Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 25

• 40 331
  • 753
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Чак пък абсурдно... айде да не се изхвърляме.
Според мен е въпрос на договорка - както се разберат.
Ако си наел скъпо жилище с луксозна врата с патрон за 200 лв и държиш вътре 3 лаптопа Епъл и фирмени книжа, то 200 лв не би трябвало да ти натежат на база годишни разходи.
Наемателят не е длъжен всяка година да купува нови патрони.
Отделно има си застраховки против кражба и т.н. които пак могат да се опишат в договора.

п.п. Колко да е вероятно предишният наемател да има копие? Ти за колко квартири си си правил допълнително копие? Познаваш ли изобщо някого, който да го е правил?

Не мисля, че наемодателят трябва да отговаря за сигурността на чужди вещи. Който иска допълнителна сигурност - сам да си я плати.

# 121
  • София
В договорите ми е записано, че имам ключ. При смяна на ключалка до 12 часа са длъжни да ми дадат 1 бр. Ако не - договора се счита за прекратен. Никога не съм влизала без да знаят, да олеждам и проверявам.
Едните се бяха заключили и си викнали ключар, но то беше късно вечер. На другия ден ми донесоха новия ключ.
Другия апарт. беше в Лозенец, до работата ми. 2 момичета живееха, в чудо се бях видяла. Поне 2 пъти семично ме молеха да проверя дали са оставили пусната ютия или друг уред. Търчах и треперех да не ме засече шефката. Докато ги науча да си снимат уредите преди да излезат зор видях.

# 122
  • Sofia
Отношение е важното - аз си платих сам 200те лв за Аблой, НО наемодателя настояваше неколкократно, че мога да платя минус 200лв със следващия наем. И такъв тип неща са важни. Включително и, че е ОК да са сложи и в другата стая климатик за 2000лв, НО с уговорката, че съм в апартамента поне 6м (т.е., че съм сериозен, а не си тръгна на 2-та седмица). Аз се определям като "висок клас" наемател Simple Smile И когато ми се дръпнат и нацупят още на огледа, че това не може, онова не може, че трябва да си купя едно или друго нещо за моя сметка - им казвам "благодаря, ще помисля" и ЧАО.

Има неща, които е редно наемодателя да ги предложи и одобри, както и неща, които са си изцяло ангажимент на наемателя.

Иначе аз си правя винаги резервни ключове и често давам резервен на близък приятел или роднина - в случай, че го загубя/забравя. Имах таква ситуация преди 8-9 години, когато въпросния човек беше в чужбина за половин година и ключа остана при него и нямаше как да върна дубликата. Чувам обаче от други хора, че целенасочено си оставят резервен ключ след напускане, докато наемодателя не им върне депозита (който често остава до последно, за да се провери дали има сметки или да се чака за изравнителна).

В договорите ми е записано, че имам ключ. При смяна на ключалка до 12 часа са длъжни да ми дадат 1 бр. Ако не - договора се счита за прекратен. Никога не съм влизала без да знаят, да олеждам и проверявам.
Аз не наемам такива апартаменти. Повечето хора, които познавам категорично НЕ биха наели подобен апартамент. Компромис би бил, ако примерно цената е много по-изгодна и си ОК да се примириш с това.
Аргументите са ми:
- доказани кражби от страна на наемодател (майка му), на оставени пари на маса;
- наемодателя няма място да има достъп когато му се приска (ако иска да си провери състоянието на имота, да заповяда в уговорено време и час);
- наемателя, докато плаща наем има всички права на собственик, с изключение да продава, руши, реконструира. За това и си добавяте такива клаузи, защото закона не ви пази - все пак сте си отстъпили правото на ползване срещу заплащане.
За аварии и други подобни - оставям ключ на роднини и приятели

Последна редакция: сб, 04 дек 2021, 18:15 от julian

# 123
  • Варна
Отношение е важното - аз си платих сам 200те лв за Аблой, НО наемодателя настояваше неколкократно, че мога да платя -200лв със следващия наем. И такъв тип неща са важни. Включително и, че е ОК да са сложи и в другата стая климатик за 2000лв, НО с уговорката, че съм в апартамента поне 6м (т.е., че съм сериозен, а не си тръгна на 2-та седмица). Аз се определям като "висок клас" наемател Simple Smile И когато ми се дръпнат и нацупят още на огледа, че това не може, онова не може, че трябва да си купя едно или друго нещо за моя сметка - им казвам "благодаря, ще помисля" и ЧАО.

