АВГУСТовските слънца се подготвят за студа!

• 13 583
  • 307
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  Така първо да почна с отговора за соковете. Причините поради които съм решила да изчакам са много и не съм сигурна че ще успея да споделя всички.
   На първо място СЗО препоръчва изключително кърмене или хранене с АМ до 4-6 месечна възраст, като долната граница е за АМ, а горната за кърма. Това е така просто защото преди 4 месец в организма на бебето липсват ензими за разграждането на каквато и да е друга храна освен мляко. Дори и да им даваме каквото и да е друго усвояването му е почти нищожно. Прочетох страшно много неща в полза на късно захранване и почти нищо в полза на ранното освен че все още повечето от нашите педиатри го препоръчват...Отделно води се че сокчетата действат доста агресивно и аз сметям да започна със захранване със зеленчукови пюрета или каша и по-късно да въведа сокчета.
  Ето и няколко конкретни цитата:
    1.Даването на сок на изключително кърмено бебе често води до по-вяло сукане на следващото кърмене. При даване на по-големи количества сок, може да се стигне до заместване на кърменето със сок, съответно бебето няма да поема достатъчно кърма и ще започне да наддава недостатъчно на тегло. Това е често срещано у нас, и дори при майки, които са се справяли с кърменето, макар и на по-големи интервали, през първия месец, често се появяват проблеми с, както казват нашите лекари, "количеството кърма", заради което лекарите дават предложения за дохранване на бебето с адаптирано мляко. Това обаче е напълно погрешно, защото когато се преустанови даването на сокове и всякакви други течности и се премине към кърмене на поискване, бебето започва да наддава нормално, за учудване на същите тези лекари!
    2.Дори при бебета над 6 месеца се препоръчва даването на плодове, а не на плодови сокове. Около 20 мин. след изцеждането на плодовете или зеленчуците, сокът вече не съдържа почти никакви витамини! Точно затова, в т. нар. натурални сокове витамините са изкуствено добавени. В същото време, пресните плодове и зеленчуци доставят на организма не само витамини и минерали, но и фибри, които са особено важни за здравето на храносмилателната система.
    3.Отлагането на захранването предпазва от болести повече
Въпреки, че бебетата продължават да получават много имунни фактори от кърмата през цялото време докато са кърмени, най-добрият имунитет се получава докато бебето е изключително кърмено. Кърмата съдържа повече от 50 известни имунни фактора и вероятно и още непознати.
    4.Отлагането на захранването намалява риска от хранителни алергии.разстоянията между клетките на тънките черва свободно пропускат цели макромолекули, включително цели протеини и патогени, да преминат директно в кръвообращението на бебето. Това е страхотно за кърменото бебе, защото позволява на полезните антитела от кърмата да преминат по-директно в кръвообращението, но също така означава, че и големите протеини от другите храни (които предразполагат към алергии) и болестотворните патогени могат да преминат също така директно. През първите 4-6 месеца, докато червата са все още „отворени”, антителата (sIgA) от кърмата покриват храносмилателният тракт на бебето и така осигуряват пасивен имунитет като намаляват вероятността от болест и алерг. реакция преди „затварянето”. Бебето започва да произвежда такива антитела самостоятелно около 6 месец когато едновременно с това червата се „затварят”. ето линка направо http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7681
  Има още много причини за късно захранване. Още една за мен е че освен че не виждам много смисъл ме мързи и да правя такива малки количества сок. Има време да пият сокчета, засега не мисля че те ще доставят нещо по-добро за бебчетата от кърмата.
   Ето и признаците по които можем да следим дали бебето ни е готово за захранване, става въпрос не само за сокче  Grinning
• Може да си държи главата права.
• Седи добре в столче за хранене.
• Прави дъвчащи движения с устата.
• Има значителен напредък с теглото (теглото от раждането се е удвоило).
• Показва интерес към храната.
• Може да затвори уста около лъжичката.
• Може да предвижи храната от предната част на устата към задната.
• Може да движи езика си назад и напред, но изоставя склонността си да избутва с език храната извън устата.
• Изглежда гладно след 8 - 10 кърмения или 1100 г от АМ дневно.
• Растат зъби.
Май се олях...

# 16
  • София
  Изтърпете ме още малко..
  Стискам палци операцията да мине успешно в понеделник и МамаИги да се радва на едно здраво бебче.
  Аз също напоследък на два пъти имах проблеми с гърдите, но само сукането на лакомата Ваня реши въпроса  Simple Smile
  Това за фонтанелата и аз смятам че надали е проблем. Ако е дехидратирано бебето си личи по вида и цвета на кожата, фонтанелата определено ще е доста по-късен признак. Мисля че е просто от структурата на главичката. И при мен на еданта мадама е доста по-вдлъбната отколкото на другата, но нейната главичка е по-сплескана  Simple Smile
   Да попитам нещо? Това за преобръщането. Значи Ваня ако я сложа по-коремче, се изправя на ръчички и като изгуби равновесия пада настрани и се обръща по гръбче. Това води ли се за обръщане, защото според мен тя просто губи равновение, а не се завърта умишлено  Simple Smile П.П - Ники я мързи да прави такива неща.

