Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 432
  • 798
  •   1
Отговори
# 645
  • Sofia
Здравейте,
Ще съм признателна за отзиви и мнения за СофтУни Светлина! Обмисляме преместване там от езикова гимназия .

# 646
  • София
Мусагеница се води Младост 1. Живяла съм там и адресът ми се водеше в Младост 1. 😆

# 647
Здравейте,
Ще съм признателна за отзиви и мнения за СофтУни Светлина! Обмисляме преместване там от езикова гимназия .
Allegra, за кой клас става въпрос? СофтУни Светлина е професионална гимназия, в която в зависимост от професията се учат специални предмети с много часове в областта на програмиране, графичен дизайн и т.н. На сайта имат информация за преместване от друго училище - https://svetlina.softuni.bg/frequently-asked-questions/.
—————
Възможно ли е преместване от друго училище в 8/9. клас?
Преместване на ученик от 8/9. клас в ЧПГДН “СофтУни Светлина” е възможно, при условие че бъдещият ученик вземе успешно приемния си изпит и приравнителните изпити по избраната от него специалност, като за тях  е необходима предварителна подготовка чрез курсове и допълнителни уроци.
———
Ако детето не се е занимавало допълнително на курсове, школи и т.н, вероятно ще е много трудно.

# 648
  • Sofia
За класовете за дигитален маркетинг е ок. Има такива премествания вече в училището дори в 11 клас.

Аз ще съм признателна ако имате отзиви за и от училището, единствено с цел да имаме реалистични очаквания.

# 649
За класовете за дигитален маркетинг е ок. Има такива премествания вече в училището дори в 11 клас.

Аз ще съм признателна ако имате отзиви за и от училището, единствено с цел да имаме реалистични очаквания.
Имам близка приятелка с поглед върху училището и ще я разпитам при първа възможност.

# 650
  • Sofia
Много, много благодаря!!! За нас е трудно да вземем решение най вече защото не знаем как ще се отрази новата среда на детето и дари ще може бързо и лесно да се адаптира....дали ще го приемат.

# 651
...
Ще съм благодарна на всякакви отзиви:-)
Вчера уж отговорих, а го няма. 🙄
Може ли да ме ориентирате какво Ви интересува, за да зная и не пълня излишно темата.
По АЕ се говори само на езика в прогимназия, но учителката (едната, имало и друга) преподава без учебник. Това силно затруднява страничен учител да оказва помощ на дете, на което му е по-трудно, защото никога не се знае какво ще се преподава. 😔
По история учителя раздава понякога нещо като роли на учениците с цел да им привлече вниманието в събитията докато предава урока и да са фокусирани относно роднинските и политически връзки на историческите личности.   Интересен подход, изглежда е успешен. Simple Smile
 Храната я харесват.
Има и глезени и невъзпитани деца. 🤷‍♀️ Надявам се, че ще намерят подход да наложат по строги правила и да не си позволяват деца да отговарят на учители (които го правят) , да не шумят в час (беше ми казано, че е тихо в часовете, но с он-лайн обучението лъсва всичко). Мога да изреждам примери, но наистина ще стане твърде дълго.
Базата е хубава, учителите са търпеливи, които са по-строги въдворяват ред, на другите им е трудно да работят вероятно.
Паралелките са с малък брой деца, това допринася за приличен учебен процес. Ако бяха 30 щеше да стане като в ДУ вероятно, абстрахирайки се от базата. 🤷‍♀️
Относно мерките хич няма да засягам темата, че ...
Като ниво, не мога да преценя добро ли е. На НВО е назад в класацията! Аз не разчитам само на подготовката в училище за НВО и кандидатстване. 🤷‍♀️  
Причините поради които аз го избрах ме устройват. Не ми допадат доста неща относно ред и дисциплина (дете да хвърля боклуци в час на земята и на отправени забележки от учител да отвръща, че на жените отговарящи за почистването, това им е работата 😳... ще пропусна, че има и позволяващи си да обиждат между учениците, в изчаквателна позиция съм това как ще го решат, очевидно не е от тази година споделиха родители; все още нямам официален отговор по темата Wink , а 30 дни минаха от входирането на сигнал от мен, но търпеливо им давам още време 😁 , че сега кипи организация покрай коледните тържества).
За гимназия не мисля, че бих го обмисляла обаче! Те ги разделиха документално гимназия и прогимназия. Строи се нова сграда (така казаха). Може и да е по-добре. 😇 В прогимназия има какво да се желае още за подобряване и то все касае ред и спазване на правила. ✌