Има неща, които е редно наемодателя да ги предложи и одобри, както и неща, които са си изцяло ангажимент на наемателя.

Иначе аз си правя винаги резервни ключове и често давам резервен на близък приятел или роднина - в случай, че го загубя/забравя. Имах таква ситуация преди 8-9 години, когато въпросния човек беше в чужбина за половин година и ключа остана при него и нямаше как да върна дубликата. Чувам обаче от други хора, че целенасочено си оставят резервен ключ след напускане, докато наемодателя не им върне депозита (който често остава до последно, за да се провери дали има сметки или да се чака за изравнителна).

И ако не му върнат депозита - какво? Ще влезе и ще открадне телевизора или лаптопа на новия наемател ли? Извинявай, ама това е отвратително дори да се предположи, камо ли да се обсъжда като вариант. Мерси за такива "висок клас" наематели...

Относно това кое е редно и кое - не, това го решава собственика. Ако е искал да сложи климатик за 2000 лв, е щял да го направи и без чужда покана. Това с цупенето по време на огледи - Ама защо няма това, ама може ли онова... е двустранно. Аз казвам Чао на такива, ако ще и да са френския посланник. Изобщо не ги баламосвам, че ще си помисля.
Също 6 месеца не мисля, че някой ги счита за дългосрочно. Поне една година е нормалният период. За сериозен бих счела някой, който ми предплати 6-те или 12-те наема наведнъж, а не някакви си устни договорки.

# 124
  • Sofia
Очевидно ти е изгодно така, но изглежда, че неразбираш, че както наемодателя си избира добри наематели, така става и от другата страна. Слагай си претенции до небето, просто качествени и съвестни наематели ще те отбягват.

Това, какво ще направи един крадец, наемател, който е задържал ключа - е ясно. Такъв тип тарикат наемодател си, това ще си и получиш. И тези хора няма да са "висок клас" наематели. Това и ти казвам - коректни хора като мен няма да се занимават с такива наемодатели.

# 125
  • Варна
Ти си този, който не разбира, че нещата са двустранни и предмет на договорка. Колко пъти да го напиша, че да разбереш?? Откъде накъде пишеш кое е редно, кое - абсурдно и т.н? Единствено можеш да напишеш, че ти лично не би приел това и това. Ако разбира се искаш да водиш коректен диалог. Но така като гледам колко бързо мина към личностни обиди, ми е ясно, че нямаш какво друго съдържателно да кажеш по темата.

Ти си този с претенциите. Аз каквото искам, съм си сложила в апартамента и това отдавам. Претенции нямам никакви. Искам само да ми се плаща редовно и да не се руши. Това не са претенции, а основно съдържание на договора.

Наематели си имам достатъчно качествени. Такива висок клас, които си вадят дубликат и си го държат като тайно оръжие, не ми трябват, благодаря.

Тарикатка съм била... И защо? 

# 126
  • Sofia
Аз личностни атаки към теб не съм правил WOW Simple Smile Не знам защо се запали така Simple Smile Съвсем доброжелателно го казвам. Няма нужда от обобщения за "високия клас" наематели, при условие, че аз го ползвах това определение и ясно заявих, че не съм го правил това, нито пък бих откраднал нещо. Последния наемодател (който получаваше страохотен фийдбек от комшиите, за което им благодаря) си задържа последния депозит, въпреки, че всичко беше на 100% както ми го е оставил и всичко почистено, с платени сметки до стотинка, с аргумента, че НЕ ми е вдигал наема от известно време и да си компенсира "загубите" - което е ... как да кажа. Сега съм много внимателен към това какви пари оставам като депозит. Съответно не бих наел апартамент с повече от 1 депозит (добре, че повечето са такива).

Както ясно, посочих защо избирам адекватни наемодатели:
- невърнати депозити, при условие, че си на 100% коректен, което не го и отхвърлят (решават, че наема е бил нисък и си задържат депозита!?!?);
- не оставам ключ на наемодател, заради призната кражба от негов роднина, който е взел ключа;
- държа наемодателя да е отворен към адекватни промени, с ясното съзнаване, че всеки човек е различен и има различни нужди. Опцията - "аз това имам и това отдавам под наем" е далеч от "от това аз имам нужда и искам да наема". Ако няма гъвкавост, то никога няма да намериш правилния наемател.
- ключ си смених сам, както отбелязах - не съм ощетил наемодателя и с 1 стотинка, но както написах по-горе е важно, че предложи смяната да е за негова сметка. Това не са претенции а нещо нормално - чужд човек (предишен наемател) да няма свободен достъп до жилището ми. Сега ти ми кажи, защо смяташ, че е ОК предишния наемател да е добре да има ключ до бъдещия и смяташ, че всичко друго е глезотия/претенция и не е редно да подсигуриш сигурността на имота си Simple Smile?

