Онлайн консултации с д-р Невена Миронова - специалист по дерматология и венерология

• 65 434
  • 790
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте отново, доктор Миронова! По долу цитирам предния казус, понеже е донякъде свързан със сегашния. Все още не съм прибегнала към лечение, при нужда само се мажа с Rescue crem Bach,  като има издутини на най-горните детайли с черното мастило, преди беше само на най-малкия, но сега и други са надули, не сърби.
От 2 седмици обаче ме боли ръката от китката чак до подмишницата и към гърдата. Мисля, че е някой нерв или сухожилие по скоро, но все пак възможно ли е от татуировката да се получат такива болки?
Скрит текст:
Здравейте, доктор Миронова!
Синът ми е вече на 1г2м и от началото отзад едното му ухо не спира да се "цепи". Мажа с бепантен/дефламол, но той се чеша и разразява допълнително, а дори да не пипа все се цепи. Другото ухо няма никакъв проблем. На какво може да се дължи? С какво може да се маже друго?
Дргуят ми въпрос е от относно една татуировка. Понеже съм още кърмачка, не може да се проведе адекватно лечение(кортикостероид). Получи се реаакция явно от мастилото и на места има грануломни издутини(нещо такова беше наименованието). Не боли, не сърби, просто седи подуто. Обаче понякога при почесване/задиране се получават такива издутини и на други места по татуировката, които след това изчезват сами. Възможно ли е да се получи по-сериозен проблем, при положение че не се лекува доста време? Ако реша да махна татуировката ще се реши ли проблема?
Благодаря предварително!
Здравейте,

Детенцето най-вероятно има себореен дерматит. Снимайте обрива. Има ли член на семейството със себореен дерматит (пърхот)? Изпратете снимка и на татуировката.
Баща му попринцип има пърхот, но не прекалено и е овладян, дори без специализирани шампоани.
Иначе зад ухото не е точно обрив, ами самата кожа в сгъвката се цепи. Освен това иначе кожата е чиста.  
Скрит текст:

При татуировката проблема е при черното мастило, снимала съм под ъгъл, за да се види до колкото е възможно как е надуто. При почесване издутините, които се получават, излизат и по други части на татуировката.
Скрит текст:
Здравейте,

За детенцето хубаво е да се прегледа на живо, както казах най-вероятно се касае за себореен дерматит.

Относно татуировката имала съм пациентка с алергия към червената боя, чийто татус премахвахме лазер. Имаше подобрение, но всеки пациент реагира индивидуално. Може да се комбинира лазерна терапия с локална ( тоест с мазане на подходящ крем) и да се започне с третиране на ограничена зона, за да се види как ще се повлияе.
Здравейте,

Съветвам Ви да направите консултация с невролог.

# 451
Здравейте д-р Маринова. Моля за отговор. Имам една бенка над гърдите, където ми е деколтето на блузата. От известно време усещам сърбеж, дразнене и сухота. Можете ли да ми кажете дали да се притеснявам. От скоро нося златно колие което рядко стига до нея. Направих си и изследвания които показаха ниски нива на витамини Б, Д и желязо. Кожата от известно време ми е много суха, но възможно ли е това да с причина за сухотата и твърдостта на мястото на бенката?

Здравейте,

Бенката трябва да се прегледа с дерматоскоп, относно дефицитите трябва да приемате хранителни добавки и след няколко месеца пак да пуснете контролни изследвания, за да проверите дали стойностите са в референтните.

# 452
Здравейте, д-р Миронова!
При дъщеря ми се появи обрив,  подобен на ухапване о областта на кръстчето, свързах го със изпотяване,запарване от нощния памперс, не я сърби, давам 3ти ден Ериус сироп 2,5 мл веднъж, тя е на 3год и половина
Но обрива се появи и подмишница и отстрани на тялото и всичко това на фона на суха кожа,
Възможно ли е да е розов лишей, или реакция към храна напр. шоколад, киви, или пък перилен
препарат
Няма изменения по езика, по лицето и крайниците също
Моля за съвет, прилагам снимка
Здравейте,

Има ли резултат от лечението? Не бих поставила диагноза розов лишей от представената снимка. Вие с какви продукти се грижите за кожата на детето?
Освен обтриване с вода лайка, не я мажа с нищо друго, няма промяна на обрива, душгела и е за чувствителна  бебешка кожа, който ползваме постоянно като продукт
Съветвам Ви да заведете детето на преглед на живо, за да се огледа цялата кожа.
След преглед при дерматолог, който
каза сух дерматит, и да спрем антихистамините
Назначи къпане с Топиализ  и мазане с Топиализ крем
Направихме го, но съвпадение или не през нощта на детето обрива пламна и стана сърбящ отделно се появиха ситни пъпчици по крачетата  и спешно посетихме бърза помощ
Там ни препратиха в детското отделение, където ни поставиха урбазон и предписаха анти
хистамини
След една седмица вече,  консултирах се с дерматоложката, която отхвърли предписаният оксикорт и каза да мажем с джинджира спрей
Детето след баня упорито отказва да я мажа, като казва че я сърби при нанасяне и аз пак я изплаквам в банята
Сега педиатърът й назначи дипросалик за 5 дни и аз вече изпитвам ужас, докъде ще стигнем с този обрив
Виждам, че се налага кортикостероид, но Топиализ е според вас дали е повишил реакцията, защото всеки път като се опитам да я къпя с него още при подсушаването казва, че я  сърби кожата и аз отново я изплаквам
Това е кожата след две намазвания с дипросалик
Здравейте,

Предвид това, че я сърби от топиализ може да пробвате с козметиката на биодерма за атопична кожа. Не съм имала негативна обратна връзка от нея. Относно мазането с кортикостероид изписан е за кратък период, така че няма за какво да се притеснявате. Обривът изглежда по-добре, поне по снимките.

# 453
Скрит текст:
Здравейте, д-р Миронова!
При дъщеря ми се появи обрив,  подобен на ухапване о областта на кръстчето, свързах го със изпотяване,запарване от нощния памперс, не я сърби, давам 3ти ден Ериус сироп 2,5 мл веднъж, тя е на 3год и половина
Но обрива се появи и подмишница и отстрани на тялото и всичко това на фона на суха кожа,
Възможно ли е да е розов лишей, или реакция към храна напр. шоколад, киви, или пък перилен
препарат
Няма изменения по езика, по лицето и крайниците също
Моля за съвет, прилагам снимка
Здравейте,

Има ли резултат от лечението? Не бих поставила диагноза розов лишей от представената снимка. Вие с какви продукти се грижите за кожата на детето?
Освен обтриване с вода лайка, не я мажа с нищо друго, няма промяна на обрива, душгела и е за чувствителна  бебешка кожа, който ползваме постоянно като продукт
Съветвам Ви да заведете детето на преглед на живо, за да се огледа цялата кожа.
След преглед при дерматолог, който
каза сух дерматит, и да спрем антихистамините
Назначи къпане с Топиализ  и мазане с Топиализ крем
Направихме го, но съвпадение или не през нощта на детето обрива пламна и стана сърбящ отделно се появиха ситни пъпчици по крачетата  и спешно посетихме бърза помощ
Там ни препратиха в детското отделение, където ни поставиха урбазон и предписаха анти
хистамини
След една седмица вече,  консултирах се с дерматоложката, която отхвърли предписаният оксикорт и каза да мажем с джинджира спрей
Детето след баня упорито отказва да я мажа, като казва че я сърби при нанасяне и аз пак я изплаквам в банята
Сега педиатърът й назначи дипросалик за 5 дни и аз вече изпитвам ужас, докъде ще стигнем с този обрив
Виждам, че се налага кортикостероид, но Топиализ е според вас дали е повишил реакцията, защото всеки път като се опитам да я къпя с него още при подсушаването казва, че я  сърби кожата и аз отново я изплаквам
Това е кожата след две намазвания с дипросалик
Здравейте,

