Образователен Говорилник - 21 - Рецепта за красота

• 27 237
  • 775
  •   1
Отговори
# 180
Всеки си прави личен избор и си поема последствията от този избор.
Ако нещо се скапе за това, че съм ваксинирана, трябвали да търся вина в неваксинираните.
Когато детето ми се роди, трябваше да сложим ваксина за менингит ( според американския календарсе слага веднага). Много бях на кантар дали въобще да я слагаме или не, че знам през какво преминаха приятели с тази ваксина точно. Но направих своя избор. Както го направих и сега. Но това е моя избор и последствията от него ги нося аз.
Няма как да кажа на някого ваксинирай се или не. Но да смятам, че всички трябва да имаме равни права. И не смятам, че решението на някой да не се ваксинира е причина за ДО. Видяхме резултатите от първата седмица тестове в училищата. Виждаме и как в момента прехвърлят топката върху училищата.

# 181
  • София
Ами то точно това е проблемът, че в случая този избор носи последствия и върху останалите. Не е като да кажеш на някого да не прекалява със сладкото и да приемеш, че изборът си е негов и сам ще си носи последствията. Но не съм за задължително ваксиниране на този етап. Просто мисля, че следва да се положат повече усилия хората да бъдат убедени в ползата. Да, ясно ми е, че на правителствата не им се чака, бързат, ресурсите се изчерпват, хора умират, ама някак си не е добър начин да е насилствено. В един момент ваксина срещу Ковид ще има и в детския имунизационен календар, почти сто процента съм убедена. Но докато дойде този момент не е ок да има крайни мерки срещу нежелаещите ваксинация, въпреки че и на мен ми писна цялата ситуация. Да, ще си плащаме цената междувременно, но...

# 182
Личният избор в едно цивилизовано общество не е абсолютно право. Има един баланс между обществения и личния интерес.

Иначе и аз си мисля, че ако се тръгне в прекалено крайна посока, се постига дори обратен ефект. То и сега много не се ваксинират на пук, в смисъл е няма пък да ми кажат какво да правя.

# 183
Именно повече усилия за ползите трябват, а не такива извращения. Няма никаква епидемиологична логика човек с ваксина, който реално може да е болен, да може да се качи на самолет или да обикаля Австрия, а човек с тест не. А предложенията за отказ на лечение на неваксинирани съвсем не искам да ги коментирам.
Ми, те и хората от едно малцинство в България гълтат не малко пари за помощи, кварталите им бъкат от туберкулоза, има престъпност и т.н. Вместо да правим опити да ги приобщим, да вземем направо да правим вазектомия на мъжете им, защото реално и нашите деца учат с децата им и ние, белите и красивите, се  срещаме с тях.

# 184
Дъждец, специално за лечението съм се замисляла, нали всички, които не се ваксинират го правят на собствена отговорност. Но в един момент тази собствена отговорност пълни болниците и всички сме лишени от нормално здравеопазване. Колко от вас ходят редовно на профилактика от както има КОВИД - аз не съм стъпила в поликлиника и дори лаборатория освен за тест. Представям си ако ми се наложи нещо. На 2 близки бащите им починаха точно така - имаха планирани операции, запънаха се да не отлагат заразиха се и си заминаха. Не бяха възрастни, под 70, активни хора с бизнес.

Малко се изсилих де, все пак ходила съм 2-3 пъти в поликлиника..... Simple Smile

Нямам предвид по принцип отказ, ужасно звучи. Ня къде е личната отговорност тогава - нали на собствена отговорност не се ваксинират

# 185
Дъждец, специално за лечението съм се замисляла, нали всички, които не се ваксинират го правят на собствена отговорност. Но в един момент тази собствена отговорност пълни болниците и всички сме лишени от нормално здравеопазване.
Тези хора също си плащат осигуровките, няма как да се лишат от здравни грижи.
Все едно тези с ваксините и с усложнения да не се лекуват, щото нали и те го правят на собствена отговорност.

Проблемът е с неефективната доболнична помощ. Защото при адекватно лечение, болниците няма да са така пълни.

# 186
  • Отвъд алеята зад шкафа
Специално с Ковид не е така. Както днес си нормално болен, така утре се задушаваш. Лечението в болница струва много пари - ако си в частна и си ги плащаш - ок, но в държавна ги поемаме всички ние тези средства. А е можело да не се стига до болница. И да не се лъжем, че здравните осигуровки стигат за нещо, по принцип.

