Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 58

• 38 087
  • 766
  •   1
Отговори
# 105
чиана ако покупателната стойност на 1500 ще е като на 800 преди години ?

# 106
А такива статии не ви ли притесняват?  https://www.dnes.bg/obshtestvo/2021/11/28/do-dve-desetiletiia-na … malee-s-25.512169 . Далеч съм от финансовите и икономически основи, които обсъждате, но знам, че една стока струва толкова, колкото е готов да плати някой за нея, и то АКО има някой, независимо от вложеното за производството/покупката ѝ преди това. Преди основно взимаха жилища за живеене, после за инвестиране от типа за доход с даване под наем. Но сега виждам, че се купуват колкото да има нещо купено, превърнати хартийките "пари" в стока, която ще се продаде след края на високата инфлация, с поне толкова, колкото е инфлацията. Ако изобщо има край, или изобщо искат продадат или да си стои само за успокоение (разбирам и такива хора и аз съм от тях). А разходите по една такава застраховка "да си стои, имот хляб и вода не искат" не са малки. Имам и имот в една умираща община. За 5 години вдигнаха общо данъка с 500 %. Щото и не всички плащат, по - тъмни са там. Икономика се прави с хора, държава също. Те цените си летят, заплатите на държавните служители, БКС и другите обслужващи също. Общата сума трябва да се поддържа, данъка няма да намалява (спира) в никакъв случай. А влизали ли сте в 80-100 годишна сграда? А в такава, в която някои е решил че ще я вкара в съвременен начин на обитаване - 3 спални = на поне два санитарни възела. Или кухнята в хола. Пародия, "изнасилване" на сградата. Или направил вътрешна топлоизолация, щото отвън е недопустимо? А ако купиш сега старо строителство, от 60-70-те години. След 20 години на колко ще е. Знаем ли тогава какви ще са съвременните изисквания/желания за живот. Те и сега за 2 години се промениха, та до тогава???  А колко са разходите, за един новодомец, закупил от вас застраховката ви от инфлация след 20 години да си го направи по свой вкус по новите изисквания/желания за живеене. Ще е готов ли да плати тогава тези цени? Понеже съм в областен град извън 6те най - големи (някой питаше как е в провинцията назад в темата) - ами добре е, инвеститорите, брокерите се оживиха разшаваха много. Но тухлата/бетона е стока, която като я сложиш на едно място, трудно я преместваш след това. То не е като златото, житото, или пък сега новото инестиране - фотоволтаици (производство на електричество) да ги пренесеш там (по жиците), където има нужда. Тухлата ако струва 1 лв. с поставянето, след време разчиташ да я продадеш за 2 лв. да кажем, но в търсените градове (София). Но може и да струва 50 стотинки, същата тази тухла в друг град.
Chaina2003, ами аз си бях купил 2008 год. и продадох точно наполовина. Като ми трябваха пари, не мислех изобщо колко съм купил, вложил ... форсмажор (трябваха ми за закупуването на друг имот). Положителен форсмажор, но можеше и да е отрицателен за здраве, хляб ...

# 107
  • Sofia
Никой със сигурност не може да ти гарантира какво ще купиш сега и за колко ще продадеш. Ако купиш сега имот и не направиш ремонт може да ти е по-изгодна продажбата след време. Има и модни тенденции, малко са хората, които след 5 години ще харесат това, което си направил днес. Има и други потребители, които искат да купят имот и да влязат и да живеят в него - нямат време и познания да правят ремонти. Но - зависи и сградата каква е - ако е добро изпълнение с запазена фасада и поддържани общи части може и двойна цена да вземеш след 5 години, а ако  не са валидни горните това да намали цената.

Последна редакция: пн, 29 ное 2021, 11:31 от vaflichka

# 108
vaflichka,искате да кажете,че ако купите имот,(независимо какъв и къде),има възможност да го продадете на по-ниска цена,(тоест,да загубите пари),след време? Не мисля че е вярно.
В момента на загуба са тези,които си държат големи суми пари в банки,тъй като цените растат,но лихвите - не. С имотите не е така. При тях цените вървят заедно с цените на всички други стоки и услуги.

# 109
  • Sofia
vaflichka,искате да кажете,че ако купите имот,(независимо какъв и къде),има възможност да го продадете на по-ниска цена,(тоест,да загубите пари),след време? Не мисля че е вярно.
В момента на загуба са тези,които си държат големи суми пари в банки,тъй като цените растат,но лихвите - не. С имотите не е така. При тях цените вървят заедно с цените на всички други стоки и услуги.

