Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 214
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 1 215
Кой ви брои хапките? Всеки си прави избор за живота, за някои е кеф да живеят на село, за някои да са в София..
Следователно всичко си върви с + и -
Всичко си върви с + и с -, тука обаче друго имам предвид - че хората искат нещо, за което не им стиска да платят. Много е лесно да се коментира актуалната високоплатена професия - ами нека се учат хората, някой да ги е спрял? Айтитата набор '70 и '80, даже и част от '90, са масово самоуки.

# 1 216
Офисен планктон не се наричам сама, за мен е обидно.

В провинцията съм срещала и двата вида хора - и тези, които ги мързи и само се оплакват, без да си мръднат пръста да излязат от блатото, както и супер пробивни, мислещи, работещи и развиващи се. За мен е въпрос най-вече на обкръжение.

# 1 217
Няма лесно и в големия град, и в малкия, и на село....

Аз ги разбирам хората в по-малките населени места. Ако имат помощ от родители поне, добре - може да се запише да учи, да се премести с голям град, в чужбина и т.н. да се развива..... Обаче, ако родителите не могат да помогнат, човек работи, каквото има, за да изкара месеца, после пак така и няма време и средства за развитие.
Според пирамидата на Маслоу, първо човек мисли за храна, после за подслон, дрехи и чак, след като е задоволил базовите си потребности, започва да мисли за самоусъвършенстване и самоизграждане. Не мисля, че всеки, който не е успял да се реализира е мързелив. Понякога са неща, независещи от хората.

И, да, ако човек е млад, е една идея по-свободен да се премести - на нова работа, в друг град/държава. Обикновено няма деца, лесно се тръгва с един куфар, а дори и да не се случат нещата, може да се върне при родителите, където и да живеят те. Когато обаче годинките напреднат, човек има семейство, дом, приятели, е доста по-трудно и сложно да се премести....

Не, че е невъзможно, разбира се. При голямо желание, повечето неща могат да се случат.

# 1 218

В провинцията съм срещала и двата вида хора - и тези, които ги мързи и само се оплакват, без да си мръднат пръста да излязат от блатото, както и супер пробивни, мислещи, работещи и развиващи се. За мен е въпрос най-вече на обкръжение.
И в София и големите градове са от двата вида, до човека си е   
Като говорите как на село живеели по 15 човека в една къща, че аз познавам млади хора с деца, живеещи при родителите си и във Варна. В тристаен панелен живеят - родители и двамата сина с жена и дете, всяко семейство има по една стаи в кухнята се хранят на смени или по стаите си ..и съвсем не са единични случаи.
Едва ли в София няма  такива

# 1 219
  • София
Такааа, от тази тема научих две генерални истини:

1. Всеки мениджър е шурей/баджанак/любовница на шефа и е най-големият тъпанар евър, който само се разхожда в офиса, занимава се с клюки и интриги и няма никакъв, ама дори и минимален шанс, този човек да си разбира от работата.
2. Всеки човек, който работи в офиса е търтей, който само си разхожда новите дрехи, а снизходителното "офисен планктон" събира в себе си еманация на мързел, високо самочувствие, не оценява хората от провинцията и работещите за малко пари.

Всеки човек, който се труди честно и се грижи за прехраната си е достоен за уважение! Независимо с какво се занимава. Навсякъде хората правят възможното да си осигурят възможно най-добър стандарт. Никой не работи за малко пари, ако може да работи за много.
Навсякъде има и качествени хора и недотам качествени такива. Качествените навсякъде се ценят.

# 1 220
  • София
Като се каже „Аз не познавам човек, който..“... ами и аз много неща не познавам и не съм ги виждала, ама не означава, че не съществуват!

# 1 221
  • Бургас
Хах, да. Тъкмо и аз това щях да напиша. Аз например не познавам ескимоси, може ли да кажа категорично, че не съществуват.

