Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 55

• 43 558
  • 740
  •   1
Отговори
# 270
Здравейтемомичета, минах на бързо през старите теми, но съм малко притеснена и всеки пост ме напряга още повече. Накратко - правя цитонамазки 2-3 пъти годишно. Тази година януари, юни, и последно ноември. Изненадващо последната излезе 3А. Направих лечение и нова цитонамазка. Излезе 2, но с индикации за възплителен процес във влагалището ( никаква симптоматика). Смених амбулаторната си лекарка от която иначе съм доволна ( д-р Михова, Пловдив), с лекар от Торакс - д-р Стратев. Той видя полип. Махнах го при него. След седмица резултата излезе  - ЦИН 2-3.  Сега седя над този резултат и се чудя и мая какво да правя. Според доктора -конизация,  но нека е след два месеца. В края на януари ме посъветва да направя цитонамазка, и след това да пристъпим към конизация.  От прочетеното тук видях, че при такива резултати се правят изследвания за вирус? Или колноскопско изследване ( не разбрах точно какво е това) ? Някой минал по този път може ли да ми даде съвет какво да направя от тук насетне и дали да следвам курса на лечение на доктора, или да се допитам до второ мнение? Аз съм на 52 години, без цикъл от година, чувствам се перфектно, изключая състоянието ми откакто излязох от кабинета на доктора днес.  На практика не зная какво е болест, а сега се оказва, че едва ли не ракът чука на врата ми.... моля ви, дайте ми съвет какво още мога да предприема преди да направя тази конизация, за която прочетох, че се и повтаря и потретя, и пак не е гаранция че няма да качвам групите? Замислям се за пълно изчистване от детеродни органи, но не заня това по какъв начин и до колко инвалидизира жената? И гаранция ли е, че би решило проблема изоснови.
Предварително благодаря на всички отзовали се.

# 271
Защо не изкоментирахте всички тези въпроси с д-р Стратев? С който и да се консултирате в Торакс, няма да сгрешите - имам два пъти секцио там и конизация преди две седмици. Лекарят ви най-добре може да разясни следващите стъпки от лечението. При ЦИН 2-3 на мен никога не би ми дошло на ум "за пълно изчистване от детеродни органи" - това е доста травмиращо във всеки аспект - физически, психологически...  Flushed
Аз бих изследвала HPV при следваща цитонамазка и бих направила конизация.

# 272
Благодаря много за отговора. Доста неща говорихме с доктора, т.е. той говореше, при мен си беше шок определено. Точно това изследване за вирус за което прочетох тук , както и колпоскопията - това ме накара да се допитам до вас. С него не коментирахме тези неща.  Изследването за вирус се прави успоредно с цитонамазката , правилно ли разбирам? Резултата би ли променил по някакъв начин картината. Така както разбирам, конизация е следваща стъпка при всички положения.  С това впечатление си тръгнах от кабинета.

# 273
  • София
G..D.., следваща стъпка е колпоскопията. Ако на този преглед се види атипичен участък от него се взима материал за по-точно изследване т.е. биопсия. След като излезе резултата от евентуалната биопсия в зависимост от него може да се наложи лийп или конизация, за да се отстрани засегнатата част от шийката на матката. Материал за ХПВ тест може да се вземе при следващият ти преглед заедно с взимането на цитонамазка, само за информация дали си носител на някой от високо рисковите щамове на вируса. Резултатите, които описваш сега са далеч от рак и премахване на матката. Не можах да разбера резултата ЦИН 2-3 от какво излезе? Абразио ли ти правиха като махаха полипа?

Последна редакция: вт, 14 дек 2021, 18:37 от buni

# 274
Много благодаря, buni. Така ще постъпя.

# 275
И аз ЦИН винаги го свързвам с биопсия, аз ли греша?

# 276
Извинявай, buni, не съм отговорила на въпроса ти. Махнаха малък полип. Не разбрах нищо повече от това. Само - полипектомия. Мисля, че изследват отстранения полип. Но аз нищо не разбирам. Доктора каза - отстраних го, и го давам за изследване. Ще отида на колпоскопия при д-р р Ямаков. Ако той каже, ще направим биопсия и тогава вече ще мислим в посока рязане . Много ви благодаря момичета, много ми помогнахте да сглобя картината.

# 277
Грешиш.Биопсия е просто едно изследване на тъкан.Биопсия може да се вземе от всяка част на тялото за изследване.Цин е означение, което показва промяната в клетките , взети чрез биопсията, като не е обвързано с нея.Може дс няма ЦИН от хистологията на биопсията.

# 278
  • София
Извинявай, buni, не съм отговорила на въпроса ти. Махнаха малък полип. Не разбрах нищо повече от това. Само - полипектомия. Мисля, че изследват отстранения полип. Но аз нищо не разбирам. Доктора каза - отстраних го, и го давам за изследване. Ще отида на колпоскопия при д-р р Ямаков. Ако той каже, ще направим биопсия и тогава вече ще мислим в посока рязане . Много ви благодаря момичета, много ми помогнахте да сглобя картината.

Здравейте, задължително искайте да Ви направят колпоскопия. Ако има нещо, да вземат биопсия.
Не знам, как решават да правят конизация, а не правят една обикновена колпоскопия...🙄

# 279
Грешиш.Биопсия е просто едно изследване на тъкан.Биопсия може да се вземе от всяка част на тялото за изследване.Цин е означение, което показва промяната в клетките , взети чрез биопсията, като не е обвързано с нея.Може дс няма ЦИН от хистологията на биопсията.
А може ли да има ЦИН без хистология? Примерно от цито 🤔

# 280
Не би следвало да има цин от цито.С четката се взимат много малко клетки, за да се каже с точност колко от тях са увредени и да се сложи диагноза.Затова се прави биопсията.

# 281
  • София
Понякога на течнобазираните цитонамазки пишат ЦИН, ама не е мн достоверно,трябва си биопсия за потвърждение.
G.D. и според мен отиди на колпоскоп, евентуално биопсия и тогава да се реши за конизацията. Иначе си е от вратата за краката малко..но и да се наложи в доста по-големият процент случаи не се налага реконизация, а само следене. Хубаво е и да се провери за причината на атипизма ако има такъв все пак - най-често е папилома вирус, но може и да са уреаплазми, микоплазми, хламидия, които се лекуват с конкретни медикаменти, а не като чпв без специфично лечение.

# 282
Днес получих епикриза . Описано е;
Дилатира се цервикален канал до  Hegar No9. Сепарирано се абразира Canalis cervicalis и  Cavum Uteri. Биопсия на екзоцервикс - 4 проби. Полипектомия. Абразио - оскъден материал. Намереният материал  се изпрати за  хистологично изследване.
Това го разбирам  - направена е и биопсия и абразио. При това положение конизацията май е единсгтвеното което следва. Ще видим в петък какво ще каже  доктора който ще потърся за  второ мнение.

# 283
При ЦИН 2-3 в канала мисля, че следващата стъпка ще е конизация. Каква - ще прецени лекарят. Не бива да се притеснявате, всичко ще бъде наред - важното е, че е своевременно открито и ще се направи нужното лечение.

# 284
G..D.. пиши пак след прегледа. Relaxed Всичко ще е наред.

Момичета цикъла след конизация как беше при вас? При мен е вече 5-ти ден и няма намерение да намалява...

Последна редакция: ср, 15 дек 2021, 22:52 от jazzzzy

Общи условия

Активация на акаунт