В кухнята на BG-Mamma ухае на масло! Да напишем заедно Коледната кулинарна книга!

  • 26 337
  • 584
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 1 933
Здравейте, кулинари! 😍
След всички приготовления за празниците предстоят още такива за посрещането на Новата година. 😋🎄🎉Десертът, който ви предлагам днес е вкусна класика от детството. Бисквитеното руло не отнема много време за направа и винаги се получава чудесно. 😋🥄Разбира се заслуга за разкошния му вкус има маслото Président, което придава кадифена и блажена маслена текстура на крема с шипков мармалад.😋🤩
Пожелавам ви весело посрещане на Новата година, много здраве и благоденствие в семействата ви! 🥰🎉🎄🎁



За мярка ползвам чаена чаша с вместимост от 250 мл.
За руло с дължина 26 см. са нужни:

🎀125 гр. масло Président
🎀1 ч.ч. шипков мармалад  280 гр.
🎀1-2 с.л. пудра захар /добавят се само, ако мармаладът киселее/
🎀½ ч.л. ванилия
🎀2/3 малък пакет бисквити „Закуска“- бели
🎀2/3 малък пакет бисквити „Закуска“- кафяви
🎀1 ч.ч. прясно мляко /студено/
за глазурата:
🎀80 мл. течна млечна сметана с 35% масленост
🎀80 гр. шоколад /ползвах млечен, но може и натурален, ако обичате/
🎀½ ч.ч. смлени орехи и захарни фигурки за декорация
В купа сложих мекото масло Président, ванилията и мармаладът, който предварително бях извадила, за да бъде със стайна температура. Разбърках ги с миксер до гладка смес. Ако мармаладът не е достатъчно сладък, добавете 1-2 с.л. пудра захар. Моят беше домашен и доста гъст, поради което добавих 3 с.л. хладка вода, след което разбърках финално с миксера.
Отрязах голямо парче фолио за свежо съхранение, което разположих върху плота. Студеното прясно мляко изсипах в плитка купичка. Взех една бяла бисквита, потопих я за секунди в млякото /докато преброя до 3/, отцедих я, намазах с крем и я сложих в единия край на фолиото. Взех втора, но кафява бисквита, която също потопих в млякото, отцедих, намазах с крем и поставих върху бялата. По този начин процедирах с останалите бисквити, докато кремът се изчерпа. Нямах проблем с реденето на височина на бисквитите, но ако вие имате, може да ги подреждате легнали. Когато рулото бе готово, внимателно го сложих да легне и увих с фолиото.



Ползвах още един лист свежо фолио, за да го опаковам добре. Вече опаковано, притиснах леко рулото, за да се доближат максимално бисквитите една до друга и кремът да се уплътни. Прибрах го в хладилника за през нощта. На сутринта приготвих глазурата, като на средна степен на котлона в касерола загрях сметаната и начупения на парченца шоколад. Разбърках докато доби гладка текстура и отстраних от котлона. Не целим сместа да завира, а само да се разтопи шоколада. Оставих глазурата на студено да се стегне и след около 30 минути внимателно я нанесох първо отгоре на рулото, а след това и отстрани. Декорирах със смлени орехи и захарни фигурки и отразях първото парче.



Възможно е да ви остане някоя бисквита, като всичко зависи от количеството крем, с което намазвате бисквитите. Важно е да са намазани с плътен пласт от крема!
Разбира се, може да приготвите рулото и с обикновени бисквити, но в такъв случай трябва да ги потопите за малко по-дълго в топло мляко.
Да ви е сладко! 😋



Рецептата съм адаптирала от Сладкия салам "Мозайка"на Люси Ефтимова. Simple Smile

Последна редакция: ср, 29 дек 2021, 14:05 от beniii

# 511
  • Мнения: 123
Здравейте, в последните дни на новата година! С нетърпение очаквах темата да достигне до любимите ми десерти.
Днес ви представям любимото вкъщи шоколадово суфле 😍 Рецептата е взаимствана от популярният шеф Гордън Рамзи. С годините практика забелязах, че от особенно значение са трите съставки, които правят самото суфле безупречно и много вкусно, а именно изборът на масло, черен шоколад и по възможност домашни яйца. В нашата кухня основно се ползва маслото Président, едно от важните улеснения при него че е разграфено и не е необходимо да измервам грамажа при разделянето му в рецептата.
Необходими продукти:
50гр. разтопено масло, за намазване плюс
какао на прах
200гр. качествен черен шоколад, нарязан на малки парченца
200гр. качествено масло на парченца,
200гр. захар
4 яйца и 4 жълтъка,
200гр. брашно
А ето и самата рецепта:
Стопяваме на водна баня шоколада и маслото после го оставяме настрани, за да се охлади. През това време подмазваме формичките с масло, като всяка форма се оставя във фризера веднага след намазването, за да се избегне стичането на маслото на дъното на формичката. Разбиваме с миксер 4 цели яйца с 4 жълтъка и 200гр захар на най-високата степен на миксера. Взимаме изстиналата смес шоколад и масло и я добавяме към яйцата на части, като продължаваме да разбиваме с миксера. След смесване на съставките добавяме брашното на части като го пресяваме. Изваждаме формичките от камерата и изсипваме какаото в първата формичка и започваме да оваляме вътрешното на формата с какао, така то се прехвърля във всяка следваща форма. Пълним всяка форма със смес като сипваме един пръст под ръба й.
При предварително загрята фурна на 200°С (без вентилатор и 180° с вентилатор) готовата смес се пече точно 12мин, нито повече нито по-малко.
Практичното в тази рецепта е, че от тези съставки излизат от 8 до 10 броя суфлета, в зависимост от самите формички, ние не ги правим всичките на веднъж, и тези които остават ги замразяваме. Покривам всяка една формичка с алуминиево фолио и съответно за следващият път ми отнема време само за печене. Важното при замразените суфлета, че се печат при същите градуси, но на 17мин.  
Бон апети ❤️

# 512
  • Варна, Пловдив
  • Мнения: 1 085
Здравейте, предлагам моя вариация на едни прекрасни

Коледни бонбони
по идея на "Кулинарно - в кухнята с Йоана"

200 г  сушени сини сливи без костилка
150 г изчистени фурми
200 г орехи и лешници общо, може само един вид ядки, кой каквото има
1/4 чаена лъжица канела
ванилия
есенция Ром или коняк или  може и лъжица-две алкохол
300 г натурален шоколад 52%
100 г бял шоколад
и фондан  в зелено и червено
резец

Рецептата е много лесна като изпълнение, единствено се изчаква през различните етапи за втвърдяването на тестото и шоколада.
В чопър или по-добре робот се смесват сините сливи, фурмите, ядките, канелата и ванилията. Добавя се алкохола (аз сложих на половината тесто, за да може да се опитат и от деца). Всичко се смила докато стане сравнително еднородна лепкава смес. Оформя се с ръце и се оставя в хладилник за няколко часа да стегне. След това се разтопява шоколада на водна баня, темперира се, потапят се бонбоните и се оставят върху хартия за печене да стегнат на стайна температура. След няколко часа се пристъпва към последното действие. Първо си оцветих фондана, изрязах си листенцата и когато бях готова, тогава чак разтопих белия шоколад, изчаках малко да се охлади и с малка лъжичка слагах върху бонбоните от него и веднага по едно листенце, за да залепне хубаво. Пак се изчаква да стегне и са готови. Аз малко увеличих количеството на продуктите и излязоха към 28 бонбона. Толкова се харесаха на Коледа, че пак ще ги повторя тези дни.  Единствено ще променя отгоре украсата, ще сложа малка, оцветена в ледено синьо снежинка.

# 513
  • Мнения: 13 669
Дунапренов кекс.
яйца - 5 бр.
захар - 1 ч.ч.
пшенично нишесте - 5 пакетчета ягода
бакпулвер - 1 бр.
ванилия - 1 бр.
 5г масло "President" - намазвам когато е готов
олио
Разбиват се яйцата със захарта.
Постепенно се  добавят 5 пакетчета (по 55 г) пшенично нишесте ягода, бакпулвер и ванилия.
Изсипва се  в намазаната с олио и набрашнена форма.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути (до суха клечка).

Последна редакция: чт, 30 дек 2021, 15:30 от Пролетно цвете

# 514
  • София
  • Мнения: 11 082
Торта - еклер

За тестото:
150 г брашно
4-5 яйца
120 мл вода
100 г масло "President"

За крема:
500 г извара
50 г мед
400 мл сметана
50 мл портокалов ликьор

За поръсване:
филиран бадем

За карамела:
400 г захар
100 мл вода

 Водата се слага да заври на котлона заедно с маслото. Добавя се брашното, котлонът се намалява и се бърка интензивно, докато тестото започне да се отделя от съда. Сваля се от огъня, оставя се малко да изстине и се добавят едно по едно яйцата.

Взима се лист хартия за печене и се очертава кръг с диаметър 23 см. С помощта на сладкарски пош тестото се нанася отгоре. Слага се във фурната на 180 градуса за около 40 мин. Тестото трябва да се надуе и да се получи златиста коричка. Оставя се да изстине първо на открехната фурна и след това се изважда.