# 17
Честита ни нова темичка и от мен! Обърквация справила си се страхотно отново!  bouquet Hug

Kaili как е Тони? Ходите ли още на физиотерапия?

emelle Тони е по-добре, но ще направим поне още един курс физиотерапия. Трябва да отида другата седмица да му взема направлението и да почнем , но да видя как ще се организирам. В понеделник вече започвам да уча / нали съм задочно/ и 1 месец сме на лекции. Тони ще го гледа свекървата и ми е малко притеснено как ще се оправят, още повече че той заспива само на гърда, отделнно дето почти не спи през деня. Аз определено няма да стоя по цял ден и смятам да се възползвам от това че кърмя за да отсъствам. Но все пак трябва да ходя, поне да се запозная с колегите за да има от кой да искам лекции за преснимане. Embarassed
Вчера бях на гинеколог. Всичко е наред, но имам течение и зачервено влагалище и сега се лекувам с Гино-Дактарин, 3 глобули са. Дано да се оправя бързо. Praynig
Тони 2 вечери подред си поспива,като едната спа от 22,00 до 6,30, а другата имаше едно междинно събуждане в 4,00. Надявам се да продължава все така. Но винаги когато ми се събуди през ноща му давам да суче,защото наистина стимулира кърмата,  а и той заспива почти само на гърда и незнам как ще заспи иначе.

Днес не успяхме да излезем,че в Пловдив духаше гаден вятър. Вчера излязох набързо,но заради вятъра и аз сложих дъждобрана да му пази завет. Надявам се утре да не духа и да излезем на разходка.

Pouh наистина няма смисъл да ползваш все още сокоизтисквачка за толкова малко количество.

elli78 Честита ви 2 месечинка! Да сте живи и здрави! newsm51

Май стана много дълго но се възползвах че Тони е с тати, но вече трябва и аз да се намеся. Wink

Лека и спокойна вечер на всички! Hug

# 18
   Да попитам нещо? Това за преобръщането. Значи Ваня ако я сложа по-коремче, се изправя на ръчички и като изгуби равновесия пада настрани и се обръща по гръбче. Това води ли се за обръщане, защото според мен тя просто губи равновение, а не се завърта умишлено  Simple Smile П.П - Ники я мързи да прави такива неща.

Aila,  на мен това си ми звучи точно като обръщане в начален статии Simple Smile Моята Дари редовно си лежи по корем, даже спи по корем, изправя главичка, държи я вдигната, намества си ръчичките и като се умори просто грохва и забива лице във възглавничката, но не се е обръщала. Смея да взема отношение , защото тя наистина стои доста по корем , но досега никога не се е обръщала и на милимунда

# 19
  • София
Здравейте, мили мамчета и бебчета!  Heart Eyes
Честита ни нова тема! Дано новините в нея са хубави и мама Иги се похвали с едно здравичко момченце!  Praynig Стискам палци малкия сладур да се оправи и операцията да мине леко!  Praynig Praynig Praynig
Ние вече два дни сме си вкъщи, странното е, че дори и на мен не ми се излиза, а очаквах, че ще ми е трудно стоенето затворена.  Rolling Eyes
Смяната на времето тотално ни обърка режима, спим и се храним по някакви странни часове.  #Cussing out Но часовника на Ивчо не е сверен още по новото време  Laughing
бубчето15, Драганов не ни обясни защо не е хубаво спането по корем, но мисля че е по-скоро свързано пак с гръбначния стълб и въобще със стойката. Не съм разпитвала, защото ние хич не обичаме дори и минутки да стоим в тази поза, почва рев, ръмжене, пъшкане. 
Сокчета още не съм давала и не мисля преди 4-5м. да го правя! Точно се оттървахме от коликите, не ми се иска пак да му дразня стомахчето. Има време. А за пюретата мисля в началото да давам от готовите, май ги препоръчват и педиатрите. Пък като стане по-голям, тогава ще му правя аз. Даже четох някъде, че след 1г. можело така, но то мнения всякакви.
Блу и Кабив, аз също мислех за това скоро!  Hug (Дори на днешния ден преди точно една година ми дойде за последно цикълът. При нас се получи от първия път.) Описали сте го страхотно, това са неща, които всяка една от нас чувства, сигурна съм!  Heart Eyes
Много целувки от нас! До скоро! Липсвате ни!   bouquet Heart Eyes

