Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 243
  • 1 273
  •   2
Отговори
# 1 200
Ако ги няма недоучилите бачкатори и селяни на интелигентния офисен планктон ще му се наложи сам да си отглежда храната, да си шие гащите и какво ли още не..
Имайте малко уважение към работниците!
И само за сведение в някои бачкаторски професии надникът започва от 100-150лв нето, а си имат и осигуровки.
Относно ИТ сектора като седна на компютъра ще ви пратя едно кратко видео от ИТ конференция, където човек отлично описа бъдещето на сектора. В момента бумът е при нас, защото дори чехите са станали скъчи, като станем и ние скъпи ще ни затворят и ще идат към Молдова и други по-евтини

# 1 201
С 4000 лв в голям град е същото като 5000 лв в София, просто няма смисъл.

Ако изкарваш 4000 лв. в родния си град, не знам защо идобщо ще се замислиш за местене в София, където едва ли някой ще ти даде тези пари.

# 1 202
Шивачка било труд за хора без образование? Ама вие наистина хабер си нямате. Шиенето е професия и се учи, че и документ се взима. Същото се отнася и онези работи със 150 лв надник. И за краварите също се отнася.
Та тези драматични изцепки, ако го нямало неквалифицираният труд, си ги запазете за себе си. Неквалифициран труд не съществува.  Има неквалифицирани работници.

# 1 203
Ако ги няма недоучилите бачкатори и селяни на интелигентния офисен планктон ще му се наложи сам да си отглежда храната, да си шие гащите и какво ли още не..
Имайте малко уважение към работниците!
И само за сведение в някои бачкаторски професии надникът започва от 100-150лв нето…

Не че нещо, ама “офисният планктон” и не само те, отдавна биват обличани от Пакистан/ Мароко и се храни с турски домати и месо с неясен (небългарски) произход. Даже обслужващият персонал по морето вече били украинци чувам.

Иначе за високите бачкаторски надници съм абсолютно съгласна - на всички ни се е налагало да викаме майстори. Ами едвам се намират читави, нищо че им плащаш като поп колкото поискат, само и само да свършат кадърно работата …

За миграцията на аутсорсинга на изток съм съгласна донякъде - в Полша и Чехия обаче никак не им е зле. Работа имат бол. Бая година ще минат преди да ги настигнем. Иначе прочети и за масовата механизация, която ни очаква. След 30г сигурно няма да има шивачки във вида, който визирате горе, тоест масовка в цехове.

# 1 204
Gerka, сега ние сме евтини, но това не е устойчив бизнес след като за 3-6м може да закрият офиса и да разкрият такъв в друга по-евтина дестинация. В ИТ сектора инвестицията не е голяма, основният разход са заплати, отделно смяната на сървъри е с доста по-голяма честота, отколкото се подменят машини в другите браншове, та на 5-тата година просто може да се инсталират новите на друго място.

Нарциса, аз казвам точно обратното, че и за там се искат умения, дори умения и знания.
Относно дали ще изчезне ръчния труд - ще има автоматизация, това го гледаме от 100-200г, но създаденото от човека ще се цени винаги. 
Турските домати и всякакви други си ги яжте, кака от ония дето се разтушават в градината и задоволява нуждите на семейството Simple Smile По-точно цялото семейство работи там и то ей така за удоволствие

# 1 205
Създаденото от човека се цени, когато е създадено качествено, което всъщност е доста рядко, а от друга страна масовият човек има възможност за конфекция, а не за ръчно бродираните модели на Армани и Ели Сааб.
Плодове и зеленчуци няма да коментирам, че там е дълга и широка тема.

# 1 206
Не разбирам защо е тази омраза в темата към работещите в офисите и в IT сектора. Едно размахване на пръст - елате в провинцията, едни заплахи - ще видите вие като отиде IT в Молдова...
Какво искате - да се махне един сектор, който плаща добри (с цялата условност на думата) заплати, който плаща реални осигуровки, който дава възможности на много хора? Искате същите тези хора да работят в шивашките фабрики, а безработицата да е 30%, за да сте доволни ли?
Повечето от пишещите явно работят в този сектор, еми нормално е да говорят от собствената си камбанария. Също от собствена камбанария мога да отговоря на потребителката, която каза, че във Варна навсякъде дават 800 лева заплата. Аз човек във Варна, който да работи за по-малко от 1200, не познавам.
Ако някой има въпрос за работа в производството, нека се включат хората, които работят там, няма лошо, ще стане дискусия. Но не и да се идва с - Вие, тоз ужасен "офисен планктон"!
Апропо, нали бачкаторите са наясно, че ако го няма офисния планктон, няма кой да им организира доставките на техника, няма кой да им намери подръжка, няма кой да им управлява софтуера, с който си отчитат часовете, с който счетоводителката оформя и превежда заплатите и тн, и тн. Взаимосвързани сме.

Относно бъдещето на IT - за мен не е в държави като Молдова, а в целия свят. Единственото хубаво на ковида е, че работодателите осъзнаха, че не е нужно да си в офиса всеки ден, за да се върши работата. Малко по малко нещата се и ще се променят, не само ще можеш да работиш от всяка точка, но и да си намираш работа от всяка точка. Въпросът е да имаш умения и да си конкурентен. Няма лошо. Иначе е въпрос на държавна политика IT да не си премести офисите от България в други държави.

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 10:49 от Donna Paulsen

# 1 207
Всъщност шивашкия и много други бизнеси са евтини, щото са в сивия сектор. Майсторите също до голяма степен, хотели и ресторанти и т н Това е лошо за държавата и за отделния човек също, единствено за бизнеса е добре, защото е наистина без пари.
А офис планктона и ИТ наистина са евтини спрямо други държави, но! Плащат реални заплати и осигуровки и бизнеса им в тази част е на светло, което е добре за държавата и заетите. Поради което са давани като пример и няма нищо лошо в това. Те ИТ и кол центрове не са балъци да дават пари за нищо, и там си ги изкарват парите и си има цена високата заплата.
За кравари и прочие...Ами да ви кажа, и там предстоят иновации и автоматизация. Напоследък неграмотни кравари няма. Напротив. Проблемите са други в тази сфера, няма смисъл да се разтяга темата още.

# 1 208
Съгласна с Donna Paulsen.
Аз пък не познавам човек от София, който да работи за под 1600 лв. на пълен раборен ден. Даже по-голямата част от приятели и познати (за които са ми казвали) са на над 2000 лв. и от там вече има и някои малко над и много нагоре.

# 1 209
Лесно няма никъде, да не мислите, че е лесно да си офисен планктон, а усещането да видите 1000 лева удръжки във фиша дори няма да ви го описвам. Добре, че е офисния планктон да има чий максимален осигурителен праг да вдигнат за заплати, пенсии, социални и други помощи. Нека не принизяваме нещата до кой ще ви шие гащите. Освен това, до сега в тази тема веднъж не съм видяла някой с по-висока заплата да изкаже неуважение към хората с ниска таква или да си позволи да квалифицира труда на другите. Но на тях не се пропуска да им се напомни, че ако не са тия на поточната линия и с мотиката ще умрат гладни. За съжаление не е така и казвам за съжаление, защото този труд се автоматизира и без работа остават именно разчитащите на него, а не…. офисния планктон, каквото и да означава това.

# 1 210
Присъединявам се към мнението на Донна. Наистина не разбирам тоя хейт по ИТ-то. Един от малкото сектори на светло, който внася реални осигуровки. Сферата се разрасна много в послендите години и не всичко е само кол центрове. Интересното е, че покрай всичките ми работи запазих доста контакти и забелязвам, че дори в най-кофти кол центровете с чужд език се вливат и много хора с професии тип учителка по френски и то хора над 40. Явно се радват на опцията хоум офис и да взимат 1400-500 чисто.

Не мога да повярвам, че седим да сравняваме без кого не може, кой щял да ни облича. Аз много обичам български домат, но рядко успявам да си намеря. Дрехите, които нося са масови, шити в Китай, Бангладеш.

Не може да смятаме, че едните си скъсват гъза за нищо пари, а видиш ли другите седят удома пари да взимат. За шивачка си трбява умения, които аз не притежавам. Нито сръчност, нито някога съм се докосвала до шевна машина, въпреки че баба ми е много умела шивачка. Никога не съм проявявала интерес да кроя, шия. Но и не се сещам за шивачки с по два езика и още куп други умения. Затова сравнението е абсурдно, всеки нека е добър в неговата област и не омаловажава чуждия труд.

# 1 211
Aз не плаша, а  бъдещето на ИТ сектора у нас ме плаши, защото съм зависима от него.. , така да се каже екстрите, които имам са благодарение на него.  И аз съм в кюпа на "офисния планктон", а и сами се наричаме така, нали?
Не понасям някой да говори от  "висотата" на офисния си стол за хората, които не работят на топло и пред компютър, а да не е отишъл и в София да си дири щастието е вече равно на провален живот.
Познавам доста хора, работещи в производството, и то в провинцията, които си ходят и на екскурзии, ходят си и на моренце в Гърция, ските не пропускат, децата си изучават.

# 1 212
Скаридке, аз лично не се наричам офисен планктон, защото не смятам, че се окачествявам с опредлението.
Винаги може да решат, че сме им излишни и да отидат в Манила или (..сложете тук дестинация по избор).

Въпросът е какви умения има човек. Светът е още по-глобален, хората вече работят от всяка точка на света.
Промените са неизбежни и нищо не е константно. Аз лично съм от хората, които непрекъснато гледат да учат нови неща и смятам, че човек с умения би се реализирал добре навсякъде.

# 1 213
Кой ви брои хапките? Всеки си прави избор за живота, за някои е кеф да живеят на село, за някои да са в София..
Следователно всичко си върви с + и -

# 1 214
  • Бургас
Разбира се, ние в провинцията всички сме мързеливи.
Сещам се за един роман утопия на Артър Кларк, в който цялото население живееше в един единствен град и около него всичко беше пустош.

Общи условия

Активация на акаунт