Предвид това, че я сърби от топиализ може да пробвате с козметиката на биодерма за атопична кожа. Не съм имала негативна обратна връзка от нея. Относно мазането с кортикостероид изписан е за кратък период, така че няма за какво да се притеснявате. Обривът изглежда по-добре, поне по снимките.
Много благодаря за отговора

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 18:06 от AnMary

# 454
Акнето мисля е от хормонален тип, поне така беше преди бременността, в областта около брадичката (въпреки, че повечето ми хормони бяха в норма). Кожата ми е нормална към мазна, като напоследък се изсушава около носа. Пъпките са най-често подкожни и не избива връхче. Остават и петна след като минат пъпките. Преди години много добре съм се повлиявала от АНА киселини, но намерих противоречива информация дали са позволени по време на бременност. С предишната бременност кожата ми се изчисти от само себе си, но сега не е така.
Слагам подобна снимка от интернет:
https://2rdnmg1qbg403gumla1v9i2h-wpengine.netdna-ssl.com/wp-cont … 533-1-745x490.jpg

Здравейте, д-р Миронова! Бихте ли препоръчали някакви продукти (серум, тоник) против акне, които да са позволени по време на бременност?
Здравейте,

Лечението на акнето се определя от много фактори - тип кожа (мазна, суха), вид на лезиите ( комедони, възпалителни пъпки), коя част на тялото е засегната (лице, гръб).

# 455

Здравейте, д-р Миронова!
Преди година  се появиха ситни пъпчици около врата и деколтето на детето ми, дерматолог ни каза, че има т.н."Гъша кожа" има ли лечение, причина за появата, благодаря!

# 456

Здравейте, д-р Миронова!
Преди година  се появиха ситни пъпчици около врата и деколтето на детето ми, дерматолог ни каза, че има т.н."Гъша кожа" има ли лечение, причина за появата, благодаря!
Здравейте,

Как се грижите за кожата му в момента? Има ли друг от семейството с такъв проблем?

# 457
Здравейте д-р Миронова, дъщеря ми е на 2 г. с много бяла кожа, какъв слънцезащитен крем бихте препоръчали да използваме при по-продължително стоене на слънце. Миналото лято за първи път я заведохме на море, ползваме крем на Бочко 50 фактор и въпреки това и се появиха 4-5 бенки.
Благодаря  ви, предварително!

# 458

Здравейте, д-р Миронова!
Преди година  се появиха ситни пъпчици около врата и деколтето на детето ми, дерматолог ни каза, че има т.н."Гъша кожа" има ли лечение, причина за появата, благодаря!
Здравейте,

Как се грижите за кожата му в момента? Има ли друг от семейството с такъв проблем?

Къпе се с душ гел на Биодерма и се маже всяка вечер с този крем.
Нямам никой в семейство с проблемна кожа, на какво се дължи тази гъша кожа и има ли лечение?
Благодаря!

Последна редакция: ср, 13 апр 2022, 14:38 от Мария Ив_87

# 459
Акнето мисля е от хормонален тип, поне така беше преди бременността, в областта около брадичката (въпреки, че повечето ми хормони бяха в норма). Кожата ми е нормална към мазна, като напоследък се изсушава около носа. Пъпките са най-често подкожни и не избива връхче. Остават и петна след като минат пъпките. Преди години много добре съм се повлиявала от АНА киселини, но намерих противоречива информация дали са позволени по време на бременност. С предишната бременност кожата ми се изчисти от само себе си, но сега не е така.
Слагам подобна снимка от интернет:
https://2rdnmg1qbg403gumla1v9i2h-wpengine.netdna-ssl.com/wp-cont … 533-1-745x490.jpg

Здравейте, д-р Миронова! Бихте ли препоръчали някакви продукти (серум, тоник) против акне, които да са позволени по време на бременност?
Здравейте,

Лечението на акнето се определя от много фактори - тип кожа (мазна, суха), вид на лезиите ( комедони, възпалителни пъпки), коя част на тялото е засегната (лице, гръб).
Здравейте,

Когато акнето е предимно в областта на долната трета на лицето подозираме хормонален дисбаланс. По време на бременност може да използвате бензоил пероксид и азелаинова киселина, като по-активна терапия, но все пак добре е това да се случва под лекарско наблюдение. Не ги чоплете, така намалявате риска от поява на белези и използвайте задължително слънцезащита, за да се предпазите от хиперпигментации (поява на кафяви петна).

