Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 54 668
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 735
В много фирми трудовата книжка се заверява чак на "довиждане". Освен това несъответствията са много често срещани поради вече изброените причини, та едва ли ще стане на въпрос.
А откъде взимат трудов стаж или просто не начисляват такъв?

# 736
По твоята логика увеличение на заплатите никога няма защото работодателят ще се "набута" ... Защо да не задели Х лв за допълнително пенсионно осигуряване? Вместо да ти увеличи заплатата със 100 лева (произволен пример), може да ти предложи примерно 50 в ДПФ и останалите 50 кеш. Или още от самото начало на трудовия договор да си има такава клауза?? По същия начин, по който има допълнително здравно и тн. И да, колкото и да им е странно на някои хора тук, доста работодатели имат ежегодишни преразглеждания на заплатите.

Не знам как прозря това в моята логика, но на въпроса ти - да, работодателят няма да има нищо против вместо да ти увеличи заплатата със 100 лева, да я увеличи с 50 кеш и 50 в застраховка. За него е все едно, обаче много се съмнявам, че ти ще искаш това. Поне повечето хора не го искат, де. Но ако теб те привлича тази опция не виждам проблем.

# 737
  • София
В самото предизвестие за напускане фигурира ли по някакъв начин хипотезата за изплащане на неотработеното предизвестие?
Или само - искане от еди - кога си и ако не - да се счита за предизвестие. И после вече да се изплаща на компанията.

# 738
Обикновено се формулира по следния начин: "моля, на осн.чл. 325, договорът ми да бъде прекратен от ...... (датата, от която искаш). В противен случай, настоящото да се счита за предизвестие."
И после изчакваш отговор. Ако се съгласят на взаимното съгласие, нищо няма да платиш. Ако обаче откажат взаимното съгласие, едва тогава пишеш заявление, че няма да отработиш дадена част от предизвестието и ще го заплатиш.
Имай предвид, че не са длъжни формално да ти отговорят. Ако не получиш отговор до 7 дни се счита, че предложението за прекратяване по взаимно съгласие не е прието.

# 739
  • Бургас
В много фирми трудовата книжка се заверява чак на "довиждане". Освен това несъответствията са много често срещани поради вече изброените причини, та едва ли ще стане на въпрос.
А откъде взимат трудов стаж или просто не начисляват такъв?

Не начисляват. В много фирми в провинцията няма такава екстра. В някои фирми има само прослужено време в самата фирма, не общо.

# 740
Really, мисля, че винаги взимат трудовата книжка за да впишат, че си назначен и слагат разни печати и тн.

Относно стаж, искали са ми длъжностна характеристика, за да видят отговорностите дали съвпадат с настоящата и са ми го признавали за клас прослужено време.

# 741
Really, мисля, че винаги взимат трудовата книжка за да впишат, че си назначен и слагат разни печати и тн.
И аз така процедирам, чудно ми беше другите как. От ИТ няколко пъти при проверки точно това гледат и в ПВР - как сме го формулирали зачитането на стаж. Законно ли е в крайна сметка да не се зачита абсолютно нищо?

# 742
  • София
Скрит текст:
Знаете ли работодатели в България, които предлагат участие в допълнително доброволно пенсионно осигуряване? Доколкото разбирам ако работодател прави до 60лв / месец вноска в такъв фонд в полза на служител, тези 60 лв са данъчно признат разход. Но не съм чувала за фирми, които да предоставят подобна придобивка, дори и в IT сферата.

Имам чувството, че се заблуждаваш нещо. Всеки работодател би ти превеждал и по такава осигуровка, но с ТВОИТЕ пари, част от твоята заплата. Не си мисли, че ще задели 60 лева отгоре за да ти прави осигуровката. Още повече той нищо не печели от това, че 60 лева му били разход. Това значи, че ще спести данък върху тях или 6 лева. И заради това да ти превежда 60 допълнително?

А иначе, понеже беше писала и на друго място, според мен тази осигуровка не е популярна, защото фондовете реализират ниска доходност, имат високи такси и накрая не печелиш. По-добре сама си направи вноска в някой фонд. И да, за момента пестиш някакви данъци, но май после при получаване на пенсията ти ги удържат.

