Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 58

• 38 066
  • 766
  •   1
Отговори
# 60
ЧС пише точно това - 40 минути до София после още десетина по околовръстното. Плюс още десетина да паркират, и прехвърлили час в едната посока, това вероятно в хубаво време и без натоварен трафик.
Час в посока за всеки ден на мен ми е натоварващо, но ако са частично присъствено - примерно два дни в офиса, три вкъщи, - е горе-долу ОК.

# 61
  • Пловдив
Кошмарен наистина, -3% направо ми свиха стомаха, не защото са нещо съществено, а защото всички знаем, че нещата са къща от карти. Но си изпълниха целта да сринат петрола с 12%, сега и инфлацията ше спадне понеже тя основно се дълги на скъпа енергия и пак западните лидери ще излязат спасителите на деня.
Инфлацията която води до повишение на основни стоки и енергия е убиец на всяка власт, неизбежно е да бъде укротена.В краен случай ръчката ще дръпне и ЕЦБ-лихвите най-малко ще станат положителни и тогава плаващите кредити ще глътнат вода.Не да бъдат удавени, тъй като никой няма сметка да си убие длъжника, а да се гърчи на повърхноста за една глътна въздух.Щом по всякакви форуми започна кой ли не да обявава победа в живота и че спечелил еди колко си евро за няколко месеца е дошло време за стригане.Никога няма да забравя когато бях първа година студентка по финанси и надъхано следях БФБ и Софикс и четях ентусиазирано форума на инвестор.Та там през 2006-2007 бе невероятно - стотици "инвеститори" купуваха днес акция за 10лева другия понеделник-13лева, по другия 16.Всяка сутрин тържествено се обяваваше кой докато си пиел кафето колко бил спечелил и дойде момента на истината Smiling Imp октомври 2007.Какъв рев бе после от измамници-мажоритари до да се намесят пенсионните фондове, да се намеси държавата.......НЕ! Намеси се основния закон на капитализма -масата губи, единици печелят.

# 62

Инфлацията която води до повишение на основни стоки и енергия е убиец на всяка власт, неизбежно е да бъде укротена.В краен случай ръчката ще дръпне и ЕЦБ-лихвите най-малко ще станат положителни и тогава плаващите кредити ще глътнат вода.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард вече се опитва да охлади ентусиазма на  пазарите за повишаване на лихвите през 2022 г., като тази седмица каза, че условията за тях „едва ли ще бъдат изпълнени през следващата година“.

# 63
  • инфантилно и разглезено хлапе

Инфлацията която води до повишение на основни стоки и енергия е убиец на всяка власт, неизбежно е да бъде укротена.В краен случай ръчката ще дръпне и ЕЦБ-лихвите най-малко ще станат положителни и тогава плаващите кредити ще глътнат вода.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард вече се опитва да охлади ентусиазма на  пазарите за повишаване на лихвите през 2022 г., като тази седмица каза, че условията за тях „едва ли ще бъдат изпълнени през следващата година“.

ЕЦБ няма нужда да се намесва, защото в еврозоната в момента инфлацията не е висока - движи се около 3,5-4,5%, което е в границата на оптималните стойности, а някъде дори е по-ниска. Във Франция е 2,2~2.6%...

В България обаче обстановката е съвсем различна. По последни данни инфлацията минава 6% с тенденция да скочи още много повече.

За да бъде обуздана е необходима намеса не на ЕЦБ, а на БНБ, но както всички знаем българското бнб е абсолютно неадекватна, безполезна институция, пълна само със смотаняци, заплатаджии и аматьори, които винаги са проспивали всички финансови кризи в българската история:
- деветдесе и незнам коя си година имало голяма хипер-инфлация, хората губят спестяванията си, реакция от бнб - никаква
- 2014-та - олигарх от ДПС пред очите на всички институции атакува и фалира 4-тата по големина банка - реакция от бнб пак никаква

2021-ва, по стара традиция БНБ-то сигурно пак само ще стои и ще гледа как увеличаващата се инфлация подяжда спестянания, заплати и пенсии...