Варианти има много и някой не са розови. Давам пример - масово фирмите регистрират ЕООД или АД за строеж на сграда след което фирмата се закрива. Масова практика в България. На втората година протича покрив или нещо друго, нужни са огромни суми за ремонти, а фирмата вече я няма т.е гаранцията не се поема от строител. Или както в Младост имаше проблемни сгради та чак общината са молили за помощ, но имоти с проблеми колкото искате. На подобен имот трудно ще му се вдигне цената, освен ако проблемите не са замаскирани.

Последна редакция: пн, 29 ное 2021, 10:44 от vaflichka

# 110
Аз имам един познат, който купи 2008 и продаде миналата година, началото. Ами заедно с лихвите, които беше платил, излезе точно на 0. Да не кажа, че може би ако се сметнат и ремонтите малко се е увътрил. Така че винаги трябва да се внимава като се купува с кредит според мен, не е много сигурна печалбата.  Въпреки че сега пък лихвите са супер ниски... А пък ако имаш готови пари.. ехее Simple Smile

# 111
Аз като гледам нещата с имотите са станали като криптовалутите. Simple Smile Растеж без фундамент - купувай народе за да растат още повече цените. В краткосрочен план може да завъртиш едни пари и да спечелиш, но в дългосрочен няма как - при такова високо ниво на празните и неизползваеми жилища.
С тази разлика, че криптовалутите може да ги продадеш за няколко секунди в цял свят и някои са и с ограничено предлагане. А Софийското поле може да се застроява безгранично, но едва ли ще успееш да си пласираш апарта в Китай или Калифорния. За Хонк Конг и подобни органичени географски райони с приток на население нещата са несравними. Относно приложението им наскоро имаше конференция в Дубай и ако някой е следил вероянот е информиран. Не знам какво разбираш подд фундамент, но с подобна аналогия в дългосрочен план всички growth компании оценени заради тяхното know-how и бъдещи проходи/проложение като амазон, гугле, тесла са обречени.

# 112
Аз също съм пример, както казах ми трябваха пари и продадох точно наполовина. Включвам всички разходи по покупка и ремонти. Купих 2008 и продадох 2016 год. Не бях си написал домашното преди и реално загубих. Тук като гледам всички са много навътре в нещата със строителство, имоти, интересуват се. Но има хора и с пари, извън тази категория, и просто чуват две думи - инфлация, загуба на пари. Наследството от спомена 96-98 год. още тежи, хората импулсивно се хвърлят на нещо що - годе познато, имот. Навсякъде ги замерят с тази информация, и докато запознатите наистина купуват "инвестиция" болшинството купува "загуба". Има хиляди примери за това, покупка на неподходящ имот. Но тук в тази тема това не личи и си мислите, че всичко и навсякъде хвърчи, просто защото се интересувате и не познавате загубили. Примери покрай работата си имам много.

# 113
Из цяла България има в различните села къщи за по 5-10 хил. лв с големи дворове. Вярно, къщите са големи развалини, ама не вярвам на времето да е било евтино да се построи и поддържа.

# 114
Имам един имот на село, със страхотна гледка, 5 дка двор, овощни градини 10-на постройки, 2008 год. ми предлагаха над 30 х. лв. Тогава си мислех като днес че цените ще летят до стратосферата и не го продадох. Преди две години един се замисли да ми даде 2 х. лв и се отказа. 2008 год. продадох едно запустяло лозе с изоставена виличка за 30 х. лв. не съм ходил натам но всичко е в тотална разруха, май вече и няма достъп до целия район. Дали струва и 500 лв. сега не знам. Та примери много.

# 115
На село е друго. И аз имам да наследявам една вила (дано не е скоро), която не искам и да я виждам, а нашите са си загробили там и пари, и нерви, и труд... Няма начин да се избие каквото и да е от продажбата, ще е на пълна загуба и само и само за да не се руши ако стои празна. Но това е друго, строена е по други времена, когато всичко е било различно и днес просто е анахронизъм. Няма как да се вземат пари за анахронизъм.

# 116
има. като престане да се препълва софийското поле

# 117
Честно казано първо се обезлюдяват селата, после е ред на градовете. Мисля, че вече дори на големите градове населението започва да спада. Както едно време младите са се изнасяли от селата, така сега младите се изнасят от държавата. Градовете за съжаление ги чака подобна участ. А ако някой си мисли, че ще дойдат чуждоземци и ще му плащат наем, нека се замисли по селата превзети от цигани, някой плаща ли наем на собствениците на къщи или директно си се самонастаняват?

# 118
циганите първи се изнасят.

# 119
Само , че чуждоземците, които биха дошли, не виреят на село , хич. И те драпат за големите градове, дори по Центъра се настаняват. И нашите Хали, които са си харесали, са си баш Центъра. Не мисля, че тази наша хубава територия ще остане празна. Малко места са като нашето - с умерен климат, изобилие на вода и целогодишно се ражда храна. Ние не му обръщаме внимание, но навсякъде това има голямо значение.

Общи условия

Активация на акаунт