Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 613
  • 798
  •   1
Отговори
# 390
  • в страната на чудесата
Е, Франи, аз нямах предвид да хвалиш. Нито забележки.. А да разкажеш как е, домашни, часове, учители. Предстои кампания седмокласната и мислех, че ще е полезно сега. Когато е актуално.
Е така ми прозвуча... случва се. И в най-доброто училище Simple Smile

# 391
При нас сигурно с историческа цел се ползва, но при вас?

Ползват за автоматизация. Simple Smile

# 392
Наистина е неприятно това с домашните, ако не остава свободно време за други занимания. Но ако за детето "забавната" математика не е забавна и там са кошмарните домашни, не може ли просто да не  се посещава или е задължителна? Това не е ли нещо избираемо?

# 393
  • София
Добре де, ама в примера ти за децата, които познаваш от СС и Питагор има оценки. На същата възраст като тях децата в иззи с прогрес ли са? Спрямо изходното собствено ниво ли се оценяват или спрямо някакви критерии извън детето?
Теоето ПУК/1 клас ли е?
Да, с прогрес са, спрямо входното ниво при нас в Иззи. Само обяснения с какво се справя, какво е усвоило, съответно какво не се справя, ако има такова нещо. Няма оценки през годината. ПУК, 1ви, 2ри и 3ти клас със сигурност са така. Както казах, няма лошо да се изразява с цифра оценката, щом родителите са ОК. За мен има много по-голяма добавена стойност оценяването по прогрес е и една от причините да изберем Иззи. Отново- това е за мен. Никъде не съм се изказвала, че е лошо това с оценките, само казах, че това не е предпочитания от мен начин, дори и за горните класове.
Децата от СС и Питагор са оценявани с оценки с цифрово изразяване. Показаха ми системата на СС или поне за съответния 1ви и 3ти клас, на Питагор за 2ри клас. Сега, ако различните класове са по различен начин е друго, но не мисля, че биха си позволили да делят така паралелките. НО аз нямам дете там и реално разчитам на други хора, вие които сте минали и имате повече опит.

# 394
  • София
Децата от СС нямат цифрови оценки до 3 клас включително.

# 395
Пак да питам, че удобно го пропусна. Как разбираш до колко адекватно и безпристрастно е това оценяване на прогреса? Как разбираш какво е нивото на детето в съответствие със съответния момент на съответния клас.
И е съвсем нормално да има прогрес. Нали затова ходи на училище. Ако няма ще е лош атестат и за детето, и за училището. Ама дали този прогрес е достатъчен или недостатъчен за преподадените уроци и упражнения?

Да, и аз щях това да кажа. Кой знае какво си гледала Рейни. В съответствие със законовите норми нямат цифрови оценки, а качествени.

# 396
Аз не разбрах в Питагор тази забавна математика не е ли по желание? Какво ще се случи, ако не се напишат домашните за нея?
Моето дете ходеше на състезателна мат в СС и почти никога не си пишеше домашните. Не че даваха много. Въпреки това й беше полезно, защото решаваха нестандартни задачи и трикове. Разбира се за сериозни състезания не става без решаване, но не това се била целта ни.
Също какво ще се случи, ако не се напише цялото лятно домашно?
Аз не бих настоявала да го пише особено ако са еднотипни задачи и детето се справя.

# 397
  • София
Оценяването спрямо собствения напредък е утопия, макар и да се опитват да я прилагат често или поне да я рекламират като някаква иновация. Има летва и тя е за всички - едни и същи контролни, сходни условия и изисквания при устно изпитване. Не става "от всеки според възможностите и всекиму според потребностите", както имаше такъв соц лозунг. Също така често се пропуска една подробност, която е много важна и съществува винаги, във всеки клас - децата се сравняват помежду си, а не кой колко е напреднал индивидуално. Сравняват се помежду си и участват в някаква неписана тяхна класация по отношение на успеха. Има йерархия, която децата сами организират, дори когато бъдат поставени в условия "не се сравнявайте помежду си".

