Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 25

• 40 351
  • 753
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Лъки, съгласна съм - противно е да се чака наследството.
Но съм го чувала от хора, може би на твоята възраст. Плахо се опитах  да докажа, че хем плащат всеки месец, хем накрая нищо няма да имат.

# 166
Глупост е някой да чака и разчита на наследсвто, че те може да ги надживеят Smiley

# 167
Лъки, съгласна съм - противно е да се чака наследството.
Но съм го чувала от хора, може би на твоята възраст. Плахо се опитах  да докажа, че хем плащат всеки месец, хем накрая нищо няма да имат.
Именно. Спокойно могат да изплащат нещо, защото наследството е несигурна работа.

# 168
Ми то с тая битуваща нагласа, че човек като мине 50-те и едва ли не е на умирачка вече, а над 60 просто може и пред вратата им да чакат Laughing Иначе си е така, всяко семейство си получава в един момент по жилище, предното поколение вички на 100% са собственици, но въпросът е ти на колко ще си когато те станат на по 85-90г че да предадат щафетата.

# 169
Възрастните масово не правят завещания.
Ако го правеха (ама не на 85 години), младите щяха да си знаят какво евентуално ще получат, и ако не е достатъчно, ще запретнат ръкави. Нямаше и да се съдят с братята си.

Не съм привърженик старите да живеят в големи апартаменти, а младите да плащат яки кредити. Нали старите са имали нужда от големия апартамент, когато са гледали децата, сега децата имат деца.По-рационално е, старите в гарсониерата, а на младите да отстъпят голямото жилище. Аз съм за маневреност, и някак раазпределение според потребостите, а не  "моят дом, моята крепост, ще си карам старините тук"

# 170
  • гр. Варна
Възрастните масово не правят завещания.
Ако го правеха (ама не на 85 години), младите щяха да си знаят какво евентуално ще получат, и ако не е достатъчно, ще запретнат ръкави. Нямаше и да се съдят с братята си.
Точно направено завещание е предпоставка низходящите наследниците по съдебен ред да възстановяват запазена част.
Скрит текст:
Цитат
Чл. 28. (1) Когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството.

# 171
Това за България ли е типично, имам предвид 'запазената част' ? Тогава това обезсмисля ли завещанията, според вас?

Или възрастните пак могат да помислят,в рамките на запазената част, да поразпределят нещата на децата си?

# 172
  • гр. Варна
Това за България ли е типично, имам предвид 'запазената част' ?
Закон за наследството е.
В европейския портал може да се осведомите за други държави> https://e-justice.europa.eu/166/BG/succession?BULGARIA&member=1

# 173
  • пустинята Гоби
Възрастните хора са се блъскали, за да си купят жилището, откъде накъде трябва на стари години да сменят квартал и дом, за да помогнат на младите? Хич не съм съгласна с подобно отношение, редно е всеки да си подсигури живота според възможностите, а ако наследиш имот на стари години, берекет верси. Това не важи, ако възрастните родители сами решат да се местят и да предоставят семейното жилище на по-младите. Но често се среща обратното - младите натискат и то не особено тактично. Ходих веднъж на такъв оглед за покупка на апартамент, оказа се, че собственичката не иска да продава, ама синът й я натиска. Беше права и здрава жената, не да кажеш свързано с нужда от обгрижване. От един квартал в София, бяха решили да я местят в друг по-зачукан и вероятно непознат за нея. Еми кофти е, особено ако ти си строил въпросната кооперация, както беше в случая.

# 174
  • Sofia
Ходих веднъж на такъв оглед за покупка на апартамент, оказа се, че собственичката не иска да продава, ама синът й я натиска. Беше права и здрава жената, не да кажеш свързано с нужда от обгрижване. От един квартал в София, бяха решили да я местят в друг по-зачукан и вероятно непознат за нея.
Ужас. Много често възрастните хора не искат да сменят къщата/апартамента дори когато новото място е много по-хубаво и като квартал и като условия, просто защото мястото им е не просто крепост, но и нещо, много лично, свързано и с много спомени. В допълнение и социалния момент, където възрастните хора губят близкия контакт с комшии/приятели в квартала/улицата.
Има смисъл от подобна промяна, ако възрастния човек не може да се грижи за себе си.
В много държави детето като стане на 18 и му бият шута и го оставят на 100% да се развива самостоятелно. Тук културата е детето да е непълнотелно до 45 и да му се дават джобни до 50.