# 20
Хайде и аз да се разпиша Simple Smile
Мама Иги не преставам да се моля за вас  Praynig
Още не съм ви се похвалила, че най-сетне ни донесоха Инфакол и откакто Ники го пие е много спокоен. Колко мъки можехме да си спестим ако го имахме по-отрано ooooh!
Аз от вчера съм самичка в къщи докато мъжа ми се прибере от работа. Майка ми си замина вчера сутринта, а свеки ще се прибере в неделя. Разбрах, че няма нищо страшно да се справя и сама. Днес успях да изчистя с прахосмукачката, да изгладя, да сготвя. Много спокойна се чувствам като съм сама, и Ники също е спокоен, но пустото му почвам работа от 20 ноември и тогава няма да мога без свеки Confused
Вчера и днес съм излизала с Ники само до магазина, защото аз още не съм оздравяла напълно, а и все ме е страх да не го разболея за утрешната имунизация.
bubcheto15, аз още тогава ти казах, че първата снимка с мечо е култова и трябва да си я изкараш в рамка. Сега се сещам за още нещо. Направи серия от снимки "Инче и Мечока" през различни интервали от време и цялата серия си я нареди в рамка на стената. Ще стане много яко Heart Eyes
Eliona, много е неприятно това запушване Confused Препоръчвам ти да вземаш профилактично Лецитин по 1000мг на ден.
За захранването абсолютно подкрепям и споделям мнението на Айла
Уфф, исках да пиша още, но Ники ми се разплака и трябва да ставам Confused

# 21
Объркавация, пак си се справила страхотно   bouquet
emelle мойте отговори:
1. Как и какви отпечатъци ще направите на бебето за попълване на бебешкия албум? - тук ще ползвам съветите на др. мами
2. Каква връхна дрешка (космонавт) ще купите или сте купили за зимата и какъв размер? - космонавт , купих го по-голям, подвиват му се крачолчетата и ръкавите, с ръкавички и терлички , външно е плюшен, вземахме си и шушляково  … 03;ке също е по-голям размер
3. Моля Aila или някоя от другите мами, които не дават сокчета и мислят за по късно захранване, защо сокчетата трябва да се оставят за по късно?   -  ето тук
4. Някой може ли да ми препоръча хубава книга за захранване на бебето? - прочети статиките в  Библиотек& … 72;та на кърмаческия. Има различни видове захранвания, и доста обстойно са обяснени нещата. Ако се разходиш из темите ,к` се дискутират там ще си изясниш по-добре нещата. Аз лично за себе си не смята, че има книга, к` да ми даде така пълно вс. информация, както статиите и разговорите в Кърмаческия
Eliona, прочети http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=138572.0, аз лично до сега два пъти съм се запушвала, цедя постоянно на ръка, като същевременно масажирам /силно/ гърдата върху гореща вода и с компреси същевременно, важно е да се разбие, там където е заседнало млякото. Пия и немизил, док. каза, че по едно на ден може.И постоянно давах на Крис да помага с цеденето

Последна редакция: сб, 04 ное 2006, 00:08 от anni78

# 22
  • София
Добро утро на всички ранобудници като нас с Калоян Laughing Ние пак сме самички, нашият тати замина за провинцията, но слава богу днес нямам ангажименти с работата, та ще го карам по-спокойно.
При нас все повече се увеличава нощният сън - пупу - и се надявам до една-две седмици Калоян да спре окончателно да се буди за папане. Май вече успяхме да нагласим някакъв режим вечер - къпане в 20 - 20.30, папане и най-късно 21.30-22 часа е заспал. Понякога се буди в 4, но няколко вечери си спа без да става до 6 ч. Hug
Сега си играе с пеещите играчки, а аз мисля да захващам домакинската работа, за да идем после при баба на гости.
Дано се постопли малко към 13 ч., че хич не ми се излиза в този студ Wink

# 23
Здравете и от нас Hug,
Пиша набързо и не прочетох всичко, за което се извинявам. Blush

Да се похваля първо - дипломирах се вчера newsm68 newsm44 newsm68. Колегите проявиха разбиране и ме пуснаха първа, та Ирма само на едно хранене беше на отмразена кърма.

За сокчетата - браво на мама Айла за обяснението. Ние на собствен гръб проверихме, че за нас още не са добра идея. То не бе повръщане, зелено ако, присвиване и т-н. Мисля, че преминаваме и през млечна криза затова сега се кърмим на два часа, но пак сме кисели. Добре че е библиотеката на кърмаческия да се самоуспокоявам и да не предприемам прибързани действия. ...

СИЛНО ЩЕ СЕ ПОМОЛИМ ЗА БЕБЕ ЛЪЧКО И МАМА ИГИ В ПОНЕДЕЛНИК!

МНОГО ЦЕЛУВКИ ОТ НАС!

