Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 58

• 38 150
  • 766
  •   1
Отговори
# 135
Как ще сме богати на водни ресурси? Забравихте ли миналата година пресъхналия язовир и протестите в Перник. Имаше много репортажи относно колко зле е положението с язовирите в България. С тези кличатични промени ще се появяват много резки промени във водните резерви. Без вода за пиене няма да останем, но по-важното е да има вода за поливаме на земеделски култури.

Но мигрантите не гледат обективните причини да се заселят у нас, а се осланят и захласват по тренда и славата на държавата. Плюс това често идват от изостанала държава и са изпълнени с предрасъдъци и комплекси, а някои от тях буквално гонят синеоко русо с млечна кожа. България им е трянзит. Но дори и да не беше така, като слушам с какво негодувание се отдава на чужденци, не мисля че са желан наемател.

Иначе, и банките и ЦБ имат способи за контролиране на кредитирането. Ако не те, кой да има?  А относно средния доход в София, хич не вярвям да е 2000 на семейство. По-скоро това е минималния семеен доход. Средния е поне 2600-3000.

# 136
Едно е наличието на водни ресурси, съвсем друго е състоянието на язовирите, стопанисвани от знайни и незнайни... Ако си спомняш и кризата в Перник беше не от липса на вода, а от безхаберие. Преди няколко години един язовир пък преля и потопи Мизия. Ако помниш и това е от неправилно стопанисване на близкия язовир, не щото такъв дъжд не са виждали.

Това за арабите около Лъвов мост трябваше да изненада някого ли? Точно пък в дюнерджийниците дюнерите са чудесни, щото ги правят местни 😂

# 137
  • Sofia
Помним Перник и проблема с отбиването на водата към някакво предпирятие. Там нещата бяха смесица от корупцията и престъпление по отбиването на водата предназначена за язовира.

Според информация от медиите, загубите на питейна вода във водопреносната мрежа в София е над 50%, а тези в страната над 60%.

Като обобщим двете неща, можем да сме сигурни, че имаме предостатъчно питейна вода. Ако искаме да развиваме аграрна икономика, вероятно няма да имаме големи възможности, но е факт, че сме в ТОП 99% от страните в световен мащаб по достъп до питейна вода: https://ourworldindata.org/water-access
и няма как да се оплакваме.

# 138
  • София
С тази разлика, че криптовалутите може да ги продадеш за няколко секунди в цял свят и някои са и с ограничено предлагане. А Софийското поле може да се застроява безгранично, но едва ли ще успееш да си пласираш апарта в Китай или Калифорния. За Хонк Конг и подобни органичени географски райони с приток на население нещата са несравними. Относно приложението им наскоро имаше конференция в Дубай и ако някой е следил вероянот е информиран. Не знам какво разбираш подд фундамент, но с подобна аналогия в дългосрочен план всички growth компании оценени заради тяхното know-how и бъдещи проходи/проложение като амазон, гугле, тесла са обречени.

Относно приложението им - не ме разсмивай. Криптовалутите нямат абсолютно никакво смислено приложение в момента, освен краткосрочни спекулации. Да не говорим, че хабят ток като парни двигатели. По-безсмислена технология не е измисляна последните 100 години. За съжаление доста народ се заблуди, че има нещо технологично в това. Фундаментът на криптовалутите не е нещо смислено, а очакванията на новите инвеститори - класическа Понци схема. Също ме разсмиваш с това да сравняваш компании със сериозен бизнес като амазон,  тесла, етц с някакви крипто измамки. Нова крипто валута се пуска за един ден от един човек, ноу хауто на Тесла, само то - струва милиарди и има за какво. Да не говорим, че компаниите имат и активи, за разлика от криптото, което е едно нищо... Но съм съгласен, че от крипто може да завъртиш и изкараш повече пари от имот, поне краткосрочно.

# 139
По ред на номерата.

Борисов остави Перник без вода една година като отмъщение задето перничани най-буйно протестираха срещу него преди две или три години беше.

В нашето село тече минерална вода от чешмите,която се ползва и за пиене,разбира се. Нищо им няма на моите съселяни.

Това за парите "под масата" давани на работници и служители е мит. Недекларираните плащания са малко и най-вече в търговията и строителството.

