МАРТ все още далече, маминка усеща своето човече

• 13 408
  • 288
  •   1
Отговори
# 195
Ann-G Тъй като си от Карлово, а аз предната бременност в началото живеех в Казанлък, мога да ти препоръчам там един доктор, който работи със ЗК и е много добър специалист.Д-р Пенев се казва и тъй като Казанлък е сравнително близо до Карлово може да помислиш. Никой не заслужава такова отношение, а не всеки може да си позволи хем да му, вземат 1/4 и отгоре от заплатата за осигуровки, хем да ходи и на частно. Добре ,че има и свестни специалисти, които не мислят само за пари.
За контракциите и аз ги получавам- по различни поводи, които са изброили момичетата по-горе и си пия магнерича и това е. Предния път влизах за няколко дни в болница и то почти без причина/Ударих си корема в един прозорец, а трябваше да пътувам на изпит до София и доктора намери начин да ме спре Sick, за да не станело нещо/ , та престоя в патологията не е никак приятен, но ако се налага е задължително и в това се убеждаваш, като видиш другите, как ги друсат контракции и т.н. /да не обяснявам/ Така че не е толкова страшно при нужда да се постои в болница, но само ако трябва.

# 196
Ами май се полагат 2 /или 3/ прегледа на ехограф, но се полагат визитации без преглед. Между другото в повечето държави по света се полагат по толкова прегледи.

Ann-G, аз също раждах в Окръжна, макар че бях секцио. Имах уговорка с лекар, при когото ходех на консултации. Мереха ми тоновете в деветия месец. Отделенията са хубави, алуминиева дограма, нови хубави бани.

Много съм доволна от самото раждане - добър екип, много добра и усмихната анестезиоложка, която ми държеше ръката през цялото врее, слушах си музика и имам добри спомени като цяло. Завеждащият отделението е малко грубичък, но ако не раждаш секцио не те касае.  Grinning
Не мисля, че е толкова далече да се дойде от Карлово до Пловдив, дори и раждането да тръгне, контракциите в началото са на половин час - имаш преспокойно време да стигнеш до болницата, а през това време да се обадиш на лекар. Дори и водите да ти изтекат, също имаш достатъчно време.

Ще ти пиша повече подробности на лични.

# 197
Гигилче, това което знам със сигурност е , че два ултразвука се поемат от касата, т.к аз вече минах през тях. Ако има и в 6м то стават 3. /ходя на консултации при Митев/.
Относно болките и усещането, че бебето рита много ниско долу и аз ги имам. Забелязала съм че е когато се преуморя и се каня тези дни да попитам лекаря си. Но смятам че не са толкова опасни, т.к с първата си бременност също ги имах.

# 198
  • Пловдив
И аз си ходя на консултация към Здравната каса. Направление от личния си взех само веднъж, когато ме записаха в програмата "Майчино здравеопазване". След това за консултациите само се записвам на регистратурата и се качвам при гинеколога. Не съм имала проблеми. Полагат се 2 прегледа на ехограф, но в действителност доки не е пропуснал да ме гледа на всяка консултация. Явно си е до човек. Теглят ме, измерват ми корема, кръвното и така. Сега пия 3х1 но-шпа, защото усещам безболезнени контракции. Ако не усетя подобрение ще трябва да ходя пак на преглед Sad На консултацията в понеделник ми пуснаха вторите изследвания - пълна кръвна картина и урина. Резултатите са ок Simple Smile Още не съм решила къде ще раждам, но имам някаква представа. Ще му мисля като наближи  Wink

Последна редакция: чт, 09 ное 2006, 10:48 от poohcho

# 199
На страницата на здравната каса има брошура за програмата "Майчино здравеопазване:
http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1280&h=994
Друг е въпроса доколко всичко, казано в нея се спазва. Аз съм я чела преди време, но доколкото си спомням там пишеше дори, че ако решиш гинеколог да ти следи бременността нямаш нужда от направление, отиваш при него и той няма право да ти откаже. А някой от вас да знае такъв случай?
Иначе мисля, че по 3 ехографии се полагат ппо ЗК. Аз например ехографията за БХС си я платих, нищо че мия правиха от ЖК, което малко ме издразни, да си призная. В смисъл знаех, че самото кръвно изследване се плаща, но за ехографията бяха забравили да ми споменат, че и нея трябва да си я платя  Confused Е, вярно е, че до  12 г.с. ме гледаха всяка седмица, пък не съм плащала нищо.

