Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 268
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 1 170
За съжаление много изискващи професии са зле платени. Строителен инженер с проектантски права може да не докара и 2 к.

Имам приятелка, завършила е биохимични технологии, тоест може да работи във фармацевтичната индустрия. Може, ама ще умре от глад. Знае езици, та и тя е в ИТ сектора. Питала съм я много пъти, казва, че си обича професията и ако не беше такова заплащането, щеше да практикува.

Аз също не работя това, което съм учила, защото не ми се живее с 1000 лв.

Относно мениджърите- не може да се твърди, че всеки е насаден или близък до началството. Нито пък излишен. Нито всеки може да бъде мениджър, но масово некадърни хора се бутат.

Някой нагоре спомена “много шеф, малко индианец” - така си е.

# 1 171
Затова индианците ще вземат повече от вождовете.Позната е в администрацията на шивашка фирма,за да компенсират увеличението на тока заплатите им са намалени с 200 лева,на шивачи,кроячи и гладачи увеличени със 100.Отговора на шефа ,,който иска повече да слиза в производството".Като ми каза заплатите на шивачките се,вече се замислям дали дали да не изкарам шивашки курс, и без това съм свободна, ама дали ще се науча от курса.

# 1 172
  • Бургас
Явно в шивашката индустрия има доста промени. Преди години взимаха мизерни заплати и работиха по 12ч. Повечто цехове бяха ситуирани по гранични или планински райони с малцинствено население. Радвам се да чуя, че са се подобрили нещата.

# 1 173
Шивачите явно от много скоро работят на заплата, и то висока заплата. През 2014 на морето се запознах с шивачка от Русе, която изкарваше към 700 лв. Което за 2014 не бяха много лоши пари за целогодишна работа (моята заплата на морето , с висше и рядък език и организационно-мениджърски Wink задачи беше толкова), но нито ги взимаше всеки месец, нито като тотал сума бяха чак толкова блестящи, особено ако си под наем.

# 1 174
Шивачките не са на твърда заплата,на бройка, но явно добре се плаща.Най-смотаната вземала 1200 лева,другите 1500 и нагоре.Ама такива,които не могат да шият,сега да се учат не вземали.

# 1 175
Да се чуди човек що баба седи на 400 лв пенсия, а мама на 1300-1500 бруто даскалска заплата. И двете шият.

# 1 176
Браво. Дано и условията им са прилични на шивачкитe.

Последна редакция: сб, 05 фев 2022, 20:45 от SSll

# 1 177
  • Бургас
Шивачките не са на твърда заплата,на бройка, но явно добре се плаща.Най-смотаната вземала 1200 лева,другите 1500 и нагоре.Ама такива,които не могат да шият,сега да се учат не вземали.

А по колко часа на ден работят. Щото ако са по 12ч плюс събота се променя малко картинката.

Смотана, смотана, колко да е смотана, явно не генерира брак и работи качествено щом я държат, че и толкова пари й дават.

# 1 178
Доколкото знам от 8 до 18, ама имали и почивки и събота не работят.Доста от шивачките са от родопските села и още от петък си заминават.Събота и неделя града е почти празен.

# 1 179
  • София

Имам приятелка, завършила е биохимични технологии, тоест може да работи във фармацевтичната индустрия. Може, ама ще умре от глад. Знае езици, та и тя е в ИТ сектора. Питала съм я много пъти, казва, че си обича професията и ако не беше такова заплащането, щеше да практикува.

Аз тук да кажа, че това може да е стара информация. Точно за биохимични технологии имало възможности в момента и са добре платени. Има офиси в София на големи компании за клинични изпитвания и от този род, не съм специалист в областта. Много добре платени били, казаха ми нещо от рода на 6 хил. чисто.

# 1 180

Аз тук да кажа, че това може да е стара информация. Точно за биохимични технологии имало възможности в момента и са добре платени. Има офиси в София на големи компании за клинични изпитвания и от този род, не съм специалист в областта. Много добре платени били, казаха ми нещо от рода на 6 хил. чисто.

За тези компании да. Имах предвид, че заплащането е ниско ако отиде да работи във фарма завода директно.

# 1 181
Понякога неволно става това, някои мениджъри наистина контактуват с много хора, бръмват, а ако не разделят постоянно лично и служебно, понякога фаворитизират определени хора и стават изкривявания. Важното е това да е в някакви разумни граници, защото описани така нещата с танци по бюрото... определено са минати границите.

# 1 182
От моя стогодишен професионален опит ако парите са най-водещият двигател на един млад човек, нека инвестира в тясна специализация. Най-различни съвременни нишови специалности има, и извън кибер и hi tech сектора  (sustainability например). Дърта съм вече и ме помързява, иначе бих се преквалифицирала.
Да си редови специалист и да растеш йерархично не е добър финансов вариант. Качва заплатата, но не с толкова, с колкото нервите и ангажиментите. И винаги има таван, стигаш го и си дотам, най-много с %на инфлацията да мръднеш, образно казано. Да го надскочиш това финансово ниво трябва някакъв огромен късмет (или връзки 😉😃).
Най-добре е да бачкаш високо платено нещо на неръководна позиция - рахат.

А за ентусиастката да става ЧР/рикрутър, на която й се вижда малко 1500 (вместо тя да плаща обучение), ще помоля да се преориентира. Дори и да знае езици. Това е подценяване на професията, да си вярваш как без предварителен опит може да правиш някакви неща, които оценяваш на повече от 1500.
80% от "рикрутърите" са с точно толкова грешна самооценка и това влошава имиджа на професията. Ясно е защо пазарът позволява съществуването им - няма как да спрем да споменаване на кол центровете, това е първопричинното зло 😄.
Аз съм определила нивата при нас на заплащане по следния начин (София): за БЪДЕЩ ЧР, до момента без опит, е 1300-1400 бруто. След 6 месеца 1600-1800, след още 6 месеца 2000-2200 бруто. Ако идваш отвън с 6-12 мес. опит пак 2000 бруто.

# 1 183
Doro, много точен коментар. Мога да потвърдя частта за редовия специалист и растенето в йерархията, моите наблюдения са асболютно същите. Станах Team lead, заплата ми скочи с 20%, количеството работа поне 2 пъти, стресът поне 4 пъти. А това да си най-ниско ниво “мениджър” е най-неблагодарната работа - не си достатъчно шеф, че да зависи нещо от теб (при нас дори заплатите на “подчинените” не знаем, нито зависят от нас), но трябва да налагаш всички прищевки на по-висшия мениджмънт и да обираш пешкира от недоволство…
А да, и да работиш извънредно без компенсации Simple Smile

# 1 184
Станах Team lead, заплата ми скочи с 20%...

Някои в подобна ситуация и този късмет нямат. Wink

Да добавя още нещо от тегобите на мениджърите от най-ниско ниво - не участват по никакъв начин в подбора на нови служители в екипа, т.е. виждат новите си "подчинени" (избрани от вишестоящия) в първия им работен ден.

Общи условия

Активация на акаунт