Ако загубите на вода по мрежата бяха 50%,София (и софийското поле) щеше да е потънала във вода. Не се връзвайте на тези глупави лъжи.
Между другото,някъде към 1/3 от язовирите имат единствено военно предназначение. Няма друго обяснение за язовири по река Места,например. При нападение от Турция или Гърция,водата от тези язовири ще бъде пусната да залее настъпващите им войски.

# 140

Ако загубите на вода по мрежата бяха 50%,София (и софийското поле) щеше да е потънала във вода. Не се връзвайте на тези глупави лъжи.

В загубата по мрежата се включват и кражбите, а не само изтичане поради спукани тръби.

# 141
Е, от 50-те % загуби 10% да са кражби, другото си е изтичане обратно в природата. Дори и не ги виждаме, защото по законите на физиката изтичат надолу.

# 142
Е, от 50-те % загуби 10% да са кражби, другото си е изтичане обратно в природата. Дори и не ги виждаме, защото по законите на физиката изтичат надолу.

Според председателя на Българска асоциация по водите Иван Иванов е трудно да се определи какъв процент от тези 60% загуби по водопреносната мрежа се дължи на кражби. По личното му мнение съотношението е 50:50.
И докато аварията по водопреносната мрежа се открива лесно (гейзери и пропаднала настилка), то кражбите по села, вилни зони, луксозни вили с басейни, хотели и т.н. е неизвестна величина.

# 143
А какво да кажат ВиК дружествата и останалите хиени около тях, дето с чужда пита (публични инвестиции и парите за водата, събрани от потребителите) помен правят?!? Че нито ремонтират (въпреки че имат бизнес план, в който са залегнали критерии за качество, включващи намаляване на % загуби) или ремонтират така, че пак си тече или много бързо протича след ремонта?!?
Спомням си, че Чиана писа как след ремонт на ВиК (нови тръби, не кръпки) около Рударци е потънал пътят заради течове, така май беше, но не съм 100% сигурна.

Сайтът им не работи, но ето от кешираната версия:
"Юридическите лица са колективни членове. Към тях се отнасят регионалните и местни търговски дружества “ВиК”, проектантски, строително-монтажни, ..."

# 144
  • София
Аз само да попитам хората, които чакат срив. Мислите ли че голяма част от хората закупили на 1500евро, точно след 1-2 години ще продават на 800 евро?
Купили са на 1500, защото това е пазарната цена сега (равновесие между търсене и предлагане). Когато желаят да продават, колкото е тогава пазарната цена, за толкова ще могат да продадат - без значение дали са го купили за 100 или за 10000.
Да не би всички апартаменти в София да са купени все на 1500? Аз например имам две жилища, едното съм купувал аз преди 15 години по 500/кв.м. другото родителите ми са купували още по соца. Ако реша да ги продавам и вървят по 2000 - ще им искам 2000. Ако вървят по 1000 - ще им искам 1000 (то и да искам 2, няма кой да ми ги даде).

Да, ще продадат някои, но ще са много малка част, които са на зор. Никой няма да си захвърли актива залудо, защото моментната пазарна конюнктура го налага.
С кредитите е по съшия начин - няма как да си мотивиран да продадеш за 800евро, ако си теглил кредит при цена 1500 евро. А сега е точно така. Банките също нямат никакво, ама никакво желание да се сриват цените на имотите.
Сега се сещам че преди две години една съфорумка все проповядваше, че ще станат 400 евро, когато бяха 1000.  Май с име на цвете беше...

# 145
Само , че чуждоземците, които биха дошли, не виреят на село , хич. И те драпат за големите градове, дори по Центъра се настаняват. И нашите Хали, които са си харесали, са си баш Центъра. Не мисля, че тази наша хубава територия ще остане празна. Малко места са като нашето - с умерен климат, изобилие на вода и целогодишно се ражда храна. Ние не му обръщаме внимание, но навсякъде това има голямо значение.
Само дето тези чуждоземци не обичат да плащат. Обичат всичко да им е на готово. В самата ни столица има вече 3 квартала, които са ги превзели. На тях ли разчитате, че след време ще плащат хилядите евро/квадрат? Grinning

