Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 58

• 38 071
  • 766
  •   1
Отговори
# 645

Не ме притесняват нито гробищата, нито жп гарата, която във всеки европейски град са в централните части. Не ме притеснява и ТЕЦ-а, докато няма депо за горене на отпадъци
Както казах исках да чуя мнения за перспективи за развитие на района и плюсове.
Благодаря Simple Smile

Проектът на жилищния комплекс включва улица и пешеходен подлез под релсите към Мария-Луиза при гарата. Но към момента в този район няма нищо като инфраструктура за живеене - магазини (освен Баухаус, Техномаркет, Юск и Виа Тракия), сервизи за коли (ауспуси, товарни камиони и т.н.). Няма училища, няма детски градини, няма улици (освен булеварда).
ТЕЦ-ът и сега трябва да те притеснява, защото аз му гледам комините всеки ден - мени се цвета на пушека непрекъснато - от оловно сив, през всички отенъци на сивото, през повечето време. Добрата новина е, че ветровете в София са такива, че пушеците отиват не към (центъра на) София, а на изток или запад, т.е. посока Надеждите и Орландовци и Малашевци (кварталите). Но все пак тези комини са от другата страна на булеварда на този комплекс. На север, към ТЕЦ-а и гробищата, поне няма да ти закрият гледката. Laughing

Както писах и преди, минавам периодично - 1-2 пъти в месеца, оттам към Баухаус-а и Виа Тракия, гледам, че към момента има голям насип от от пръст от южната страна на комплекса - между сградите (изкопите) и гарата. Не знам дали просто изсипват там земните маси и след това ще ги изнесат или ще оставят такъв насип като хълм с екстериорна цел - хем да не се виждат релсите и гарата, хем ще обезшумява.

В автобусите към Баухаус няма роми практически (те си слизат на спирката за гробищата, т.е. 2 спирки преди комплекса), но пък понякога има мигранти (от-към Военна рампа). Обикновено има само по 2-3 човека от-към хипермаркетите, някой от работещите в ТЕЦ-а (там си имат няколко ведомствени блока). Дори и с пряк излаз към Мария-Луиза пред гарата, районът там няма добри училища/детски градини, май.

# 646
  • София

Не ме притесняват нито гробищата, нито жп гарата, която във всеки европейски град са в централните части. Не ме притеснява и ТЕЦ-а, докато няма депо за горене на отпадъци
Благодаря Simple Smile

Какво планираш за имота?
Ти ли ще живееш в него или ще го даваш под наем?
Разходи се в района, огледай го хубаво и на светло, и по тъмно и си реши.
Аз не бих купувала на толкова зелено и в този район.
Но "всеки сам си прИценя"...

# 647

Благодаря Simple Smile

Какво планираш за имота?
Ти ли ще живееш в него или ще го даваш под наем?
Разходи се в района, огледай го хубаво и на светло, и по тъмно и си реши.
Аз не бих купувала на толкова зелено и в този район.
Но "всеки сам си прИценя"...

След година и половина ще ме командироват в столицата, за да стартираме офис на компанията, в която работя. За момента ще бъде краткосрочно за около 3-5 години.
Не мога да си позволя да платя средната цена за квадратен метър на жилище в София, но в същото време цените в този комплекс ме устройват и с малък заем ще мога да си закупя жилище. Със сигурност след това ще искам да продам имота, защото нямам желание да живея в София.
Не желая да наемам квартира. Не искам и да тегля голям заем. Това е.
Търся златна среда, като мога да направя компромис с някои неудобства.
Съмнявам се и всеки жител да може да си купи мечтания дом в мечтан район. Всеки се простира според възможностите си.

# 648
  • София
А ако до тогава апартамента не е построен?
Или няма Акт 16, или друга неразбория се случи.

# 649
Аз съм от хората, които обичат да имат план, който да следват.
Ако винаги ще има за всяко нещо, от това, че човек може да попадне на ужасни съседи до това строежа да не се завърши и да има някаква измама.
Това означа ли, че не трябва да предприемаме нищо. Въпрос на гледна точка Simple Smile

# 650
Страшен кеф е балкона ти да гледа към централните софийски гробища и комина на ТЕЦ-а.  Пак ще кажа. Няма нищо случайно в тамошните ниски цени.

Има и по-лоши гледки от комина на ТЕЦ-а, а гробищата се един много силно озеленен парк и се виждат дървета. Пък коминът може да се изрисува и да стане много фешън Grinning

# 651
За година и половина ме съмнява да успееш да го завършиш до степен на нанасяне, дори и да излезе акт 16 навреме. Има дефицит на майстори да довършителни работи, мебелисти и пр.