Дали отсега подготвят българите за падане на валутния борд...

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/g-ganchev-dok … ki-rastej-340538/

Последна редакция: сб, 27 ное 2021, 19:13 от BlueIce

# 64
Кошмарен наистина, -3% направо ми свиха стомаха, не защото са нещо съществено, а защото всички знаем, че нещата са къща от карти. Но си изпълниха целта да сринат петрола с 12%, сега и инфлацията ше спадне понеже тя основно се дълги на скъпа енергия и пак западните лидери ще излязат спасителите на деня.
Инфлацията която води до повишение на основни стоки и енергия е убиец на всяка власт, неизбежно е да бъде укротена.В краен случай ръчката ще дръпне и ЕЦБ-лихвите най-малко ще станат положителни и тогава плаващите кредити ще глътнат вода.Не да бъдат удавени, тъй като никой няма сметка да си убие длъжника, а да се гърчи на повърхноста за една глътна въздух.Щом по всякакви форуми започна кой ли не да обявава победа в живота и че спечелил еди колко си евро за няколко месеца е дошло време за стригане.Никога няма да забравя когато бях първа година студентка по финанси и надъхано следях БФБ и Софикс и четях ентусиазирано форума на инвестор.Та там през 2006-2007 бе невероятно - стотици "инвеститори" купуваха днес акция за 10лева другия понеделник-13лева, по другия 16.Всяка сутрин тържествено се обяваваше кой докато си пиел кафето колко бил спечелил и дойде момента на истината Smiling Imp октомври 2007.Какъв рев бе после от измамници-мажоритари до да се намесят пенсионните фондове, да се намеси държавата.......НЕ! Намеси се основния закон на капитализма -масата губи, единици печелят.

То и тука от време на време се забелязва хора да прогнозират със сигурност че цените щели да скочат с 40% за 2-3 години или да се удвоят след 4-5 години. Като видя такива прогнози ставам нащрек. Лесните пари с малък риск вече са направени, който купил преди 6-7 години екстра имоти сега е добре.

# 65
И аз си припомних тези времена, как и таксиджиите обясняваха, че няма нормален човек, който да си държи парите на депозит, след като Софикса се удвоявал годишно. А до нас един искаше да ми продава гараж, чиято цена впоследствие падна 3 пъти. Същото щеше да се повтори миналата година, ако не бяха удвоили паричната маса. Но както казват, историята не се повтаря, а само се римува и на мен ме е любопитно, какво ще сътворят бюрократите, когато следващият черен лебед изплува. Дали окончателно ще компрометират парите и ще минем на крипто/ценни метали/бартер или първо ще оставят интервал за дилевъридж, за да паднат наполовина акциите и два-три пъти имотите и да преразпределят активите към правилните хора.

# 66
  • инфантилно и разглезено хлапе
Наистина е тъпо да се правят дългосрочни прогнози, след като никой човек не може да предвиди какви изненади ще поднесе утрешния ден...

Обаче аз ще си поиграя малко на гадател, и ще си дам прогнозата, че и през следващите няколко години имотния балон в България ще продължава да бъде помпан от банки и строители, което ще изстреля цените на жилищата в столицата до невиждани нива...
Да не забравяме и, че само след 12 месеца, в края на 2022-ра, брюкселските зелки от евро?ейския съюз, ще ни принудят да си увеличим цените на всички горива с около лев на литър, което неминуемо ще повиши още повече инфлацията и директно ще увеличи себестойността на всички строителни и довършителни дейности...
Затова си мисля, че имотния балон в България още дълго време ще се надува, и ще стигне невиждани нива...

...цените на двустайните и на тристайните жилища растат повсеместно. Почти същото е положението и в Пловдив и София с изключение на няколко квартала, където цените са останали непроменени, сочат данни на Imoti.net, изготвени за Investor.bg. Данните се базират на офертни цени...

