Подготовка за малкия човек - тема 16

• 39 280
  • 752
  •   1
Отговори
# 345
Аз намирам повечето списъци в интернет за силно преувеличени - балдахин и обиколник са две напълно излишни неща на първо чете според мен.
Относно шишета, стерилизатор, сушилник, нагревател за шишета - това са неща, които може и да не ви влязат въобще в употреба, ако кърмите, та не бих бързала да ги купувам. Ако ви дотрябват - буквално навсякъде има магазини. Ако пък сте решили, че няма да кърмите, си заслужава да ги купите по-рано.
Аз още в началото почнах да се оглеждам за някои по-големи неща, които да купя на промоция - количка и столче примерно.

# 346
Да, затова може да събере информация и да си направи собствен списък. Със сигурност има жени в темата, които ще кажат, че балдахин и обиколник са най-важните им покупки. Затова и няма универсален списък, всеки според предпочитанията си.

Както например за мен помпата е била много важна, защото не желая да кърмя навън, а кърмя на поискване - тоест няма как да си организирам деня, така че да се прибираме за кърмене 🙂

# 347
Някой с Nuna Leaf може ли да сподели- люлката залюлява ли се от движението на бебето или трябва да стоиш до нея и на всеки 2 минути да я буташ? На тази цена, ако трябва и да съм залепена за нея, ще е безумно.

Ако ще даваш толкова много пари, аз бих взела mamaroo, в момемнат в Комсед има 25% намаление, дори излиза по-евтино.

# 348
Започнах да пазарувам повече в края на 7м. Преди това съм купувала някоя друга сладка дрешка. Не бързай от сега. Пролетно има много намаления даже мисля, че хиполенд правят луд петък през пролетта и има големи намаления. Като за начало ти трябват малко неща. Аз ще вкарам всичко което ми беше от полза:
Легълце
Скрин
Повивалник
Чаршафи
Количка
Столче за кола/кошница
Ерго раница
Люлка
Помпа за кърма
2-3шишета
Залъгалка (1-2)
Стерелизатор
Гъба за бебето
Веро за бебето
Ваничка
Стойка за ваничка
Козметика(крем за тяло, дуж гел, шампоан, крем против подсичане,)
Памперси
Мокри кърпи

Има някои неща които не са от 1 необходимост, но аз не съжалявам, че ги взех.
Гнездо, ако гнездото е хубаво може да се ползва за не едно деца. В началото стоеше само в него, когато ходихме за първи път при майка ми (да спим) той беше на 1м и беше само с гнездото. Сложихме го на меко и така спа. Знам, че много хора сега ще мр нападнат, че е спал в гнездото си, но не виждам нищо лошо. Сега там си подрежда меките играчки.
Балдахин не бих взела, само прах ще пада!

Дрехи:
Ето го точния ни списък!
7бр ританки
7бр блузки
Определено бяха много!
7бр боди с къс ръкав
1 суитшърт
Два ромпара тип пижама
2 бодита с дълъг ръкав
Чувлаче
Лигавник
Космонавт
Сега ако пак пазарувам ще взема 3-4 бодита къс ръкав
2 бодита дълъг ръкав
3-4 ританки с блузки
3-ромпарчета
Суитшърт
Лигавник
Чувал
Космонавт

Това според мен бяха много неща! Ако спестиш нещо по-добре!

# 349
Не виждаш нищо лошо, защото не си се информирала и за ваш късмет нищо лошо не ви се е случило. За нещастие, някои майки, които не са виждали нищо лошо, са загубили децата си, така че моля спрете да давате опасни съвети.
Който се интересува, да потърси информация относно смъртните случаи при използване на гнезда/обиколници.
Аз не бих поставила умишлено детето си в риск, колкото и малък да е.

# 350
От мен един списък минимум:
Количка
Столче за кола
Кенгуру/слинг/раница или каквото там ново се казва за носене на бебе
Памперси
Мокри кърпи
Бодита 10тина
Цели гащеризончета 6-7 (с възрастта намаляват, ама ако се пере всеки ден и с 3-4 става)... И натам дрехи каквито и колкото си харесате..
Лигавници/бандани 4-5
Одеалце /чувалче за количка
Помпа за кърма
Бебешка козметика
Повивалник

Друго, ако имам бебе сега, не бих взела за начало..

