Майчинството счетоводно - 91

• 35 893
  • 759
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте!
Днес започва 45-дневния ми болничен.
В срок от 10 работни дни, от подаването му към НОИ от работодателя, ще получа ли превод за цялата сума или ще е на два пъти, заради това, че болничния е в два календарни месеца?
Болничният ти обхваща дори 3 месеца. Има дни и от март. Никой не може да ти каже кога и какво ще ти се изплати, при положение, че не се знае кога ще бъде предаден в НОИ.
Ако го предадат веднага към НОИ, то ще получиш плащане за дните от януари в началото на февруари. За февруари ще получиш плащане след изтичане на месеца.
Само, че има вариант, работодателя да чака крайният срок, който е 10 февруари. Тогава ще получиш плащане в края на февруари и има вероятност да го изплатят целият.

# 571
От теб към счетоводството и те към НОИ.
БЛ изтича на 26 януари, а този документ трябва да се подаде колко дни преди тази дата?
Питам за да знам дали да звъня още днес в счетоводството

Може да звъннете утре и да питате Вашето счетоводство кога искат да им предоставите документите. Те са запознати кога ги придвижват.

П.С.: Ако не успеете утре, може да им се обадите и в четвъртък или петък.

# 572
  • Sofia
Нали и първият 45-дневен болничен преди раждането се изплащаше на 90% от брутната среднодневна заплата, като останалите?
Питам, защото раждах преди 6г и половина и вече не си спомням как беше, а една приятелка твърди, че изплащали този болничен на 100%.

# 573
Нали и първият 45-дневен болничен преди раждането се изплащаше на 90% от брутната среднодневна заплата, като останалите?
Питам, защото раждах преди 6г и половина и вече не си спомням как беше, а една приятелка твърди, че изплащали този болничен на 100%.
90%

# 574
Здравей те майчета през месец май очакваме близнаци който се водят 3 и 4 дете та въпроса ми е след като не съм осигурена и не съм работила на договор по време на бременност на какви помощи имам право за близнаци те ще съм ви много благодарна ако някой може да ми каже България Предварително на всичкй

# 575
Здравейте, ако си прекратя майчинството и след това трудовия договор ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, ще ми изплатят ли неизползванаа отпуска?

# 576
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, ако си прекратя майчинството и след това трудовия договор ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, ще ми изплатят ли неизползванаа отпуска?
Да.

# 577
Здравейте.
Имам нужда от малко съдействие. Аз съм самоосигуряващо се физическо лице адвокат.Досега номерът на адвокатите по БУЛСТАТ беше техният ЕГН. От м. Януари, 2022 г. Имам нов (различен) номер по БУЛСТАТ. В НАП вече имам нова партида с новия номер, през която ще си пускам ежемесечно декларация 1.Та питането ми е:
1. В болничния, който предстои да взимам , ЕГН ли трябва да ми се впише или този номер по БУлСТАТ?

2. И след това, аз болничните ги представям онлайн чрез уеб приложението и пеограмния продукт на НОИ. Там като осигурител ( какъвто съм си аз самата) ЕГН ли да посоча или номера по БУЛСТАТ?

П.С. НОИ не вдигат от две седмици!

# 578
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте.
Имам нужда от малко съдействие. Аз съм самоосигуряващо се физическо лице адвокат.Досега номерът на адвокатите по БУЛСТАТ беше техният ЕГН. От м. Януари, 2022 г. Имам нов (различен) номер по БУЛСТАТ. В НАП вече имам нова партида с новия номер, през която ще си пускам ежемесечно декларация 1.Та питането ми е:
1. В болничния, който предстои да взимам , ЕГН ли трябва да ми се впише или този номер по БУлСТАТ?

2. И след това, аз болничните ги представям онлайн чрез уеб приложението и пеограмния продукт на НОИ. Там като осигурител ( какъвто съм си аз самата) ЕГН ли да посоча или номера по БУЛСТАТ?

1.В самия болничен лист не се попълват данни на фирмата освен име и адрес (в твоя случай са същите).Така че винаги се издава на ЕГН.
2.Подаването би трябвало вече да е от новия номер на Булстат.

# 579
Много Ви благодаря! Simple Smile
Здравейте.

1.В самия болничен лист не се попълват данни на фирмата освен име и адрес (в твоя случай са същите).Така че винаги се издава на ЕГН.
2.Подаването би трябвало вече да е от новия номер на Булстат.

# 580
Здравейте! Имам един казус относно мъжа ми. От края на Октомври 2021г. е на нова работа на трудов договор. Дефакто от 3 месеца насам. Преди това работеше на друго място без договор от май м. до октомври, когато се махна, а преди май месец работеше на друга работа на договор, но на минималната го осигуряваха. Скоро ми предстои второ раждане към 20.02 (термин) и исках мъжа ми да излезне бащинство, но получи писмо от НОИ, че не могат да му изплатят едни 2 дни болничен понеже няма право, заради това, че няма 6м. осигурителен стаж за общо заболяване и майчинство. Това ме наведе на мисълта, че няма да може да излезне в бащинство и няма да му се плати обещетение. Дали съм го разбрала правилно? И дали наистина няма право? А също така, ако няма право на бащинство, възможно ли е като вариант да му внесем сумите за 3 месеца по общо заболяване и майчинство и горе долу имате ли напредстава, каква сума,  ще да е? Ако се внесът за тези 3м. след това, ще има ли право на бащинство и дали, ще му се плати нещо?
Извинявам се за дългото обяснение. Дано сте ме разбрали и да дадете някакъв съвет, че и от НОИ не ми вдигат да ги питам!
Благодаря предварително на отзовалите се!

# 581
Как така бащинство при положение вие не сте родила още!!. Полага се след раждане и ако има 6 м общ стаж независимо от минимално осигуряване

# 582
Аз знам, че бащинството се взима от деня на изписаването на бебето, затова питам от по-рано, защото другия месец, като родя той ще има 4 месеца в настоящата работа. Но ме притеснява, че няма да му платят тогава бащинство, тъй като ноември имаше болничен и скоро получи писмо, в което пише, че няма да му платят дните от боничния. Понеже няма 6м. осигурителен стаж за общо заболяване и майчинство, съответно при него е бащинство. Надявам се сега да ме разбрахте.
 Иначе има предишни години осигурителен стаж, тъй като е бил на трудов догор и осигурен, но за миналата година има период от 6м., в които не се е водил на договор и съответно не е внесъл.

# 583
Моника този въпрос най-добре отправяте към НОИ на място, ако нямате възможност писменно чрез поща.

# 584
Ако добре опишете казуса отговарят и чрез имейл.

Общи условия

Активация на акаунт