# 398
Дами привет,
имам ситуация с детето. От тази година е в ПЧМГ, 5 клас.. Изключително очаровани сме цялото семейство..но детето не дружи с никой..не говори с никой, ако някой нещо не го попита.. По принцип не е от най- контактните...но все си мислех, че в новото училище ще е по- различно.. Успеха е доста добър..видимо не е хаймана..но започвам да се притеснявам.. Знам, че ще кажете. че на децата им трябва време,но останалите си говорят..карат се..спорят..моето мълчи и това е...Дали към психолог на училището да се обърна..или към външен..или прекалявам..
Ние сме готино семейство..с жестоко чувство за хумор..нито за оценки се интересуваме и се караме..ясно е, че следим дали всичко е научено, но детето определено не е читанка..даже не е разбрало, че днес като първи ден на училище са написали 6ца на нещо си..

Добро дете е...не е гаднярче..не ми се иска да седи без приятели..

# 399
Оценяването спрямо собствения напредък е утопия, макар и да се опитват да я прилагат често или поне да я рекламират като някаква иновация.
Не съм съгласна. Ако детето ми е имало да кажем 70 точки първия триместър, 78 втория и 90 третия- естествено, че може да се оцени прогреса му.
Как разбираш какво е нивото на детето в съответствие със съответния момент на съответния клас.
Няма как,дори и с оценки да се разбере нивото на детето според съответния клас.

# 400
  • София
Дами привет,
имам ситуация с детето. От тази година е в ПЧМГ, 5 клас.. Изключително очаровани сме цялото семейство..но детето не дружи с никой..не говори с никой, ако някой нещо не го попита.. По принцип не е от най- контактните...но все си мислех, че в новото училище ще е по- различно.. Успеха е доста добър..видимо не е хаймана..но започвам да се притеснявам.. Знам, че ще кажете. че на децата им трябва време,но останалите си говорят..карат се..спорят..моето мълчи и това е...Дали към психолог на училището да се обърна..или към външен..или прекалявам..
Ние сме готино семейство..с жестоко чувство за хумор..нито за оценки се интересуваме и се караме..ясно е, че следим дали всичко е научено, но детето определено не е читанка..даже не е разбрало, че днес като първи ден на училище са написали 6ца на нещо си..

Добро дете е...не е гаднярче..не ми се иска да седи без приятели..
А в старото училище как е било? Защото моят син е в Питагор и оставам с впечатление, че учителите правят усилия за интегриране на всяко дете и общо взето да няма разделения.

# 401
Е те са големи.. знам ли.. някой чак такова внимание да обръща на децата..
в предишното имаше.. не е било лол, но…
примерно по тренировки и разни други места, където ходи от вр на вр има много повече и въобще няма такъв казус.. не е и дете, което да не е досадно приказливо, както останалите.. видимо си е ок /или защото в моето, вече не знам/

# 402
  • София
Много малко присъствено време имаха децата, преди да ги пратят ДО. Вероятно това е причината. Изчакайте малко, сигурно ще се наредят нещата. Ако детето има РД скоро, поканете класа на общо парти. Или поканете 2-3 деца по негов избор вкъщи на гости.  Самото дете притеснява ли го това?

# 403
Нее, нищо не го притеснява извън училище.. сега е срам да не каже нещо и децата да не се смеят.. сигурно  е някакъв пубертет..
ще изчакам, защото наистина имаха малко време.. и ще споделя преди празниците.. благодаря все пак, че сте съпричастни с детските неволи:)

# 404
  • София
Не съм пропуснала. Имам доверие на учителите, че ще ме насочат при проблем. Смятам това за тяхна работа, а и те имат най-добър поглед върху детето. Всяко мнение е субективно разбира се, в това число и нашето като родители. Май не е станало ясно, че не се интересувам къде стои детето ми спрямо съучениците си, поне не и на този етап. Вече към 6ти клас ще се заинтересувам, защото ще предстои кандидатстване. 1-4ти клас се интересувам само от индивидуален прогрес. Ние търсихме индивидуалния подход, доколкото е възможно. Да припомня, че финалните ни терзания бяха Дрита или Иззи. (Добре, че не избрахме Дрита, че нямаше да ни е приятна смяната с Британика - сигурно не е лошо училище, просто нямаше да е нашето). Помагат и родителските срещи, но тях разбира се ги има навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт