Наследство

• 8 381
  • 219
  •   1
Отговори
# 165
Има няколко уточнения за строителство върху лична собственост (например наследена; подарена) по време на брак в България.  Има така нареченото приращение и  др. , много но или. Не е по темата, но все Пак е важно уточнение.  Така че всеки, който има такава ситуация нека внимателно обсъжда с юрист всички хипотетични ситуации за в бъдеще. Особено при деца от предходни бракове.
По темата мисля, че авторката пита по идея на баща си. На човека сигурно му се живее, но пък и не иска да си развали отношенията с дъщерята.
Живея в чужбина и тук водещото е завещанието и само при липса на валидно такова има правила и запазени части  за разпределяне наследство.
В главата ми стои какво ми каза приятелка местна. Най мъчителното нещо е да си поправяш завещанието. Понякога искаш само да включиш нови лица-например внуци поименно. Но най често защото лицето/лицата или са си отишли преди тебе или са те разочаровали.

Последна редакция: нд, 28 ное 2021, 21:08 от Dimana12

# 166
Прочети написаното от Кристина. Написано е изключително ясно!
Тънките ти сметки са отвратителни!
Дано баща ти е жив и здрав дълго време и да не се нуждае от грижи от теб, както отсега му чакаш имотите. И ако не ги продаде, изяде, изпие, дари, завеща или нещо друго, може пък да получиш нещо.
Не са нейни тънки сметки, а общи размисли заедно с баща й. Поне така звучи от "но мислим да не даваме пари за прехвърляне". Т.е. и той се интересува дали, ако си намери жена, тя ще има право на наследство. На неговите години чисто и просто може да не се жени официално. Ако някоя е щастлива, че си е намерила някой, не е нужно да се натиска да се женят. А ако много държи - най-вероятно се радва, че си е намерила потенциално наследство.

# 167
Не мисля, че желанието на всяка жена, която иска да сключи брак, е равно на желание да наследи потенциално нечия къща. За някои хора брака е важен по съвсем различни причини. Не всички са златотърсачки. А и златотърсачките не търсят мъже, които се стискат да дадат пари за прехвърляне на имоти.

# 168
"се стискат"? Брей, че широко скроени и заможни търсачки на мъже са се навъдили. А нотариусите едни скромни, скромни - за дребни пари правят всичко.

# 169
А какво е, ако не е стискане, според теб?
Аз дали съм златотърсачка или не, не е зададената тема.

# 170
Защо да е стискане? Ако дъщерята е единствен наследник, защо трябва да хвърлят 1000лв примерно, за да прехвърлят имотите, ей така от щедрост към нотариусите? Интересуват се хората и ако новата жена на бащата няма право на претенции върху имоти, няма да има и смисъл от спонсориране на нотариуси. Не знам колко щастлива би трябвало да е новата жена на бащата, ако знае, че той е паралия и предвидливо е платил за прехвърляне на наследството си - да не го прецака тя. Иначе ще е спокойна, че не е стиснат. Отделна тема е, че за негово спокойствие е по-добре да си остане собственик докато е жив.

# 171
Единствен наследник към днешна дата. Ако бащата има други деца в последствие, вече няма да е. Интересува се дъщерята, за бащата няма как да знаем, той не е писал в темата. Ако за бащата е най-добре да си остане собственик, докато е жив, то дъщерята няма да е много стока.

# 172
Не мисля, че желанието на всяка жена, която иска да сключи брак, е равно на желание да наследи потенциално нечия къща. За някои хора брака е важен по съвсем различни причини. Не всички са златотърсачки. А и златотърсачките не търсят мъже, които се стискат да дадат пари за прехвърляне на имоти.
Ясно ми е какво си представяте под златотърсачка, но мойта съседка (бабката със забрадката, която се отказа от връзката, като не й приписаха къщата) също беше такава. И какви мъже търси тя, пък какви ще й вържат, са съвсееем различни неща.
Така че златотърсачки има на различни нива и се борят за различно количество пари (според възможностите си), но общото е, че това ги блазни, не идеята да бъдат с човека.

Продължавам да се чудя как все споменавате за "още деца", които бащата е вероятно да има. Човекът едва ли е под 50. Като питаше една потребителка "Да задържа ли бебето от 50+ годишен мъж?" се почна "Аааа, ти акъл имаш ли, този знайш ли на колко ще е на абитуриентския бал, какво бебе, аз никога не бих...! " И те така.

