Отговори
# 690
Аз имам проблем с мойто бебе на 10++ месеца и вече не знам какво да го правя. Вече 3-4 седмици спи 2 пъти на ден по 30 мин.  Понякога спи и трети път 30 мин.   Какво ли не опитах и няма заспиване. Събужда се с рев и едвам го успокоявам.  Попринцип заспива сам в кревата от 5тия месец. Но след като се събуди, нито люляне на ръце нито нищо не помага. Единствено в количката успявам да го приспя и то след 1 час рев и бутане по улиците. Какъв е проблема, защо не иска да спи?

Здравейте,

Уверете се, че дневният график на детето е подходящ и съобразен с възрастта. Рязката промяна към такива дневни дремки е индикатор именно за това.

# 691
Сутрин става около 6-6:30. Първи сън 9:30-10ч.  После към 14-14:40ч втори сън. Вечер заспива към 19ч. Горе долу е на 3-3:30-4ч интервали

# 692
Сутрин става около 6-6:30. Първи сън 9:30-10ч.  После към 14-14:40ч втори сън. Вечер заспива към 19ч. Горе долу е на 3-3:30-4ч интервали

Здравейте,
Възможно е да се налага да разтеглите малко интервалите или съответно да фиксирате точни интервали, а не приблизителни такива, тъй като понякога 15 минути са от значение.
Уверете се, че и средата за сън е подходяща и не се разбужда от външни стимули

# 693
Ще пробвам с фиксирани интервали, не да му се приспи. Той реално ако го сложа може и на втория час да си заспи. Стаята е затъмнена и тиха. В момента баткото е вкъщи и малко или много вдига шум, но и когато сме сами вкъщи, на пълна тишина отново се буди на 30тата минута

# 694
Здравейте, имам нужда от консултация. Детенцето ми е на 2г и от близо 2 месеца обедния сън е кошмар! Спи от 40 мин до максимум 1 час и се събужда с плач , а видимо и се спи още. Легна ли до нея може да спи още 2 часа.. не се наспива и през деня е нервна, вечер също се буди , но за кратко пие водичка и заспива пак. Размествахме часовете , опитахме различни режими , но вече не знам как да и помогна Sad Моля за съдействие

Здравейте,
Какъв е режимът на детето?
Имайте предвид, че всяка промяна на часовете трябва да е за поне 5 дни, за да може да се каже, че е позитивна/негативна.
Детето има ли асоциация за заспиване? Замислете се дали не е възможно да има асоциация родителско присъствие.

Събуждам я в 8:30-9:00 и между 14-15ч заспива спи максимум час , а вечер заспива в най-добрият случай 22-23ч ( това е последният режим, който тя си изгради) и да спи при нас в леглото от мъничка и до сега такова нещо не е имало

Здравейте,
Бих препоръчала да коригирате режима - ставане до 08ч., Като оптимално не по-късно от 07:30, обеден сън не по-късно от 13:30, съответно вечерно лягане 20:30.
Съответно промяната в режима се прави постепенно с плавно изместване
Благодаря !

Здравейте, отново !
Изместихме режима събужда се в 8 , заспива 13:30 , а вечер 20:30 заспива . За да заспи я галех по ръчичката до като заспи , но премахнахме този начин на заспиване. Пожелаваме си лека нощ подканям я да затвори очи и така заспива , но няма изглед нещата да се подобрят все така си се буди на 40 мин макс час и се буди с плач (дневен сън) вечер също се буди … отминава ли този период ли и аз не знам вече или трябва да направя още нещо. Забравих да кажа, че новият режим е от малко над седмица . И ако асоциацията за заспиване е родителско присъствие как мога да я отслабя и какво бихте ме посъветвали в този случай ? Вече много време продължава това и много се притеснявам, все пак съня е много важен