 Изварата се намачква, добавят се медът, ликьорът и се смесват с разбитата сметана. Блатът се разрязва на две части, които се запълват с крема и се слепват. Захарта се карамелизира заедно с водата, докато получи златист оттенък. Тортата се залива с горещия карамел и се поръсва с филирания бадем.

# 515
  • Мнения: 6 029
Кекс със сливи


Продукти:
150 гр. масло
3/4 чаши пудра захар
4 яйца
1/2 чаша прясно мляко
2 чаши брашно
1 ч.л. канела
3 - 4 сливи
1 пакетче ванилия
1 пакетче бакпулвер

Приготвяне:
Разбърквам маслото и захарта с миксер на ниска степен. После добавям и яйцата и също миксирам добре. Следва да се добавят млякото, канелата, брашното, бакпулвера и ванилията. Слагам си сместа във форма за кекс, а сливите внимателно поставям отгоре с лек натиск. Поръсвам отгоре с малко пудра захар. Пека на 170 градуса предварително загрята фурна.

# 516
  • софия
  • Мнения: 25 988
Paris–Brest

за еклерите:
масло - 110 г
брашно - 140 г
захар - 125 г
вода - 125 мл
прясно мляко - 125 мл
захар - 1 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
яйца - 4 бр.
крем (моя вариация)
2 части маскарпоне
1 част заквасена сметана
захар на вкус
По желание захаросани цитрусови корички/шоколадови капки
Пресни плодове за украса

За пареното тесто маслото, млякото, водата, солта и захарта се слагат заедно в тенджера и се загряват на средна степен на котлона, докато сместа заври.
Брашното се пресява. След като сместа заври цялото брашно се изсипва на веднъж при непрекъснато бъркане, за да не се образуват бучки. Сместа се бърка енергично, трябва да се образува тесто, отделящо се от стените на съда .
Тестото се бърка още около минута на среден към слаб котлон, след това се пресипва в купа и се оставя да изстине леко. Когато тестото вече не е горещо, към него се добавят едно по едно яйцата. Тестото трябва да е гладко лъскаво, да пада от лъжицата при тръсване, но да не се разтича. Може да се наложи да се добави половин или дори една трета яйце, когато тестото е почти готово.
От готовото тесто се оформя голям кръг, с помощта на шприц, и се пече в загрята на 200 градуса фурна около 25 минути. Готовият еклер се оставя да се охлади. След това се разрязва през средата.
Сметаната се разбива добре до твърдост със захар на вкус и се добавя към маскарпонето до получаване на консистентен крем, който се слага върху долния кръг. Слагат се пресни плодове. В крема може да се добавят захаросани цитрусови корички или капки шоколад.
Украсява се.

Последна редакция: чт, 30 дек 2021, 08:46 от zvаnchе

# 517
  • Мнения: 130
Пълнена тиква с плодове!

1/2 ябълка
1/2 круша
1/2 дюля
8 бр.фурми

Всички плодове нарязах на едри кубчета и в купа ги обърках с една щипка канела! Тиквата поръсих с 2 с.л.захар сложих половината от плодовете, поръсих с 2 с.л.захар и щипка канела, сложих останалата половина от плодовете и пак поръсих с 2 с.л.захар и щипка канела! В тавичката налях 100 мл.вода, толкова вода налях и при плодовете! Пекох на 180 градуса до готовност, като в началото пекох под фолио за около 30 минути.

# 518
  • Мнения: 287
Ореховки
Необходими продукти:
100 гр. половинки орехи за гарниране
250 гр. счукани орехи
200 гр. захар
250 гр. брашно
250 гр. краве масло
1 ванилия
2 с.л. какао на прах
2 с.л. бакпулвер
щипка сол
2 с.л. канела
1 белтък
Приготвяне:
Разбийте на пяна маслото, захарта и ванилията. Смесете брашното със счуканите орехи, какаото, канелата и солта. Добавете ги към маслената смес и омесете на гладко тесто. От полученото тесто оформете 8 рула, увийте ги във фолио и ги оставете в хладилника за една нощ. Нарежете рулата на парчета. Оформете ги на топки и ги наредете в намазнена тавичка покрита с хартия за печене. Направете във всяка топка дупка с пръст. Разбийте белтък, потопете долната част на ореховите ядки и ги сложете в направената дупчица. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 минути.

# 519
  • Мнения: 774
Фунийки с домашен крем
- класика от едно време, която приготвям винаги за Нова година 😊


Необходими продукти:
2 бр. яйца
1 чаша  захар
1 чаена чаша кисело мляко
1 пак. бакпулвер
2 бр. ванилия
100 гр. (½ чаена чаша) олио
Около 700 гр. брашно (преценявам на око, да стане меко не лепнещо тесто).

