Сватба - Булките на 2021-2022 |Тема 9|

• 48 886
  • 756
  •   1
Отговори
# 555
И при нас аз съм в пъти по-активна 😊 Правя селекция и му изпращам по два варианта за мнение, ако е различно от моето, а обикновено е, веднага ми проличава и той се чуди защо изобщо го питам, като явно вече сама съм избрала 🤭 Нашият диджей се оказа, че си върви с водещ, последният имал и функцията да следи кой къде е, да не ни привикат за първи танц, а младоженецът примерно да пуши 🤷‍♀️ Покани решихме да направим на хартия, даже имах едни, не ми харесаха и чакам втори от печат, това ще е първата комуникация с хората и презентацията на ивента. Скоро намерих покана от сватбата на нашите, много мило ми стана ❤️ На сватбата на брат ми имаше танцов ансамбъл, сложиха на булката престилка, на младоженеца калпак и се заиграха с тях. Отделно се появи и трупа с кукери с чанове, бяха много зрелищни и шумни, направо имах чувство, че сърцето ми ще изскочи от тялото. Май всички гости бяха много впечатлени, аз не си падам по музика и изпълнения в народен стил, но пък снаха ми е бивша танцьорка от ансамбъл. За нашата сватба сме ангажирали група Остава ❤️, ще изпълнят 4-5 от по-известните си песни, все пак няма да правим техен концерт.

# 556
Аз не съм сигурна, че искам да има покани на хартия. Честно казано аз много такива дреболии не пазя, особено дребните подаръчета от булката са ми голям проблем. Хората влагат идеи и пари в това, а аз не обичам да трупам подобни сувенири.
Та същото и с поканите, на една от сватбите, на които бях миналото лято, поканата получихме онлайн. Беше си оформена като истинска покана, но просто беше изображение, а не хартия.

Останалите две покани бяха много сходни, макар булките да нямат нищо общо и темите на сватбите да бяха различни. Просто имам чувство, че има една мода в поканите и явно затова толкова си приличаха. Сега седят в чекмеджето, хем ми е жал да ги хвръля, защото са красиви, хем не знам какво да ги правя.

Относно разни танцови прояви, фокусници и т.н, зависи ако допада на самия стил защо не. Видях подобно "представление" на две двойки от ансамбъл, с чанове, с много игра, беше супер красиво.

Аз по-скоро бих го пропуснала, защото ако доживея да направим сватба ще е много оптимизирана откъм разходи. Няма да имаме възможност да поркием и това. Иначе и фотобудка искам, ама и тя няма да ми се впише в бюджета. Толкова ме кефи, много весели снимки стават, за мен това е истински спомен.

# 557
Относно грим и прическа, обсъждам ги директно с майка му. Не искам аз да нося всички лоши новини, стига ми деликатното прокарване на бюджет за фото и анимация, тепърва предстои поредната малка битка за украсата. Очаквам да е лека, все пак някакви цветя трябва дори и той да си е представял

# 558
Като стана дума за поканите - аз имам доста, които не знам какво да правя. Държа ги в една кутия, ама принципно не ми трябват и не ги разглеждам година след година. (Малко неясно го написах, но говоря за сватби, на които съм била гост).

В тази връзка не понасям всякакви прахосъбирачки, особено от момински партита и сватби, които също се чудя какво да правя и някак ми е неудобно да изхвърля.

Последните години не съм била на сватба без подаръчета за гостите (според мен в огромен процент напълно безполезни), а аз смятам това да го няма на нашата. Вие ще обърнете ли внимание, ако сте на такава сватба и лошо впечатление ли ще ви направи, че няма?

# 559
Не, естествено, аз съм ок поканите за сватба да са онлайн. Ние отпечатахме хартиени, защото имаме доста гости 60+ и не се оправят с технологиите, но пък и са никакъв разход, 25 бр по 1.70. Чудя се и аз как да избегна прахосъбирачките, по отношение на подаръците за гостите. Мислите ли, че магнити ще е ок?

