Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 58

• 38 047
  • 766
  •   1
Отговори
# 660
  • Sofia
Времето което ще отделиш за чакането и гоненето на строителя да ти завърши нещата както трябва и да заангажираш майстори е много голямо. Част от ремонтните дейности не можеш да ги направиш наведнъж, а са един след друг, съответно е свързано с много чакане. Ако строителя обещае да завърши обекта и да получи АКТ 16 за 1.5 години, то не планирай по-малко от 2.5 години до този момент. Като добавим довършителните дейности, кухня, врати, мебели и нанасяне спокойно може да мине още една година.

Прости сметки показват, че може много време да харчиш големи суми и в същото време да плащаш наем в София.

Като говорихме с каква цел би се направила такава инвестиция в този обект. Аз лично сложих едно 10 години преди района да заприлича на нещо като жилищен район - да се завръшат няколко големи жилищни обекта, да се появят магазини, планирани училища и детски градини. Така, че подобен имот за мен би бил ликвиден в много дългосрочен план, а не след 5 години. Реално ще дадаш още 50% (примерно) за ремонт и обзавеждане и след 5 години не съм сигурен че ще успееш да си върнеш парите, без да калкулираме огромната загуба на време в самата организация.

При дадените обстоятелства, аз бих търсил малък апартамент с АКТ16 - може би от вторичния пазар, ако се търси ново строителство, вмест да речем по-голям, но на зелено.

# 661
  • Пловдив
На мен не ми се вярва това място да е толкова лошо, че цените в цяла София да скачат, а конкретно в този проект след 5 години да паднат.В тези теми за който и квартал да се говори му се измислят десетки кусури и едва ли не излиза, че в София няма нито един нормален квартал за живеене.Люлин и Обеля били гето, Дружба била мръсна и с цигани, Надежда била с най-много кражби, в Банишора бил затвора и имало ж.п линии, Хаджи Димитър бил с келева кумуникация и нямала метро и Сухата река и Редута се чували самолетите, Младост бил презастроен, Манастирски ливади и Витоша били кални гета Laughing.Да продължавам ли-центъра бил шумен и мръсен, около лъвов мост имало проституки и араби, Лагера бил до тази прословута индустриала зона, за която се говори тук, студенски град бил вечен купон, всичко в Изток и Яворов около цариградско било непосносимо заради шума и мръсния въдух......какво остана.То излиза, че в София не е за живеене.

# 662
Julian, според мен си голям оптимист. След 10 години го виждам да има няколко кооперации и магазин, но магазини, училища, ДГ.. невъзможно според мен. Grinning

# 663
Юлиан май говори за своя си квартал, Хладилника-Витоша, ако не бъркам потребителя, който е купил там на зелено. Там след 10 години е по-вероятно да стане приличен квартал, отколкото това до жп линията и теца.

# 664
Да, не съм го разбрала значи Simple Smile но все пак за другият пък район 10 години ми се струва малко, за да се развие.

# 665
Саднес, това е реалността. Всеки квартал си има плюсове и минуси и те се знаят. Всеки си избира според лични предполитания.

# 666
На мен не ми се вярва това място да е толкова лошо, че цените в цяла София да скачат, а конкретно в този проект след 5 години да паднат.В тези теми за който и квартал да се говори му се измислят десетки кусури и едва ли не излиза, че в София няма нито един нормален квартал за живеене.Люлин и Обеля били гето, Дружба била мръсна и с цигани, Надежда била с най-много кражби, в Банишора бил затвора и имало ж.п линии, Хаджи Димитър бил с келева кумуникация и нямала метро и Сухата река и Редута се чували самолетите, Младост бил презастроен, Манастирски ливади и Витоша били кални гета Laughing.Да продължавам ли-центъра бил шумен и мръсен, около лъвов мост имало проституки и араби, Лагера бил до тази прословута индустриала зона, за която се говори тук, студенски град бил вечен купон, всичко в Изток и Яворов около цариградско било непосносимо заради шума и мръсния въдух......какво остана.То излиза, че в София не е за живеене.
Тази вълна не може да продължи до безкрай. Напълно възможно е след 5 години цените да бъдат същите, а и по-ниски. Това разбира се не значи, че след 10 години няма да са по-високи. Просто това покачване продължи твърде дълго и по някое време ще има корекция.

# 667
Semana15
много висок и 'широк' обект. Притеснявам се как ще се стопанисват общите части.
Да кажат тези, с повече опит, как се живее с толкова съседи накъдето и да погледнеш?

# 668
Julian, според мен си голям оптимист. След 10 години го виждам да има няколко кооперации и магазин, но магазини, училища, ДГ.. невъзможно според мен. Grinning
На Ул. Клолотница има много добро основно училище. Пак там в района има 2 ДГ.
Това разбира се, ако се изгради обещания подлез от комплекса до Централна гара.

