Пубертетът при момчетата - тема 10

• 45 914
  • 721
  •   1
Отговори
# 150
Според мен Достоевски не е за тийнейджъри. Но щом детето само е пожелало, нека чете.

# 151
Достоевски не е дори за част от нашите набори, какво ли остава за деца. Но, според мен е похвално, че дете в такава възраст, изразява желание да го чете.

# 152
  • София
И аз си мисля, че Достоевски не е точно за тийнове... Една съученичка в девети клас изпадна в страхотна депресия от "Идиот"... и тя търсеше "смисълът на живот", ама не, мерси. Аз по онова време се самоограничих с Булгаков и разни немски психолози...

# 153
В 9 - 10 клас си спомням, че четох книгата "Чучулигата" на Решат Нури. Не помня за какво се разказваше, че доста време мина, обаче тогава бях силно впечатлена от нея. Нещо май беше за едно момиче, което беше влюбено в едно момче - някаква младежка любовна история май беше.

# 154
  • На острова
В 9 - 10 клас си спомням, че четох книгата "Чучулигата" на Решат Нури. Не помня за какво се разказваше, че доста време мина, обаче тогава бях силно впечатлена от нея. Нещо май беше за едно момиче, което беше влюбено в едно момче - някаква младежка любовна история май беше.

И аз я четох, но като още по-малка. Май тя беше учителка в едно селско училище, не мисля че беше младежка любов. Но доста си поревах. Даже май два пъти я четох.
И Достоевки и Булгаков изчетох, като Майстора и Маргарита направо ме хвърли в космоса. Сега не знам дали така ще ми повлияе. Престъпление и наказание също и мен ме депресира и аз си спомням само едни гадни сцени, които съм си създала в главата тогава. Говоря ви 10-12 годишна, не повече. За това сега се налага да си чета self-help литература, май 😂
Също така си спомням още по-малка съм била, гледахме с приятели видео - Кошмари на Елм стрийт. Никакъв надзор, къде са били нашите не знам. Ужасен ужасон. Не мога да гледам никакъв хорър филми от тогава. ММ обича, но от 13 години заедно с мен не е гледал нито един.

# 155
Да се чете е много хубаво и полезно, но е нож с две остриета. И аз имам своите " шок и ужас" в четенето, при това вече на зряла възраст, когато започнах усилено и задълбочено ( но без насоки ) да чета  православни книги и материали.
Достоевски в гимназията не можах да изчета, а хоръри винаги съм отказвала да гледам. Имах една съученичка, баща й беше домъкнал от някъде видеокасета с хорър ( по времето на соца това се носеше отвън). Още помня как се чувствах като се прибирах от Дианабад през " горичката" след гостуването си 😰😣 Държеше ме дъъълго усещането за смут, страх, объркване, тревожност...
Много филтър трябва. Но пък за всеки човек филтърът е различен.
Затова и сега, със сина ми, се опитвам да го ориентирам, според малкия ми опит.
Рискове има, но все пак, да се чете класика е по- добре, отколкото булевардни и пошли неща, заливащи лавиците и опустошаващи личността.

Последна редакция: нд, 23 яну 2022, 14:41 от Катерица

# 156
Аз преди четях всички книги, преди да ги подаря на детето.
Сега не ми се налага, защото чете само комикси. Опитах се да чета един японски, който много искаше, трудно ги намерихме и бяха скъпи, но нищо не разбрах. Оказа се, че те се четяли отзад напред и от дясно на ляво Joy
Признавам си, че макар да обичам да чета от дете и да съм кандидатствала с литература, прочетох Престъпление и наказание на 30 години. С много зор я завърших, защото по онова време не зарязвах книги по средата. С Идиот и Братя Карамазови се мъчих само 50-80 страници.

Катерица, ще ми е интересно да споделиш мнението на детето като ги прочете, както и на какъв език ги чете. (Не помня дали ти живееше в чужбина и затова питам за езика).

# 157
zigizagi, ще доложа🙂
За сега е доволен. Чете и споделя.
На немски ги чете.
Мангите са също много любими, подборът си го прави сам. Интересното е, че в книжарницата, когато събра купчината книги, седна в къта за четене, да си преглежда новите книги, на дивана до него имаше един мъж, който също беше с една купчина книги и ги прелистваше. Мъжът го заговори  за новите находки и какво беше изумлението ми, когато този човек, ( към 50+ годишен) с огромен възторг одобри заглавията , включително и на Мангата.
За Мангата каза, че е ценна и си струва да се прочете. (става дума за Death Note).
Двамата проведоха доста интересен разговор, първо за Достоевски, а после за останалите книги; моят син се позаинтересува за книгите на събеседника си, той ги презентира, също супер интересни, тематиката беше за изкуствения интелект и развитието на човечеството в бъдеще.

# 158
Благородно ти завиждам за това четящо дете! Hug
Моето беше такова само до 5 клас...

# 159
zigizagi, след като е четял до 5 клас, ще се събуди/възвърне  отново това желание, със сигурност.🙂

# 160
Приемате ли още един член на клуба. Синът ми след няколко месеца навършва 12, но предполагам, че влиза в при тийн възраст.
Изчезна ми доброто и сговорчиво дете и се появи мрънкащо, недоволно същество, с претенции до бога и разбиращо от всичко. Спореща и отговарящо.
От време на време се връща моето си дете. Улових, че и гласът му е започнал да боботи.

# 161
Гласът? Момчето такъв смях вади, че чак ме стряска, ако съм се зачела или гледам телевизия.
И да ви разсмея малко. Разговор със свекърва ми по телефона:
с- И може да спи тук при нас (за момчето става дума).
аз- Ок, ще му кажа.
с- Ако все пак реши да спи при нас, избаняй го у дома, че тук банята е студена.
аз- Той се бръсне вече, ти искаш да го баням....

# 162
# 163
  • София
Какъв е този пубертет, както е това чудно, не знам. Не знам и как ще го преживеем. Моят тийн отказва да учи. Само последната седмица получи 3 двойки. Говорим, заплашваме, договаряме се, все тая. Учи в езикова паралелка, на ден отделя макс 15 минути на езика, да не говорим другите предмети. Не знам вече какво да направя. Уж имахме уговорка за първия срок, уж получи мечтания подарък за Коледа, въпреки че не се надяваше и в резултат успех под всякаква критика и двойка след двойка. Отчаяна съм вече.

# 164
catty m, Не искам да те отчайвам, ама ние сме така година и половина. Започна се след като отиде да учи в езикова гимназия, която той сам си избра. Молби, увещания, поощрения, наказания, лишаване от всички електронни устройства, три месеца психолог. Ефект 0.
Добре, че са онлайн през повечето време, за да преписва и да изкарва оценки, защото когато са в клас, едва връзва 3. 

Общи условия

Активация на акаунт