твоя случай ясно написах как няма да ти платят преди да се оправят всички болнични листи от поредицата.За този който е до средата на декември има надежда.
За следващ дори да бъде подаден утре няма 10 работни дни до края на годината, че да бъде платен.

# 350
  • София
Цитирам :
За този който е до средата на декември има надежда.
Надежда за сега в четвъртък или на 30?

# 351
Цитирам :
За този който е до средата на декември има надежда.
Надежда за сега в четвъртък или на 30?

Според мен до края на годината ще бъде платен, дали тази или другата седмица не мога да кажа.

# 352
  • София

Превода за този късия БЛ ще го получа утре, а има ли надежда този дългия да ми го преведат в четвъртък?

За съжаление чак в сряда ще разбереш.Проверявай сайта.Стискам палци да те зарадват за Коледа Simple Smile
Може и във вторник през нощта.
Снощи в 1:24ч ми показа за този превод
Редактирам се защото никой не е писал

В сайта на НОИ се показа това нещо, какво значи?

Последна редакция: вт, 21 дек 2021, 09:48 от Станислава5642

# 353
Дами, имам един леко оплетен казус, за който не намирам пълна инфомация, моля, ако някой се е сблъсквал, да пише. В началото на ноември ми изтече втората година платено майчинство. Още преди повече от година говорих с ръководителя на старото ми работно място и му казах, че искам да се върна (мога да работя дистанционно). Добре, всичко наред, но уж се разбрахме да говорим след нова година, после болни от коронавирус, заети и т.н., аз междувременно започнах да помагам в друга фирма с граждански договор. През септември отново говорих с работодателя си, малко по-късно се разбрахме, че ще се върна на работа. Имам заместник, не съм питала какво се случва с нея, а и тя си знаеше от самото начало, че е назначена за година, най-много две. Обаче - минава още време, мотаха ме, заетост, други проекти, какво ли не, и онзи ден нова изненада - предложение да напусна доброволно с обезщетение.
Казах, че ще проверя кое ми е по-изгодно и доколкото разбрах, ако сега ме съкратят, ще имам право на 12 месеца борса с 60% от последното ми възнаграждение, като се извадят месеците на неплатено майчинство, т.е. два месеца вероятно. Принципно и за работодателя е по-изгодно финансово просто да ме съкрати - само не знам Инспекция по труда дали ще разреши, ама това не е мой проблем.
Все още сме приятелски настроени, обещаха да направят това, което ми е най-изгодно, обаче...
Писах на счетоводството, за да не остане само разговори по телефон. Нямам отговор. Прекият ръководител, от когото зависи, не ми вдига телефона. Идат празници, а всяко протакане означава повече неплатено майчинство и по-ниско обезщетение, плюс неизвестност. Имам предложение за повече работа и по-високо заплащане от нова фирма и чакат отговор какво ще правим (там заради детето мога да работя от вкъщи, с непълно работно време и пр. гъвкавост.

Въпросът ми е - как се заявява, че искам да се върна на работа? Какво да направя срещу протакане? Правилно ли съм прочела, че на борса ще имам право на обезщетение според последния осигурителен доход за времето на платено майчинство?

# 354
Няма такова нещо като неплатено майчниство.
Не си разбрала за изчислението на майчинството.

КСО
Чл. 54б. (Нов - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер на обезщетението за безработица.

Месеците от първата година майчинство се изчисляват на база дохода, от който е изчислено самото обезщетение, а втората година влиза в изчислението на база МРЗ.Неплатените месеци също влизат на база МРЗ.
Заявяваш, че искаш да си прекратиш неплатения отпуск считано от дата и така.Срещу протакане не виждам какво може да се направи освен жалба до ИТ.

# 355
Много благодаря! Разбирам, че ако продължи протакането, ми се измества 24-месечния период и хващам по-малко осигуряване на заплата и повече на МРЗ.

# 356
  • София-Младост

Vessela Nickolaeva
След приключване на майчинството началото на м.11 до сега...отпуск ли ползвате-платен?

# 357
Здравейте!Според сайта на Нои,имам изплатен болничен с ведомост от 20.12,реално днес,както обикновено трябваше да си получа превода.Но деня вече свърши,а няма нищо.Звънях в банката,нямало проблем с картата или нещо друго,нямало превод нареден.Звънях в НОИ,казаха,че толкова скоро нямат информация,и че имало време,какво съм бързала.Имате ли представа какъв може да е проблема?На някой случвало ли му се е?

# 358
  • София
Аз нямам изчислена сума та камоли утре да имам дата на ведомост..... Значи моя превод няма да е утре, нали?

# 359
Здравейте! Днес видях в сайта на НОИ, че вчера имам изплатени 390 лева. Този месец ми свърши първата година майчинство, но си мислех, че ще продължа да взимам по 650 лева. Или просто не са ми подадени документите за втората година майчинство и получавам сумата до 17.12.? Днес звънях няколко пъти на счетоводителката да я питам дали са ми подадени документите, но не вдигна. Ако ги подаде по-късно проблем ли ще бъде? Извинявам се, ако тези въпроси ги има вече зададени.

Общи условия

Активация на акаунт