Съпругът ми работи в такава фирма и е точно така - фирмата внася допълнително 60 лв. по фонд, както и на служителя от своя страна му се удържа същата сума. Ако служителят не внася, работодателят също не внася, такива са условията. Сумата, която внася служителя, може да бъде теглена по всяко време. При необходимост ни е спасявала, на няколко месеца или година я изтегляме обикновено. А сумата, която внася работодателя, не може да бъде теглена, докато не се пенсионира човекът. Тогава имало две възможности - или да се изплати накуп, или да се разпредели допълнително към пенсията. Също така се наследява. Това е много добра социална идея, но и фирмата е такава, или поне беше, телекомуникации.

# 743
Не пестят 6 лв. Разходите за заплати също се признават за разход. И също се пестят 10-те процента данък върху тези пари. Така че, дали ще е заплата или призната за разход придобивка, от данъчна гледна точка третирането е еднакво.
Много работодатели предлагат подобна придобивка. Но обикновено е обвързана със самоучастие. Ако работодателят внася нещо, служителят също трябва да си открие партида и да внася и за своя сметка. В една от компаниите, в които работех беше точно така. Работодателят внася 60 лв., но и служителят трябва да внася минимум 60 лв.
В IT сектора не е толкова разпространено, защото няма интерес от служителите към подобна придобивка. Предпочитат застраховки живот и други придобивки, но не и пенсионно осигуряване. Което е нормално, защото това е сектор с доста ниска средна възраст на заетите в него. На 25-30 да му говориш за пенсия....той се чуди как и здравно да не плаща, ти му обясняваш как може да плаща още повече за нещо, което в неговата глава е "я доживея, я не". По-възрастните служители имат интерес, но като цяло, не много.
Вярно, не бях се сетила. Значи внезапното желание на шефа ни е свързано само и единствено с комисионната която взима от фонда. Те реално ни принудиха да го направим това. И реално ни взеха парите от заплатите. Взимаме с по 60 лв по-малко.
Парите от това "доброволно" допълнително, май не може да се теглят преди пенсията, може ли?
Полезна информация. Как ни залъгват и ние се радваме.

Допълвам, снощи се изнервих и почнах да смятам Grinning Ок, не печелят +6лв от данък. Но печелят тридесет и няколко % от осигуровките върху тези 60лв, което е повече. При нас конкретно договаряме заплатите нето.

Последна редакция: нд, 16 яну 2022, 07:58 от FB680797BGM

# 744
  • Бургас
Сумата, която внася служителя, може да бъде теглена по всяко време. При необходимост ни е спасявала, на няколко месеца или година я изтегляме обикновено.

Това не е ли същото кято да си внасяш парите в банкова сметка?

# 745
Не е същото като банкова сметка защото ако не теглиш сумата преждевременно, не дължиш 10% ДОД и ще събереш някаква сума за 3та пенсия. Това, че някои хора го ползват като авариен фонд не е съвсем правилно и да, ако се случва редовно наистина няма смисъл. Особено защото резултатите на фонда в някои години може и да са отрицателни, тоест сумата по партидата ти намалява. В банката поне за малки депозити няма отрицателни лихви. Освен това и има и някакви такси 5-10-20 лв при преждевременно теглене на средствата.

# 746
  • Бургас
Не се дължи ДОД? Т.е. след като се извадят тези суми (в случая 60лв.) тогава се начислява ДОД?

При разплащателните сметки няма преждевременно теглене.

# 747
  • София
Не е същото и защото губиш 60-те лв, които внася работодателя. Ако си ги внасяш в банка, работодателя нищо не дава.

# 748
  • София
Нищо лично, благодаря ти!
Винаги си ни много полезна с отговори по всякакви въпроси.

Предизвестието може да започне да си тече и примерно на половин месец или един месец да се изплати остатъкът, който няма да се спази, нали?

# 749
Точно така. По всяко време, докато тече предизвестието, можеш да решиш да заплатиш остатъка и да си тръгнеш веднага.

Общи условия

Активация на акаунт