Отговори
# 900
Здравейте!
Синът ми е на 2г1м и от няколко дни опитваме да видим как ще е без дневна дрямка. Като цяло винаги е бил с проблемно приспиване- по над 1час с ужасно много ставания, непрекъснато говорене и отказ да заспи. И това се случваше и с обедния и с вечерния сън. Тоест имахме по повече от 2ч всеки ден, загубени в безсмислени опити за сън. На няколко пъти преди това е бойкотирал дневната дрямка, като не е имал проблем с издържането до вечерта, дори отказваше ранно лягане, въпреки дългото будуване. В крайна сметка решихме да пробваме този вариант, тъй като чакам и бебе всеки момент и ужасно ме натоварва и физически и психически тази борба за сън. Детето се държи съвсем нормално, играе по цял ден, не е кисел, не плаче, нищо по-различно от времето, когато имаше и дневна дрямка, освен че вечер го слагаме сам в кошарата, излизаме и заспива за 30мин без да се налага постоянно да ходим да го връщаме обратно в легнало положение и да се мъчим всички. Та от тази гледна точка положението е чудесно. През деня най-много 1 или 2 прозявки да пусне, но отказва да отидем да си легнем, дори на дивана до мен не иска да стои легнал за повече от минута и пак става да си играе. Въпроса е до колко този режим е адекватен за толкова малко дете. Знам, че всичко е индивидуално, но как да разбера дали не се преуморява, като не показва раздразнение и отказва да спи денем. Иначе нощем спи 12-12.5ч за сега без пробуждания, освен за вода от време на време, като от 3-4 дни е без дневна дрямка.

Здравейте,
Според книгите не би следвало да се чувства добре без дневна дрямка, но ако на практика детето се чувства добре, не е толкова драматично.
Но бих посъветвала да предлагате такава или поне тихо време, за да не се натрупа преумора в дългосрочен план.
много благодаря за отговора. Днес успях да го прилъжа някак, въпреки че пак отне около час и едвам го убедих да легне. За сега ще гледам да предлагам и поне на няколко дни да има дневна дрямка, ако не всеки ден. Чакаме и бебе всеки момент и ще стане още по сложно приспиването вероятно.

Здравейте,
На тази възраст често има и фалшиво отпадане, така че не се отказвайте и предлагайте, когато имате възможност

# 901
Как може да се свържа с Вас за консултация

# 902
Как може да се свържа с Вас за консултация

Здравейте,
Можете да ми пишете на имейл, на лично съобщение тук или на фейсбук страницата на Sleepy Panda - консултации по детски сън

# 903
Здравейте отново, при нас върви вече преходът от 2 към 1 дрямка, искам обаче да питам как да процедирам ако в деня с една дрямка тя не успее да спи над 2 ч и спи примерно 1 ч 30-40 минути? Имаше такъв ден, стана в 8, спа от 13 и малко до 14:50, но нощта после беше ужасна, заспа в 20 и малко... ако има значение- при нас при дни с две дремки първата е къса, втората- дълга. Срещнах информация, че е обичайно да не може изведнъж да прави постоянно добри дълги обедни дремки,  но какво се прави в такива дни?

# 904
Здравейте отново, бебето ми е на почти 9 месеца и от около месец и половина е на 2 дремки с интервали 3/3:30/4. В началото преходът й беше труден и за жалост започна да заспива на гърда вечер. Преди това заспиваше сама, гушната в мен на спалнята. Дори 1 час по-рано да я нахраня и подготвя за сън пак заспива.
От 2 седмици обаче положението много се влоши. Приспиването за всички дремки и нощен сън е кошмар, продължаващ често по над 1 час. Върти се, мята се, катери си, а когато заспи спи едва 30 минути и двата пъти. Преди имаше къса дрямка 30 мин и дълга 1.30 мин.
Вечер отново заспива на гърда, но след 20 минути се буди и започва ужасът поне час.
Става всеки ден в 7:45/8 сутринта.
Възможно ли е да е някаква регресия и колко продължава? Имахме добър режим, който се изпари за една нощ и сега е много трудно да успея да я приспя без да добавя и нови силни асоциации тип люшкане.
Всякакви съвети ще са ми от полза. Благодаря Simple Smile

# 905
Здравейте, и аз за прехода към 1 дрямка, първи интервал го докарваме вече към 4:50, втори към 5:15-5:20, това е доста по-малко сумарно будно време, от колкото на две дремки, целим се да стигне до към 11 часа будно време нали?

# 906
Здравейте отново, при нас върви вече преходът от 2 към 1 дрямка, искам обаче да питам как да процедирам ако в деня с една дрямка тя не успее да спи над 2 ч и спи примерно 1 ч 30-40 минути? Имаше такъв ден, стана в 8, спа от 13 и малко до 14:50, но нощта после беше ужасна, заспа в 20 и малко... ако има значение- при нас при дни с две дремки първата е къса, втората- дълга. Срещнах информация, че е обичайно да не може изведнъж да прави постоянно добри дълги обедни дремки,  но какво се прави в такива дни?

Здравейте,
Да, нормално е да отнеме време, докато дрямката се удължи. В дните с по-къса такава, слагайте детето по-рано за сън, за да не се натрупва преумора

# 907
Здравейте отново, бебето ми е на почти 9 месеца и от около месец и половина е на 2 дремки с интервали 3/3:30/4. В началото преходът й беше труден и за жалост започна да заспива на гърда вечер. Преди това заспиваше сама, гушната в мен на спалнята. Дори 1 час по-рано да я нахраня и подготвя за сън пак заспива.
От 2 седмици обаче положението много се влоши. Приспиването за всички дремки и нощен сън е кошмар, продължаващ често по над 1 час. Върти се, мята се, катери си, а когато заспи спи едва 30 минути и двата пъти. Преди имаше къса дрямка 30 мин и дълга 1.30 мин.
Вечер отново заспива на гърда, но след 20 минути се буди и започва ужасът поне час.
Възможно ли е да е някаква регресия и колко продължава? Имахме добър режим, който се изпари за една нощ и сега е много трудно да успея да я приспя без да добавя и нови силни асоциации тип люшкане.