# 146
С кредитите е по съшия начин - няма как да си мотивиран да продадеш за 800евро, ако си теглил кредит при цена 1500 евро. А сега е точно така. Банките също нямат никакво, ама никакво желание да се сриват цените на имотите.
Сега се сещам че преди две години една съфорумка все проповядваше, че ще станат 400 евро, когато бяха 1000.  Май с име на цвете беше...
Аз не прогнозирам, че ще станат нито 400, нито 2400 - агностик съм. Не може да се предвиди. Мога обаче да кажа, че както станаха от 1000 на 1500, така могат да станат пак от 1500 на 1000. Няма закон или причина, която да ги спре, ако пазарът тръгне натам.
Особено както голяма част от жилищата се ползват като финансов актив от притежателите им (да стои там, не яде, не пие, а след време ще го продам за повече, отколкото съм го купил). Цените на финансовите активи се движат не от някаква присъща стойност - например тухли и дограми, вложени в тях - а от сентимента на пазара и очакванията за бъдещето.
В тази връзка, непродуктивно е за икономиката да се затваря продуктивен ресурс за нещо, което няма да се ползва (жилища, които стоят празни) само за да има инструмент населението да спестява. Има си такива инструменти от 5000 години, например златото. Закопаваш едно гърне жълтици и като ти трябват малко пари изваждаш една шепа, вместо да продаваш цяло жилище. Ако ли пък спестиш още малко тази година - добавяш една шепа, вместо да правиш вноска за ново жилище.
Това за който е невъзприемчив към по-модерни алтернативи, например акции, крипто, и т.н.
Едно гърне злато ако някой го е закопал преди 100 години, стойността му не се е загубила и внуците му могат да си я реализират веднага. Докато ако е купил къща някъде си и я е оставил на внуците, много вероятно е тя да е паднала вече за тия 100 години.

# 147
Да, ще продадат някои, но ще са много малка част, които са на зор. Никой няма да си захвърли актива залудо, защото моментната пазарна конюнктура го налага.
И аз не виждам причини да се очаква срив на цените. Преди това трябва да видим забавяне в обема на разрешителни и строежи на нови обекти, после забавяне в броя на сделките и т.н.
Единствена логика на привържениците на "срива" има в демографската криза, но и там не се знае какво ще стане след години. А и с тези климатични промени и миграции ....

# 148
  • София
Аз не прогнозирам, че ще станат нито 400, нито 2400 - агностик съм. Не може да се предвиди. Мога обаче да кажа, че както станаха от 1000 на 1500, така могат да станат пак от 1500 на 1000. Няма закон или причина, която да ги спре, ако пазарът тръгне натам.
Особено както голяма част от жилищата се ползват като финансов актив от притежателите им (да стои там, не яде, не пие, а след време ще го продам за повече, отколкото съм го купил). Цените на финансовите активи се движат не от някаква присъща стойност - например тухли и дограми, вложени в тях - а от сентимента на пазара и очакванията за бъдещето.
В тази връзка, непродуктивно е за икономиката да се затваря продуктивен ресурс за нещо, което няма да се ползва (жилища, които стоят празни) само за да има инструмент населението да спестява. Има си такива инструменти от 5000 години, например златото. Закопаваш едно гърне жълтици и като ти трябват малко пари изваждаш една шепа, вместо да продаваш цяло жилище. Ако ли пък спестиш още малко тази година - добавяш една шепа, вместо да правиш вноска за ново жилище.
Това за който е невъзприемчив към по-модерни алтернативи, например акции, крипто, и т.н.
Едно гърне злато ако някой го е закопал преди 100 години, стойността му не се е загубила и внуците му могат да си я реализират веднага. Докато ако е купил къща някъде си и я е оставил на внуците, много вероятно е тя да е паднала вече за тия 100 години.
Ще се опитам да задам така въпроса.
Ако 100 човека са купили на 1500евро/м2 и след 2 години пазарната конюнктура се промени и пазарната цена стане 800 евро, колко от тези хора ще продадат? Да, ще има 3-4ма, които ще им се наложи форсмажорно, обаче другите ще стискат. А колко строители ще строят на такава цена? И какво става с цената като има намалено предлагане? Това са пазарни принципи, които винаги се движат и в двете посоки. И за мен е неумно да се купува на върха (което мисля е сега), обаче това е положението.

# 149
И за мен е неумно да се купува на върха (което мисля е сега), обаче това е положението.
Никой не знае, дали сега сме на върха. Някой хора преди половин година също мислеха, че сме на върха, но се оказа, че не е така. А и с тази инфлация в световен мащаб ....

Общи условия

Активация на акаунт