Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 25

• 40 344
  • 753
  •   1
Отговори
# 150
  • Пловдив
Струва се, че в тема за отдаване под наем на апартаменти на стойност 200000 лв за 650 лв се коментира бой за 50 лв.

За мен това е поредното доказателство, че на пазара на наемите  в големите градове доминират утайници и прошляци във вида кандидат наемател. Останалите си купиха.....

При тези лихви който остава за постоянно някъде няма как да не купи действително.Но все пак има хора, които са командировани за 6 месеца до една година някъде, чужденци временно пребиваващи.Именно те наемат извън графата "утайници".

# 151
Pepina_n3, интересно, ако има климатик в жилището - какво те е подтикнало да го поставиш?
И ако няма климатик в жилището с толкова ли ще намалиш цената на наема, спрямо това което има?

в мойто има климатик, много е топло лятно време, изложение юг. Главно за изстудяване съм го поставила. Мотивацията ми е заради данъците, аз живея в чужбина, и с касовите бележки смъквам от парите, които внасям в държавата. Стимулират ме да инвестирам е мебели и др.
Аз уви, имам проблем, че попадам все на наематели, които не искат да им преча с някакви ремонти. Не искат подобрения, защото си мислят, че ще им вдигна наема. Пък сега един наемател ми каза, че не иска да му влизам заради Ковид. Simple Smile

Но цената на жилището трябва да е съобразена с това какво има. При нас никой не се пазари да свали цената, най-много собственикът да го отсвири. Те се обиждат като им казваш, че жилището не струва еди колко си...  Сякаш ги мислиш за спекулант или му обиждаш мебелировката, абе, много обидени Simple Smile

# 152
За мен това е поредното доказателство, че на пазара на наемите  в големите градове доминират утайници и прошляци във вида кандидат наемател. Останалите си купиха.....
дефинирай ‘големи градове’
ние сме тия с командировките
в момента сме в 3 областни градове с 5 апартамента под наем,  с не знам колко ключове и резервни в офиса
‘утайиците’ са хазайките... то казанчета не работят, то бушони падат, съгласни сме на всичко, само бойлер и пералня да има... работещи моля
ай по- полека с определенията

# 153
Големи градове в които има дългосрочен наем са  Бургас, Варна, Пловдив, София. В останалите е някакво извращение за Наемодателите  защото  разходите понякога са повече от приходите.  Ето примери от Банско, където разбира се става въпрос за сгради строени за чужденци с брутална такса общи части, но е факт, че те няма как да бъдет отдадени и с 1 ЛВ годишна печалба (Разбира се някой от групата на наемателите от фейсбук може да види възможност  хазяина да си намали данъците, като декларира загуба от имота) и са доказателство как от имот човек може да бъде на чиста загуба.
1. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a16328197185177 … Mh4RpDQ1M8BWyZ9QI
2. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a16019759987905 … SkC1FqTzfMNT8Fd90
3.https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15125678936187 … fipsO1Nwq_7lI8Mqs

Ниската доходност от имотите е факт в целия ЕС, но в някои градове, Берлин, Париж има  опашки от кандидат наематели, а закъснение с няколко дни може да струва половин месечен наем глоба.

Иситната е, че България не става за наеми вече, аз гледам да не се ядосвам на наемателите, не са те виновни, нормално е човек да се дразни като дава пари за нещо, което много хора притежават собствено. Няма как наематели да им пука колко разправии е имал с майстори наемодателя, както и че е инвестирал.

Уважаеми наемодатели, бъдете внимателни, осъзнайте, че притежавате огромни суми пари и плуването по течението не винаги е най-доброто. Моят съвет, който аз съм дал и на себе си е да се оглеждам за държави в които имам познати хора на които може да се разчита и да пробвам там, като предварително проуча внимателно. Вариант Б е да се инвестира в имот (примерно къща на морето или близо до града) за лично ползване сега или в бъдеще. Може да се пробва като се направи или ремонтира да се препродаде на по висока цена (но за сделки до 5 г. се дължат данъци).  Разбира се със сигурност има и по добри варианти за които не знам.

Гаврата е пълна, само си дайте сметка какви факти са изложени в темата, освен боя за 50 лв
-  отдаване през фейсбук групите, които  са пълни с хора които вече са наели и само ви оплюват
-  наематели на  апартамент с престижна локация и обзавеждане - руснаци с животни
-  климатици при наем 450 лв. ( да има климатици под 1000 лв, които да ви запознаят с гаранционен сервиз)
и тн....За мен не е ок!