Здравейте,
Възможно е да сте преминали през регресия и съответно затова да има такова влошаване с настоящата асоциация за сън. Съветът ми е по-скоро да помислите за намаляване/премахване на асоциацията.

П.С. - Заспиване с присъствие на родител, в различно легло от кошарата, не е самостоятелно заспиване, а пак е свързано с асоциации.

# 908
Здравейте, и аз за прехода към 1 дрямка, първи интервал го докарваме вече към 4:50, втори към 5:15-5:20, това е доста по-малко сумарно будно време, от колкото на две дремки, целим се да стигне до към 11 часа будно време нали?

Здравейте,
Нормално е в началото да е по-малко будуването.
Бих посъветвала обаче, щом преминете трайно на 1 дрямка, да преминете към фиксиран режим, децата вече имат достатъчно добър развит биологичен часовеник и се чувстват добре на този тип режим.

# 909
Здравейте,
ние имаме фиксиран режим+-15-20 минути в зависимост от часа на ставане.
Спи два пъти
10-11/10:30-11:30
14:30-15:30/15:00/,ного рядко 15:30-16:15- нарочно намалявам дремката. Вечерното лягане дъжим да е около 8, защото спи 10 1аса, 10 и 30 и става. Рядко става след 6:30. Така е било винаги. Съответно и ние ставаме в 6 , понякога и по- рано , за да подготвим деня.
общо будуване 11:30
Кой интервал да продължа да увеличавам, за да вървим към 1 спане(1 година е дететто)
Сега интервалите са: 3:5-3:40/ 3:50/4:00-4:10

# 910
Здравейте,
ние имаме фиксиран режим+-15-20 минути в зависимост от часа на ставане.
Спи два пъти
10-11/10:30-11:30
14:30-15:30/15:00/,ного рядко 15:30-16:15- нарочно намалявам дремката. Вечерното лягане дъжим да е около 8, защото спи 10 1аса, 10 и 30 и става. Рядко става след 6:30. Така е било винаги. Съответно и ние ставаме в 6 , понякога и по- рано , за да подготвим деня.
общо будуване 11:30
Кой интервал да продължа да увеличавам, за да вървим към 1 спане(1 година е дететто)
Сега интервалите са: 3:5-3:40/ 3:50/4:00-4:10

Здравейте,
Трябва да увеличите първия интервал за начало, но имайте предвид, че няма как едновременно да имате фиксиран режим и да следвате интервали, т.е следвате само едното

# 911

Здравейте,
Възможно е да сте преминали през регресия и съответно затова да има такова влошаване с настоящата асоциация за сън. Съветът ми е по-скоро да помислите за намаляване/премахване на асоциацията.

П.С. - Заспиване с присъствие на родител, в различно легло от кошарата, не е самостоятелно заспиване, а пак е свързано с асоциации.

Благодаря! А как е най-удачно да се подходи за намаляване на асоциациите, като в момента заспива страшно трудно и съответно е много преуморена? Кое е важно в такъв случай - да заспи по какъвто и да е начин, за да успее да се наспи и да не трупа умора, или да я "мъча" директно с малко помощ от моя страна? При втория вариант имам чувството, че може да продължи часове и ако заспи, то да е от пълно изтощение, та затова съм много объркана как да подходя.

# 912
Здравейте,
Как да процедирам, при положение, че първият интервал е 3,45ч. - заспиване в 12ч.? В такъв случай, да го оставя ли да спи или да има още една кратка дрямка около 17ч.? На година и 2 месеца е детето.
Все още е на 2 дремки, но заспиването за нощен се явява около 21,45ч. През нощта спи добре. Събужда се в 8ч.
Редактирам: Не успях да го събудя - плака много, вкопчи се в мен и си личеше, че още има нужда от сън. (по принцип прави 1,15ч. първа и около 30-40 мин. втора дрямка) Успях да го доприспя, но плака около 20 мин.
Как да процедирам с втория интервал, при положение, че първият е кратък за режимите на една дрямка, така че да не натрупа много умора?

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 13:54 от Pischi

# 913

Здравейте,
Нормално е в началото да е по-малко будуването.
Бих посъветвала обаче, щом преминете трайно на 1 дрямка, да преминете към фиксиран режим, децата вече имат достатъчно добър развит биологичен часовеник и се чувстват добре на този тип режим.

Много благодаря за отговора.
Искам да съм сигурна че разбирам фиксиран режим правилно:
Това е да го слагам по едно и също време за следобеден сън независимо кога е станал и също и за вечерен сън независимо от продължителността на следобедното спане.
Съответно и баня и храненета в горе долу един и същи час?

# 914

Здравейте,

Благодаря! А как е най-удачно да се подходи за намаляване на асоциациите, като в момента заспива страшно трудно и съответно е много преуморена? Кое е важно в такъв случай - да заспи по какъвто и да е начин, за да успее да се наспи и да не трупа умора, или да я "мъча" директно с малко помощ от моя страна? При втория вариант имам чувството, че може да продължи часове и ако заспи, то да е от пълно изтощение, та затова съм много объркана как да подходя.

Здравейте, отново,
Премахването на асоциациите става постепенно, като първо се въвеждат преходни, по-слаби, които постепенно следва да се изтеглят и тях.
Разбира се, всичко това е процес, който е строго индивидуален и в този смисъл не мога да дам конкретен еднозначен отговор.

Общи условия

Активация на акаунт