За крема:
4 супени лъжици с връх брашно или 1 пак. натурално нишесте (аз го предпочитам пред брашното, крема става по-хубав)
1 чаена чаша захар
3 яйца ( използвам само жълтъците)
1-2 ванилии
125 гр масло President
За декорация може да се използват смлени или счукани орехи, захарни или шоколадови пръчици.

Приготвяне:
Разбиват се яйцата и захарта с миксер. След това се добавят киселото мляко, ванилията, олиото и бакпулвера. Замесва се меко тесто, като постепенно се добавя брашното. Готовото тесто се разточва с дебелина около 5 мм и се нарязва на лентички. Всяка лентичка се увива около метална фунийка. Подреждаме фунийките в тава, върху която сме поставили домакинска хартия за печене и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса. Формичките се издърпват веднага след като ги извадим от фурната и фунийките се оставят да изстинат. Приготвяме крема по следния начин: В тенджера се слагат млякото и захарта, а жълтъците, малко студено мляко (около 200 мл. ) и нишестето (брашното) се разбъркват. Слагат при горещото мляко с непрекъснато бъркане. След като се охлади се добавя и маслото, като се разбърква с миксер .Фунийките се пълнят с готовия крем и се декорират по желание.

# 520
  • София
  • Мнения: 11 082
Кексчета със сушени плодове и бадеми

150 г масло "President"
1 ч.ч. захар
4 бр. яйца
1 пак. бакпулвер
 щипка сол
2 ч.ч. брашно
100 г сушени боровинки
100 г сушени кайсии
100 г бадеми 

Маслото се разбива със захарта, яйцата, бакпулверът, солта и брашното. Накрая се добавят боровинките и нарязаните на дребно кайсии и бадеми. Тестото се разпределя във форми за мъфини (при необходимост намазнени). Кексчетата се пекат в предварително загрята на 180С градуса фурна.

# 521
  • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
  • Мнения: 12 690
Шоколадов салам

Лесен , бърз само с няколко съставки и много вкусен.

Необходими продукти :
2 пакета чаени бисквити
3 с.л. какао
3с.л. мед
1 пакет масло Президент (125г)
Пудра захар на вкус

Смилат се бисвитите.Аз за по бързо ги слагам в чопъра.Към тях се добавя какаото и се обърква добре.В топла вода се разтваря меда и се добавя по малко към бисквитите , за да стане като тесто.Водата не знам колко е точно....Купичка средна.Маслото се разбива с пудра захар на вкус.Слагам докато ми се стори добре.Това е крема.Тестото разделям на две топки и го разточвам върху фолио във формата на правоъгълник.Мажа с крема и завивам на руло.После във фризера за няколко часа да стегне.

# 522
  • Сливен
  • Мнения: 4 255
Ябълков сладкиш

Необходими продукти:
1кг.ябълки
5 с.л.мед
пудра захар
1 п.канела

Начин на приготвяне:
Настъргваме ябълките в голям съд/купа/.Добавяме меда и канелата.На всеки 2 листа поставяме от сместа и навиваме.Печем на 180 градуса ,за 30 минути.Изваждаме от фурната и поръсваме със пудра захар.


# 523
  • Мнения: 130
Шарен кекс с масло



Продукти
1 ванилия
0,5 ч.ч. масло - разтопено President
0,5 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
5 яйца
2 ч.ч. брашно
1 с.л. бакпулвер
2 с.л. какао
2 г сол
Начин на приготвяне
В купа разбиваме яйцата със захарта до пухкава смес. Прибавяме млякото, олиото, маслото и ванилията.
Пресяваме брашното с бакпулвера и прибавяме към сместа. Разделяме сместа на две части, като едната я оцветяваме с какаото.
В центъра на формата слагаме 1/4 от едната смес, след това от другата и така редуваме до изчерпването им. Печем в предварително загрята фурна, на 180 градуса, около 40 минути. 
След като извадим кекса от фурната, го оставяме за 10 минути да поизстине и след това го режем.

# 524
  • Сливен
  • Мнения: 4 255
Сладък десерт

Ако се чудите какво да правите с останалият Козунак /рецепта за  Великден/.Или с останалите кифлички/сладки по Коледа,този сладкиш ще ви свърши работа. Wink

Необходими продукти: 1 Козунак/по Коледа използвайте останалите кифлички или сладки/,1 литър прясно мляко и 1 пакетче "крем доктор Йоткер".

Начин на приготвяне:Начупвам Козунака на парчета/или ако използвате сладки/кифлички,ги натрошавате/ и ги поставяте във формата за кекс.През това време кипвам млякото и добавям крема,след което разбърквам 5 минути.Със сместа заливам ,изчаквам да изстине  и след това прибирам в хладилник,за да се стегне.

Общи условия

Активация на акаунт