Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 406
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 930
Според вас какъв процент над заплатата е необходим, за да си смениш работата?

# 931

Неопределен въпрос. Работа се сменя не само заради пари и решението има доста повече променливи.

# 932
Първо зависи колко е заплатата, но аз например съм с 1250 и бих я сменила за поне още 250. Тоест 20%. За 50 лв не си струва - едно ходене в кварталната кръчма повече в месеца.
Ако обаче сменям с работа, която има някакви особености - намира се далеч/с неудобен транспорт, има дрескод, има някакви особености в изпълнението на самата дейност (пр.умения със спефицична техника или ПП, или трябва да се дават дежурства в почивни дни) - може и 30% да е малко.

# 933

Неопределен въпрос. Работа се сменя не само заради пари и решението има доста повече променливи.
Така си е, но ще ми е полезно да ми кажете именно за заплатата, колко % отгоре бихте очаквали.
Предполагам, че за същата или по-малка заплата трябва да е нещо непоносимо и не за вас, за да се махнете.

# 934
Предишната си работа смених за -100 лв., но там имаше много други решаващи фактори, най-вече обстановката и колектива. Сега бих сменила за поне 20-30% отгоре. В момента имам и плюсове, и минуси (не само от към пари), затова ще трябва да се прецени според конкретното предложение.

# 935
При мен няма как да сменя надолу, защото точно в момента съм на ръба да си покривам разходите - споделяла съм по други теми, само наемът ми е 500.

# 936
Така си е, но ще ми е полезно да ми кажете именно за заплатата, колко % отгоре бихте очаквали.
Предполагам, че за същата или по-малка заплата трябва да е нещо непоносимо и не за вас, за да се махнете.

Ми пак не го схващам като нещо определимо. Ако човек е на МРЗ ще търси поне двойна заплата, а ако взема 5 000 може изобщо да не гледа да има ръст на парите, а по-малко отговорности, гъвкаво работно време, по-интересно и какво ли не. Хора бягат от работата си и за перспективи, за работна среда, за работно време, за възможност да излизат често в болнични и отпуски (млади майки), за по-релаксираща и безстресова среда и за какво ли не. парите са само един от много фактори.

# 937
Какъв процент… сложен въпрос. Едно е да взимаш 1200, друго е 2200… тогава 20% са доста различни цифри.

Аз не гледам само парите. За мен е основно важно да има читав здравен пакет, хоум офис (това го изисквах и преди пандемията), да се спазва работна етика, да има допълнителни бенефити и ясно отношение как се работи на празници, ако се налага (работя с чужбина и на нашите празници много пъти съм работила, защото западната част на континента не празнува).

Ако някой ми настояваше да ходя в офиса, и за 300 лв отгоре, отказвах оферти.

В момента бих сменила само за нещо от рода на 30-40% плюс изискванията, които имам, защото съм удовлетворена от работата си и много трябва да ме убедят да я напусна.

Сменях работа два пъти миналата година, правих го за около 20-30%.

# 938
Да, за мен отпуската също е доста важна.
Но все пак за 1-2 седмици отгоре не бих се съгласила за същата или по-малка заплата и тепърва да свиквам с нова работа, тоест бих търсила и някакво увеличение в заплатата плюс малко повечко отпуска.

Говорим за тясно специализирана работа и дистанционна работа, аз вече за без хоум офис изобщо не гледам, не ме устройва.

Полезни са ми много мненията ви, гледам че се въртят около 20-те процента.

# 939
Ако ми гарантират хоум офис - приемам и намаление Grinning

# 940
  • Бургас
Ако ми гарантират хоум офис - приемам и намаление Grinning

Хах, и аз.

# 941
Никога не съм мислила по въпроса, но като върна назад личен опит и от кандидати, потвърждавам 20-25%.
При 2ма кандидати претенциите бяха стигнали до 50%. В единия случай ги дадохме, нищо че ни беше и над бюджета.
Наскоро трябваше да дам очаквания за себе си и посочих диапазон от 0 до 20.

# 942
Както Черна станция е казала, много е относително и зависи от куп неща. Едно е да имаш силна мотивация да смениш мястото, позицията да е стъпка в посока за развитие, която те вълнува, друго е да си окей със сегашната си ситуация и просто да се появи възможност, която да обмислиш.
Аз имам малко по-материалистичен поглед върху работата, за мен тя е източник на доходи, които пък ми позволяват да си позволявам по-добър живот - това с удоволствието го има, но аз мога да изпитвам удоволствие и като дарявам същия труд и за някое нпо. Освен това, когато човек прекара повече време на дадено място, заплатата му не се актуализира кой знае колко и за няколко години, като нищо си под реалната пазарна сума.
Съветът ми е искай повече, ако не могат да ти предложат, ще ти кажат колко могат - поне няма да се подцениш.
Аз се движа около 25%, макар че в момента бих предприела смяна при 30%, което е сериозна сума, със същите допълнителни придобивки.

Последна редакция: чт, 27 яну 2022, 20:20 от Like_Smoke

# 943
Смених левъла и заплата за повече от 50%. В същото направление. Държах да не е хоум офис.
Материалистка съм брутална.
За по-ниско заплащане бих се пробвала единствено в чисто нова сфера.
Наистина като си доста време на едно място и започваш да тъпчеш. Буквално, във всички посоки...

# 944
Аз имам малко по-материалистичен поглед върху работата, за мен тя е източник на доходи, които пък ми позволяват да си позволявам по-добър живот - това с удоволствието го има, но аз мога да изпитвам удоволствие и като дарявам същия труд и за някое нпо.
От такова разсъждение извеждам и аз. Работя, за да живея, но не съм венчана за работата си. Колкото и да ми е спокойно, удоволствено и приятно в колектива и да прекарвам нам колко от живота си в работа, животът ми е всъщност извън работата и ако мога да го подобря с по-голям доход - защо да се дърпам.
Между другото, конкретно за колектива - не разбирам довода, че някой стоял на работа заради готините колеги. Те, ако са толкова готини, няма значение дали ги срещаш на работното място, или след работа на по питие.

Общи условия

Активация на акаунт