Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 25

• 38 634
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
Има три фактора които натискат наемите надолу. Ипотечни вноски, заплати и конкуренция. Трябва да се променят, за да стане раздвижване на наемите. Вероятно когато се вдигнат лихвите, наемите ще поскъпнат.

# 91
  • Пловдив
Има три фактора които натискат наемите надолу. Ипотечни вноски, заплати и конкуренция. Трябва да се променят, за да стане раздвижване на наемите. Вероятно когато се вдигнат лихвите, наемите ще поскъпнат.
Това се опитвах вече да го обясня.В момента доходността от наем е по-ниска от преди именно заради нулевите лихви.Все пак 2% са по-добре от нула нали.Заради свръхбичия фондов пазар и т.н divident yield падна до най-ниските си нива от 50 години насам за компаниите от S&P 500. Като цяло в момента пасивните доходи са с изключително ниски възможности за постигане на така мечтания живот без да се работи с работно време, шеф и т.н.Ако преди 10 години активи за 500 000-1 000 000лева можеха да осигурят живот над средния стандарт, сега това е абсолютно невъзможно и са необходими активи поне за 3 000 000лева.Инфлационните процеси имат роля за увеличението, но инфлацията с натрупване за 10 години е не повече от 40-50%.

Последна редакция: сб, 04 дек 2021, 00:06 от Sadness1

# 92
Но като вдигнат лихвите, тогава инвестиционните имоти с кредит ще се оскъпят и при по-високи наеми, пак възвращаемостта ще е нищожна.

# 93
  • Sofia
Увеличаването на лихвите е свързано с по-голямо търсене на кредити отколкото има ресурс. Няма друга логика. А в момента банки вече дават промоционално потребителски (не ипотечен) кредит под 4%, фиксиран, за целия период (до 5 години)!!!

Това е феноменален индикатор: 5 години! Фиксирани, рекордно ниски лихви!
Какво ви говори това?

# 94
Скрит текст:
Снощи пуснах на няколко места обява за отдаване на апартамент под наем, като съм оставила телефона на баща ми за връзка. Днес са се обадили от някаква агенция и са казали, че имат човек за апартамента и искат да се уговори среща. Баща ми се е разбрал с тях за среща, но категорично е заявил, че ако е искал да дава пари на агенции, е щял да даде апартаментът да се предлага от такива, т.е. от него няма как да видят пари. Предполагам агенцията няма човек за нашия апартамент, а брокерът ще иска да огледа апартамента. Как трябва да се постъпи в такава ситуация? Не искам да имаме нищо общо с агенции. Мисля, че на срещата няма да дойде потенциалният наемател, ако е така въобще не мисля да допускаме представителя на агенцията в апартамента, а ако има човек, то предполагам ще искат да се подписват някакви договори.

❇Sisi_91❇,
има няколко ФБ-групи за имоти под наем в Стара Загора, в търсачката ще излезнат. Винаги може да пуснеш обява там. В Старозагорските мами също съм виждала обяви, макар и по-рядко, но поне стигат до голям брой потребители.
Моят опит от ФБ-групите е много положителен, давала съм апартамента на доста висока цена. Винаги мога да разгледам профила на кандидата, да преценя доколко е грамотен, култура на общуване и т.н.
Относно агенциите: миналата година ми се беше прокраднало съмнение относно ситуацията на пазара на имоти, понеже не успях да го отдам още в първите 3 дни, както дотогава, и се срещнах с няколко представители на агенции. Имах 2 условия - не плащам комисион (въпреки, че на единия младеж бях решила да дам 50-100 лв.) и представянето на апартамента става от мен. Да е ясно, че той си е представителят на потенциалния наемател и си гони неговите интереси. Аз разказвам за апартамента, аз показвам, а той и клиентите му, ако имат някакви въпроси или искат да видят нещо, си питат после. Няма как човек, който едва намира блока, да може да изтъкне предимствата на локацията или разположението или съседите.
И само малко любопитно инфо: точно в Стара Загора за апартамент без почти никаква техника и соц обзавеждане платихме депозит, равен на 1.5 наема и срок за предизвестие 3 месеца. Не казвам, че това е стандарт за града, но е факт, съгласихме се на тези условия, понеже локацията ни устройваше, трябваше да наемем спешно, а към момента в този район нямаше нищо читаво за наемане.

# 95
  • София
Че кой купува за отдаване под наем в затворен комплекс с яка годишна такса?
Купуват... Имам няколко познати, които са с по няколко жилища, отдадени под наем в жилищни комплекси. Учудващо за мен се от дадоха на по-висок наем от средния за квартала, а месечната такса или каквито и да са сметки, не са включени в наема.

# 96
В такъв случай е интересно да се сметне какъв е "чистият" наем за наемодателя, като си приспадне таксата поддръжка, която е за негова сметка. Ако по-високият наем покрива таксата поддръжка или поне по-голямата част от нея, значи си заслужава. Ако "чистият" наем е под средния наем в района, тогава има смисъл като инвестиция за бъдещо лично ползване, да речем.

# 97
  • София
Таксите са си за наемателя. Тоест наемът, след плащане на данъците, си е печалба за наемодателя. Давам пример. Двустаен, Банишора, среден клас на обзавеждане - наем 800 лв + 60 лв такси към Етажната собственост + сметки + 1 депозит.

# 98
Като се има предвид колко малко са жилищата в затворен комплекс спрямо търсенето на подобен тип апартамент, ами има си желаещи. Такси, макси, това са размишления за средностатистическия наемател, а затоворения комплекс е за нишова група кандидати която не се покрива със средностатистическия обитател, така че аргументите са съвсем други.  Принципно, такса поддръжка се плаща от живеещия там, дали ще е обявено че е "включена в наема" или не просто няма значка, а и не се забелязва защото цифрите дето летят из обявното пространство са с доста голяма амплитуда.

Това е феноменален индикатор: 5 години! Фиксирани, рекордно ниски лихви!Какво ви говори това?
Говори ми, че не знаеш как работят банките 😁

# 99
В такъв случай е интересно да се сметне какъв е "чистият" наем за наемодателя, като си приспадне таксата поддръжка, която е за негова сметка.

Няма нужда да е за негова сметка. Има достатъчно наематели, които са ок с това да плащат по-висока такса срещу еди какво си насреща.
В друга тема някой го формулира много добре - на цената на едно ходене в Хепи си купува цял месец комфорт, спокойствие и сигурност. Аз също бих избрала ежедневния комфорт пред едно сядане където и да е.

# 100
Извън затворените комплекси цари хаос, беззаконие, кражби и убийства. Но никой престъпник не може да прескочи ниските огради или да преодолее охрана тип пенсионер пред умирачка и затова трябва да сме спокойни и сигурни.

А може би затворения комплекс просто ти дава по-приятна и поддържана среда по твой вкус и нищо повече. Казвам го като човек, който живее в затворен комплекс и освен райграса и борчетата, нищо друго не ми носи плюс или прави разлика.

# 101
Щом не ти харесва, защо стоиш там?
Аз съм си направила избора и съм доволна, плащам си с кеф за това, което получавам. Това да не съм доволна, да мрънкам, но да не мърдам - това не го разбирам.

# 102
Ако стандартният наем за прилично обзаведен 2-стаен ново строителство в дадения квартал е 800 лв., а месечната такса поддръжка е 160 лв. (1000 евро годишно, което беше дадено като пример), това прави почти 1000 лв. месечно фактически наем. Ако има и паркомясто/гараж, за което се плаща допълнителен наем, вече отиваме на 1200 лв. месечно горе-долу.

Сигурно има и такива наематели, които биха и ги дават тези пари, въпросът е какъв % са сред търсещите.

Като плюс, вероятно тази категория наематели са по-надеждни.

# 103
Извън затворените комплекси цари хаос, беззаконие, кражби и убийства. Но никой престъпник не може да прескочи ниските огради или да преодолее охрана тип пенсионер
И това е индивидуален анекдот или анекдот за средностатистическия жител, така че не важи за категорията по принцип, пък представи си и че има категории наематели чието съществуване вероятно не подозираш. Всъщност имаш ли пример когато такова "прескачане на огради и преодоляване на "охраната пенсионер" се е случило?
И най-вече, от комплекс до комплекс има разлика, така че и там не може всичко в един кюп и да лепим някакви общоважащи етикети.

# 104
Не се оплаквам, даже си ми е перфектно, но не заради сигурност, комфорт и спокойствие, а просто защото жилището ми е добро, локацията перфектна. Останалите “екстри” не ме вълнуват, а цената си я плащам защото съм собственик, ако бях наемател нямаше да се навия.

Общи условия

Активация на акаунт