# 1 222
аз съм от град в централна България и без да се напъвам се сещам за поне 6 шивашки фирми, 2 от които - италиански за бельо
има и няколко завода за обувки, а най-много познати в производството, имам във фирми, свързани с машиностроенето и производството на електроника
в Севлиево са Видима и Идеал - мръсни производства и основна прехрана за района
в района на Панагюрище и Челопеч хиляди хора работят в Асарел, Аурубис и Дънди прешъс
в Монтана работа има в заводите за колелета, за детски играчки и отново шивачки
в селата около Ботевград също има огромни шивашки цехове и заводи на електроника
за миньорите в Мариците всички знаем и до каква безработица ще доведе затварянето им

не хейтя IT, а ИТ-тата в темата вменяват непълноценност на хората извън сектора
просто не може всички са сме ИТ или в кол център, а и не искаме

# 1 223
  • Бургас
Нещо не сте разбрали. В темата няма толкова ИТ-та че да хейтят който и да било. 3-4 са. По-голямата група от хора тук са в аутсорсинг офис услуги.

# 1 224
Всяка работа и всяко населено място си имат и плюсове и минуси.Ама откакто повечето неща станаха онлайн,на администрацията ни се развали рахата.Преди за всяко нещо сложиш папката под мишницата и докато ходиш до банка, до НОИ, до НАП си свършваш и някоя лична работа,сега излизането е сведено до минимум.

# 1 225
Не разбирам защо е тази омраза в темата към работещите в офисите и в IT сектора. Едно размахване на пръст - елате в провинцията, едни заплахи - ще видите вие като отиде IT в Молдова...
........

на това отговарях и на чуденките къде толкова били тия шивашки фирми извън помашките райони
сега се сещам, че и в Русе и Горна Оряховица има много

# 1 226
Не са чуденки, а питане. Има разлика. Няма нищо лошо човек да попита.
Нещото, което аз лично не разбирам как от една страна гледаме репортажи за експлоатацията за мизерни стотинки в тези фабрики, как хората работят там, защото няма къде другаде, а от друга страна тук се пише как едва ли не шивачките диктуват пазара на труда в сектора. Едното изключва другото и ако някой разкаже за опита си, ще ми е интересно.

Herzen, някой да ви е карал да сте IT и кол център?

Това, което се казва, е, че този сектор допринася немалко за ниската безработица сред младите, за възможността да си вдигнат стандарта на живот и да не бягат в чужбина. Вкарва и сериозни пари в държавата под формата на данъци. И няма нищо лошо в това за хората, избрали този път и е грозно принизяването и на техните усилия и труд. Защото както една шивачка учи 5 години в Облеклото, така и един бъдещ служител в IT сектора учи 5 години  два чужди езика и после кара всякакви курсове.
Аз лично не вменявам непълноценност на тези извън сектора. Има читави и нечитави навсякъде - всеки сектор, всеки град. Преди години ми разказаха как в Пирдоп и Златиза безработицата е на минимума, а хората ходят в София само, за да си харчат парите в мола - защото имат Асарел Медет, Дънди и тн. Ами зарадвах им се! Има възможности в града, който иска работа в сектора, се възползва.

# 1 227
Всяка работа и всяко населено място си имат и плюсове и минуси.Ама откакто повечето неща станаха онлайн,на администрацията ни се развали рахата.Преди за всяко нещо сложиш папката под мишницата и докато ходиш до банка, до НОИ, до НАП си свършваш и някоя лична работа,сега излизането е сведено до минимум.

Много се радвам. Така и трябва. Работното време не е за вършене на лична работа. Даже съм изумена от това изказване.

# 1 228
Като каза рахата - ей там е тънката разлика с големите заплати. Там рахат няма, няма папчици под мищница и разходки за лична работа. Затова казвам, че всеки прави своя избор. За едни е висока заплата и перспективи, за други кретане на спокойно и мрънкане за повече пари.

# 1 229
Потребителката доскоро ни убеждаваше, че единственият начин човек да си намери работа, е с връзки и обясняваше, че тя по друг начин работа не почва (тоест с кандидатстване по обява, интервюта и тн процес).
Тъй че не знам какво й се учудвате, с връзки работа толкова.

Общи условия

Активация на акаунт