# 351
  • София
Нищо не купувах докато не съм сигурна, че ми трябва. Четох, гледах списъци - по магазините и разни търговски представители по клипчетата дават безкрайни списъци с много напълно ненужни неща в тях. Аз ви препоръчвам да позачетете темата назад. Доста обсъждания за конкретни продукти, има писано и за рисковете при употреба на някои. Например купих 3 чифта ръкавички за новородено - не са пипнати даже (ръкавичките ограничават бебето и му пречат да изучава света през допира най-общо казано, от тях започва изучаването и на собственото тяло). Шишета са нужни 1-2 ако се кърми. Като тук трябва да кажа, че изобщо не е задължително всичко да е някакви специални марки с изключение на столчето за кола. Има отделна тема за това и също препоръчвам да я зачетете.

Започнах да купувам около 6-7 месеца и то със столче за кола, креватче и още някои по-едри полупки, защото дебнехме намаления. Част от нещата ни бяха дадени - стерилизатор, ръчна помпа за кърма, уред за затопляне на шишета, количка за новородено и вече не помня какво. Ползват се малко и се връщат. От всичко прочетено и чуто като съвети си направих собствен списък, по който се движих.

Понеже горе има кнгуро/слинг/раница в един ред - това не са различни имена на едно нещо, а са различни неща. Кенгуро не се препоръчва в никакъв случай. Слингът е за новородени бебета до към 7-8 месеца (става тесен за бебе, което иска да зяпа наоколо), раницата се препоръчва да се носи от около 6 месец и то ако е регулируема. Т.е. Ако решите да бебеносите, то - информирайте се много добре в какво е най-добре да се случва. Аз съм писала за ползите от бебеносенето назад, както и за важните неща, които трябва да се знаят.

Приятно бременеене! Мислете си сега за вашето удобство и се запознайте като най-важно с препоръките за безопасност на бебето - при сън, шофиране, хранене, къпане и т.н.  Има време за пазар. Simple Smile

# 352
Цоп в темата с голям ентусиазъм👋🏼 Бременна в 6ти месец, не сме суеверни и започнахме с покупките. До тук сме взели количка, столче за кола, вана със стойка, кошара некст ту ми, помпа за кърма, шишета и бебефон и люлка. Сега разглеждам мебели за детска стая и спални комплекти. Ще се радвам да ви чета и да крада по някоя полезна идея😀

# 353
  • София
Аз съм в 8-ми месец и бяхме решили да пазаруваме след НГ. Единствено бях взела видеофон и част от козметиката на черен петък, защото бяха доста изгодни. Тази седмица купихме почти всичко - трансформираща кошара, скрин, количка, шишета, аспиратор за нос, термометър за стая, безконтактен термометър, хавлийки, клечки за уши с ограничител, вана със стойка, одеалца, дрешки ( бодита, панталонки, ританки, ромпъри, чорапки, ръкавички, шапки), муселинови пелени, протектор за матрак, матрак, помпа за кърма, хигиенен сет с ножичка, нокторезачка, четка и гребен. Остава стерилизатор и сет за спане като съм харесала и ще взема два комплекта на Кика бу сет от 6 части за спане с чаршаф, калъфка, обиколник, олекотена завивка, плик и възглавница и един комплект за количката пак на Кика бу. Също така някои неща за хигиена като физиологичен разтвор, спирт, памперси, мокри кърпички. Ако съм пропуснала нещо се надявам да се сетя в близкия месец. Кошница за кола, повивалник и люлка ще ми дадат.
Малкият човек е почти подготвен за разлика от майка си, която има да изпълнява списъци за родилното, а нищо не е взела. 😂

# 354
Аз съм много доволна от легълцата и скринчетата на Пали! На брат ми 3 дивака гледа това легълце и по нищо не се разбира. Не бих взела други легълце. Синът ми също е с такова, препоръчвам го на всеки!

Спално бельо имаме сет от 5части на лорели класик и един долен чаршав на лорели. Сета го взех, защото е сладък. На малкия не му трябва нищо освен долния чаршав. Другите неща са хубав бонус. Бебето преди да се върти може да спи с каквото и да е одеалце, а след това аз препоръчвам чувал и пак може да се мята одеалце, зависи от температурата и от тога на чувала.

Гиги, виж материята на кика бу, че не всички неща са хубави. Ако матетията е памук Ок, ако не се огледах за нещо друго😊

# 355
По принцип препоръките на СЗО са точно като новоредно, преди да може да се върти, бебето да спи в спален чувал, без завивки и всякакви други меки материи покрай главата му. Това предотвратява опасността от задушаване. Като върху спалния чувал също не е препоръчително да се слага завивка, просто си купувате чувал с подходящия тог спрямо температурата в стаята. Simple Smile

# 356
Аз пък намирам някои списъци в нета за супер, особено този на немския сайт babywalz, който получих дори на хартия от магазина и си го ползвах като to do list  с малки допълнения и малки изключения.