А и въпросът не беше "Ако баща ми има друго дете, как ще бъде?"

# 173
  • София
Не са нейни тънки сметки, а общи размисли заедно с баща й.

Ако изобщо беше идея на баща й, той какво има да се притеснява за самия себе си? Намира си жена, живеят си без брак, не й прави деца. И всичко си остава за дъщеря му, без да дава пари за прехвърляне.
Освен адски много да му се е доженило и да няма търпение да заведе първата срещната пред олтара. Може да обича сватбите човекът. Wink

# 174
Дори и бабата със забрадката да иска да вземе къщата на бащата на автора, това пак не означава, че всички жени са такива, Lorelada.
Докато не знаем на каква възраст е бащата, това е възможен вариант. Не всяка бременна се допитва до Бг мамма дали да задържи детето от 50 + годишния.
Въпросът беше за потенциална втора жена. Да обаче според възрастта, освен потенциална жена, може да има и потенциални деца.
Авторката да ни просветли баща й на колко е. На мен ако ми е много важен този въпрос, ще чета темата и ще запълвам празнотите в историята, за да получа максимално ценни отговори.

# 175
Абсолютно реално е авторката да е под 30г, а баща й - около 50. Няма да е първият мъж станал баща на тази възраст и без да е Антъни Куин или Ален Делон.
Аз съм родена 4 дена след 48-я РД на баща ми, майка ми е била почти на 40г. И за двамата е първи брак след дълга връзка. Защо, как - тяхна си работа. Изгледаха ме, изучих се, че майка ми и на внуци успя да се порадва. Познавам двойка, при която детето има още по-голяма разлика от родителите си, отколкото аз с моите и не е осиновено, че познавам и такива двойки.
Към този момент са двама - баща и дъщеря. От моята една точка е редно да уредят настоящата ситуация 50/50. Така всеки ще си има собствен покрив над главата. Бащата, ако реши да си търси половинка и евентуално имат още едно дете ще има къде да живее със семейството си спокойно и евентуално какво да остави на втората си жена/ дете. Дъщерята също спокойно ще отгледа под собствен покрив своето си дете. Това е моето мнение, аз така бих постъпила. Вярно е, ще платят едни пари сега за прехвърляне и покупко-продажба, дъщерята нали вече е дала на баща си едни пари за къщата? Но пък после ще са си спокойни за бъдещето и двамата.

# 176
Fever, той сигурно е наясно, че повечето жени искат брак и даже и той да не иска, въпросът вероятно ще е - женим се или край. Та ако иска жената, едва ли ще може "Ама аз предпочитам без брак." Grinning
А тогава да почне с прехвърлянията на имоти, ще е малко... деликатно. Затова най-добре, докато жената още е хипотетична, да уредят въпроса.

# 177
  • София
Ако жената не е първа младост, надали ще рита за брак. Повечето жени след определена възраст, особено ако не им е първи брак и/или партньорът има негови деца, не биха искали брак. Ако жената има нейна собственост, надали с удоволствие ще се омъжи за мъж с голямо дете, което съответно да наследи нея някой ден. Жена на малко по-зряла възраст обикновено също има някаква собственост и в повечето случаи би предпочела да не сключи брак и нейните деца или племенници/близки (ако няма деца) да не делят нейните притежание след това с дете на мъжа й (особено ако това дете е голямо и самостоятелно и не тя го е отгледала).

# 178
Хедър Рей, да има го и този момент, разбира се, но няма как да се предвиди каква жена ще срещне, дали ще имат общо дете и т.н.
Авторката казва, че още е достатъчно млад да си потърси нова партньорка, вероятно е към 50 годишен. Жената може да няма собствени деца, но да поиска и на 40-45г да имат общо осиновено, ако по естествен път не стане, а не могат да си позволят инвитро. В живота виждаме най-различни ситуации, няма как да гадаем.

# 179
Много настрани се измести темата. Хипотези екзотични и невероятни се изказват. Коя двойка около и над 50-те ще иска да осинови дете! Не сме в Холивуд. Все пак той има или очаква внук.
Авторката добре направи, че се оттегли.

Общи условия

Активация на акаунт