Отговори
# 630
Здравейте,
На 1,7г. режима уж е правилно структуриран: ставане 7:30, следобедна дрямка 13:30-15:00, лягане 21:00, но нощните събуждания с рев и писъци, пиенето на вода (мин 600 мл.) и сменянето на 2 памперса през нощта нямат край. Чисто неврологично кога започват децата да спят по цяла нощ и да свързват фазите на съня сами?
Благодаря!

# 631
Здравейте,
На 1,7г. режима уж е правилно структуриран: ставане 7:30, следобедна дрямка 13:30-15:00, лягане 21:00, но нощните събуждания с рев и писъци, пиенето на вода (мин 600 мл.) и сменянето на 2 памперса през нощта нямат край. Чисто неврологично кога започват децата да спят по цяла нощ и да свързват фазите на съня сами?
Благодаря!

Здравейте,
Повечето деца са способни да спят непробудно поне 10 часа от 5ти месец на там. Режимът изглежда добре, но пиенето на такова голямо количесто вода, по-скоро говори за асоциация пиене на вода, затова бих препоръчала да работите в тази насока.

# 632
Здравейте,
няколко пъти сте ми помагали със съня на детето ми. Накратко, тя е вече на почти 9 м, все още е на 3 дремки, като напоследък режимът й се измести с много късно заспиване. Имаме и дни с 2 дремки, но са малко. Проблем са ни интервалите. В началото на месеца боледуваме от Ковид и тогава режимът й се наруши, поникна й също зъбче. Сега се опитвам да разтегна, но тя не позволява повече от 2:25/2:50/2:50/3:30+ (последният е много разтеглив, общо будува около 11.30 общо за деня). Мисля, че е крайно време да минем на 2 дремки, но като не издържа първите интервали, последния става над 5, че дори и 6 часа. Как да постъпя, за да й помогна? Иначе, заспива и спи доста добре. Понеже преди 2 седмици пролази и седна сама, сега доста се изморява и за 5 мин заспива. Често дори и ритуалът едва правя, тя започва да плаче и се успокоява, като я сложа в кревата. Единствено вечер заспива трудно, защото аз опитвам да я сложа по-рано, но тя си държи да будува 11.30, понякога и 12 ч

Здравейте,
Да, категорично е време за 2 дремки. За жалост, както и всичко друго в съня, упоритостта и постоянството са ключа. Във вашия случай бих препоръчала да разтегляте последователно интервалите, като започнете с първия, който е доста малък и след това и другите. По 10 минути на 2 дни, до достигане на подходящите часове. Но с търпение и постоянство, сигурна съм че може да издържи и по-големи интервали, но децата имат много силен биологичен часовник и понякога заспиват на точен интервал не толкова от умора, колкото по навик.

# 633
  • до най-прекрасния мъж
Благодаря Ви много, ще опитам да удължа. Възможно ли е от болестта да изпитва умора, все пак минаха 3 седмици, а и тя го изкара с висока Т, но за 2 дни само? Първи интервал винаги ни е бил проблем, може и да ни помните. Но за другите поне поддаваше, а сега с 300 зора ги удължих с 10 мин за седмица.

# 634
Здравейте, бебче на 9 месеца често слива следобедната дрямка с вечерната.
Сутрин става между 6:30 и 7:30, заспива пак след 3 часа (много лесно), а за следобедна дрямка я приспивам трудно, понякога с часове. Случва се, ако заспи чак към 18ч да слее следобедната дрямка с вечерния сън.
В другите случаи заспива към 21ч вечер - пак с интервал 3-4 часа, когато се е получила следобдена дрямка. Заспива лесно за вечерния сън.
Трябва ли да предприема нещо?
Налага се като се събуди за вечерно кърмене да я разбуждам, за да я приготвя за сън (памперс, пижамка, зъбки).
Благодаря!

# 635
Благодаря Ви много, ще опитам да удължа. Възможно ли е от болестта да изпитва умора, все пак минаха 3 седмици, а и тя го изкара с висока Т, но за 2 дни само? Първи интервал винаги ни е бил проблем, може и да ни помните. Но за другите поне поддаваше, а сега с 300 зора ги удължих с 10 мин за седмица.

Здравейте,
Предполагам, че е възможно да има и умора от болестта, тъй като Ковид е доста непредвидим, но имайте предвид, че не съм мединско лице и винаги е добре да се консултирате с педиатъра. В общия случай обаче 3 седмици е доста време.
Тогава започнете увеличението с интервала, за който най-трудно заспива и след това следващите.

# 636
Здравейте, бебче на 9 месеца често слива следобедната дрямка с вечерната.
Сутрин става между 6:30 и 7:30, заспива пак след 3 часа (много лесно), а за следобедна дрямка я приспивам трудно, понякога с часове. Случва се, ако заспи чак към 18ч да слее следобедната дрямка с вечерния сън.
В другите случаи заспива към 21ч вечер - пак с интервал 3-4 часа, когато се е получила следобдена дрямка. Заспива лесно за вечерния сън.
Трябва ли да предприема нещо?
Налага се като се събуди за вечерно кърмене да я разбуждам, за да я приготвя за сън (памперс, пижамка, зъбки).
Благодаря!

