🐑 ''Фермата 7: Време за пробуждане'' - тема 12 (21.11 - 28.11) 🐄

• 95 686
  • 2 116
  •   1
Отговори
# 1 500
Да, определено въпросът е много добър, щом четох посред нощите и не съм го забравила.
Моят отговор обаче е Кирил.

Предвид, че и двамата не могат да пилотират самолет и никакви лични качества не биха могли да заместят този факт, то въпросът е безсмислен спрямо целта, която си поставя, защото отговорът е - Все тая, и при двама самолетът ще се разбие. Хубаво е по-квалифицирани хора да застават на, подчертавам, съответните позиции, които изискват тази квалификация, но тук въпросът е преекспониран и абсолютно изкривен, защото въпросната позиция е такава в игра и се заема по съвсем други правила. Не е заради качества, нито чрез гласуване, а чрез постигане и спечелване на определени позиции и то за определен времеви отрязък. В този смисъл чрез заемането на позицията може просто да се докажеш, а не е доказателство за нещо, значи няма нужда и да се търси такова доказване. В крайна сметка при лошо представяне губи самия участник, едва ли това е проблемът на киро, който освен всичко друго, трябваше да даде тази оценка накрая, а не при встъпването й и да бъде деен участник в "провала". Както и да не се вживява и лъже останалите, че има някакво значение - какво толкова ще стане при провал, ще се сварят по-лошо компотите или чорапите ще се изплетат по-къси. Пълно лицемерие, те там не управляват ядрена централа, нито самолет, просто игра, но някои пак забравиха къде се намират.

# 1 501
Та постът завършваше с въпрос : "Ако ви предстои пътуване, дълго и трудно, със самолет, кой предпочитате да е пилотът му - Ваня или Кирил?".
Аз отговорът за себе си го знам, но въпросът, макар и риторичен, навява много размисъл за ситуацията.
Петър.😈

Ваня е много интересен образ. В началото я смятах за фалшива като Теда, но сега съм на друго мнение. Искрена е за мен в стремежа си да е добра, но пресолява манджата и това дразни околните. А понякога и умишлено се държи така, за да лази по нервите на другите - случката с Кирил след джакузито например. Тя си беше в грешка, знаеше го, но не и хареса, че той и повиши тон и нарочно почна да се прави на неразбрала. И като прибавим многото обяснение и явно малкото работа, която върши, съвсем губи авторитет. Нищо от това не извинява поведението на Иво и Кирил, но поне го обяснява.
Аз се дразня на продукцията, че не ни показва кой какво прави всъщност. Мартина и Живка ги изкарват работни, но втората особено много ми се губи. Сякаш все е на чушките и компотите.😂 Преди фермера избираше трима най-отличили се в седмичните задачи и ходеха на куиз с награди и това махнаха. 😂

# 1 502
Ели-Мели, когато пишем, че Ваня може да подобри някои аспекти на поведението си, не оправдаме Ивайло и Кирил за тяхното лошо поведение. Simple Smile

Сега нещо по-общо.
В края на миналия век, като част от голямо световно проучване (на над 50 държави), холандският културолог Хофстеде включва и България. Един от сътрудниците му, Михаил Минков, свършва толкова добра работа, че резултатите му са използвани за подобряване на оригиналния модел.
Нещо, с което можем да се гордеем.

Защо ви разказвам това?
Работата на Хофстеде и Минков дава много отговори на чуденките на водещите от последния епизод. Защо става така, че на германците им казваш какво да правят и те го правят, а българите търсят начини да заобиколят правилата?
Нещо повече, когато на българите правилата не им харесват, те решават, че могат "да газят през просото". И си вярват, че им се полага изключение.
Това във Фермата 7 го видяхме и от страна на продуцентите, и на участниците. Правилата са, така да се каже, еластични.
Не се наемам да преразкажа книгата (CULTURAL DIFFERENCES IN A GLOBALIZING WORLD), но мога да я препоръчам.

# 1 503
При Ваня, според мен, има един ключов момент - тя е преодоляла зависимост, не са много хората, които го правят. И дори и само заради това я уважавам страшно много.Поради тази причина е и тази леко театрална/маска за повечето хора позитивност. Тя има нужда да е в баланс, да е отпусната, да не се напряга и т.н. Това обяснява и по-лежерният й живот в бита на фермата. Много ме впечатлват тези нейни качества - колко от нас могат да бъдат така спокойни, фокусирани, релаксирани и обърнати към самите себе си, независимо от всичко? Не случайно Живка й каза, че това може да бъде оценено от хора с друга емоционална интелигентност. И оттам идва и основният сблъсък с по-примитивните и първосигнални индивиди, според мен.