6 нощници обаче за мен е простотия, 12 шишета също. Много на едро е това :Д Имах 1 родилна нощница и 1 за болницата, 1 за бременността, сега 12 дена след раждането коремът ми е плосък, само 2 кг над стартовото ми тегло съм и не личи да съм раждала, нощниците са ми огромни. 6 би било прекалено, освен ако не останеш дълго на кгте в 9ти месец. Поне 1-2 шишета трябва обаче, защото ако не достига кърмата в началото и бебето отслабва много, трчбва да се дохранва, било то с изцедена кърма или купено мляко. Проблеми като висок билирубин примерно изискват достатъчно хранене...

Аз съм щастлива, че си взех за всеки случай от всичко преди раждането, примерно протектори на медела и двойна помпа, сутиени за кърмене (аххх колко съм благодарна за тая покупка в момента!!), които ми бчха от полза да се получи веднага кърменето и да не завися от болницата или рецепта за помпа, освен това ни изписаха в почивни дни и ако трябваше да търся тепърва протектори по аптеките, щях да лудна...С новородено моят опит е, че всичко трябва да го има тук и сега, иначе на мен лично би ми дошло прекалено стресиращо тепърва да купувам. Направо не знам как някои хора оставят дрешки, количка и пр. за след раждането. :Д

Също разни дреболийки като различни по материя завивки и чували ми помогнаха да експериментирам кое бебето ще хареса. Моето бебе спи (едит заради заядливи постове по-напред Joy: да се разбира заспива бавно и след дъълго гушкане, НЕ спим заедно една върху друга) предимно на ръце нощем и  през деня си е в подвижната кошница или некст ту ми-то (ей тука признавам, че сбърках с тая кошница, трябваше директно да се спра на бейбибей и затова поръчвах допълнително още докато съм в болницата, защото усетих, че няма да се получи с кошницата, понеже липсва падаща стена към бебето. Да не говорим, че имаме и кошара в детската, която ще влезе по-натам в употреба...) , но през нощта все още иска близост и много се плаши от рефлексите си на ръчичките, което я събужда и й помага веднага да я погаля, гушна или да й говоря, да я целуна.

Като се разреве честно не ми се чака 3 дена докато ми дойде поръчката и тепърва да търся подходящо одеало и т.н.. Имах спални чувалчета, които беба не понесе първите дни, а и сега не винаги ги иска, но постепенно успявам да ги ,,продам" с правилната техника :Д . Имам и 80х80 юрганче, което беше ок от началото, може би защото в болницата я завивах с такова. Силно препоръчвам одеалце от мерино вълна-моето бебе го обожава и през деня, и орез нощта, както и чувалче за повиване, особено в случай, че бебето много ,,шава" с ръчичките и се плаши и събужда, когато се размърда като рефлекс. Мисля, че се казваше Моро-рефлекс-за такива бебета повиването е чудно. Практически спи с различни завивки в зависимост от часа на денонощието и това помага и ние да поспиме достатъчно, когато тя е доволна.
Важно е и мека възглавница за кърмене според мен. Тези за бременността за сън са прекалено твърди или поне моята беше невъзможна за кърмене, трябваше да поръчам след раждането такава като в болницата. Меките възглавници за кърмене пък не са толкова удобни за сън през бременността според мен, което естествено е въпрос на лично усещане и трябва да се пробва.

Останалото го пише по списъците. Единственото излишно за мен е нагревател за над повивалника като в болницата, особено ако у вас е достатъчно топло.

Последна редакция: вт, 11 яну 2022, 09:39 от snowwhite12

# 357
  • София
Гледах на Кика бу и Лорели. Памучни са, но на пипане ми хареса повече на Кика. Чувалче ще ми дадат приятели ново на Angels baby, защото на тяхното бебе не му хареса. А взимам направо големи сетове, защото искам да са си в комплект и все ще влезнат в употреба - предполагам до 3г детето ще спи в кошара, а и с това вдигане на цените на всичко предпочитам да си имам. Взех и памучно одеалце и поръчах и от мерино вълна. И аз ще пробвам с какво ще бъде най-спокойно - с олекотената завивка, одеало или чувалче. Така или иначе одеалцата ще ми трябват и за количката и ще взема още ако се наложи. Обиколникът ще го сложа след няколко месеца като започне да се движи по-активно, а възглавницата от комплекта изобщо не мисля да ползвам на първо време, защото нямат нужда.
Възглавница за кърмене вчера гледах в Икеа. Стори ми се хубава - твърда и дебела каквато искам. Някой има ли впечатление от нея? Струва 40лв.

# 358
От къде взе одеало от мерино, ако не е тайна?

# 359
Нагревател за над повивалника? Flushed

Ася Демирева разказваше с ужас, че имало нагревател за мокри кърпи. Не че е аналогично, просто се сетих Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт