Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 25

• 40 332
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
  • Sofia
Това, какво ще направи един крадец, наемател, който е задържал ключа - е ясно. Такъв тип тарикат наемодател си, това ще си и получиш.

Напротив - така и не каза защо ме наричаш тарикат, защо ми пожелаваш да получа наематели - крадци и защо смяташ, че имам претенции до небесата ?!?
Това, което цитириш ще го преведа: че АКО даден наемодател е тарикат (примерно си задържи депозита), то е нормално да попдане и на човек, който примерно ще му счупът зъбите и ще го пратят в болница - това е случай описан от потребител по-рано в темата, за човек, на който не са му върнали депозита. АКО един наемодател е коректен, то няма как да му се случат подобни неща. Аз няма как да пиша, че ти си тарикат, защото не знам дали отдаваш апартамент под наем, нито пък дали си наела крадец. Тук всичко за което си говорим е за ХИПОТЕТИЧЕН наемодател и ХИПОТЕТИЧЕН наемател. Мисля, че е пределно ясно. Къде видя, че ти пожелавам каквото и да е?

Това е отвратително, но далеч не е практика. Близо 10 години съм живяла под наем на доста места и нямам невърнат депозит.
Това е добро напомняне, че както не всички наематели са еднакви, така и не всички наемодатели са коректни. Напротив, точно един дол дренки са и е сходен шанса да попаднеш на такива.

Извинявай, но климатик за 2 бона не бих нарекла адекватна промяна. Не съм длъжна да покривам всички нужди на наемателите. Някой може да поиска прахосмукачка робот, шумоизолация или 75 инчово Сони. Защо аз да проявявам гъвкавост, а не той да си намери друга квартира, която покрива нуждите му??
Веднага разяснявам - климатика не е нещо, което сам и самоволно може да си постави един наемател, тъй като е свързано с къртене, замазване. Т.е. нещо изцяло в компетенцията на собственика! Второ, в днешно време за апартаменти от среден и висок клас е нещо напълно необходимо. Както е необходимо да има ток и вода. За стар апартамент, нисък клас съм съгласен, че не е нужен. Но, както си говорим в момента - за високи наеми и че наемателите трябва да са ОК с това да си плащат като искат екстри е добър момент да напомним, че климатика не е робот прахосмукачка, която наемателя може сам да си купи.
В моя случай, самия намодател съвсем адекватно предложи да финансира климатика, като осъзна сам, че това не е екстра, а необходимост. В крайна сметка не съм го търсил за тази промяна, НО е супер важно, че може да различи нещо основно, което е пропуснал да го добави в апартамента, спрямо нещо което е глезотия. Все пак ако иска да е конкурентен в съответния сегмент трябва и да се погрижи.

Не ми слагай думи в устата. Написах, че който желае, е свободен да си смени патрона. И няма редно и нередно кой да поеме разходите. Въпрос на договорка е.
Аз това, което разбрах е, че нямате желание да смените патрона - ако искахте, щяхте да напишете, че го правите винаги, така, че новия наемател да е спокоен. Не мисля, че е редно, наемателя да трябва сам да се сеща да си смени патрона, при условие, че е очевидно, че след като наема и плаща апартамента е нормално да сте осигурили, че достъп до апартамента само и единствено за него. Така, че си мисля, че правилно съм разбрал позицията ви?

Един обикновен патрон, подходящ за врата Solid започва от 20лв. Не е нужно да е секретен или Аблой. Ако държите на висок клас, то тези ключалки имат опцията да се прекодират и да извадите един нов ключ. Наемателя ако иска и още 5 да си изкара.
Трети вариант е смарт патрон - можете да генерирате нови кодове за телефон и чипове, колкото си пъти искате. Инвестицията е еднократна.

Последна редакция: нд, 05 дек 2021, 01:32 от julian

# 136
Тъй като май само аз съм разказвала за подобна случка с нападение на наемател върху наемодател, държа да уточня, че явно не помниш добре какво съм писала или интерпретираш както на теб ти изнася. Наемодателят се среща с наемателя за приключване на сметките. Носи папка с всички документи - договор, опис, всички разписки, И депозита. С протокол за приключване на сметките, с отчетени към този ден електромер, водомери и уреди по радиаторите. За да изчислят дължимите консумативи към момента на напускането, да ги приспаднат от депозита и останалото да го върне на наемателя. Спорът е бил за една малка сума (около 50-ина лева) от депозита, която наемодателят да задържи до излизане на изравнителната сметка за парното, защото там се плаща приблизително (на база на предходния отоплителен сезон, а не на настоящия). Останалото да го върне. Въпреки че по договор се задържа целият депозит до излизане на изравнителните сметки за парното, чак след това се връща остатъкът.
Така че хайде да се придържаме към фактите, когато говорим кой е коректен, кой е НЕкорекоректен.
При всички случаи нападение над възрастен човек за 50-ина лева не бих го нарекла коректно поведение, дори наемодателят да е бил с намерението да не връща депозита. Което очевидно не е било така, след като го е носил целият в папката.
И няма да напомням някои "свежи идеи" на наематели, напускащи предсрочно, рязко и изведнъж,  как да направят мизерии на хазяите, защото не искат да си спазят предизвестието, да си платят неустойката, консумативите и наема към момента на напускането, но искат да си вземат депозита.

# 137
  • Варна
Независимо дали става дума за 50 или за 500 лв, не смятам за нормално да чупиш зъби и да пращаш в болница когото и да е, има си други по-цивилизовани начини. Но господин висок клас наемател счита това за нормално. Аз се отказвам да водя диалог с човек с такива разбирания и дано никога не ми влиза такова същество в апартамента.

# 138
И да поставя един въпрос - след като се смята за нормално (рисковете на занаята) някои наематели да завлекат хазяина с неплатени сметки/наеми и нанесени щети в жилището, значи би трябвало да се смята за нормално и обратното - някои хазяи да завлекат с НЕвърнат депозит дори при 100% коректен наемател.

П.С. Не е имало счупени зъби и престой в болница, слава Богу, само стрес, цепната устна от удар с бокс, прибран цял депозит (т.е. неплатени консумативи), и най-голямата мъка на хазяина - взели са му (вероятно са изхвърлили след това) тефтерче с телефонни номера, като не може всички да ги възстанови.

# 139
  • Sofia
man_darin_ka, няма значение каква е ситуацията, която описваш и това не променя факта, че някъде, в друг софийски квартал има точно таква ситуация, която описвам. Т.е. агресвивен наемател, който не следва правилата, които някой наемодател има в своята глава.

Това, което се опитах 2 пъти да обясня е, че когато имаш разбран наемодател, който е приятелски настроен, а не връждебно към бъдещите намодатели е с много по-голяма вероятност да наеме добър наемател. Всеки един добросъвестен, коректен и позитивен наемател ще очаква това нещо. Ако един наемодател ми се назъби и ми каже "еми това е което предлагам, не ме интересува - оправяй се". Коректния наемател ще си тръгне! Точно тариката-побойник ще си замълчи, ще вземе този апартамент (примерно защото е 50лв по-евтин или защото го устройва по някаква причина) и няма да си тръгне разочарован, напротив ще го наеме и ще ти скъса нервите - ти ще си му казал, да не вкара куче, той тайно ще си вземе питбул.

Накрая ще напусне апартамента, като остави руина, като за себе си ще си каже (примерно), че такъв е бил наемодателя, таково ще е и неговото отношение. Накрая, може и за едни 50лв да го набие.

Докато един коректен наемател изобщо няма да се вкара в приключения и няма да наеме апартамент от връждебен наемодател. Нещата са взаимосвързани и това имах предвид, че какъвто наемодателя, такъв и наемател ще получиш.