# 1 504
Ако има анкета "Ако ви предстои пътуване, дълго и трудно, със самолет, кой предпочитате да е пилотът му - Ваня или Кирил?" е много важно да се изясни равни ли са условията, т.е и двамата имат умението да "карат" самолет или внезапно пилота изпада от самолета и Ваня и Кирил имат нула умения да пилотират. Grinning

Ако и двамата могат да карат самолет аз май ще избера Ваня, тя е много мотивираана и усърдна в това, което умее, а Кирил него ден може да е в тъмната си страна Simple Smile, Има много неизвестни за времето от неговото вкъщи до пилотската кабина и изобщо те ли ще му казват, че днес трябва да лети.

Ако и двамата са неквалифицирани пилоти, ще предпочета Кирил, той има повече умения във всички сфери на живота, което увеличава шанса за оцеляване.

# 1 505
  • До морето
Най-големия парадокс са думите на Ивайло, че това не била седмицата на Ваня, ами неговата седмица.
Ваня ги направи луди калинки и ги докара до там сами да си говорят, без да им е казала една лоша дума.
Толкова се изложиха и толкова се чудят вече кво да направят, че безсилието им само води до още агресия. Друго не могат да родят.

# 1 506
Участниците вътре гледали ли са визитките? Дали знаят, че Ваня е била наркозависима? Досега не са излъчвали кадри, в които да коментират миналото и.

# 1 507
Да, Кирил има умения, но общата му култура е ниска ...

# 1 508
И на мен ми е непонятно как никой не прави опити да защити Ваня, най-малкото, защото е по-слаба в отношенията с двамата агресивни елемента.
Според мен всички са на мнение ,че Ваня нищо не прави и са съгласни с думите на Кирил и Ивайло,та затова си мълчат. Ако са прави (а  аз почвам да си мисля , че са) единствената им грешка е агресивния подход. Из между разговорите на различни участници прозира факта,че Ванчето освен на арената другаде пръста си не мърда. Първата вечер от нейното фермерство когато я захапаха Киро и Ивайло , в спалнята си приказваха Любо,Пламен и Живка . Живка каза нещо от рода на " може да е всякаква,но двама мъже й скачат" ,което на мен ми говори " имат основания да я нападат,но не по този начин" . Пламен  и Любо също се съгласиха,че не е това начина. Демек никой не каза,че двамата агресори са в грешка относно мнението си за Ваня ,а само против начина им на действие

# 1 509
Участниците вътре гледали ли са визитките? Дали знаят, че Ваня е била наркозависима? Досега не са излъчвали кадри, в които да коментират миналото и.

Гледаха ги, нали онзи, който уж беше ошамарил майка с дете за пари, съвсем се сдуха и реши да излезе. Знаят, но не им пука.

# 1 510
  • Другата България
Да, определено въпросът е много добър, щом четох посред нощите и не съм го забравила.
Моят отговор обаче е Кирил.

Предвид, че и двамата не могат да пилотират самолет и никакви лични качества не биха могли да заместят този факт, то въпросът е безсмислен спрямо целта, която си поставя, защото отговорът е - Все тая, и при двама самолетът ще се разбие. Хубаво е по-квалифицирани хора да застават на, подчертавам, съответните позиции, които изискват тази квалификация, но тук въпросът е преекспониран и абсолютно изкривен, защото въпросната позиция е такава в игра и се заема по съвсем други правила. Не е заради качества, нито чрез гласуване, а чрез постигане и спечелване на определени позиции и то за определен времеви отрязък. В този смисъл чрез заемането на позицията може просто да се докажеш, а не е доказателство за нещо, значи няма нужда и да се търси такова доказване. В крайна сметка при лошо представяне губи самия участник, едва ли това е проблемът на киро, който освен всичко друго, трябваше да даде тази оценка накрая, а не при встъпването й и да бъде деен участник в "провала". Както и да не се вживява и лъже останалите, че има някакво значение - какво толкова ще стане при провал, ще се сварят по-лошо компотите или чорапите ще се изплетат по-къси. Пълно лицемерие, те там не управляват ядрена централа, нито самолет, просто игра, но някои пак забравиха къде се намират.
Затова въпросът е риторичен и метафоричен, и никой не е задължен да отговаря публично на него.
Стори ми се интересен с оглед именно от показаното на екран, макар и вероятно със спестени моменти, кой от двамата буди повече доверие у хората с оглед на една дума - отговорност. Не към самия себе си, а към останалите.

