Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 58

• 38 104
  • 766
  •   1
Отговори
# 585
  • Sofia
какъв специалист да търся да ми помогне с възражение срещу изменение в кадастъра (софия) в законния срок съм.
моля, ако някой има подходящ човек да ми препоръча, на лични.

За кой град е нужен адвокат?

# 586
Да разведря малко транспортната полемика. Grinning

Не съм много навътре в нещата, но каква може да е причината, при проверка на даден апартамент (със статут на ателие) в Кадастъра, той да излиза с площ от 0 кв.м., както и да не се споменава нищо за прилежащо към имота мазе, макар да има такова? Също - срещу "Вид собственост", пише: "Няма данни".
На какво се дължи това? Всички останали ателиета на същия етаж са с коректно въведени данни.
Ами при вкарването в кадастъра не е въведен. Взима се фирма, те правят всичко - заснемане, документи и т.н. Общо излизаше към 300лв преди 2 години, сега не знам как е. За София говоря

не е точно така
доколкото разбрах, апартамента го има в кадастъра, само няма данни за собственост
има два варианта и при двата срока е 2 седмици
единият е с фирма - тя сканира документа за собственост и подава заявлението електронно
вторият - собственика отива в Агенцията по кадастър и си го подава сам

услугата принципно е безплатна, но от фирмата със сигурност ще ти вземат някакви пари
около агенцията има много фирми, всяка може да ти го свърши

# 587
Ами при вкарването в кадастъра не е въведен. Взима се фирма, те правят всичко - заснемане, документи и т.н. Общо излизаше към 300лв преди 2 години, сега не знам как е. За София говоря
не е точно така
доколкото разбрах, апартамента го има в кадастъра, само няма данни за собственост

Има го като ежат и номер на имота; също е посочено, че е ателие. Но освен информация за собствеността, липсва и такава за площта на апартамента, просто пише "0 кв.м.".

# 588
площта се вписва от док за собственост
запишете си идентификатора, онова което започва с 68134.ххх.ххх и с нот. акт отидете в агенцията по кадастър или в някоя от фирмите наоколо

# 589
Хайде да не говорим теоретично. Ще споделя от практиката - от Агенцията по кадастъра гледат да хързулнат клиента към фирмите. На мен ми искаха Удостоверение за идентичност (мисля, че така се казваше) от фирма (от онзи списък на сайта). 100 лв. да дойде човек от фирмата, влезе в жилището, нащрака няколко снимки с телефона. Дадох му копие от н.а. и копие от строителната документация (чертеж на етажа). Чертежът (заверено копие) струваше към 30-ина лв. в НАГ (вади се бързо, на момента, ако документацията е там - сгради над 8 етажа, по спомен. Ако сградата е под 8 етажа - в малката община се ходи).
Електронно заявление до Агенцията по кадастър може да подаде и собственикът, ако има електронен подпис, тогава и за него услугата е безплатна. Иначе - на гише. Не е проблем с парите - 20-ина лева, а с чакането на опашките и грубото отношение на служителите. "Наемете си фирма, те ще Ви кажат/знаят!". За месец е възможно и да се справи.
Ако при мен проблемът беше само с липсата на имената ми като собственик, нямаше да струва толкова пари - с копието от н.а. (и оригинал за сверка) щяха да ми нанесат имената и толкова. Но имаше разминаване в етажа - между н.а. и кадастъра (просто при правенето на кадастъра партерният етаж, който по проект и по н.актове е първи, в кадастъра са го кръстили партер или 0, оттам нататък всички жилища нагоре - 14 етажа, ще дават пари за Удостоверение за идентичност).

Ако жилището е СС, преди кадастъра, няма да има идентификатори в н.а. Гърнето е обяснила, че в кадастъра площта е 0, не е само липсата на собственик. Така че и това ще трябва да се коригира, така че подозирам, че собственикът ще трябва да даде тия около 150 лв., да отдели време да вземе чертежите, и т.н.

# 590
ти говориш теоретично, защото не знаеш какъв е случаят на гърнето без похлупак
това, че ти си имала проблем, не го пренася автоматично върху всички невписани собственици

и е безплатно
отива, тегли си билетче и си внася акта

и срокът е 14 дни, но често става и за 4-5

# 591
Благодаря ви още веднъж, много сте ми полезни! Всъщност, става въпрос за имот, който се интересувахме да купим. Значи, да разбирам, че продавачът (собственикът) трябва да си оправи бакиите, за да се стигне до евентуална сделка? Точно така! Странно защо не го е направил досега. Дали е възможно да не е знаел какво е положението? Много е вероятно!

Продавача , ако иска кинти за изповядването , нотариуса Ви ще му каже какво , точно трябва да набави за да има Сделка.

# 592
https://www.cadastre.bg/podzakonovi-normatveni-aktove/tarifa-14-0

Примерно чл. 40 и нататък - само пояснявам, че скица е за парцел (земя), а схема на самостоятелен обект - за жилище.
И не, не е безплатно, щом е изтекъл срокът за възражения при изготвяне на кадастъра (преди приемането му).

Когато има несъответстие между данните в н.а. и кадастъра - в случая на Гърнето има несъответствие на площта, след подаване на заявлението следва отказ с мотиви и указания какви документи да се представят и в какъв срок.
А за фирмите наоколо (доста се чудих за това наоколо, накрая вдянах, че става дума за централата на Агенцията по кадастъра в Павлово), безплатно е само "Добър ден! Заповядайте!", всичко останало е платено.
И да, случаят на Херцен и на Гърнето може да са други, аз също казах, че ако беше само липсата на име на собственик, това вероятно нямаше да е особен проблем и нямаше да струва допълнителни пари. Но за несъответствието в квадратурата - много ме съмнява, че ще е безплатно.