А това, какво е морално или не - не е релевантно. Както има неморални наемодатели, така има и некоректни наематели и в техните си очи правят това което им харесва на тях. Няма да се променят само защо аз или някой друг ще каже "не си струва или не е ОК да набиеш някого за 50лв".

# 140
Джулиан, ясно е, че имаме различни морални стандарти, затова за морал няма да говоря.

Отношенията наемател-наемодател са чисто делови (гражданско-правни, биха казали юристите), бизнес отношения. Има си договор, страните по него са длъжни да си изпълняват задълженията. Това е. Не е нужно, бих казала дори е вредно, да се сприятеляват. Моят опит като наемодател сочи точно това - тръгнеш ли да си мека Гана и да им влизаш в положението, ти се качват на главата с претенции и с бавене на плащания.

Това, че ако бил хазяинът добронамерен, то и наемателят щял да бъде такъв, е бла-бла-бла (дрън-дрън, ярина, на български). Ти да не си търговски представител, че точно така звучиш?

# 141
  • Sofia
Добронамерен, не означава наивен Simple Smile Въпрос на усет и разговори. Никога не съм се занимавал с търговско представителство. Не знам дали това е хубаво или лошо Grinning
Ако наемателя ти иска румба, 65 инча телевизор и т.н. и т.н. си е съвсем в реда на нещата, любезно да му предложиш да си ги закупи. Или ако видиш, че претенциите са неадекватни, да не подписваш договор изобщо!

# 142
  • Варна
Значи ако не угодим на господин коректен с климатик от 2 бона или някаква друга лична нужда, ставаме враждебни, назъбени и не знам още какви... Добре! Joy 
Ама моля ти се, тръгни си! Бих ти казала. И не ни занимавай повече. Има още 10 човека след теб, които чакат да наемат апартамента такъв, какъвто го виждат на снимки и нито ще ме набият, нито ще ми вкарат питони в имота. (Питбулите са страхотни кучета, ако са възпитани добре. )
И аз като Мандаринка хич не държа да съм приятелка с наемателите си. Бизнесът си е бизнес.

# 143
  • Sofia
Тези, коите чакат не ги знаеш какви са. Един може да е ОК, друг да е психопат Wink
Има разлика между приятелство и възпитание и добри маниери. Но няма лошо и да си груба и да обиждаш наемателите - сигурен съм, че ще го приемат с усмивка и ще ти се радват Sweat Smile

# 144
  • Варна
Аз и теб не те знам какъв си. Не ме и интересува.
Нито обиждам, нито съм груба. Напротив. Ако за теб е невъзпитано, обидно и грубо някой да откаже да променя собствения си имот заради теб, то проблемът си е твой и прав ти път.
Вече писах, че не държа на нищо извън спазване на договора, но е факт, че имам доволни наематели, които ме харесват. Подариха ми бутилка вино при подписването. Комуникацията ни е приятелска и без да съм им слагала климатици по два бона.

# 145
julian
Ако в жилището няма климатик  и реша да го направя в твоя чест, ще ти вдигна цената.

# 146
  • Sofia
Pepina_n3, интересно, ако има климатик в жилището - какво те е подтикнало да го поставиш?
И ако няма климатик в жилището с толкова ли ще намалиш цената на наема, спрямо това което има?

# 147
А защо трябва да се намалява?

# 148
  • Варна
Цената вече е определена спрямо наличното оборудване.
Ако няма, бих сложила когато аз реша, а не когато някъв наемател, дето щял да седи 6 месеца, се разхленчи. А бих решила когато попадна на изгодна оферта, когато реша да правя цялостен ремонт, или когато съм на кеф, без да се обяснявам на когото и да било.

# 149
Струва ми се доста красноречиво, че в тема за отдаване под наем на апартаменти на стойност 200000 лв за 650 лв се коментира бой за 50 лв.

За мен това е поредното доказателство, че на пазара на наемите  в големите градове доминират утайници и прошляци във вида кандидат наемател. Останалите си купиха.....

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 22:00 от Imoten

Общи условия

Активация на акаунт