# 669
Semana15
много висок и 'широк' обект. Притеснявам се как ще се стопанисват общите части.
Да кажат тези, с повече опит, как се живее с толкова съседи накъдето и да погледнеш?

Първите две години след завършването ще се стопанисва от строителя. След това ... На общо събрание ще се решава. Ще бъде интересно

# 670
"Партийните" или приближените фирми за мен са рискови - не се знае как ще се обърне палачинката до завършване на строежа (А16). Както бързо и спешно са дали разрешенията, така бързо спират строежите.

# 671
  • Sofia

Юлиан май говори за своя си квартал, Хладилника-Витоша, ако не бъркам потребителя

Не, не - бъркате потребителя Simple Smile Хич не харесвам Витоша, а що се отнася до Хладилника - познавах го доста добре района, пътувах години наред по ул.Сребърна в посока Симеоновско шосе, покрай индустриално гето. Много по-зле от това около централните гробища. Освен разрухата, изоставените сгради, но и ужасната кал и състояние на улиците.
И така, в един момент спрях да минавам от там. Няколко години по-късно изобщо не успях да разпозная целия район - пълна трансформация. Така, че 10 години са страшно много време.

Защо си мисля, че е ОК мястото и, че 10 години са достатъчни?

Първо, цялото това каре там подлежи на застрояване и няма да има проблем да се получат нужните разрешения. Когато се направи един голям комплекс, ще последват още няколко. Второ, мястото е буквално на 5мин с кола от Оборище и идеалния център. Ако тргънете пеша, от мястото на комплекса за 10мин сте в цивилизацията.

Не твърдя, че мястото е невероятно или, че аз бих искал да живея там. Когато избирах къде да живея географските критерии ми бяха:
- южен квартал, близо до центъра, с уредена инфраструктура, метро;
- далеч от булевард (шум, мръсотия), в някоя вътрешна уличка;

Така, че очевидно този проект е доста далеч от представите ми за хубаво място, но не е и чак толкова лошо.

# 672
За съжаление, 10 години от активния живот на един човек са си почти половин живот - ако детето ти е на 6-7 години, 10 години е почти до пълнолетието му. През което време ще ходи в основното училище и след това в гимназия. Ако районът е без или с кофти ГТ, или с кофти шляещи се субекти наоколо, определено ще го избягваш и няма да можеш да чакаш да се облагороди с нови строежи и нови обитатели, и с нова инфраструктура.

В района на ТЕЦ София засега има все още много авто сервизи, склад за евтини врати и разни други подобни дейности. Доста пустеещи парцели, има 1 запусната и избушена офис сграда от соц-а, която не е ясно дали се обитава нощем или се кърти за метали по малките часове на денонощието. До облагородяването на района чрез застрояване ще минат повече от 10 години - всеки строеж ще отнеме 3-5 години, дори да се застъпват като време, пак е много.

В района на Хладилника и аз ходех там преди само 5-6 години, там беше офисът на един от превозвачите от Великобритания (в едни къщета/складове до Овергаз), нямаше тротоари, улицата беше като селска тясна улица, осеяна с дупки, лаещи кучета по дворове и складове. Сега не мога да позная - къщите и складовете ги няма, цялата улица е застроена и продължава да се строи. Но този район е изключително добре "поставен" пред общината като инвеститорски интерес - транспортни пробиви, инфраструктура...

# 673
Абсолютно не става за живеене този град от известно време. Вчера направих грешката да се разходим из центъра, защото не ми се шофираше и през цялото време подвиквах на децата да си гледат в краката и избягват храчки и кучешки мини. И като гледах колко е мръсно и западнало всичко се сетих за вас, имотните инвеститори и спекуланти Simple Smile Не знам кога ще му дойде краят на всичко това и дали по-бързо ще печатат пари отколкото да строят апартаменти, но като се замисля колко душегубки има вече в софия, се опитах, но не успях да пресметна, колко милиарди капитализация се крие в цялото това имане Simple Smile Дори сега чета, че и до комините на ТЕЦа до гарата се строи ЖСК, между гробищата и другите индустриални комплекси. Предполагам и че ще се продаде, строителите щом Дружба и Ливадите успяха да пласират .. но като се абстрахирам от района, дали е сигурно, че ще се построи подлез? и дали въобще е сигурно, че тези сгради на зелено ще се завършат, ако музиката спре след година две. Още си спомям за хора които изгоряха на зелено и с десетилетия се бориха и сами завършваха обектите си .. но от друга страна българите са трудолюбиви (аз лично не). И поговорките ни са такива, залудо работи, залудо не стой Simple Smile

# 674
  • София
И като изсипа толкова хейт по-добре ли се почувства?

Общи условия

Активация на акаунт