# 1 511
Аз пък си мисля, че тия смешници Кирил и Ивайло започнаха да агресират първо, защото Ваня изхвърли тая ревла Теодора и второ, защото на всичкото отгоре победи Лорчето в куиза за Фермер на седмицата. И понеже техния велик лагер не можа да се справи по правилата започнаха да ги нарушават. Ами слаби са ви жениците, кво да се прави, Краси, Цветка, Теодора... Видяхме, че и Жоро издуха Любо, така че колкото и да саботират - зле се представят на дуелите.

кирил и ивайло започнаха да агресират още на дуела, дори преди да беше ясно, че Ваня побеждава Теодора.
Според мен те имат негативно отношение към Ваня много преди това. Спечелването на фермерството само наля масло в огъня.

Забравих да напиша колко ме впечатли Мартина при израждането на теленцето и след това при опитите да го спасят. Тя единствена от фермерите не се притесни да се включи и да не се откаже до последно. Определено я мислех за проста кифла, но тя показа мъжко поведение.  Мисля, че това е което впечатлява и мъжете във фермата.
Определено си спечели червена точка при мен, колкото и да ми е несимпатична!

# 1 512
Аз реших довечера и утре да пропусна епизодите. По никакъв начин не желая повече да се натоварвам психически, поемайки от порцията тормоз върху невинна жертва, която и довечера ще сипнат от екрана. Знам какъв е изхода  от двубоя, така че не ме вълнува крайния резултат. Ако до понеделник не са въвели ред и подходящи наказания, няма и да догледам сезона въобще. Изчетох какво сте писали и ми беше много интересно как и тук позициите започват леко да се разводняват и раздалечават. Неистовите атаки на Кирчо и Ивайло свършиха работа и сред фермерите, и сред зрителите. Допускам, че може да има нещо неизлъчено, но дълбоко се съмнявам, че е много по-различно от това, което гледаме всяка вечер. За мен Ваня не дразни околните с поведението си, а с постиженията си. Повече от половината мъже и жени във фермата не са ходили на дуел, а тя отметна 3. Мъжете се страхуват, такива са се паднали този сезон, а и за първи път битките са 7 и не можеш да блеснеш само с едно и две качества, трябват много, трябва и късмет. Затова всички ги е шубе - и жени, и мъже. Дори и Георги, дето наистина има усет за битките и е безценен помощник за дуелиращите се, се напрегна вчера да си вземе имунитета. И той не иска на дуел. И Живка не иска, ако и да се прави не желязната лейди. Мартина също, колкото и да си мълчи. Изобщо не е само Лорчето страхлива, всички до един са. Ето с това ги дразни Ваня, не с друго. Но докато повечето все пак имат контрол, едни двама не могат да преглътнат, че онази отнесената със светлината и дърветата, които прегръща, отупа три съпернички, а те и по един не са срещали на арената. Всичко останало е изсмукано от пръстите. На глупостите на Кирил не бих се връзвала изобщо. Човек, който каза, че трева няма да поникне там, където е тя, трябва яко да бълбука от превтасала и ферментирала злоба. Че нямало да може да се изкъпе и нахрани....тц, тц, сериозно ли някой би приел такова дърдорене? А към Живка отношението му е съвсем същото, но в случая се опита да манипулира другите, съпоставяйки едната с другата - носещата камъни срещу лежащата на бедро........елементарни прийоми. Иначе съвсем доскоро и Живка нареждаше обилно на груповите спявки край огъня и по ъглите. Ваня си е съвсем окей, даже съм учудена, че не мога да се хвана за едно грешно нещо в поведението ѝ. Да, може би само за обилното благодарене на вечерята онзи ден, когато можеше да бъде малко по-пестелива. Всъщност Живка ме подразни не само снощи, а и онази вечер, когато Ваня ѝ е благодарила за туршиите. Била ги направила за половин час, а Ваня утрепала 20 минути да ѝ благодари. Ами няма лошо, свършила си хубава работа, благодарили са ти. Аз харесвам хората, които чувстват потребност да благодарят и никак не ми е досадно, че Ваня го прави.
Оф, малко дълго се получи, но не знам кое да съкратя.......Smile

# 1 513
  • София
Кирил няма да може да мине психологическия тест за пилот. За тази професия трябва желязно владеене и дисциплина. На Кирил неясно от какво може да му падне пердето.

# 1 514
SleepyМного жалко за теленцето Broken Heart
А аз се притеснявах да не поискат и него да го изядат, особено Коцко.

Общи условия

Активация на акаунт