На първо място СЗО препоръчва изключително кърмене или хранене с АМ до 4-6 месечна възраст, като долната граница е за АМ, а горната за кърма. Това е така просто защото преди 4 месец в организма на бебето липсват ензими за разграждането на каквато и да е друга храна освен мляко. Дори и да им даваме каквото и да е друго усвояването му е почти нищожно. Прочетох страшно много неща в полза на късно захранване и почти нищо в полза на ранното освен че все още повечето от нашите педиатри го препоръчват...Отделно води се че сокчетата действат доста агресивно и аз сметям да започна със захранване със зеленчукови пюрета или каша и по-късно да въведа сокчета.
Ето и няколко конкретни цитата:
1.Даването на сок на изключително кърмено бебе често води до по-вяло сукане на следващото кърмене. При даване на по-големи количества сок, може да се стигне до заместване на кърменето със сок, съответно бебето няма да поема достатъчно кърма и ще започне да наддава недостатъчно на тегло. Това е често срещано у нас, и дори при майки, които са се справяли с кърменето, макар и на по-големи интервали, през първия месец, често се появяват проблеми с, както казват нашите лекари, "количеството кърма", заради което лекарите дават предложения за дохранване на бебето с адаптирано мляко. Това обаче е напълно погрешно, защото когато се преустанови даването на сокове и всякакви други течности и се премине към кърмене на поискване, бебето започва да наддава нормално, за учудване на същите тези лекари!
2.Дори при бебета над 6 месеца се препоръчва даването на плодове, а не на плодови сокове. Около 20 мин. след изцеждането на плодовете или зеленчуците, сокът вече не съдържа почти никакви витамини! Точно затова, в т. нар. натурални сокове витамините са изкуствено добавени. В същото време, пресните плодове и зеленчуци доставят на организма не само витамини и минерали, но и фибри, които са особено важни за здравето на храносмилателната система.
3.Отлагането на захранването предпазва от болести повече
Въпреки, че бебетата продължават да получават много имунни фактори от кърмата през цялото време докато са кърмени, най-добрият имунитет се получава докато бебето е изключително кърмено. Кърмата съдържа повече от 50 известни имунни фактора и вероятно и още непознати.
4.Отлагането на захранването намалява риска от хранителни алергии.разстоянията между клетките на тънките черва свободно пропускат цели макромолекули, включително цели протеини и патогени, да преминат директно в кръвообращението на бебето. Това е страхотно за кърменото бебе, защото позволява на полезните антитела от кърмата да преминат по-директно в кръвообращението, но също така означава, че и големите протеини от другите храни (които предразполагат към алергии) и болестотворните патогени могат да преминат също така директно. През първите 4-6 месеца, докато червата са все още „отворени”, антителата (sIgA) от кърмата покриват храносмилателният тракт на бебето и така осигуряват пасивен имунитет като намаляват вероятността от болест и алерг. реакция преди „затварянето”. Бебето започва да произвежда такива антитела самостоятелно около 6 месец когато едновременно с това червата се „затварят”. ето линка направо http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7681
Има още много причини за късно захранване. Още една за мен е че освен че не виждам много смисъл ме мързи и да правя такива малки количества сок. Има време да пият сокчета, засега не мисля че те ще доставят нещо по-добро за бебчетата от кърмата.
Ето и признаците по които можем да следим дали бебето ни е готово за захранване, става въпрос не само за сокче

• Може да си държи главата права.
• Седи добре в столче за хранене.
• Прави дъвчащи движения с устата.
• Има значителен напредък с теглото (теглото от раждането се е удвоило).
• Показва интерес към храната.
• Може да затвори уста около лъжичката.
• Може да предвижи храната от предната част на устата към задната.
• Може да движи езика си назад и напред, но изоставя склонността си да избутва с език храната извън устата.
• Изглежда гладно след 8 - 10 кърмения или 1100 г от АМ дневно.
• Растат зъби.
Май се олях...

Но часовника на Ивчо не е сверен още по новото време 

И то - със свеки вкъщи
Днес съм доволна и че я няма - пътува още снощи за село и мислех, че ще стои и утре, но тя ме "зарадва", че си идва тази вечер
Момичета, не знам дали при вас е така, но ме гони луда ревност от нея! Всъщност не знам дали е ревност, дразни ме просто. Когато майка ми се радва на Ивчо ми е хубаво, а тя като почне да му се лигави все едно ми бърка в червата. Много съм ужасна, знам. само мен ли ме гонят такива емоции?

До сега не съм се отделяла от него, а и не съм им го оставяла на тях да го гледат. Още повече че той усеща като го държи някой друг /дори това да е баща му/ и понякога се успокоява само в мен.Расте детето и ми разпознава вече и гласа.