Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 469
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 825
За да напуснеш на това основание са необходими няколко предпоставки. Първо, заболяването да пречи на работата ти. Второ, работодателят да не ти предложи друга длъжност. Едва тогава ще те освободят на точно това основание.
Разбира се, работодателят може да реши, че не му се занимава и направо да те освободи, щом си пожелала. Но все пак, може и да реши да си спази изискванията към него. И тогава трябва да търсиш друго основание за напускане.
Един въпрос имам - ТЕЛК-ът нов ли е? Или си го имаш отдавна, но сега решаваш да го ползваш за тази цел?

# 826
Не в така.Служителя не е длъжен да приеме новата длъжност.Всеки работодател ще се радва да се отърве от служител с ТЕЛК,защото имат доста права и ще е игра на нерви,ако го задържи.И за тези с първа група могат трудно се измисля длъжност,защото не трябва да стои прав продължително,не трябва да е седнал продължително,да не в изложен на стрес,на радиация,на шум,на влага,на студ,да не вдига тежко и т.н. безброй неща които може да изтъкне като противопоказни.Болнични безброй,допълнителен платен отпуск,не може да го освободят без разрешение на ИТ.Така,че ако съфорумката има 91% ще си я освободят без никакви проблеми.

# 827
Малко по-нагоре говорихте, че никой не иска трудова книжка преди постъпване. Е, сега ще Ви изненадам. Тези дни приех оферта и сред документите, които искаха още преди подписване (е-копие) беше книжката - цялата, всички страници.

# 828
Малко по-нагоре говорихте, че никой не иска трудова книжка преди постъпване. Е, сега ще Ви изненадам. Тези дни приех оферта и сред документите, които искаха още преди подписване (е-копие) беше книжката - цялата, всички страници.
Е това не е ли стандартно да предоставиш при назначаване, щом си приела офертата? Това си е при постъпване - не преди.
Преди е - преди да ти направят оферта или да приемеш, на ниво CV да речем или на някое интервю.

# 829
Това е за изчисляване на трудовия стаж по специалността.

# 830
Ми май си е стандартно, да, но понеже беше коментирано, че се дава направо при напускане...

# 831
За да напуснеш на това основание са необходими няколко предпоставки. Първо, заболяването да пречи на работата ти. Второ, работодателят да не ти предложи друга длъжност. Едва тогава ще те освободят на точно това основание.
Разбира се, работодателят може да реши, че не му се занимава и направо да те освободи, щом си пожелала. Но все пак, може и да реши да си спази изискванията към него. И тогава трябва да търсиш друго основание за напускане.
Един въпрос имам - ТЕЛК-ът нов ли е? Или си го имаш отдавна, но сега решаваш да го ползваш за тази цел?
Благодаря за включването ти.
ТЕЛКът ми е стар, подлежа на нов след 1 месец, но в последната една година се появиха нови неща (2 доброкачествени неща в главата). Не е опасно засега, не е нужно се оперират, не растат засега, но звучат страшно и си мисля, че ако опитам да напусна по този начин, ще успея. 16та година съм на това място и мразя всяка минута там. Заплатата е висока обаче, това ме държи засега. Парите или свободата, това ми е дилемата... Smiley

# 832
  • София
Няма как да се даде направо при напускане.
Всяка промяна в тр. дейност трябва да се отрази в книжката.
Назначаване на работа, изменение на заплатата, преназначение, даже имаше и страници за изказани награди. Служителя може да я държи в себе си или да подпише съгласие да се съхранява в работата му. Аз винаги предпочитах второто. В къщи кой знае къде ще я потурча.
Така е по закон, не казвам, че е хубаво. След като в НАП и НОИ има цялата инф. за тр. стаж и осигуровки, не пречи и тр. книжки да са електронни. Но ...

# 833
  • София
Къде мога да прочета повече за правата хора с ТЕЛК? В Кодекс на труда? Освен 26 дни годишен отпуск май друго не знам.

# 834
Нямат право да те карат да работиш извънредно и не могат да те освободят когато си пожелаят без разрешение на ИТ.Това е.

# 835
Не в така.Служителя не е длъжен да приеме новата длъжност.Всеки работодател ще се радва да се отърве от служител с ТЕЛК,защото имат доста права и ще е игра на нерви,ако го задържи.И за тези с първа група могат трудно се измисля длъжност,защото не трябва да стои прав продължително,не трябва да е седнал продължително,да не в изложен на стрес,на радиация,на шум,на влага,на студ,да не вдига тежко и т.н. безброй неща които може да изтъкне като противопоказни.Болнични безброй,допълнителен платен отпуск,не може да го освободят без разрешение на ИТ.Така,че ако съфорумката има 91% ще си я освободят без никакви проблеми.
Ще я освободят, но не на това основание. Има си друго основание, на което се освобождава служител, отказал да заеме предложена му позиция при трудоустрояване. А доколкото разбрах, на питащата основанието ѝ е важното.
Хората с ТЕЛК нямат някакви по-различни права от редовите служители (освен повече отпуск). А ако имаш предвид, че имат определени защити, това не важи за всички с ТЕЛК, а само за тези, които са трудоустроени. Това, че имаш ТЕЛК, само по себе си не ти дава защита. Трябва да си трудоустроен. Или да имаш някое от заболяванията по наредба, които дават защита, независимо дали имаш ТЕЛК или не.

# 836
  • София
А някаква отстъпка в ДОД нямаше ли за хората с ТЕЛК?

Последна редакция: пт, 21 яну 2022, 21:34 от Aisha

# 837
# 838
Има, но нетрудоспособността трябва да е над 50%. Чак 2-3 пъти МРЗ не е. Размерът се определя всяка година. 7920 лв. е за 2021 (на годишна база). За 2022 чакаме бюджета.

# 839
  • София
Излиза около 1 МРЗ месечно без облагане.
Със стари спомени съм, ще коригирам горе.

Общи условия

Активация на акаунт