Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 58

• 38 175
  • 766
  •   1
Отговори
# 165
Ами зависи на какво. Ако има общи разноски и му вдигнеш общите разноски, данъжи и такси драстично и то на няколко обекта и те  стоят празни ...

# 166
  • София
Да се запиша и аз. Оглеждам да купувам, но при тези цени наистина много се чудя. Имам две жилища в София и идеята ми беше да продам едното и да отида в по- голямо. Но ми се струва, че към момента българинът просто бетонира спестяванията, та може би по- разумно е да изчакам една - две години. Харесах един комплекс, ама не зелено искат 220 000 евро за жилището. Чудех се за къща около София , но и там става нещо страшно. А иначе преди години , когато взехме нашето жилище в Иван Вазов цената му беше почти наполовина от сегашната. Но то и другите жилища поскъпват така, че и да го продам сега или после все тая. Наистина се чудя каква да правя, безумни са цените за мен сега. И то го казвам от гледна точка, че никога цените не са ми се стрували  високи. Като купихме в Иван Вазов за 1400 евро квадрат всички ни се чудеха как може да купим на толкова скъпо, а ето че станаха още по- високи цените и то много. От друга страна  ясно е, че хора да запълнят всички жилища в София няма, особено при тези нива на строеж. Това са пари вложени в жилища, колкото да не стоят в банка. Но докога така. Дали след 2-3 години няма да има спад? Лично аз вече започвам да клоня да изчакам. 220 000 евро на зелено, просто наистина е оливане. Предполагам , че няма да поскъпне кой знае колко да купя направо на акт 16, а ако поскъпне много ще си стоя в сегашното и така.

# 167
внасят се жители, по море с лодки, гумени дюшеци и сухопътно ... вадят ги и ги стоварват не обратно от където са дошли, а на европейска територия. после където има място - там

# 168
"Едно гърне злато ако някой го е закопал преди 100 години, стойността му не се е загубила и внуците му могат да си я реализират веднага. Докато ако е купил къща някъде си и я е оставил на внуците, много вероятно е тя да е паднала вече за тия 100 години."

Да де, ама ако тая къща е била "накрай София", примерно паметника Левски, Яворов, Лозенец, Иван Вазов или нещо подобно, дори и да е паднала, пак ще е по-добре от гърне злато, на което трябва и да му баеш някой да не го изкопае.

Ако можеш да предвидиш как ще се развива обществото за след 100 години... Може дотогава да живеем в пещери, или във въздушни кули, или морското равнище да се качи и да залее Варна и Бургас, земетресение може да разруши София, може много работи да станат.

Например ако пра-дядо ти през Възраждането искаше да ти остави някакъв имот, сигурно щеше да вземе къща във важен за тогава търговски центрър като Копривщица, Котел... или в най-големия град Русе. София тогава е била 2-3 кални махали с един турски конак по средата.
Ако сега имаш къща в Котел, строена 1850 година, по-добре ли си отколкото с гърне злато? Или дори в Русе на центъра - има бая олюпени къщи отпреди 100 години, които само дето не са паднали. А на пра-дядо ти сигурно биха му изглеждали по-перспективни от нещо на края на София.

# 169
Според мен е въпрос дали ще намерите читаво жилище, щом финансирането ще дойде от друг имот. Цените на жилищата са много високи в момента, но това означава, че и вие ще продадете на висока цена. Ако пък паднат цените и вашето жилище ще бъде по-евтино. Така че за мен няма голямо значение в случая дали ще чакате. Единствено при таксите ще има разлика след като са процент от стойността на сделките.

# 170
  • София
Според мен е въпрос дали ще намерите читаво жилище, щом финансирането ще дойде от друг имот. Цените на жилищата са много високи в момента, но това означава, че и вие ще продадете на висока цена. Ако пък паднат цените и вашето жилище ще бъде по-евтино. Така че за мен няма голямо значение в случая дали ще чакате. Единствено при таксите ще има разлика след като са процент от стойността на сделките.

Да, но реално ако вземам друго на зелено  аз трябва да платя не малка стойност и не мога да продам за период от минимум две години. А тогава може наистина да паднат и поемам голям риск. Остава просто да купя и да изплащам кредит, но дали е подходящия момент за 2000 евро и отгоре на зелено. Ей този въпрос мисля, че не може да се даде еднозначен отговор. Ще следя и темата. Включих се като за запис.

# 171
виж дали не продават съседен за да се поразшириш ?

# 172
  • София
виж дали не продават съседен за да се поразшириш ?
Като цяло искав ново строителство. Писнало ми е от стиснатите съседи. Живея на девети етаж и асансьорите са в окаяно състояние. Никой не иска да плаща и реално през дни ту единия, ту другия се чупи. Постоянно засядат. Иначе сметките са ми много ниски, а реално имам уникална гледка. Кварталът е хубав и стигам бързо да всякъде. Ние сме само аз и сина ми в апартамента. По принцип наистина се колебая и оглеждам за неща по- добро. Мога и там да си остана. Заглеждам затворени комплекси. Исках много в старлайт, но там са останали само мезонети на партер. А в този другия, който говоря sohome ми идва твърде цената.

# 173
Ами може би не разбирам съвсем. Нали имате две жилища - едно продавате, за да плащате жилището, което се строи, в другото живеете, кредит ще трябва, но той би следвало да е с горе-долу еднакъв размер и при ниски, и при високи цени - разликата между цените на старото и новото жилище.

# 174
на всякъде има съседи и винаги има по някои такива и някои онакива ... без това не може да се мине.

# 175
По принцип щом продавате, за да купите, наистина няма особено значение дали пазарът е в ниското или на върха. Сега, дали ЕПК-то няма рязко да поскъпне в сравнение със затворения комплекс... не мога да съм категорична, но ми се струва малко вероятно.
Успех, каквото и да решите Simple Smile

# 176
  • София
То е тухла, не е епк. Както и да е, благодаря за отговорите. Аз всеки ден съм на нов акъл, затова май по- добре да изчакам. Гледах и едни проекти на къщи в гурмазово, тяхната цена е ниска на фона на жилищата, но не знам дали не е твърде рисковано, защото искат много голяма сума предплащане.

Последна редакция: ср, 01 дек 2021, 12:03 от insane

# 177
Аз имах намерение да взема жилище в Старлайт когато все още имаше доста голям избор. Но след един обстоен оглед на живо - се отказах, според мен този комплекс до 5-6г ще се превърне в модерно гето. Казвам го съвсем субективно с оглед на това какво се построи там, как се построи, кой е строителя и какви са част от живущите. Да не говорим за басейна който няма място в тази част на София по този начин. Лично мнение.

Аз на Ваше място не бих предприел никаква сделка поне в близките 6 месеца.

# 178
Какви са живущите? Grinning

# 179
  • Sofia

Да интересно е да сподели автора какви са живущите, строителя не зная кой е, за басейна съм съгласна , а и цялата локация там е странна и на Ваклин сградата наоколо - как ще се излиза с автомобили от там не ми е ясно ...

Общи условия

Активация на акаунт