# 200

Аз искам да попитам, който е наясно колко пъти се пуска ПКК и в кои месеци точно?
Успешен ден на всички.

На мен ми правиха два пъти. Веднъж в началото (2 месец), но бях в болницата и бяха пропуснали някои изследвания, та затожа миналия път (5 месец) докторът ми пусна пак. Иначе май по касата имаме право на два пъти, като вторият е към 8 месец. Но май, ако всичко е наред, пускат пак само част от изследванията. В нета и сайта на ЗК така и не съм намирала точни изисквания.

Последна редакция: чт, 09 ное 2006, 11:24 от bilbo_bo

# 201
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Докато писах ими се загубиха нещата.

Да се включа - истина е , че по ЗОК се полагат 2 прегледа, или 3, само изследвания и ти мерят корема и кг. Да , това може да го правим вкъщи и аз се дразня. Още повече се дразня , че плащам десетки левове за осигуровки, а едва ли не за повече внимание трябва да се ходи на частно.
Добре че е майка ми. Тя е водила 15 годи ЖК по време на комунизма. Разказва , че сега всичко е проформа. По онова време са ги гледали на 2 седмици, давали съм им брошури, съветвали са ги - просто един нормален разговор в консултацията. Та мама ми обеснява и слуша тоновете вкъщи. Е, не може да замени видеозона  Joy

Иначе ще работя до края на януари, ако се чувствам добре.
Шофирам и то доста, но няма никакво желание  #Crazy, което е странно за мен. Що шофирам докато мога, то и без тва коремът ми е микроскопичен и никой не вярва че съм в 6 месец.

За имената - още не сме мислили сериозно. Ще чакаме да разберем полът на бебчо със сигурност.
За килограмите - 3,5- 4 кг, ама в ЖК днес има казах 5- викам поне килограми да има - като няма корем и те умряха от смях.  Joy

# 202
Ann-G, аз също раждах в Окръжна, макар че бях секцио. Имах уговорка с лекар, при когото ходех на консултации. Мереха ми тоновете в деветия месец. Отделенията са хубави, алуминиева дограма, нови хубави бани.

Много съм доволна от самото раждане - добър екип, много добра и усмихната анестезиоложка, която ми държеше ръката през цялото врее, слушах си музика и имам добри спомени като цяло. Завеждащият отделението е малко грубичък, но ако не раждаш секцио не те касае.  Grinning
Не мисля, че е толкова далече да се дойде от Карлово до Пловдив, дори и раждането да тръгне, контракциите в началото са на половин час - имаш преспокойно време да стигнеш до болницата, а през това време да се обадиш на лекар. Дори и водите да ти изтекат, също имаш достатъчно време.

Ще ти пиша повече подробности на лични.

Фема, твоят постинг окончателно наклони везните в посока Пловдив  smile3525 Мерси много за информацията, подробностите ще си ги пишем на "Лични".  Hug А иначе аз реших междувременно да ходя на прегледи и в частния кабинет на д-р Каменов, като Бимба. Така или иначе този месец все едно не съм била на консултация - раздаването на команди "Легни!", "Стани!" и т.н. аз не го смятам за такава. Така че другата седмица ще го посетя.

Ако се полагат само по два прегледа на УЗ през ЗОК, значи аз вече съм си ги изразходвала и трябва да разчитам на благоволението на онзи доктор да си направи труда да си включи видеозона, та да ме погледне... ако пък не благоволи - направо ще си се гушкаме с бебчи на пролет... Това ме кара да си задам въпроса: "Аз в кой век живея?"...

# 203
Здравейте и от мен!

Аз ходя на консултация към ЗК. Знам, че имам право на 2 прегледа от ЗК и лекарката ми каза. Но мен ме гледа всеки път и то безплатно досега. Всички изследвания ми бяха безплатни. Прегледа ми при нея протича минимум 15 мин., понякога стига и до 1/2 час. Дала ми е мобилния си телефон и й се обаждам, когато имам притеснения. Винаги е много мила и любезна, обяснява ми всичко, дори и на тъпите въпроси. Явно всичко си до човек.

Преди малко чета и стигам до извода, че май неразбирам.
"Имам право на безплатни ехографски изследвания при специалист акушер-гинеколог –един път в І триместър от бременността (приблизително -първите три месеца от бременността) и един път -от 16-20 гестационна седмица (приблизително -към 5-ия месец на бременността).
По време на консултациите личният лекар ще определи вероятната дата за раждането и ще следи:
- теглото ми
- кръвното ми налягане
- обиколката на корема ми
- движенията и сърдечните тонове на бебето
- положението, в което се намира бебето."
из Майчино здравеопазване на сайта на НЗОК.
Как ще може един лекар да следи движението на бебето и положението му без ехография на всяка консултация, щом имаш право на 2 ехографии?! Да не екстрасенс?!Ама, че наредба...