# 560
Аз имам един и е единственият подарък от сватба, който не съм се чудила какво да правя. Сложих го на хладилника и толкова. Обаче трябва да отбележа, че е от сватбата на сестра ми, не знам на други хора дали ще държа магнита на хладилника (то нямам и много място от други магнити, ако трябва да съм честна).
Сложно е това с подаръците. Аз съм харесала нещо такова (комбинация от двете снимки) като идея 2в1 - да означим местата на гостите и да е подарък (който иска да си го вземе). Под имената, може да има текст “Благодарим ви, че бяхте наши гости” или нещо от този род. Е, трябва да се намери някой да ми ги направи като му дойде времето, че то в Pinterest идеи да искаш Blush

Скрит текст:

# 561
Бях писала и в друга тема за сватбените подаръци, понеже мразя прахосъбирачки съм наела фотобудка, една снимка излиза 1,50, не знам как са сувенирите като цени, но надали са по-евтини. Аз съм била на парти с фото будка, беше много забавно и се говори за нея вече 5та година 😁

# 562
Относно поканите и подаръчетата за гости...

Аз харесах идеята за онлайн покана и защото бяхме в друг град, който не познаваме толкова добре. Не знам къде се намира черква, зала, кое в колко часа. И като го имам на телефона просто поглеждам и си предвиждам времето. (Подписът беше в гражданското, църковния брак в църквата всичко беше супер далече едно от друго).

По-възрстните ми роднини сякаш не вярват "в интернета". За тях не е ли на хартия, сякаш не се е случило. Това важи за бабите ни и майките ни в моя случай. Майките имат смартфони, ползват интернет, ама не ги радва дигиталното. Въпреки това вярвам, че ще преживеят дигиталната покана. Grinning От останалите гости не вярвам някой да се радва кой знае колко ако получи хартиена, защото рода почти няма да се кани, все набори ще сме.

Относно подаръчетата... доколкото аз знам, поправете ме ако греша, тези подаръчета, които днес виждаме са модерното тълкувание на едновремешните подаръци, които булката и семейството ѝ са изработвали и са дарявали на гостите. Някакви бродирани кърпи, престилки и подобни нужни за домакинството към оня момент вещи. Майка ми ми е разказвала, че на нейната сватба 1981г било модерно да се дават просто кърпи. Има снимки как върви и кичи в ресторанта хората по раменете и реверите с някакви кърпи. Сватба 200 човека... докато ги закичиш.. Grinning

И явно в модерно време въображението повече работи и подаръчетата слава богу не са кърпи и престилки. От една страна е някаква видоизменена традиция, която не виждам защо е проблем ако не се спази. Получавала съм снимка на младоженците, кексче по рецепта от родината на булката, френски макарон с иницали, щипка за чай. Нищо не пазя. Забелязвам, че много от гостите дори не ги взимат тези подаръчета, като си тръгват. Мъжете грам внимание не обръщат. Била съм и на сватба без подаръчета. Не ми е било странно или обидно.

Аз мислех да си направя сама декорираните бурканчета с мед. Това е максимума, който аз бих вложила. Знам, че не е оригинална идея, но на мен ми харесва. Свекърва ми обича да декорира, бих я помолила да ги правим заедно. Един буркан мед и малко бурканчета от тези най-дребните звучи посилно и за моите леви ръце. Grinning Свеки е дейна с украсите, ще измислим нещо. Но наистина не бих влагала нито сума, нито кой знае какви усилия в нещо, което после няма да се ползва или да се помни.

Магнитче с лика на други хора не бих си окичила на хладилника.

Фотобудката ми е топ, наистина Heart

Спирам да пиша, че много оспамих днеска темата. Grinning

# 563
И аз мислех за бурканчета с мед, но сватбата е зад граница, не съм сигурна, че мога бюджетно да транспортирам толкоз храна или алкохол. Магнитите няма да са с наша снимка, може обаче да са със снимка на локацията и дата. Така перфектно ще им се впише между изгледите от разни градове на хладилника.😁

# 564
Аз съм била на топ парти с фотобутка, ама беше служебно покрай Коледа. Била съм и кума на сватба с фотобутка и за мен беше тотален провал. Беше поставена до входа на залата, съответно всички гости излизаха извън нея, за да се снимат. Снимките бяха неограничен брой, което предизвика такъв фурор, че половината гости бяха на опашка за бутката, докато младоженците разрязваха тортата. Не знам, може би е въпрос на организация и повече контрол от страна на водещия, но въпреки че е модерно, ми навява неприятен спомен.

# 565
Били ли сте на сватба с духов оркестър? Къде се позиционира в програмата? Баща ми има голям мерак за такова нещо, но наистина не знам къде да го сложа. Няма да имаме крадене на булка, хора след вземането, нищо такова.
Единствено ми хрумва при влизането в ресторанта.