Последна редакция: пн, 20 дек 2021, 06:42 от katia_13

# 652
Как стои въпростът с отсъствията на децата в ЧУ по семейни причнини? Ние доста пътуваме и то с децата, за нас е важно те да виждат свят, чужди култури и т.н. и бихме искали да използваме поне 5 дни от учебната година за пътувания. За съжаление в КО не ни дават такава възможност и директно ни заявиха, че програмата е много и трудно биха наваксали децата, ако отсъстват дори и 2-3 дни. Какъв е опитът ви в другите ЧУ?

# 653
Има си нормативна уредба, и тя казва до 3 дни по семейни причини с писмо до класния и до 7 дни на година с предварително разрешение на директора на училището въз основа на мотивирано писмено заявление от родителя, в което подробно се описват причините за отсъствието.

# 654
  • София
MaMi***, може би в КО не са ви разбрали. Едва ли има училище, регистрирано по МОН, което да не се съобрази с нормативната уредба, посочена от Фенси. За  няколко дни повече вече неформално може и да има разлики, но за по-малко дни си е нарушение.

# 655
Благодаря за информацията! Тоест след първите 3 дни с писмо до класния, на теория директорът може да откаже последващи дни отсъствия по семейни причини, ако причините му се сторят несъстоятелни ( като пътуване например).
А иначе мисля, че доста добре ме разбраха относно отсъствията. И да, може би няма да нарушат нормативната уредба, но ясно разбрахме, че не се гледа добре на отсъствия по такива причини. Със сигурност пак ще изговорим тази точка преди евентуално записване на детето там. Благодаря, дами!

# 656
Благодаря за информацията! Тоест след първите 3 дни с писмо до класния, на теория директорът може да откаже последващи дни отсъствия по семейни причини, ако причините му се сторят несъстоятелни ( като пътуване например).
А иначе мисля, че доста добре ме разбраха относно отсъствията. И да, може би няма да нарушат нормативната уредба, но ясно разбрахме, че не се гледа добре на отсъствия по такива причини. Със сигурност пак ще изговорим тази точка преди евентуално записване на детето там. Благодаря, дами!
Д
Честита Коледа!

Да си призная честно, споменавайки КО реших, че сте от семействата търсещи качество в образованието на детето.
Може би ако детето е 1-2 клас бихте могли да си позволите да отсъства. Но и нез това часовете за практика и упражнения са изключително малко и не виждам смисъл да наваксвате у дома.

Стиковаме пътуванията с учебната програма. Вариант винаги се намира. Само за ските ми е жал в последните години. Но какво да се прави...колкото..толкова.

# 657
Не мисля, че в българските ЧУ до 7ми клас е проблем да се отсъства седмица за ваканция, обаче да се пита такова нещо още преди детето да е записано, не прави добро впечатление и не знам какво очаквате да ви отговорят.
Вие още не знаете как ще се справя детето, ще има ли трудности и т.н. и вече мислите за почивките.

# 658
Дъщеря ми е в КО. В момента е втори клас. Миналата година много деца си взеха по една седмица за ски ваканция. Тази зима чувам, че пак ще има такива. Но в по-горните класове вероятно се наваксва по-трудно.

# 659
Весела Коледа!

Дъждец, за нас е важно още от началото да се изясним с училището и да им споделим нашия начин на живот, както и какви са възможностите да продължим да пътуваме и по време на учебната година. Искаме да се съобразим и с тях, не да се запишем някъде и в последствие да разберем, че там не се толерират отсътвия по такива причини. За нас е важно качественото образование и академичните знания и успехи, но също мислим, че пътуването и посещаването на различни държави, култури, паметници и исторически обекти учи децата на много други неща, отваря им мирогледа, ако щете и успяват да упражняват и приложат чуждите езици в действие. Много държави не са подходящи за посещаване месеците юли и август, затова и пътуваме и през зимата. За нас лично би било супер, ако въведат обсъжданото изместване на началото на учебната година за сметка на допълнителна ваканция зимата. Гледаме и ФЛ, където има няколко седмици вакация по време на учебната година, за съжаление обаче други неща там не ми допадат. За това и разпитвам как стоят нещата в другите ЧУ, а още по-добре и ако някой има опит и с КО. Благодаря и светли празници.

Общи условия

Активация на акаунт