Здравейте,
Хубаво е да коригирате режима, тъй като така може да се натрупа преумора. Така описанато звучи, че по-скоро пропускате прозореца за втора дрямка и затова идва отказът от втори сън. Имайте предвид, и че 21ч. е късен час за вечерно заспиване.

# 637
Здравейте!
Бебе на 7 седмици, кърмаче,от няколко дни давам залъгалка за да заспи - доста трудно заспива и плаче,с разнасяне и друсане,спи в мен и ако опитам да я оставя се буди. Бодърства по 40 мин до час,но с доста усилия я приспивам и най-вече започва да реве и да си лапа ръцете,иска залъгалка.не е гладна,не иска гърда,просто се успокоява явно със сукане. Вечер прави по 2-3 часа бодърстване с рев,невъзможно е да я приспя по-рано по никакъв начин. Общ сън -15-16 часа,нощен около 9 часа. На този етап бих ли могла да подобря по някакъв начин положението или просто да изчакам до 4 месец? какво мислите за залъгалките на тази възраст при кърмачета?

# 638
Здравейте! Бебето ми е в средата на 4ти месец и от около седмица започна да се буди нощем, а от навършен месец и половина спи по цяла нощ с много редки изключения. Регресия? Понякога му давам бибата, веднъж стаба с бял шум, но другите пъти само с мляко. Реално той не се буди с рев за мляко, а се буди и почва да се върти по корем и след като известно време не заспи се сеща, че е гладен. Бях започбала да го приспивам по-рано от обичайното и мислех, че това е проблема, но прожвах пак по-късно. Режима му (или поне беше) е приспиване между 21 и 22 часа, събуждане между 5-6:30 за мляко, после сън до 9:30-10:30 и инервали през деня на 1 час и 20-25 минути като понякога имаме повече дремки, защото спо по малко. Сама ли ще спре регресията, как мога да поногна, има ли шанс да продължи да се буди за напред?

# 639
Здравейте, бебето ми е на 9++. В момента спи 2 пъти на ден, към 10ч и към 14ч. На 15 ноември трябва да тръгне на ясла, като на 30ти ноември прави годинка. Кога е добре да започнем преминаване към 1 сън, защото в яслата спят по веднъж, като ги слагат около 12ч. Примерно края на октомври- началото на ноември да започнем?

# 640
Здравейте!
Бебе на 7 седмици, кърмаче,от няколко дни давам залъгалка за да заспи - доста трудно заспива и плаче,с разнасяне и друсане,спи в мен и ако опитам да я оставя се буди. Бодърства по 40 мин до час,но с доста усилия я приспивам и най-вече започва да реве и да си лапа ръцете,иска залъгалка.не е гладна,не иска гърда,просто се успокоява явно със сукане. Вечер прави по 2-3 часа бодърстване с рев,невъзможно е да я приспя по-рано по никакъв начин. Общ сън -15-16 часа,нощен около 9 часа. На този етап бих ли могла да подобря по някакъв начин положението или просто да изчакам до 4 месец? какво мислите за залъгалките на тази възраст при кърмачета?

Здравейте,
Честито бебче! Никога не е твърде рано или твърде късно за режим. На този етап най-важно е да следвате подходящ ритъм - хранене, бодърстване, сън, да осигурите подходяща среда за сън, а съвсем скоро да въведете и ритуал за сън - както за дремките, така и за вечерта. Редувайте начините за приспиване, за да не създава асациация, а залъгалката е чудесна на този етап. Според проучванията, използването й намалява риска от СВДС

# 641
Здравейте! Бебето ми е в средата на 4ти месец и от около седмица започна да се буди нощем, а от навършен месец и половина спи по цяла нощ с много редки изключения. Регресия? Понякога му давам бибата, веднъж стаба с бял шум, но другите пъти само с мляко. Реално той не се буди с рев за мляко, а се буди и почва да се върти по корем и след като известно време не заспи се сеща, че е гладен. Бях започбала да го приспивам по-рано от обичайното и мислех, че това е проблема, но прожвах пак по-късно. Режима му (или поне беше) е приспиване между 21 и 22 часа, събуждане между 5-6:30 за мляко, после сън до 9:30-10:30 и инервали през деня на 1 час и 20-25 минути като понякога имаме повече дремки, защото спо по малко. Сама ли ще спре регресията, как мога да поногна, има ли шанс да продължи да се буди за напред?

Здравейте,
Възможно е да е регресия, но е по-вероятно да е реакция на силно изместен режим, който имате - събуждането на тази възраст следва да е не по-късно от 8 сутринта, съответно лягане не по-късно от 20:30. Също така, трябва плавно да увеличите интервалите, тъй като са картички.

# 642
Здравейте, бебето ми е на 9++. В момента спи 2 пъти на ден, към 10ч и към 14ч. На 15 ноември трябва да тръгне на ясла, като на 30ти ноември прави годинка. Кога е добре да започнем преминаване към 1 сън, защото в яслата спят по веднъж, като ги слагат около 12ч. Примерно края на октомври- началото на ноември да започнем?

Здравейте,
Преходът към по-малко дремки трябва да се случи при готовност на детето, а е доста вероятно тогава още да не е готово. Говорете с госпожите в яслата, понякога са много гъвкави и при по-малко дете, могат да адаптират режима, докато стане готово детето. Имайте предвид, че яслата е доста уморителна за децата и дори за по-големи деца понякога е премеждие да издържат до 12ч., заради многото емоции.
Ако все пак, не са съгласни, минимум 2-3 седмици по-рано опитайте да промените режима, за да бъде максимално плавен процеса.
П.С. - Ако детето е записано с общинска ясла, имайте предвид,че отлагането е с 60 дни, а не до 15 ноември - т.е уверете се, че сте сметнали точно датата.

# 643
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте,
Относно съм аз. Бяхме на почивка преди 10 дни и като се върнахме, реших да пробвам да минем окончателно на две дремки, защото дъщеря ми вече стана на 9 м. Успях постепенно да удължа интервалите и сега се придържаме към 3/3:30/4 +/- 5-10 мин. Но! Докато играе в хола, помрънква,  но я залисвам и издържа. Доведа ли я в спалнята, започва неистов рев, който спира, сложа ли я в кошарата. Ритуалът е в движение, иначе много плаче. Предполагам й трябва още малко време да свикне и това не ме тревожи. На твърдо 2 дремки е от неделя, тоест 6ти ден. Спи спокойно, заспива бързо. Общо спи 13-13:30 ч, дневен до 3 ч.
Влизам със следното питане - възможно ли е 9 месечно бебе да преминава през кошмари, нощен терор и т.н? Снощи към 2 ч я чух да издава звуци, все едно сънува и нещо я тормози. Последва бурен рев, съчетан с неспирно говорене на нейния си език. Ревът беше истеричен и уплашен. Продължи около 5-6 мин със затворени очи. След като не се успокои в леглото, светнах лампата и я вдигнах. Продължи да плаче още 2-3 мин, след което отвори очи, видя ме и сякаш се изненада. Първо ме гледаше уплашено, сякаш не осъзнава къде е, коя съм, започна да се суети и оглежда. После се успокои и взе да ми се радва. Погушках я още 5 мин и я сложих будна и спокойна в леглото. За 10тина мин се унесе, но й отне час да заспи дълбоко, много се въртя. Няма нищо ново около нея, освен двете дремки. Притеснена съм много. Изби й 4ти зъб, но никога така не е плакала истерично и уплашено на сън. Проплаква, но я гушкам и спира. Сега беше много драматично.

# 644
Здравейте,
Относно съм аз. Бяхме на почивка преди 10 дни и като се върнахме, реших да пробвам да минем окончателно на две дремки, защото дъщеря ми вече стана на 9 м. Успях постепенно да удължа интервалите и сега се придържаме към 3/3:30/4 +/- 5-10 мин. Но! Докато играе в хола, помрънква,  но я залисвам и издържа. Доведа ли я в спалнята, започва неистов рев, който спира, сложа ли я в кошарата. Ритуалът е в движение, иначе много плаче. Предполагам й трябва още малко време да свикне и това не ме тревожи. На твърдо 2 дремки е от неделя, тоест 6ти ден. Спи спокойно, заспива бързо. Общо спи 13-13:30 ч, дневен до 3 ч.
Влизам със следното питане - възможно ли е 9 месечно бебе да преминава през кошмари, нощен терор и т.н? Снощи към 2 ч я чух да издава звуци, все едно сънува и нещо я тормози. Последва бурен рев, съчетан с неспирно говорене на нейния си език. Ревът беше истеричен и уплашен. Продължи около 5-6 мин със затворени очи. След като не се успокои в леглото, светнах лампата и я вдигнах. Продължи да плаче още 2-3 мин, след което отвори очи, видя ме и сякаш се изненада. Първо ме гледаше уплашено, сякаш не осъзнава къде е, коя съм, започна да се суети и оглежда. После се успокои и взе да ми се радва. Погушках я още 5 мин и я сложих будна и спокойна в леглото. За 10тина мин се унесе, но й отне час да заспи дълбоко, много се въртя. Няма нищо ново около нея, освен двете дремки. Притеснена съм много. Изби й 4ти зъб, но никога така не е плакала истерично и уплашено на сън. Проплаква, но я гушкам и спира. Сега беше много драматично.

Здравейте,
Браво за двете дремки.
Не, не е възможно да е нощен терор. Най-рано се наблюдава около година и половина, епизодът не би бил толкова кратък и би се случил в първите часове след заспиването.
В такива ситуации, по-скоро бих посъветвала да не светвате лампата, а да се опитате да успокойте на тъмно (разбира се, ако не говорим за болно дете).

Общи условия

Активация на акаунт