Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 58

• 37 396
  • 766
  •   1
Отговори
# 30
Наскоро пропадна сделка на познати, които искаха да купят къща във вилна зона край морето. Продавачът, чрез дарение от родителите си е придобил къща върху общинска земя, по време на брака след дарението си е закупил и земята. Така веднъж той е собственик на постройката, втори път със съпругата му са собственици на земята под нея, това се случва преди 20-25 г. Сега той иска да продава, съпругата му не иска , друго ми беше също странно, че съпругата на продавача през всичките тези години е плащала местни данъци и такси на крайморската община , въпреки, че е дарение на съпруга ѝ.Заявила е, че няма да продава и той не може да продаде без нея и сделката пропаднала.
Винаги съм мислила, че щом е дарение, само дарения плаща данъци, като наследствените имоти, оказа се нещо различно.

# 31
Моля ви, за "спекула" и "спекуланти" говореха по време на соц.времената - планова икономика, фиксирани, държавно определени цени, количества, стоки и т.н.
Спекула в условията на пазарна икономика има само при форсмажорни обстоятелства (война и след война) при наличието на недостиг на определени стоки. Във всички останали случаи купуването и продаването с цел печалба (онова прословуто пари-стока-пари прим Laughing) е движещата сила на икономиката.

Това и аз съм го писала много пъти - съвсем същото, но в малко различен контекст. Горното с пълна сила може да се каже  на някой пенсионер, който кълне проклетите спекуланти, които вдигат цената на олиото и плаче за здрава ръка, която да забрани спекулата. В същото време можем да говорим за спекула без осъдителния контекст, когато някой купува с цел препродажба. Това си е вид рисков бизнес, залагащ на очаквана благоприятна промяна на конюнктурата. Важи и за акции, и за имоти и не е достойно за осъждане, защото се играе на шансове, а не се паразитира върху изкуствено създадена кризисна ситуация. Лоша спекула беше да вдигнат цената на маските десет пъти в началото на епидемията, ама от друга страна без нея щеше да има недостиг.

# 32
Ха, точно навреме - един анализ на имотния пазар, за достъпността на жилищата, за балон или не, от експерт в банковия сектор, от десетилетия.

https://www.mediapool.bg/unikredit-v-sofiya-vse-oshte-nyama-balo … i-news329341.html

ЧС, традиционно думата "спекула" е с отрицателна конотация в България поне, за другите страни не знам.
Иначе на английски глаголът to speculate знаеш, че се използва в различен смисъл, поне в разговорната реч.

# 33
Който очаква по новините да се пише и говори за балони и срив ще има да чака. Това би станало след като и баба ми разбере че има срив.

# 34
А кои пускаха негледаеми клипове на някакви "експерти", дето само за балони говорят?

# 35
ЧС, традиционно думата "спекула" е с отрицателна конотация в България поне, за другите страни не знам.
Иначе на английски глаголът to speculate знаеш, че се използва в различен смисъл, поне в разговорната реч.

Така е, ама тук сме в уж специализиран форум за инвестиции в имоти, а в специализираните разговори за инвестиции това негативно възприятие липсва. При нас май идва от френски, където спекула значи търговия. Но при инвеститорите имаме дългосрочни инвестиции, и спекулативни инвестиции и терминът просто показва подход, а не осъжда.

# 36
ЧС, хайде сега - бг-мама да е "специализиран" форум Smirk за инвестиции?!?
В имотните тема просто си лафим, хора с различни професии, професионалисти по инвестиции май няма, ако съдя по писанията.

# 37
Не бгмама като цяло, а конкретния форум за недвижими имоти, който все пак се списва от хора, практикуващи подобни инвестиции.

# 38
Не може ори инвестиции в имоти да се разсъждава краткосрочно. 6м нищо не е за този клас активи.
Ако цените започнат трайно да падат, това няма да стане от веднъж, а ще се усети като тенденция постепенно. "Спекулантите" ще имат достатъчно време да се усетят и да продадат преди да загубят чак 10К.

Не се разбра какъв процент от стойността са тези 10к. При един стандартен апартамент от 120К евро след 3.6% комисионна май ще останат 6к. Обаче при падащ пазар купувачите ще се пазарят повече и ще очакват отбивка от цената. 2% спад плюс 2% отстъпка и 10 те хиляди ги няма. Не знам колко хора ще успеят да реагират толкова бързо и да продадат. То си има нормални психологически фази и докато се усети човек ще са паднали поне 5%, после ще си мисли че е временно и пак ще скочат.

Последна редакция: чт, 25 ное 2021, 19:01 от Neymar09

# 39
Да, вярно е, че в имотните теми пишат "спекуланти" в имоти - повечето са дребни, единици са тези с повече от 1-2 имота за инвестиция. Но и никой от тях не се оплаква, че се е прецакал. Laughing

Освен ако не се случи форсмажор (да не дава Господ), "спекулантите" с имоти няма да продават на падащ пазар, а ще чакат по-добри времена с възходящ пазар. Дотогава, ако са си направили добре сметката, може да не тече, но поне ще капе от наеми.

# 40
  • София
Ние продадохме преди 4г. Със сигурност сме 30-40к назад за това време ако гледаме продажна цена-цена 2021г. Обаче ако гледаме покупна цена-продажна цена е друго. Обаче парите отидоха в активи, които също са нагоре. Ако бяхме взели кредити шяхме да сме на печалба, обаче съм спала спокойно цялото време.

# 41
Аз моя го взех преди година и половина на 1000 е кв, ето колко сега искат на подобен и то по задна година строителство, бих казал дубъл

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b163767122998519

# 42
  • инфантилно и разглезено хлапе
Ха, точно навреме - един анализ на имотния пазар, за достъпността на жилищата, за балон или не, от експерт в банковия сектор, от десетилетия.

https://www.mediapool.bg/unikredit-v-sofiya-vse-oshte-nyama-balo … i-news329341.html

Дали гербаджиите бяха свалени от власт заради имотния балон в София?  Smiley

Начало | Анализи и Коментари
Безумните цени на имотите вече свалят правителства

Абсурдите на жилищния пазар се превръщат в централен политически проблем в цял свят

https://www.mediapool.bg/bezumnite-tseni-na-imotite-veche-svalya … a-news327084.html

# 43
Според мен изобщо не е вярно. Съвсем други са причините.

# 44
Аз моя го взех преди година и половина на 1000 е кв, ето колко сега искат на подобен и то по задна година строителство, бих казал дубъл

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b163767122998519

Grinning
Това ателие ли е?

Общи условия

Активация на акаунт