След всички приготовления за празниците предстоят още такива за посрещането на Новата година. 😋🎄🎉Десертът, който ви предлагам днес е вкусна класика от детството. Бисквитеното руло не отнема много време за направа и винаги се получава чудесно. 😋🥄Разбира се заслуга за разкошния му вкус има маслото Président, което придава кадифена и блажена маслена текстура на крема с шипков мармалад.😋🤩
Пожелавам ви весело посрещане на Новата година, много здраве и благоденствие в семействата ви! 🥰🎉🎄🎁
![](https://cdn.bg-mamma.com/fhtl/3Kc0O.jpg)
За мярка ползвам чаена чаша с вместимост от 250 мл.
За руло с дължина 26 см. са нужни:
🎀125 гр. масло Président
🎀1 ч.ч. шипков мармалад 280 гр.
🎀1-2 с.л. пудра захар /добавят се само, ако мармаладът киселее/
🎀½ ч.л. ванилия
🎀2/3 малък пакет бисквити „Закуска“- бели
🎀2/3 малък пакет бисквити „Закуска“- кафяви
🎀1 ч.ч. прясно мляко /студено/
за глазурата:
🎀80 мл. течна млечна сметана с 35% масленост
🎀80 гр. шоколад /ползвах млечен, но може и натурален, ако обичате/
🎀½ ч.ч. смлени орехи и захарни фигурки за декорация
В купа сложих мекото масло Président, ванилията и мармаладът, който предварително бях извадила, за да бъде със стайна температура. Разбърках ги с миксер до гладка смес. Ако мармаладът не е достатъчно сладък, добавете 1-2 с.л. пудра захар. Моят беше домашен и доста гъст, поради което добавих 3 с.л. хладка вода, след което разбърках финално с миксера.
Отрязах голямо парче фолио за свежо съхранение, което разположих върху плота. Студеното прясно мляко изсипах в плитка купичка. Взех една бяла бисквита, потопих я за секунди в млякото /докато преброя до 3/, отцедих я, намазах с крем и я сложих в единия край на фолиото. Взех втора, но кафява бисквита, която също потопих в млякото, отцедих, намазах с крем и поставих върху бялата. По този начин процедирах с останалите бисквити, докато кремът се изчерпа. Нямах проблем с реденето на височина на бисквитите, но ако вие имате, може да ги подреждате легнали. Когато рулото бе готово, внимателно го сложих да легне и увих с фолиото.
![](https://cdn.bg-mamma.com/fhtl/OKZcQ.jpg)
Ползвах още един лист свежо фолио, за да го опаковам добре. Вече опаковано, притиснах леко рулото, за да се доближат максимално бисквитите една до друга и кремът да се уплътни. Прибрах го в хладилника за през нощта. На сутринта приготвих глазурата, като на средна степен на котлона в касерола загрях сметаната и начупения на парченца шоколад. Разбърках докато доби гладка текстура и отстраних от котлона. Не целим сместа да завира, а само да се разтопи шоколада. Оставих глазурата на студено да се стегне и след около 30 минути внимателно я нанесох първо отгоре на рулото, а след това и отстрани. Декорирах със смлени орехи и захарни фигурки и отразях първото парче.
![](https://cdn.bg-mamma.com/fhtl/AH8uA.jpg)
Възможно е да ви остане някоя бисквита, като всичко зависи от количеството крем, с което намазвате бисквитите. Важно е да са намазани с плътен пласт от крема!
Разбира се, може да приготвите рулото и с обикновени бисквити, но в такъв случай трябва да ги потопите за малко по-дълго в топло мляко.
Да ви е сладко! 😋
![](https://cdn.bg-mamma.com/fhtl/lLk1x.jpg)
Рецептата съм адаптирала от Сладкия салам "Мозайка"на Люси Ефтимова.
![Simple Smile](/img/emojis/faces/simple_smile.png)