# 460

Здравейте, д-р Миронова!
Преди година  се появиха ситни пъпчици около врата и деколтето на детето ми, дерматолог ни каза, че има т.н."Гъша кожа" има ли лечение, причина за появата, благодаря!
Здравейте,

Къпе се с душ гел на Биодерма и се маже всяка вечер с този крем.
Нямам никой в семейство с проблемна кожа, на какво се дължи тази гъша кожа и има ли лечение?
Благодаря!
Състоянието е генетично и е по-скоро естетичен проблем, отколкото дерматологичен. Състои се в запушване на космените фоликули с кератин ( протеин, който има защитна функция и предпазва кожата от инфекции). Третирането е с емолиенти ( хидратиращи кремове), продукти съдържащи урея, салицилова, млечна киселина, както и локални ретиноиди.

# 461
Здравейте д-р Миронова, дъщеря ми е на 2 г. с много бяла кожа, какъв слънцезащитен крем бихте препоръчали да използваме при по-продължително стоене на слънце. Миналото лято за първи път я заведохме на море, ползваме крем на Бочко 50 фактор и въпреки това и се появиха 4-5 бенки.
Благодаря  ви, предварително!
Здравейте,

Съветвам Ви да използвате минерален слънцезащитен крем на медицинска марка (bioderma, avene, la roche).

# 462
Здравейте, д-р Миронова. Бременна съм в 10г.с.,от вчера имам непоносими сърбежи по цялото тяло, обрив няма и не мога да се сетя за никакъв дразнител, с който да съм била в контакт. Ако устоя и не се пипам, сърбеж отшумява, но пипна ли се, цялото тяло ме сърби неистово с часове. Обриви нямам, но ако се чеша по яростно, се появяват като побелели пъпки/подутини на мястото, които после изчезват /приличат на ухапване от нещо, но не са/. Отбелязвам, че съм на терапия с утрогестан/алеракт и витамини заради отлепен плоден сак, както и на лтироксин за щитовидна жлеза. Дали е възможна реакция към някое от тях или пък хормони/проблем с черен дроб? Не успях да запиша физически час за консултация преди уикенда никъде и съм много притеснена, така че моля за някаква насока. Благодаря предварително!

# 463
Здравейте, д-р Миронова. Бременна съм в 10г.с.,от вчера имам непоносими сърбежи по цялото тяло, обрив няма и не мога да се сетя за никакъв дразнител, с който да съм била в контакт. Ако устоя и не се пипам, сърбеж отшумява, но пипна ли се, цялото тяло ме сърби неистово с часове. Обриви нямам, но ако се чеша по яростно, се появяват като побелели пъпки/подутини на мястото, които после изчезват /приличат на ухапване от нещо, но не са/. Отбелязвам, че съм на терапия с утрогестан/алеракт и витамини заради отлепен плоден сак, както и на лтироксин за щитовидна жлеза. Дали е възможна реакция към някое от тях или пък хормони/проблем с черен дроб? Не успях да запиша физически час за консултация преди уикенда никъде и съм много притеснена, така че моля за някаква насока. Благодаря предварително!

Здравейте,

Имате уртикария. Утрогестанът съдържа соев лецитин, който може да доведе до такава реакция. Съветвам Ви да се свържете с лекаря, който ги е назначил.

# 464
Здравейте, имам себорея на скалпа и по лицето. От месеци провеждам лечение при дерматолог. С прием на цинк+биотин и шампоан на юриаж ds. Въпроса ми към вас е да ми препоръчате конкретен слънцезащитен крем за лицето, което попринцип е мазно. Сега използвам на юсерин за мазна и акнеична кожа, но усещам, че ме сърби и се възпалява. Беше ми изписан крем на Авен- емулсия, но кожата ми е много светла и искам да намеря подходящ слънцезащитен крем. Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт