Майчинството счетоводно - 91

• 35 968
  • 759
  •   1
Отговори
# 465
  • София-Младост
Така или иначе крайния срок за подаване на ГДД от физ.лица е 30.04.. НАП съветеват това да се прави след 01.03., когато работодателите са подали данни з алицата към НАП  идефакто ГДД излиза попълнена, вие само си сверявате данните.
А и наличието на ПИК от НАП прави подаването лесно, без да се налага посещение на офис.

# 466
Нямам и ПИК код. Ще видим като се постопли и малко се подобри епидемичната обстановка може да отида, ако не съм изтървала сроковете.

Можехте да си спестите всички тези терзания, ако бяхте подали /или съпругът Ви/ декларацията пред работодател.
Но срокът беше до края на декември.

# 467
Здраве да е:)

# 468

Къде е регламентирана финансовата помощ от общината и каква се води точно? Какви документи се изискват?
Регламентирана е в приетия от Общинския съвет правилник. Води се еднократна помощ за новородено/осиновено дете. Подава се заявление по образец+ копие от дипломите на двамата родители. Както е написала Габи, 500лв е за първо дете, на което поне един от родителите е с висше образование.

# 469

Къде е регламентирана финансовата помощ от общината и каква се води точно? Какви документи се изискват?
Регламентирана е в приетия от Общинския съвет правилник. Води се еднократна помощ за новородено/осиновено дете. Подава се заявление по образец+ копие от дипломите на двамата родители. Както е написала Габи, 500лв е за първо дете, на което поне един от родителите е с висше образование.

Това за всеки град ли е ?

# 470
  Това за всеки град ли е ?
Не. Всяка община решава дали да дава такава помощ и колко. Съседната община примерно дава по 1000лв за първо дете.

# 471
Здравейте!
В момента използвам първа година майчинство, но ще го прекратя, защото детето ми ще бъде записано на ясла.
Бременна съм и поради рисков фактор на работното ми място ще трябва да си пусна болничен(ЛКК) до края на втората бременност.
Въпросът ми е как ще бъде изчислено обещетението, което ще получавам, докато съм в болничен и след това в майчинство(първа година с второ дете) - на база на трудовото възнаграждение, коетл съм получавала преди първото майчиство или на база на обещетението, което съм получавала през последните месеци.
Благодаря за отзовалите се на въпроса ми.

# 472
  • София-Младост
Винаги обезщетенията се изчисляват на база било 12 или 24 месеца назад, от месеца предхождащ издаването на болничния. Без да ги интересува вие дали сте работили тогава, дали сте били отпуск, болничен или майчинство.

# 473
Много благодаря за отговора. А необходимо ли е да имам работен ден преди да си взема болничен след приключването на майчинството?

# 474
  • София-Младост
Не, не е необходимо.

# 475
Здравейте. От 8 ми януари зaпочна моят 45 дневен болничен преди раждане и е до 21 ви февруари. Имам едно питане. Частта за януари, февруари ли ще бъде изплатена или болничния се изплаща на куп?

# 476
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте. От 8 ми януари зaпочна моят 45 дневен болничен преди раждане и е до 21 ви февруари. Имам едно питане. Частта за януари, февруари ли ще бъде изплатена или болничния се изплаща на куп?

Принципът на изплащане е както за всички останали болнични.Зависи от подаването към НОИ.

# 477
  • София
Влизам да се похваля 😊

След 2 м чакане

# 478
  • София-Младост

Станислава5642
Само ще добавя, че при теб забавянето не идва от НОИ, а от липса на документ-предходен болничен.
Да не остане някой с грешно впечатление, че се бавят плащания с месеци Wink

# 479
  • София
И от това че е нямало някакъв код първо бил с късия БЛ после не бил с него а с другия след раждането...... Жената от НОИ ми каза докато не се направи няма плащане, то добре че се обадих.....
И искам д а благодаря на всички, които се включиха със съвети какво да правя!

Общи условия

Активация на акаунт