ние сме тия с командировките
в момента сме в 3 областни градове с 5 апартамента под наем,  с не знам колко ключове и резервни в офиса
‘утайиците’ са хазайките... то казанчета не работят, то бушони падат, съгласни сме на всичко, само бойлер и пералня да има... работещи моля
ай по- полека с определенията

Проблемите с казанчето най-често са едно просто запушване и според повечето договри, наемателя трябва да го реши. Вероятно използвате апартаментите за различни хора, щом въртите ключовете, за командировките има хотели, където обаче цената не е 9.76 лв на нощувка, колкото илиза наем на квартира във Варна.

в мойто има климатик, много е топло лятно време, изложение юг. Главно за изстудяване съм го поставила. Мотивацията ми е заради данъците, аз живея в чужбина, и с касовите бележки смъквам от парите, които внасям в държавата. Стимулират ме да инвестирам е мебели и др.
За къде става въпрос?

Последна редакция: вт, 07 дек 2021, 01:15 от Imoten

# 154
Imoten
Много си прав за наемния пазар. Имотчетата в Банско много евтини, супер са за тия пари.
При нас, (чужбина),  най-новото, което ми прави впечатление, че започнаха да строят сгради с апартаменти в едно градче с минерални води,  и хората ще купуват за инвестиции, хем е по-евтинко от столицата, хем, ще се ходи на басейни занапред. Местните вече спряха и на море да ходят, страхуват се от Ковид, или спазват мерките, вече две години морският туризъм куца. Мой колега, местен,  си стои в сраната -  с децата, ходят по планини, без моренце.

# 155
От моите наематели "утайници" са именно тези, които са възрастни, установили са се в София трайно, няма да се местят в чужбина и прочие неизвестности. Това са хората - които реално може и да си купят, но не го правят. Не си плащат редовно сметките, макар че би трябвало.

И имаме още една, която е истиснки боклук, която е също с възможности, но е изключителен боклук.

Останалите ни наематели са младички, плащат редовно, държат чисто. Работят добри работи но не си купуват, понеже не се знае накъде ще ги отвее вятърът в средносрочен план.

Така че, не всички искат да си купят/дори и да могат/ - поради различни съображения.

# 156
  • пустинята Гоби
Така е, идеята за покупка узрява във времето, на 23-24 години много малко хора се решават да вложат парите си в апартамент, а други нямат възможност. Аз съм живяла под наем между 23-30 тата си година, бях съвестен наемател, който нищо не е унищожил и си е плащал наема редовно. Сега имам много малко приятели на моята възраст (40+), които живеят под наем - половината са несемейни, не желаят да изплащат имоти, другата половина са семейни, не ги знам защо не са си купили апартамент, имат добри доходи. То и много да отлагаш подобна покупка не е добре, цените се вдигат, както е видно.

# 157
  • Варна

При тези лихви който остава за постоянно някъде няма как да не купи действително.Но все пак има хора, които са командировани за 6 месеца до една година някъде, чужденци временно пребиваващи.Именно те наемат извън графата "утайници".
Както и всички, които имат намерение да си купят, но все пак трябва да живеят някъде, докато съберат за първоначална вноска. Работещите студенти ако са свестни като хора, също са добри наематели по мои наблюдения. Имах колеги, които всеки семестър се местеха, но имах и такива, които 5 - 7  години седяха в 1 квартира и накрая хазяите им плачеха за тях.

# 158
Моите най-дълго задържали се наематели имат възможност да купят, но не и на мястото, което искат. Така че си стоят под наем. С две деца са, изключително коректни.

# 159
  • пустинята Гоби
И този момент го има. Имам приятели с дете, живеят в Яворов под наем от 15 години. И да си купят нещо, няма да е там със сигурност, а са си свикнали с хубавото кварталче.

# 160
  • София
Според мене по-възрастните, които не купуват сигурно чакат да наследят нещо. Ако и двамата в двойката са по 1 дете - може да не им се изплаща голям заем. А през това време си живеят под наем, не се бутат в детската си стая.

# 161
  • пустинята Гоби
Моите близки с деца не са такива, познавам ги много добре. Нито чакат наследство, нито са по едно дете.

# 162
да, прави сте, и факторът да не искаш да се преместиш на по-лошо, но твое си място, е важен

# 163
Това с чакането на наследство е много противно. Ами ако накрая няма наследство, или ако наследството закъснее.
Според мен, редно е човек да си уреди жилищните въпроси докато е млад и има сили. Също така възрастните хора имат нужда да си изживеят старините спокойно, а не в тревога "дали ще умра скоро, че да освободя панелката на зетя и щерката"...

# 164
Вариант Б е да се инвестира в имот (примерно къща на морето или близо до града) за лично ползване сега или в бъдеще. Може да се пробва като се направи или ремонтира да се препродаде на по висока цена
Тоя влак отдавна замина, хората които се набутаха при предходния "имотен бум" с "инвестиционна къща" още се опитват да изкарат нещо от тях, няколко парламента се смениха от тогава.

Общи условия

Активация на акаунт