Последна редакция: пн, 17 окт 2022, 14:56 от Bonbu

# 695
Здравейте, имам нужда от консултация. Детенцето ми е на 2г и от близо 2 месеца обедния сън е кошмар! Спи от 40 мин до максимум 1 час и се събужда с плач , а видимо и се спи още. Легна ли до нея може да спи още 2 часа.. не се наспива и през деня е нервна, вечер също се буди , но за кратко пие водичка и заспива пак. Размествахме часовете , опитахме различни режими , но вече не знам как да и помогна Sad Моля за съдействие

Здравейте,
Какъв е режимът на детето?
Имайте предвид, че всяка промяна на часовете трябва да е за поне 5 дни, за да може да се каже, че е позитивна/негативна.
Детето има ли асоциация за заспиване? Замислете се дали не е възможно да има асоциация родителско присъствие.

Събуждам я в 8:30-9:00 и между 14-15ч заспива спи максимум час , а вечер заспива в най-добрият случай 22-23ч ( това е последният режим, който тя си изгради) и да спи при нас в леглото от мъничка и до сега такова нещо не е имало

Здравейте,
Бих препоръчала да коригирате режима - ставане до 08ч., Като оптимално не по-късно от 07:30, обеден сън не по-късно от 13:30, съответно вечерно лягане 20:30.
Съответно промяната в режима се прави постепенно с плавно изместване
Благодаря !

Здравейте, отново !
Изместихме режима събужда се в 8 , заспива 13:30 , а вечер 20:30 заспива . За да заспи я галех по ръчичката до като заспи , но премахнахме този начин на заспиване. Пожелаваме си лека нощ подканям я да затвори очи и така заспива , но няма изглед нещата да се подобрят все така си се буди на 40 мин макс час и се буди с плач (дневен сън) вечер също се буди … отминава ли този период ли и аз не знам вече или трябва да направя още нещо. Забравих да кажа, че новият режим е от малко над седмица . И ако асоциацията за заспиване е родителско присъствие как мога да я отслабя и какво бихте ме посъветвали в този случай ? Вече много време продължава това и много се притеснявам, все пак съня е много важен

Здравейте,
Възможно е да има някакъв регрес (обикновено около 2години, свързан с проговарянето), но рядко регресиите продължават повече от 2 седмици.
Ако сте сигурна, че режимът е максимално оптимизиран (както звучи), съответно средата за сън е подходяща, но проблемите продължават, бих препоръчала да се насочите към индивидуална консултация, тъй като понякога е необходим по-продължителен и задължбочен поглед над ситуацията.

# 696
Здравейте,

Детето ми е на 11++ с режим на 2 дневни дремки от 7-7,5 м. Интервалите ги увеличавахме постепенно до достигане на 3/3,30/4ч. Задържаха се дълго време такива. Нощният сън беше сравнително добре със събуждане 2 пъти за кърмене и с изключение на почти целия 10м. (Скок в растежа и избиване на 2 зъбчета) Последният интервал се беше удължил на около 4,15-20ч. Намали си сам дневният сън на 2,30ч., като от 2 седмици вече е 2-2,20ч. Допреди 2 седмици  първата дрямка беше по-кратка или почти равна на втората. От две седмици излизаме навън след първа дрямка и режимът ни се промени. Тя стана по-дълга - 1,30ч., а втората е 40 мин.
Интервалите на будуване са плаващи, тъй като доста се изморява навън и е пред самостоятелно прохождане - 3,10-15-20ч.(зависи от нощния сън)/3,40-45-50ч.(преди втора дрямка сме навън и се изморява повече)/3,50-4-4,10ч.
Би трябвало интервалът след по-кратката дрямка да е по-къс, но не се получава.
От няколко дни нощният сън се влоши и имам чувството, че се дължи на промяната на дремките, съответно от интервалите на будуване. Възможно ли е?
Колко е препоръчителното сумарно будуване на почти 12-месечно бебе?
Гледам, че интервалите на будуване в диапазона 11-18м. са в широки граници...
При преходът към 1 дрямка кой е по-добрият вариант с първа дълга и втора кратка или първа кратка и втора дълга дрямка?