По принцип хич не си падам по такива неща, но и огромна част от роднините ми от двете страни са в най-различни ансамбли, обикалят света да танцуват. Аз мога само право хоро, но мисля, че ще се получи добре за настроението на всички. Реално няма да имаме нужда от ансамбъл изненада, те гостите ще си го направят.

Само ми дайте акъл къде да го позиционирам 🙄

# 566
  • София
За поканите - имаме и дигитални, и хартиени, защото една част са възрастни и не ползват активно имейли/фейсбук/вайбър (някои и компютър не могат да пуснат). За родителите - хартиени и специално за тях правени. И моите, и на ММ пазят такива спомени и им е мило.

За подаръчетата - до сега не съм била на сватба, на коята няма. С ММ го виждаме като жест на благодарност, че гостите присъстват на тържеството и не е излишен разход за нас. Ние не искахме също прахосъбирачки, магнити, мед, буркани и такива. Ще са лъжички за чай/кафе. Който си я забрави или ще му я дадем на другия ден на закуска, или ще си я приберем. Това е нещо, което се ползва от всеки човек всеки ден. Няма да има наши инициали, по-скоро само дата и място (още не са поръчани).

За фотобудки - супер са за събитие, но не и за сватба. Били сме свидетели как или почти никой не се снима, или се вият едни опашки цяла вечер и никой не отразява, че е на сватба. Решили сме просто да дадем линк на гостите към снимките от фотографката и всеки да си свали/разпечата.

Mokka, ние обмисляхме духов оркестър, защото ММ е бил в такъв. Обаче накрая се отказахме тотално от изненада за гостите и отпадна. Мислихме да е по някое време вечерта.

# 567
Духов оркестър (тромбон, валдхорна, флейта, сакс и т.н) или фолклорен оркестър (гайда, тъпан, акордеон и др.) имате предвид?

Духов оркестър не съм виждала и не съм чувала да е имало на сватби покай мен.

Моя приятелка беше поканила дуо челистки за фонова музика на коктейла преди ритуала, но това е друго.

# 568
Челистки и аз съм поканила, трио са и ще свирят по време на ритуала.

Знам каква е разликата между духов и фолклорен, благодаря Simple Smile Може би пропуснах да вметна, че съм от Северозападния край, а при нас е практика да има такива оркестри на сватби. Дунавското хоро е писано от Дико Илиев, който е от Оряхово и в цялото тамошно околие духовите оркестри са религия. Баща ми може би иска Берковската духова музика (или нещо много сходно).

Подчертавам, че говорим за хора и ръченица, не за кючеци.

Очевидно не им е мястото на ритуала, въпросът е къде. JayRay, имаш предвид някъде в средата на вечерята ли?

# 569
  • София
Поканите ми са една снимка.
Но! Нашата сватба е 35 човека, т.е. само приятели, роднините са 6 човека.
Подаръци за гостите няма да имаме, не я разбирам тази дивотия.
Грим и прическа ще си правя, защото искам да съм по-така на фотосесията, иначе и това нямаше да има.
Сватбата я виждам като купон, в нашия случай.
Освен това сме на възраст, след дълги връзки и с деца от тях... Общо взето ще се подпишем и ще се забавляваме Joy . На който ме му харесва, да си ходи.

Мм е много по-ентусиазиран от мен, но имахме една разправия колко време и избиране, гледане, и пр отнема всяка дреболия и да не си мисли, че със записване на часа за ритуала и избора на халки всичко е решено.
Аз избрах декораторка, за да не го мисля това в деня на сватбата, тя ми препоръча ДЖ и фотограф, запазихме ги и толкова.
Халките избирахме сума време, аз исках драскани матови, той нищо не харесваше, накрая се спряхме на модел, който харесва и на двамата, а поръчахме абсолютно изчистени, в бяло злато.

Остана да ми преправят роклята, която много се надявам да стане.... Защото е далеч от общоприетите сватбени, но и сватбата ни ще е на плажа и искам да е съвсем плажен стил. Ако я направят, обаче, ще е прекрасна 🥰 .
Него почти го облякохме, а на церемонията ще сме боси, та една грижа по-малко. После си обуваме бели кецове и сме готови 😀 .

Наистина ми е малко.....една купчина пари за един купон 😒😒

Общи условия

Активация на акаунт