Майчинството счетоводно - 91

• 35 883
  • 759
  •   1
Отговори
# 600
Много благодаря, Ала-Бала за разяснението! При всички положения, мъжа ми има повече от 12м. осигурителен стаж. Значи няма да има проблем за бащинството. Явно проблема е бил при болничния му и там трябва да проверим какъв е случая. Може би, защото няма 6м. непрекъснат стаж във сегашната фирма, че да му го платят болничния, а е вече 3-ти месец. Поне мъжа ми така ми каза. 🤷‍♀️

# 601
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Няма такова изискване в закона, отново повтаряме, да има стаж 6 месеца при всеки нов работодател, за да се изплаща болничен.

# 602
Няма такова изискване в закона, отново повтаряме, да има стаж 6 месеца при всеки нов работодател, за да се изплаща болничен.

Благодаря отново, Пантера!

# 603
  • София-Младост
При това обезщетение по чл 224 от КТ не се дължат здравни и социални осигуровки, а се удържа само данък. И да удържа, означава че е за ваша сметка. Но осигуровки няма.
А е какъв размер е този данък, благодаря?
10%

# 604
какви са критериите за получаване на детски? Те веднага ли след раждането могат да почнат да се получават паралелно с майчинството? мерси

# 605
Един месец след раждането може да се кандидатства. Майчинството е след 135-тия ден до 410 ден.
Потърсете критериите в сайта на социалните. Мисля че трябваше доход до 500 лв на член от семейството. Това е бруто. Попълва се молба и се носи бележка за доходите на родителите за една година назад.

# 606
  • София-Младост
какви са критериите за получаване на детски? Те веднага ли след раждането могат да почнат да се получават паралелно с майчинството? мерси
Ето тук е описано всичко към момента.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1131065

# 607
Здравейте искам да попитам ако някой знае откога трябва да подам документи за социално майчинство  след 2 дни почвам 45 дни преди раждане и колко се плаща в момента

# 608
Здравейте, предварително се извинявам ако са обсъждани същите въпроси, аз не успях да открия, а от всеки получавам различни отговори.
Имам бебе на 10 месеца, в момента съм бременна отново. Доколкото разбрах, при застъпване ще получавам, половината от майчинството за първото дете, което през втората година е 710 лв, т.е. 355 лв и майчинство за второто дете, което се изчислява индивидуално, но след като съм била в майчинство как се изчислява?
И в какъв срок трябва да уведомя работодателя, за да бъде всичко изрядно?

Другия ми въпрос е, обмислям като вариант да прехвърля майчинството на едната баба (майка ми) защото децата ще бъдат породени (с 1 година и 4 месеца разлика).  Какви са условията? Казаха ми че ако стане така, тя ще получава 710 лв, за първото (по-голямо) дете ли е варианта? Доколкото разбрах за по-малкото не може, защото първите 6 месеца няма как да прехвърля майчинството?
Ако все пак майка ми излезе в майчинство, има ли опция да работи почасово?

# 609
  • София
Щом не сте на трудов договор 12 месеца преди раждане, може да излезете болничен за ваша сметка - няма да е платен.
За майчинство се обърнете към служба Социално подпомагане към вашата община  след раждането.

# 610
  • София-Младост
Vivka9
След като има застъпване на двата отпуска, имате право на обещетение за второто дете в размера като за първото, ако това епо-изгодно за вас. ОТделно и 1/2 от обезщетението за второто дете. Тези 710 не знам къде ги прочетохте написани...само ще кажа че обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. възраст не е обвързано с МРЗ, но понякога сумите съвпадат.
Прехвърля се на работеща баба, тя остава да гледа детето и получава обезщетението, а вие се връщате на работа или ползвате друг вид отпуск.
Това почаово работене как е оформено?

# 611
Vivka9
След като има застъпване на двата отпуска, имате право на обещетение за второто дете в размера като за първото, ако това епо-изгодно за вас. ОТделно и 1/2 от обезщетението за второто дете. Тези 710 не знам къде ги прочетохте написани...само ще кажа че обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. възраст не е обвързано с МРЗ, но понякога сумите съвпадат.
Прехвърля се на работеща баба, тя остава да гледа детето и получава обезщетението, а вие се връщате на работа или ползвате друг вид отпуск.
Това почаово работене как е оформено?

Тези 710 ги съобщиха вчера по новините - обезщетение за отглеждане на дете до 2 години. Аз разбирам, че ще взимам половината от тази сума за първото ми дете. А за второто (живот и здраве) ще получавам колкото съм получавала досега?
Не съм споменавала че ще се връщам на работа, това не ми е възможно.
Идеята бабата да излезе в майчинство е с цел да ми помага, но това не знам дали е възможно законово, т.е. сега се замислих че и двете ще сме в майчинство…

# 612
Приели са тези 710лв. за втора година майчинство, които, ще влязат в сила от Април м. иначе сега още сме на 650лв.

# 613
Приели са тези 710лв. за втора година майчинство, които, ще влязат в сила от Април м. иначе сега още сме на 650лв.

Да, знам. При мен втората година започва точно тогава.

# 614
Моничка, нищо не са приели. Това е само предложение, което тепърва ще минава обсъждане и чак след това евентуално ще се гласува. Да се надяваме и че ще го приемат.

Общи условия

Активация на акаунт