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 11:59 от Pischi

# 697
Здравейте,

Детето ми е на 11++ с режим на 2 дневни дремки от 7-7,5 м. Интервалите ги увеличавахме постепенно до достигане на 3/3,30/4ч. Задържаха се дълго време такива. Нощният сън беше сравнително добре със събуждане 2 пъти за кърмене и с изключение на почти целия 10м. (Скок в растежа и избиване на 2 зъбчета) Последният интервал се беше удължил на около 4,15-20ч. Намали си сам дневният сън на 2,30ч., като от 2 седмици вече е 2-2,20ч. Допреди 2 седмици  първата дрямка беше по-кратка или почти равна на втората. От две седмици излизаме навън след първа дрямка и режимът ни се промени. Тя стана по-дълга - 1,30ч., а втората е 40 мин.
Интервалите на будуване са плаващи, тъй като доста се изморява навън и е пред самостоятелно прохождане - 3,10-15-20ч.(зависи от нощния сън)/3,40-45-50ч.(преди втора дрямка сме навън и се изморява повече)/3,50-4-4,10ч.
Би трябвало интервалът след по-кратката дрямка да е по-къс, но не се получава.
От няколко дни нощният сън се влоши и имам чувството, че се дължи на промяната на дремките, съответно от интервалите на будуване. Възможно ли е?
Колко е препоръчителното сумарно будуване на почти 12-месечно бебе?
Гледам, че интервалите на будуване в диапазона 11-18м. са в широки граници...
При преходът към 1 дрямка кой е по-добрият вариант с първа дълга и втора кратка или първа кратка и втора дълга дрямка?

Здравейте,
Бих посъветвала по-скоро да фиксирате твърди интервали, а не плаващи такива, тъй като това е възможно причина за влошаването.
Възможно е и да започва подготовка за преход към 1 дрямка - макар и рано, не е нещо нечувано, особено за децата минали по-рано на 2 дремки.
Също така, хубаво е да намалите сумарно дневния сън до не повече от 2 часа.
Сумарно будуване около 11 часа.
Това коя дрямка да е по-дълга и коя по-кратка е въпрос на индивидуалните норми на детето, съответно всяко дете се чувства различно.

# 698
  • Варна
Здравейте, може ли съвет относно съня на детето по време на боледуване?

Ние сме с доста затвърден режим по принцип:
7:00 - ставане
12:30 - 14:30/15:00 обеден сън
20:00 - 20:30 вечерен сън

Днес е болничък и отпаднал и съответно заспа, докато си играе към 10:45 до 11:45. Все още не съм го сложила за обеден сън, защото сега изглежда жизнен и наспан. Може ли съвет как да процедираме в такива случаи? Simple Smile

Детето е на 2г.

Трудно ми е да се водя от него, защото никога не е проявявал признаци на сънливост, дори сега заспа ненадейно. Обикновено дори бяга и щурее, но като го сложим в точния час - заспива за 10-тина минути самостоятелно.

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 13:26 от Jinx_

# 699
Здравейте, може ли съвет относно съня на детето по време на боледуване?

Ние сме с доста затвърден режим по принцип:
7:00 - ставане
12:30 - 14:30/15:00 обеден сън
20:00 - 20:30 вечерен сън

Днес е болничък и отпаднал и съответно заспа, докато си играе към 10:45 до 11:45. Все още не съм го сложила за обеден сън, защото сега изглежда жизнен и наспан. Може ли съвет как да процедираме в такива случаи? Simple Smile

Детето е на 2г.

Трудно ми е да се водя от него, защото никога не е проявявал признаци на сънливост, дори сега заспа ненадейно. Обикновено дори бяга и щурее, но като го сложим в точния час - заспива за 10-тина минути самостоятелно.