# 204
За ехографиит да ви кажа, че все пак май навсякъде бременните не ги преглеждат често на ехограф. Ако сте обърнали внимание на постингите на Пчеличка и Росито, в Канада и САЩ доста по-рядко отколкото в БГ ги гледат.
bilbo-bo, Мини питаше за ПКК (пълна кръвна картина), не за ЛКК Wink Мини, аз не съм сигурна колко пъти и кога. Мислех си, че е всеки месец, но първите изследвания ми ги пуснаха средата на септември, а следващите щи ми ги пуснат чак сега, на 17.11. съм на преглед. Май в брошурата, към която пуснах линк пишеше, но вече не помня  Embarassed
Колкото до ходенето на работа, мисля да работя до края на този месец. А за имената - спряла съм се уж на няколко, но таткото е много зает тези дни, за да ги обсъждаме Simple Smile Решили сме, че няма да кръщаваме на някой, просто да ни харесва името.
Скоро бяхте коментирали приема на флуор. Септември когато бях при зъболекарката ми, тя ми каза, че е добре към 5-6 месец да започна да пия, но не можа да ми каже точната доза. Каза да питам гинеколога или в аптеките, те там би трябвало да знаят каква е дозировката за бременни. Иначе в "Аз съм бременна" на Лоранс Пеерну пишеше, че в първите месеци е дотатъчно пиенето на мин. вода с флуор.
Миналата седмица пак съм качила много наведнъж - цяло кило, че май и малко отгоре  Shocked Аз май съм на периоди - кача бързо определено количесто кг и после известно време - застой. Но аз вярвам на организма си и мисля, че той знае какво прави и от какво има нужда Wink А от 1 септември досегса съм качила 5 кг (преди това май не бях качила почти нищо), но не изглеждам много напълняла, освен корема, а и той не е много голям.

# 205
  • Пловдив Белащица
Аз искам да попитам, който е наясно колко пъти се пуска ПКК и в кои месеци точно?
Успешен ден на всички.
Според касата мисля, че два пъти, ако не се лъжа. Иначе д-р Даскалов ми каза - ПКК през месец, а урина + седимент - всеки месец.

# 206

bilbo-bo, Мини питаше за ПКК (пълна кръвна картина), не за ЛКК Wink

Установих си грешката и я поправих Simple Smile Явно не се бях събудила още Simple Smile

# 207
Мерси за отговорите, значи ми е време за ПКК-то. Ще взема да си го платя да не се кося излишно, ако се наложи.
Вчера да ви кажа- качвам се в автобуса и той препълнен, ама никой се не сеща да става. Минава контрольорката и като ми вижда корема втрещена ме пита- никой ли не стана да ви направи място. Аз само се усмихнах, защото това е практика а тя като се развика- я да става веднага някой, тука бременна жена има. Обаче- всеки се спогледа и накрая след една спирка стана една жена. На мен ми стана неловко как контрольорката направи забележка, не зная на моите съграждани как не?  Rolling Eyes

# 208
Добре че е майка ми. Тя е водила 15 годи ЖК по време на комунизма. Разказва , че сега всичко е проформа. По онова време са ги гледали на 2 седмици, давали съм им брошури, съветвали са ги - просто един нормален разговор в консултацията.
Странно... Майка ми по време на "комунизма" е била бременна 2 пъти и не знам да са я гледали на ехо нито 1 път. Не знам защо толкова се вманиячавате с този ехограф. Наистина в другите държави гледат по 2 пъти. И има доста изследвания твърдящи, че все пак не е безопасно. Достатъчно е да се чуят тоновете на бебето, да изберят дали расте добре и да си поговорите.
Аз шофирам ежедневно и нямам намерение да спирам. Ако нямам силни болки ще карам и към болницата (както предния път).
ПКК мисля, че се прави 3 пъти, но не съм 100% сигурна.
Темата за флуора е много спорна. И за мен, и за малкия съм купила и нито аз, нито той сме пили. В някои страни дори е забранен.

Приятен ден на всички  Hug

# 209
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
За ехографът си права, Роси. На времето не са ги гледали, а са ги викали на прегледи на 2 седмици. Ехограф май не е имало, а само едни машини за тоновете.

Общи условия

Активация на акаунт