Ако сделката е с брокер, нотариусът се появява на по-късен етап - след предварителен договор. И не разговаря със страните, комуникацията минава през брокера - това поне е моят скромен опит.

За да успокоя Гърнето, само ще кажа, че такива "несъответствия" има много, много от тях са съвсем безпроблемни за купувача (а и за продавача), просто са един трик за пълнене на държавния бюджет с такси и за да има работа за лицензираните фирми "наоколо".

# 593
няма несъответствие в квадратурата, как си представяш затворена геометрична фигура с площ 0
за площ се вписва площта от нотариалния акт, като няма акт, няма и вписана площ

и не знам защо продължаваш да упорстваш за нещо, от което не разбираш
чети тук https://kais.cadastre.bg/bg/Services/ServiceDetails?serviceId=10 … 03&moduleId=1

# 594
какъв специалист да търся да ми помогне с възражение срещу изменение в кадастъра (софия) в законния срок съм.
моля, ако някой има подходящ човек да ми препоръча, на лични.

За кой град е нужен адвокат?
софия

# 595

Преди доста страници се говореше за частни училища и коли. Някакви коментари как потребители нямало да дадат пари за частно образование. Ми недейте, но допуснете,че има хора,които ще си дадат всички пари за да си изучат децата. Аз пък друго не разбирам-ще имаме достатъчно,бизнес,ала бала,ама няма да плащаме за образование,защото и без друго ни се полага и то без пари. Но,в крайна сметка,хора всякакви.
За да съм по темата- започва строеж до бл. 1,2,3 в студенстки,близо до заведение Миленката.
Децата могат да се изучат и в държавни училища. Просто трябва да живееш до хубаво такова.

Последна редакция: пн, 10 яну 2022, 23:53 от Мъфин

# 596
няма несъответствие в квадратурата, как си представяш затворена геометрична фигура с площ 0
за площ се вписва площта от нотариалния акт, като няма акт, няма и вписана площ

Не съм много навътре в нещата, но каква може да е причината, при проверка на даден апартамент (със статут на ателие) в Кадастъра, той да излиза с площ от 0 кв.м., както и да не се споменава нищо за прилежащо към имота мазе, макар да има такова? Също - срещу "Вид собственост", пише: "Няма данни".

# 597
  • София
Имаш 2 варианта:

1. Слушаш Мандаринка - обяснила е какво прави и приблизително какви пари струва промяната в кадастъра с лицензирана фирма. Ако по време на безплатното заснемане на апартамента е видяно че има грешки, тази работа е щяла да бъде безплатна
2. Слушаш Херцен - пускаш си един ден отпуска, подаваш документите срещу 20лв, чакаш, пускаш още един ден отпуска за да ти обясни някоя лелка че няма да стане работата и тогава отиваш на точка 1.

# 598
Да дам един безплатен съвет:
Собственикът отива с копие на н.а. и оригинал (за сверка) в офис на Агенцията по кадастъра (аз ходих на гишето в НАГ, там ми беше по-удобно, има и други изнесени офиси, не е само централата в Павлово) и подава молба за схеме на самостоятелен обект (това за ателието), ако има и ид.ч. от земя (парцела) там ще му кажат дали трябва и скица (за парцела). Подава си заявлението, плаща си таксата и си взема вх. №. След това проверява в сайта на Агенцията за движението по входящия номер, ако трябва звъни и пита. Ако има отказ, отива и взема на ръка отказа (писмото), в него ще си пише какви документи трябва да занесе допълнително и в какъв срок (10 или 14 дни беше, вече не помня). Този срок е напълно достатъчен да се справи с допълнителните документи. Ако изпусне този срок, ще трябва да плаща още веднъж такса, ако го спази, не плаща втори път.
Ако пък допълнят данните в кадастъра само въз основа на н.а. - тогава просто си взема тапиите и черпи, че е минал лесно.

# 599
Не ми харесва, защото това не е добра идея, а глупава идея. Нарича се induced demand и повечето булеварди и паркинги водят единствено до повече трафик и задръствания.
Не е вярно, това води до отпушване на трафика. Колите се купуват от хората и историята е показала, че и да затрудниш трафика, не се купуват по-малко, само цапат повече и харчат повече бензин.
Баш си е права жената. Аз за ежедневни пътувания ползвам колело и градския. Колата я държа пред нас, ползвам я събота и неделя за извън града или до Кауфланда. Да не съм луд да вися в задръствания и половин час да търся къде да паркирам? Даже мястото пред нас веднага някой ще ми вземе, и като се върна пак ще обикалям.
Ако обаче направят широки улици и паркинги навсякъде - що да не се кача на колата и да си джиткам ежедневно?
Точно по тази причина всички новопостроени улици и булеварди се запълват веднага, и водят до още повече трафик.
Някъде в развития свят нарочно не разрешават да има паркоместа/гаражи за всички жилища в една сграда. Така само най-големите гъзари ще имат коли, а другите ще ползват градския, вместо да правят трафик. Естествено, паркирането на тротоари и градинки е изключено.

Общи условия

Активация на акаунт