# 175
  • София
Давам пример с баба ми (да е жива и здрава още много години). Живее сама в голям апартамент в Иван Вазов сама. Пенсия 500лв. Отказва всякаква помощ, съответно живее като скот. Спряла си е парното, а токът й (ние го плащаме и се правим на ударени) е 50-60лв. Т.е. тя студува. Отказва да й се купува каквото и да е, най-много някоя бутилка олио да вземе... Топли я това, че сама се справя, ама въпроса е на каква цена, защото пак може да си купи нещо по-малко във Вазов, ама Не... А да, една нейна приятелка от блока и тя така и спи в банята, че там минават тръбите. Ами....
Майка ми (и тя сама във Вазов, но в малък апартамент) многократно и е предлагала да живеят заедно където иска и какво ли още не, обаче сме си тулупи по семейна черта....

# 176
  • пустинята Гоби
Е виж в този случай не е много разумно, ама сама виждаш - не можеш нищо да направиш. Лятото предполагам се справя, т.е. само зимата е зора. Абе то ни тъй, ни инак.

# 177
  • София
И моята баба живее сама в над 100кв. без парно. За да се справя сама. Достойнство ли е, гордост ли...
Разбира се, не е останала без грижа, нашите живеят в съседство. Говорила съм многократно с майка ми да продадат и вземат две малки апартаментчета. Едно за баба, а от другото да си взима наем и да е спокойна.
Майка ми казва, че е абсурд да я мести на тия години. А и така ѝ е под носа за всякакви грижи, ако някой ден се наложи.

Друга позната дама на достолепна възраст даваше една стая с баня в апартамента си на някакво момиче-студентка. И това е някакъв вариант. Макар че и за двете страни вероятно е много неудобно. Едната на 20, другата на 80+

Разбирам ги възрастните хора, че не им се мести. Защото не е като да заминеш на почивка. Хамалогия и стрес е. Особено за толкова възрастен човек.

# 178
  • София
Според мене по-възрастните, които не купуват сигурно чакат да наследят нещо. Ако и двамата в двойката са по 1 дете - може да не им се изплаща голям заем. А през това време си живеят под наем, не се бутат в детската си стая.

Има твърде много причини и е трудно да се обобщава. Аз съм на 40 с малко дете, живеем 12 години на едно място, локацията е отлична, цената също. Преди 7-8 години, когато трябваше да купим нямахме толкова свободни пари, после реших, че ще си купим като детето стане на 2, но точно тогава дойде ковида и аха в началото да станат нещата малко по-нормани със жилищата - стана по-зле. В момента имаме достатъчно доход да купим тристаен с гараж във всеки квартал в София, но просто си търсим нещо, което наистина да ни хареса, а не само да вземем нещо компромисно от зор. А както знаете сега е лош момент. От друга страна и жената не ги харесва повечето "дупки" (както тя се изразява) на пазара. Капризи. Simple Smile Аз имам наследствено жилище в друг град с добра стойност, тя също, но къща. Така, че не е като да нямаме имоти, просто не са точно тук където ни трябва. При сегашния пазар на труда (аз работя в момента 100% remote), а професията ми е такава, че след някоя друга година наистина ще мога да работя откъдето искам за работодали извън България, все повече си задавам въпросът дали не е по-добре да изчакаме под наем още 15тина години докато детето отрасне и оттам мога да си живея и на по-спокойно място от София. Отделно, че може и да не е в България. Затова и ако наливаме толкова много пари на сегашния пазар трябва да е хубаво жилище с добра бъдеща стойност за да има смисъл...

# 179
Масово възрастните хора са така.Не желаят да се местят,не им е спокойно.Познавам такива,на които им предлагаха много големи обезщетения срещу строеж на мястото на имота им.Отказаха категорично.Нищо,че къщите им вече са стари и имат постоянно нужда от някакви ремонти.Казаха и на децата си в прав текст,като си отидат от този свят,те да правят каквото искат. Thinking Сложно е.
Цитат
Ниската доходност от имотите е факт в целия ЕС, но в някои градове, Берлин, Париж има  опашки от кандидат наематели, а закъснение с няколко дни може да струва половин месечен наем глоба.
На малко места е този факт.За Барселона бях чела.Във Виена жилище се намира трудно и за много пари.Същото се отнася и за Нидерландия.В Амстердам са се вдигнали още наемите.В по-малките градове също не се намира лесно.
Дори там или има наплив заради някой бизнес и много чужденци,или заради студенти,или някъде самата местна общност отдава само на нидерландци.Може и да не ви се вярва,но наистина има много такива места.Предпочитат празно,отколкото чужденец.

Общи условия

Активация на акаунт