# 127
Писала съм и преди - за обикновена врата и патрони, имам си няколко оборотни патрона, при напускане на наемател, в момента, в който си кажем "Довиждане", сменям патрона с друг. Имам си винаги резервен ключ. Не ми се е случвало да ме викат заради забравен ключ, защото не могат да си влязат. Никога не съм ходила и влизала в жилището в отсъствие на наемателя. Пардон, само 2 пъти:
Първият път, като ми се обади съседът, че се изнасят скорострелно, след като ги бях хванала в манипулиране на водомера. Когато отидох, вече излизаха - хвърлиха техните ключове на земята на стълбищния коридор. И тогава на практика бяха вече напуснали. И тогава заварих погрома.
Вторият път, като ми се обадиха, че са напуснали, заминали са в родното си място, дали са ключовете на приятелка, която щяла да ми се обади, да се разберем кога да ми донесе ключовете. Та веднага отидох и смених патрона.

Жилището не е луксозно.

# 128
  • Варна
Аз личностни атаки към теб не съм правил WOW Simple Smile

Това, какво ще направи един крадец, наемател, който е задържал ключа - е ясно. Такъв тип тарикат наемодател си, това ще си и получиш.

Напротив - така и не каза защо ме наричаш тарикат, защо ми пожелаваш да получа наематели - крадци и защо смяташ, че имам претенции до небесата ?!?

Не знам защо се запали така Simple Smile Съвсем доброжелателно го казвам. Няма нужда от обобщения за "високия клас" наематели, при условие, че аз го ползвах това определение и ясно заявих, че не съм го правил това, нито пък бих откраднал нещо. Последния наемодател (който получаваше страохотен фийдбек от комшиите, за което им благодаря) си задържа последния депозит, въпреки, че всичко беше на 100% както ми го е оставил и всичко почистено, с платени сметки до стотинка, с аргумента, че НЕ ми е вдигал наема от известно време и да си компенсира "загубите" - което е ... как да кажа.

Това е отвратително, но далеч не е практика. Близо 10 години съм живяла под наем на доста места и нямам невърнат депозит.

Сега съм много внимателен към това какви пари оставам като депозит. Съответно не бих наел апартамент с повече от 1 депозит (добре, че повечето са такива).

Както ясно, посочих защо избирам адекватни наемодатели:
- невърнати депозити, при условие, че си на 100% коректен, което не го и отхвърлят (решават, че наема е бил нисък и си задържат депозита!?!?);
- не оставам ключ на наемодател, заради призната кражба от негов роднина, който е взел ключа;
- държа наемодателя да е отворен към адекватни промени, с ясното съзнаване, че всеки човек е различен и има различни нужди. Опцията - "аз това имам и това отдавам под наем" е далеч от "от това аз имам нужда и искам да наема". Ако няма гъвкавост, то никога няма да намериш правилния наемател.

Извинявай, но климатик за 2 бона не бих нарекла адекватна промяна. Не съм длъжна да покривам всички нужди на наемателите. Някой може да поиска прахосмукачка робот, шумоизолация или 75 инчово Сони. Защо аз да проявявам гъвкавост, а не той да си намери друга квартира, която покрива нуждите му?? След него ще дойде друг, а после и трети, пети... не ми влиза в задълженията на наемодател да угаждам на всеки. Имам си свое семейство, на което да угаждам. На който не му харесва, наема друго. Толкова е просто. Не разбирам защо трябва да се обвинява наемодателя, че се цупи, че е с претенции до небесата, че не е достатъчно гъвкав и т.н. Аз тук претенции виждам само от твоя страна.
Ама бил си сериозен, защото нямало да си тръгнеш след 2 седмици... смях в залата... 6 месеца щял си да стоиш... ми малко е... и при това само на думи казано.
Аз в последната си квартира предплащах по 4 наема напред. Това е заявка за сериозност.

