ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 4

• 37 896
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
Да ви кажа и по мое време в подготвителен клас , масово се пишеха двойки по езика. Доста часове се изучава , а децата нямат опит за учене с така интензивност както и опит как се учи език. Никога няма да забравя как учих първите си 80 думи - около два дена 🤣 След време ги научавах за 30 мин. Но си трябва учене , а моят син малко се поизмори плюс ДО и веднага наброи две двойки след петици в началото. Лошото е , че грам не разбирам от немски , но съм му забранила всички игри докато не си оправи двойките!

# 616
Привет
Чакам с нетърпение празниците , малко да си почина
Явно навсякъде има драма с учители
При нас с този по математика, на една контролна дал задача за 11 клас , на друга неизучаван материал
Това от коментари на родители го чух, не мога да преценя иначе
Като бях ученичка не можах да намразя математиката, но сега е на път да стане ( а това беше голямата ми любов)

# 617
  • София
Може ли да споделите по кои учебници учат по немски и докъде са стигнали?

Нашите учат по Menschen. В момента са на ниво А1.2 - някъде 16 .17 урок е това.  Учат по 14 часа седмично, т.е. РИЧЕ.

# 618
  • София
При нас с този по математика, на една контролна дал задача за 11 клас , на друга неизучаван материал

Дълбоко се съмнявам да е вярно. Имай предвид, че повечето родители просто нищо не разбират от математика и още от 1-ви клас започват да се тръшкат, че о, ужас, то това смятане е много страховито, изобщо не беше такова по наше време. Всякакви неща могат да се видят из темите, а... тези хора все пак са родители на истински деца от истински училища. Та преди да си видяла реално класното / контролното не вярвай на такива коментари.

# 619
  • София
Аз съм с НЕ, от древните ЕГ (Пазарджик). Учила съм по 9-10 часа език на ден и нямаше двойки. По-скоро бяха изключения. Идеята беше да ни накарат с всички сили и средства да мислим на езика (нещо, което при дъщеря ми в 12 клас след 91 НЕГ не се получи).

Що се отнася за класното на Кали... Ако е изпит по език, то това няма да донесе точки и нивото за съответния сертификат.
Но когато е в училище, особено за деца първа година с нов език, методически по-правилно е да има точки за различните компоненти на текста: за съдържание примерно 5, за граматика 5, за използвана лексика като богатство на езика 5, за правопис 5 - примерно; всички точки от компонентите умножени по коефицент да дават 6. Така няма проблем дори при пълно отклонение от темата, да се получи колосална издънка. Да е ясно колко тежи в крайната оценка тестовата част и колко създаването на собствен текст.
Все си мисля, че стимулиращите тройки не са най-подходящи особено в началото... Но... хора разни.

# 620

Дълбоко се съмнявам да е вярно. Имай предвид, че повечето родители просто нищо не разбират от математика и още от 1-ви клас започват да се тръшкат, че о, ужас, то това смятане е много страховито, изобщо не беше такова по наше време. Всякакви неща могат да се видят из темите, а... тези хора все пак са родители на истински деца от истински училища. Та преди да си видяла реално класното / контролното не вярвай на такива коментари.

Според частната учителка на детето по математика, осми клас е много важен, защото със знанията от този клас могат да се решават и по-сложни задачи за 10-11.
И на мен не ми се вярва. В квадратните уравнения например има доста завъртяни примери, но могат да бъдат решени със знанията дотук като се приложат различни формули.
И на мен ми прави впечатление, че доста от родителите въобще не са на "ти" с математиката от осми клас. И в нашето семейство е така - аз си ги решавам без проблем, баща му се пули все едно че за първи път чува такова нещо и се оправдава, че в техникума са учили математика до 9 клас. На което, разбира се, почвам да се смея с глас.
Точно по математика помагам.

# 621
Аз си признавам, че за първа година нямам  представа какво учи, защото не следя. Само дудна да решава задачи по математика. Всъщност само в началото знам, че имаше комбинаторика, защото ме пита някои неща. Ще взема да се ограмотя ваканцията. Дано намеря време.
Девойката почна най-накрая уроци по немски веднъж седмично с нейна приятелка. Не пише думите, чете като циганин български. С баща й само се смеем. Мисли си, че като на английски може да ги прочете веднъж и да ги запомни, но няма никакъв шанс хем вземат по много малко думи. И двете девойки го дават супер лежерно и без много желание.

За есето наистина е редно да има оценки на различни компоненти, а и другата част от теста е била почти без грешка. Странно е да сложи такава ниска оценка дори цялото есе да не е ок.

# 622
KallyMay, и аз съм на мнението на magi_sveta и Дъждец - заданието трябва да бъде оценено по различни критерии и компоненти. Така оценяват писмените работи на децата в школата по английски език и се получава комплексна оценка на уменията им и включва: съдържание, комуникативни способности, организация на съдържанието и език. Разбира се, субективният елемент го има винаги, но мисля, че подобно оценяване е много подходящо за езикови гимназии (аз, когато учих в такава преди 300 г. нямаше такива неща). Та, от опит знам, че ниските оценки не са задължителен катализатор за бъдещи постижения.