# 24
Честито на Ммария26 за дипломирането , дано тази диплома ти донесе доходоносна работа!!!
  При нас времето е ужасно, духа много силен вятър, но сняг няма и по-добре. Вече втори ден сме в къщи и поцял ден си лапаме ръчичките. Не мога да му ги махна от устата, много е смешен.
 Кабив, как мина ваксинирането? Ти каква ваксина ползва?
   Целувки на всички  love001

# 25
  • София
  Ммария26 честито дипломиране!!!!
   Ние днес сме много кисели, направо незнам какво ще правим цяла зима. Толко искам да излезем навън, но времето е ужасно.
   По принцип и ние май имаме криза на растежа, третия месец се води че е най-сериозния скок в растежа на бебетата и увеличаването на нуждите му от кърма, така че е нормално да искат да сучат по-начесто известно време.
   Хайде МамаМарго и Кабив чакаме информация как е минал прегледа и колко сте пораснали  Simple Smile

# 26
  • София
Здравейте, милички!  Hug
Честито дипломиране, Ммария26! Много успехи и занапред!
Ние днес сме на гости на баба и дядо и мама цял ден е пред компютъра  Mr. Green
мамажени, заинтригува ме този термометър-биберон! Не съм виждала такива, намира ли се по магазините или са ти го донесли от чужбина?
Ивчо тези дни е изненадващо весел, не мога да го позная. Пу-пу! Мислех, че престоя вкъщи ще го изнерви, пък то... Радват ме обаче прогнозите - следващата седмица 19 градуса! Дано! Че имах идеи да излизам и зимата, но на мен ми е студено и не ми се мърда никъде. Дори и до тук ни докара таткото, нищо че живеем през два блока. Какво ще правим до март-април не ми се мисли  newsm78 И то - със свеки вкъщи  Tired Днес съм доволна и че я няма - пътува още снощи за село и мислех, че ще стои и утре, но тя ме "зарадва", че си идва тази вечер  Sick Момичета, не знам дали при вас е така, но ме гони луда ревност от нея! Всъщност не знам дали е ревност, дразни ме просто. Когато майка ми се радва на Ивчо ми е хубаво, а тя като почне да му се лигави все едно ми бърка в червата. Много съм ужасна, знам. само мен ли ме гонят такива емоции?  Rolling Eyes
Да ви кажа - Ивчо беше с мадама в леглото - при това какичка - на 5м  Laughing Wink Но нещо не й обърна внимание - беше прекалено зает с папкането на ръчичките и зяпането на музикалната въртележка. Тя се опита да го закача, но безуспешно - беше недостъпен  Mr. Green Joy hahaha
Ох, стана дълго! Ама днес съм онлайн и не мога да се спра.  Embarassed
Още веднъж - стискам палци и се моля за Лъчко, дано всичко да се оправи!  Praynig
Чао от нас! До скоро и целувки!   bouquet

# 27
Теди,не си единствена   с тези реакции спрямо свекито JoyНали знаеш 4е за виско вървим компл;ект Laughing. И мен ме дразни ужасно,макар 4е не мога да й отрека 4е се грижи много добре за Дари когато ме няма( а и не само).( лелеее- какво доживях- да хваля свеки ooooh!.Този студ ми е повредил мозъка Blush.Оба4е-да ви кажа- 4ак ми липсва тези дни като я няма.Не от топли 4увства и любов към нея, а защото то4но тези дни имахме най-много нужда от помощта й... TiredКакто и да е - справихме се и без нея,макар да беше трудно.
Хайде- стига съм писала,4е ще взема да се раз4увствам от себе си Joy.ПОсле- пак!Няма отърване от мен- ами в това време какво друго да правим,освен да висим пред компютрите...

# 28
В момента съм на работа.Не искам да зву4и като реклама,но в момента  на гости  на здравното предаване е един супер специалист гастро......Говори и за рефлукса.Знам 4е имаше мам4ета с подобни проблеми и ако искат биха могли да му се обадят по телефона в предаването и да си зададат въпросите.АМи - това е .

# 29
Честито дипломиране на Ммария26bouquet

Момичета много ми е притеснено как ще оставя Тони на свеки други ден като тръгна на лекции. Sad До сега не съм се отделяла от него, а и не съм им го оставяла на тях да го гледат. Още повече че той усеща като го държи някой друг /дори това да е баща му/ и понякога се успокоява само в мен.Расте детето и ми разпознава вече и гласа.  Laughing На всичкото отгоре тя ще идва в къщи,което разбира се е най удобно,  но съм сигурна че после ще има да критикува това или онова в къщата. Дано да ми издържат нервите и не се скараме.

Спирам че вече май ще се събужда.
Лека вечер на всички и много целувки на бебчетата.  love001

Общи условия

Активация на акаунт