- ключ си смених сам, както отбелязах - не съм ощетил наемодателя и с 1 стотинка, но както написах по-горе е важно, че предложи смяната да е за негова сметка. Това не са претенции а нещо нормално - чужд човек (предишен наемател) да няма свободен достъп до жилището ми. Сега ти ми кажи, защо смяташ, че е ОК предишния наемател да е добре да има ключ до бъдещия и смяташ, че всичко друго е глезотия/претенция и не е редно да подсигуриш сигурността на имота си Simple Smile?

Не ми слагай думи в устата. Написах, че който желае, е свободен да си смени патрона. И няма редно и нередно кой да поеме разходите. Въпрос на договорка е. Ако на мен ми се случи, даже няма нужда да ми дават ключ на мен, докато те живеят там. Така съм казала и на моите наематели, но казаха, че няма нужда. Така или иначе при форсмажорни обстоятелства 24/7 мога да си извикам ключар и за 10 минути ще ми отключи.
А това, че някой кретен, който смята да краде, си е задържал един дубликат, не виждам какво общо има с мен. Дори не съм чувала за подобна дивотия, а имам богат опит с наемите.

Последна редакция: сб, 04 дек 2021, 20:41 от Didi168

# 129
  • София
Няма смисъл да се караме в събота вечер.
Достатъчно голям избор на имоти под наем и кандидат-наематели има. Всеки ще си намери мястото и кандидата.
Нищо фатално не е станало, ако не се разберем. Да влезе следващия.
Това с краденето от наемодател не го разбрах. Че то у нас си имам всичко - и техника, и облекла и бижута. Да отида да ровя в тениските на квартирантите ли? Или да им гепя таблета - имам си мои джаджи.

# 130
  • In the land of Never Never
Понеже бях задържала част от депозита на рускинята-наемателка, която напусна на 15 април, докато излезе изравнителната сметка на парното, оказа се, че топлофикация има да връща 80 лева. Платих й ги, заедно с частта от депозита. Въпреки, че имаше една счупена лампа, която не бях забелязала при последния оглед, и подписах протокола, че нямам забележки и всичко е наред. Ами да съм гледала по-внимателно.
Може и някои неща да не са изгодни за мен, но все пак така мисля, че би било коректно. Някои ще кажат, че е глупаво от моя страна, но постъпвам така, както би искала да се постъпи и с мен. Може и да не се случи, но няма значение. Neutral Face

Да кажа за руснаците, с двете котки и куче, които наеха апартамента, в който живеех аз, в началото на август. Отидох на оглед, всичко е съвсем нормално. Сложили са дебели шалтета на диваните и леглата. Аз бях купила някакви шалтета от мЕтро, но техните са наистина много плътни. Котките имат драскалки, а и им режат ноктите. Ламинатът и паркетите са същите като преди. Не мирише, чисто е. Нямам забележки. И дадоха три депозита, при наем, който е сравнително висок.

# 131
  • Бургас
Имам ключове от всички апартаменти.
Няма да вляза никога без наемателят да ме помоли изрично, всичко се случва. Може наводнение да стане, пожар, все пак жилището е мое и отговорността е моя, а не на наемателя.
В последното жилище резервен ключ мога да извадя само аз, такъв е патронът. Без мен няма как да се извади. Даже планирам следващата брава да е смарт - с пръстов отпечатък или кодове.
Това с невърнатия депозит, щото не бил вдиган наемът е много тъпо и некоректно.

# 132
Ако имам ангажимент да сменям патрон на врата Солид на всеки "дългосрочен" наемател, то тоя патрон се превръща в консуматив и ще трябва да го включа в цената на наема. Та, дали някой ще е много съгласен, вместо 500 да плаща 530 лв. месечно само, за да има нов патрон? Претенции е ясно, че всеки има. Въпросът е дали ще се намери някой, който да ги удовлетворява. Като ходя на хотел нямам претенции за сменен патрон, например. Нито проверявам дали кодиращото устройство на рецепция не се е прецакало и да кодира всички карти на всички гости като "мастър"-карти.

Относно депозитите: предлагала съм на бъдещ наемател контакт с предишните, за да споделят дали са си получавали депозита (с тяхно разрешение).

# 133
  • In the land of Never Never
На двустайния в Разсадника, който ремонтираме в момента, има две ключалки на вратата. Мисля си, дали да не направя така - на първите наематели да дам ключ от едната ключалка само, на следващите - от другата. И така да ги сменям.  Thinking

# 134
Аз така правя.Врата е с две ключалки.

Общи условия

Активация на акаунт