Здравейте,
Много е индивидуално и зависи колко е тежко боледуването. В общия случай, се опитвайте максимално да следвате обичайния график, но най-важно е да се водите по детето, особено при по-голямите деца.
Най-важно е, дори да има изместване на режима, за няколко дни, в момента, който детето се почувства по-добре, да се върнете към обичайния график.
В конкретния случай, по-скоро направете кратка втора дрямка.
И не се притеснявайте. Най-важното детото да оздравее, а съня, при вече изградени навици, се оправя много лесно.

# 700
Здравейте, почти на годинка е и леко увеличавам интервалите хем и май му я по- добре хем и заради смяната на времето, но той взе и сутрин повече да поспива и след увеличението на интервалите вечер започна да ляга малко след 21. Допреди това най- късно 20:30 беше в леглото. Да ги задържа ли интервалите докато мине на една дрямка и аз не знам някой път за втората дрямка заспива трудно. Увеличени са 3:15/3:45/4:15

# 701
Здравейте, почти на годинка е и леко увеличавам интервалите хем и май му я по- добре хем и заради смяната на времето, но той взе и сутрин повече да поспива и след увеличението на интервалите вечер започна да ляга малко след 21. Допреди това най- късно 20:30 беше в леглото. Да ги задържа ли интервалите докато мине на една дрямка и аз не знам някой път за втората дрямка заспива трудно. Увеличени са 3:15/3:45/4:15

Здравейте,
Хубаво е да удължите и първият интервал на 3.30.Нормално е да има по-късно лягане в този период - в момента, който почне много да удължава интервалите и да не може "да съберете" дневния сън, е време да започнете прехода към 1 дрямка

# 702

Здравейте,
Хубаво е да удължите и първият интервал на 3.30.Нормално е да има по-късно лягане в този период - в момента, който почне много да удължава интервалите и да не може "да съберете" дневния сън, е време да започнете прехода към 1 дрямка

А когато вече е на 1 дрямка в колко горе долу трябва да ляга и не е нужно да гледаме интервали нали или поне ориентировъчни колко трябва да са

# 703
Здравейте, имам две момичета на 11++, които обичат да си поспиват и точно увеличихме интервалите на 3:10/3:20/3:40, сумарно спят по 2:30 на ден, вечер си лягат към 20:30 и сутрин ги будим в 7:30. Всичко е чудесно, заспиват си сами, имат си играчка и одеало, което си гушкат, нямат други асоциации. Само че след няколко седмици тръгват на ясла. Там има една къса дрямка 9:30-10 и една много дълга 13-15:30, от която казаха, че често някои от децата се будят по-рано и будят всички.
Това, което ме притеснява е, че когато я има късата дрямка, интервалите са доста къси и няма нужда да увеличаваме интервалите. Но ако я няма тази дрямка, интервалите стават мноооого дълги за тях. Не виждам как ще стане този преход от днес за утре. Не ми се иска от сега да започнем да удължаваме, не мисля и че ще се чувстват добре. На 2 дремки минаха когато бяха на 8м, пробвахме и по-рано, но имаха нужда от третата дрямка, така че предполагам, че и този преход ще е късен и не ми се иска да ги мъча на една дрямка.

# 704

Здравейте,

А когато вече е на 1 дрямка в колко горе долу трябва да ляга и не е нужно да гледаме интервали нали или поне ориентировъчни колко трябва да са

Здравейте,
Да, при преминаване на 1 дрямка, можете да минете към график с фиксирани часове, който също може да има разлики, спрямо възрастта, а и нуждите (особено, ако детето ходи на ясла), но грубо би могъл да изглежда така:
Ставане: 07:30
Обеден сън 12:30 - 15:00
Вечерно лягане:20:30

Ако се гледат интервали, те могат много да варират, спрямо индивидуалностите на детето - 5/5:30 или 5/5 или 5:30/6 и пр.

Общи условия

Активация на акаунт