# 652
Понеже питате за перспективите - те са калкулирани в цената. Искам да кажа, че има защо цените да са такива.
Изглеждате решена да купите, така че ви пожелавам успех.

# 653
В крайна сметка щом жилището ще се ползва макс 5 години няма голямо значение. Само си калкулирайте добре времето за построяване и завършване, в момента има големи забавяния (в някои случаи).

# 654
Аз пък си мисля точно обратното - щом жилището ще се ползва макс 5 години е важно после колко лесно и за колко ще може да се продаде. Виж, ако си беше за живеене в по-дългосрочен план - с всичко се свиква в крайна сметка.

# 655
И аз мисля, че е от значение за колко ще може да го продаде или отдаде след като приключи командировката. Ако таксата за поддръжка не е голяма, може и да е вариант да го заключи, но ако е нещо от рода на 1 евро\кв., може и да не е.
Колко ще им бъде таксата, има ли яснота?

# 656
А защо се търси ново строителство и то в строеж при такива планове за ползването му?
Според мен няма да е на загуба. Цената само ще се повиши. Ако ги пусне на зелената цена, вече завършено и с акт 16,ще е под пазарната след години и ще го глътнат моментално.

# 657
И според мен поне ще може да се избие инвестицията при продажба. За печалба вече не съм убедена, но жилището не се купува с такива цел, така че..

# 658
Какво мислите за локацията и дали ще има развитие на цените в този район на столицата?
Мисля че мястото е доста некомуникативно, въпреки че като разстояние е близо до "центъра". Имаш всички негативи на "кофти квартал" и оптимизъм за развитие, който няма как да се случи в следващите 50г когато евентуално индустрията наколо няма да я има, но това са просто размисли, не реално съществуващ план. В момента имаш голяма улица от едната страна и голяма гара от другата, прахолякът ще е съществен. Наоколо се и строи, имаш допълнителни дози прахоляк. Можеш да си вземеш прахосмукачка робот за пода, но засега няма измислен робот който да чисти вертикалните неща. Наблизо няма абсолютно нищо, евентуално може да се надяваш, че в блока ще дойде супермаркет и някое и друго кафене, но изборът ще е силно ограничен, всичко друго е на половин час заобиколен път с транспорт, няма как да тръгнеш пеша, вързани сте за един доста ограничен район. Тая зеленина на картинката в момента липсва реално, ако очакваш че ще гледаш дървета и пейки. Дали, как и кой ще поддържа парк около блоковете е под въпрос. И с толкова много жители как ще се вземат общи решения, и въобще. Цената е добра, но е просто място където да влезеш като кон с кепенци без да се оглеждаш и да се бухнеш в леглото да се наспиш, и на сутринта отново в колата и пак аут да си прекарваш деня другаде.

# 659
Според мен година и половина е горе-долу времето, през което ще правиш ремонт и ще обзавеждаш. Ако не си правила ремонт в София, имай предвид, че с майсторите е много тегаво - за някои дейности като плочки те записват за след 3-4-6 месеца, след това самата работа е около месец, ако не те за---бе за известно време и да отиде да изкърти друг обект, след това да се върне при теб, да направи нещо за 2-3-4 дни, и пак да те изостави за някого, заради друг обект, и така. Извън технологичните срокове за съхнене на плочките, фугите и т.н. За кухня - от направата на проект до реалния монтаж - нека миналите по пътя да кажат, ама пак съм чела за 2-3-4 месеца за изработка. За врати - по правило - 8 работни седмици след вземане на размерите, а те се вземат след като е направена настилката, а настилката се слага накрая, след всички мръсни дейности отгоре надолу - инсталации, шпакловане, плочки и т.н.
Т.е. ако сега купиш готово за начало на ремонт, минимум 8-9 месеца са в поръчки и чакане на майстори. А отлагането на ремонта от конкретен майстор тип "След 2 дни/1 седмица почвам!", а след 2 дни/1 седмица го гониш по телефона и все идва,  и все нещо спешно се случва (разболяват се рязко, и те, и цялата им рода)...
Щом ти е за временно ползване и ти трябва жилище без робуване на престижа на района, то по-скоро на твое място бих купила нещо старо за тотален ремонт и с изгодна цена. Една панелка в състояние тотал щета, след като бъде отремонтирана, ще можеш да я продадеш много по-лесно, като приключиш с назначението.

Общи условия

Активация на акаунт