# 623
  • Варна
+1 за странното отсъждане за есето. Като цяло намирам за неприемливо да няма конкретни критерии за оценка. Ако есето е било от 80 думи, тогава по никакъв начин не ми изглежда справедливо да е с по-голяма тежест от 30 въпроса граматика. Наскоро нашите писаха за пръв път по-дългичко есе (300 думи) и беше за домашно, но учителката беше изпратила критерии от рода на: спазване на темата, лексикално богат език, граматика, обоснованост и т.н. и съответните точки за всеки компонент. Нещо като преразказа за НВО ако помните там как се разбиваха точки, по подобен начин и тук. Та, ако самият текст е бил добре написан и смислен, дори да се отрежат всички точки за темата, пак такава оценка е несправедлива. Но не съм специалист по езиково обучение и не знам дали разсъждавам правилно спрямо методиката им...
За математиката се чувствам по-подготвена да се изказвам Joy Обаче в момента само знам, че са на квадратни уравнения. Какви задачи решават нямам идея, но си е направила схема, по която без значение какво има за домашно, тя си решава сборника веднага след като вземат нов урок, почва с няколко задачи от А, а след това минава всичко от Б група. Така често се оказва, че е решила домашното преди да го дадат. И засега (пу-пу!) схемата работи и не ме търси за помощ.
Тази година ми се струват много малко оценките. В момента има само 30 (и няколко ненанессени от невърнати контролни). Не трябваше ли да са повечко вече... притеснява ме да не ги грабнат след празниците да "наваксват с оценките".

# 624
Dive, в Школо ми се "усмихват" само 13 оценки, това трябва да ти звучи успокоително на фона на вашите Simple Smile

# 625
  • София
Dive, в Школо ми се "усмихват" само 13 оценки, това трябва да ти звучи успокоително на фона на вашите Simple Smile
И ние сме с Школо - 35 броя са...
За каката - вчера донесе бележник с две страници оценки - и тя не знае кое от къде... но днес трябва да го представи подписан... Много се чудих дали да не го скрия... да видя дали класната ще ми се обади...

# 626
и на мен не ми се вярваше, но двете майки са учителки по математика, едната преподава в университета
задачата е била от вектори , каза че със знанията от 8 клас не може да се реши
а неизучавания материал от корен квадратен, не може да даваш контролна на рационализиране на знаменател, преди да си го обяснил в час
странен е този господин, не знам докъде ще я докараме

# 627
Набора е с 40 оценки в школо , но има и няколко не нанесени. Днес обикалят за подарък за госпожата.

# 628
Еха, много оценки при вас. Девойката има едва 19, основно по езика, като по БЕЛ има само една - от входното. Щяха да правят тест на Илиада, ама нали ги пуснаха онлайн и се отложи за неопределено време.

# 629
  • София
Аз съм с НЕ, от древните ЕГ (Пазарджик). Учила съм по 9-10 часа език на ден и нямаше двойки. По-скоро бяха изключения. Идеята беше да ни накарат с всички сили и средства да мислим на езика (нещо, което при дъщеря ми в 12 клас след 91 НЕГ не се получи).

Аз не съм с ЕГ, но съм установила, че според това на какъв език чета в момента (на руски или английски) мислите ми преминават на съответния език... Телевизията в по-малка степен въздейства - т.е. ако чета на български, а гледам на някакъв език ще има ефект, но ако чета на единия, а гледам телевизия на другия, превес има езикът на книгата... с инклузии / включения, ама в момента пък не мога да съобразя кое е по-правилно... или заемки? Абе, яко е да мислиш на английски и да включваш идиоми на руски и обратното. Но като знам колко четат по принцип днешните подрастващи не знам доколко полезен е изобщо съветът ми.

Storm, може би по-скоро е искала да каже, че без тези знания не могат да се решават следващите задачи (учителката), не, че са достатъчни за тях. В 10 клас гледам ирационални изрази, решаване на ирационални уравнения - то не, че не е същото, ама едва ли ще могат да напишат отговор, съдържащ "i", в 8-и клас се пише "няма реален корен", прогресии - изобщо не виждам връзка, сиусова - косинусова теорема, стереометрия... В 11-и са n-ти корени, преобразуване на ирационални изрази с квадратни и кубични корени, тригонометрия...

Системата за оценяване на теста, предложена тук, ми се вижда далеч по-смислена от системата (каквато и да е тя), използвана от учителката. Лично мнение, не съм учител, не съм запозната с критериите.

Последна редакция: вт, 21 дек 2021, 14:26 от katiABV

Общи условия

Активация на акаунт