# 187
Вижте, всяко крайно действие е прекалено.... Аз не мога да кажа на никого да се ваксинира и да му поставя ултиматум. След като с мен се случи да се разболея 18 дена след ваксината /отрицателен тест, бронхит, последващ от невероятен брой антитела/ и после станаха такива галимации, че щях да си отида /не от ковид, де/, а лекарят рекна: "Амииии, като гледам резултатите и какво всъщност се е случило, добре, че сте оцеляла...."
Та, в тази ситуация аз не мога да кажа нищо на никого. Но се сещам как миналата година ни затвориха парковете, сещам се как април месец 2020 казаха, че септември 2020 е втората вълна - не юни, юли или август, а точно септември. Е, как човек да не е подозрителен - нали минава летния сезон и после пак сме у гъбите....
Вчера чета Костадин Ангелов, който рекна, че февруари е следващата вълна - как го разбра?
Братовчед ми пише, че в Британска Колубмия 50 % от починалите от Ковид последния месец са ваксинирани. Но това нямало значение, защото след още някой и друг месец щели да са 80-90 % от починалите ваксинирани и това според канадците там е нормално, защото дет се казва почти всицки са ваксинирани! Нещо не разбрах, нали се ваксинираме, за да изкараме по-леко? Нали, ако цялото население е ваксинирано, би трябвало да се пресече заразата...
Та, тъй като много неща не са ясни, подхожда се много агресивно - Канада, Австралия, Италия, Китай са типичен пример за това, затова и има хора, които все още не смеят. И не мога да се сърдя.
А проблемът на здравната ни система, липсана на организация и "лапането на пари по клинични пътеки" е за затвор, не неваксинираните

# 188
  • София
Puli, сметките за Британска Колумбия са ти напълно погрешни, заради погрешни бази.

...

А кога ще е следващата вълна у нас не е трудно да се прогнозира. Пак математика.

# 189
Несъмнено, здравните осигуровки са недостатъчни. Те за това и услугата, която получаваме е такава.
Незнам как е в частните болници, но държавните, особенно извън София са оле мале. Предполагам сте гледали какво става в отделението във Видин. Във Варна, разказ от първо лице, визитация само в петък, кислород, нито се регулира, нито се наблюдава кога свършва, персонала наблюдава болните през камери....за мен това не е нормално. Била съм в интензивна стая, била съм на кислород, такова нещо не съм видяла.

# 190

Братовчед ми пише, че в Британска Колубмия 50 % от починалите от Ковид последния месец са ваксинирани. Но това нямало значение, защото след още някой и друг месец щели да са 80-90 % от починалите ваксинирани и това според канадците там е нормално, защото дет се казва почти всицки са ваксинирани! Нещо не разбрах, нали се ваксинираме, за да изкараме по-леко? Нали, ако цялото население е ваксинирано, би трябвало да се пресече заразата...

Нормално е при 90% ваксинирано население, повечето починали да са ваксинирани.
Но е редно да се сравнява смъртност(брой и процент) при 10% ваксинирани и при 90% ваксинирани, и едва тогава да се правят изводи.

Аз не бих пожелала на никой да попада в реанимация в нормално състояние на здравната ни система, а сега пък си представям колко още по-зле може да бъде. Аз оцелях, защото извадих див късмет. При това на два пъти.

# 191
  • Отвъд алеята зад шкафа
Точно заредих гориво в една бензиностанция в Самоков. Познайте дали някой беше с маска вътре, освен мен? Два напълно различни балона. И после тези хора, за които Ковид не съществува, ще обикалят и ще висят по стълбите на болниците.

Статистиката е хубаво нещо, но също позволява грешни интерпретации. Хубаво е да се проучи ваксинираните починали от Ковид с какво общо здраве са били и сигурно ли е, че ако бяха неваксинирани, щяха да са живи след сблъсъка с Ковид? Също така, ако умират 1% от заразените неваксинирани, същият ли е процентът при заразените ваксинирани?

# 192
Е те тогава и доста други фактори трябва дасе вземат впредвид - като кой кога е лекуван и как е лекуван.
Мисля си нещо. Януари, февруари и март 2020, когато навлизаше К и още не знаеха за него, лекуваха хората по съвсем различен начин и смъртността не беше толкова висока. После смениха "протокола". И смъртността отиде в небесата.

# 193
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, но вирусът мутира. Освен това досега нямаше лекарство за него. Ще видим новите лекарства как ще се отразят в борбата.

# 194
Ох, аз цитирах какво се говори.... Далеч съм от мисълта да се занимавам със статистика - не ми е изобщо силната страна. И не се напъвам Sweat Smile
Но все пак е подозлително как се декларира кога и как ще има поредната вълнА.

Титина, много си права за протоколите. Абе страшно е

Общи условия

Активация на акаунт