"...Цените на имотите ще продължават да растат, докато търсенето се повишава, а предлагането е доста ограничено. В Imoti.net – портала с качествени обяви за имоти, наблюдаваме значително намаляване на обявите за двустайни, тристайни апартаменти и къщи в повечето големи градове", коментира Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

Според нея щом инвеститори в ново строителство предприемат спиране на продажбите, за да изчакат завършването на обектите си, вероятно предстои да видим още по-високи цени на жилищата в нови сгради през следващите две години.

От 57 изследвани от Imoti.net квартала в столицата в почти половината (28) цените на тристайните апартаменти са нараснали по-бързо от тези на двустайните...

# 67

ЕЦБ няма нужда да се намесва, защото в еврозоната в момента инфлацията не е висока - движи се около 3,5-4,5%, което е в границата на оптималните стойности, а някъде дори е по-ниска. Във Франция е 2,2~2.6%...

В България обаче обстановката е съвсем различна. По последни данни инфлацията минава 6% с тенденция да скочи още много повече.

За да бъде обуздана е необходима намеса не на ЕЦБ, а на БНБ, но както всички знаем българското бнб е абсолютно неадекватна, безполезна институция, пълна само със смотаняци, заплатаджии и аматьори, които винаги са проспивали всички финансови кризи в българската история:
- деветдесе и незнам коя си година имало голяма хипер-инфлация, хората губят спестяванията си, реакция от бнб - никаква
- 2014-та - олигарх от ДПС пред очите на всички институции атакува и фалира 4-тата по големина банка - реакция от бнб пак никаква

2021-ва, по стара традиция БНБ-то сигурно пак само ще стои и ще гледа как увеличаващата се инфлация подяжда спестянания, заплати и пенсии...

Дали отсега подготвят българите за падане на валутния борд...

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/g-ganchev-dok … ki-rastej-340538/

България се ръководи от вятъра който духа от Запад. Отдавна сме загубили суверенитет да вземаме самостоятелни решение, особено пък в сектор финанси.

# 68
Отдавна сме загубили суверенитет да вземаме самостоятелни решение, особено пък в сектор финанси.

И слава Богу, че е така.

# 69
Отдавна сме загубили суверенитет да вземаме самостоятелни решение, особено пък в сектор финанси.

И слава Богу, че е така.

Абсолютно!
Вече, освен от политика, футбол и енергетика, всеки разбира и от макроикономика и финанси.
Футболът не е насъщен за народа, енергетиката трябват много-много усилия, за да я срутиш, но икономиката и финансите са доста по-лабилни за непремерени движения.

Скрит текст:
Съжалявам, но не мога да се въздържа. Не знам виц ли е или истина, ама това се разказва за Айнщайн:
Трябвал му нов асистент. Изборът трябвало да е по 2 критерия - умен и работлив. Но бил наясно, че е малко вероятно да се появи такъв кандидат. Глупав и мързелив също не го устройвало. И от компромисните варианти избрал  умен и мързелив, защото опцията глупав и работлив е най-опасната.

# 70
Аз като гледам какво немско правителство се готви да поема напред Европата ... и ми тъмнее пред очите.

# 71

И слава Богу, че е така.

…така е докато ЕЦБ не започне да вдига лихвите. И между другото 3.5-4% инфлация не е нормално. Целта на повечето централни банки е 2% а до преди Ковид даже и 2% беше трудно достижима.

# 72
Благодаря за новата тема. Записвам се, за да следя.

# 73
БНБ и нашите други банки ще бъдат под надзора на Европейската банка когато влезем в Еврозоната и приемем еврото, та драги ми специалисти дето ви пречат европейските закони , накратко нямаше да фалират КТБ и източат милиарди ако бяхме под надзора на ЕБ

# 74
Вече 1 година най-големите банки в България са под прекия надзор на ЕЦБ, това стана с влизането в "чакалнята" на еврозоната.

https://www.segabg.com/node/154017

А ОББ купува Райфайзен, до няколко месеца ще мине процедурата.

Общи условия

Активация на акаунт