Отговори
# 1 185
Имам въпрос, свързан със спането през деня. Иска ми се да следвам метода eat-active-sleep, но за през деня чуденето ми е всеки сън ли трябва да се случва в детското креватче и каква е осветеността на помещението, което гоним през деня? Тоест може ли да спи в гнездо на дивана през деня или е препоръчително отново в стаята?
Вечер ясно, но дневните дремки ме объркват как да организирам стаите и излизанията. Благодаря предварително!

# 1 186
Имам въпрос, свързан със спането през деня. Иска ми се да следвам метода eat-active-sleep, но за през деня чуденето ми е всеки сън ли трябва да се случва в детското креватче и каква е осветеността на помещението, което гоним през деня? Тоест може ли да спи в гнездо на дивана през деня или е препоръчително отново в стаята?
Вечер ясно, но дневните дремки ме объркват как да организирам стаите и излизанията. Благодаря предварително!

Здравейте,
Ако говорим за новородено - осветеността на стаята в началото зависи дали има объркане ден и нощ, но като цяло, аз препоръчвам сънят отрано да се случва на затъмнено и приоритетно в кошарата.
Разбира се, ако говорим за новородено, може да редувате местата за сън - количка/слинг/легло, но с приоритет кошарата.

Последна редакция: нд, 10 сеп 2023, 09:40 от Рaдост

# 1 187

Здравейте,
Ако говорим за новородено -осветеността на стаята в началото зависи дали има объркане ден и нощ, но като цяло, аз препоръчвам сънят от рано да се случва на затъмнено и приоритетно в кошарата.
Разбира се, ако говорим за новородено, може да редувате местата за сън - количка/слинг/легло, но с приоритет кошарата.
Да, за новородено ми беше питането, извинявам се, че не уточних.
Благодаря за информацията още веднъж.

# 1 188
Здравейте! За пореден път ви пиша. Детето ми е на 1,3г. Като малък имаше много проблеми със съня. На 5,5-6м мина на две дремки о всичко бешв супер до 10 месец, когто започна преход за една и по ваша препоръка прпбвах да редувам с две дремки, но той просто не заспиваше. След окончтелното мкнаване на един сън, което бешв много лесно, рвжима му беше ставане 7-30, заспиваше в 12 (понякога до 30 мин по-рано), спеше 3 часа и заспиваше в 19:30-20 (много рядко 20:30). От един месец вече издържа все повече и запопна да ляга много късно, а обвдния сън е най много два часа, много рядко 2:30-40 макс. Става в 8 и заспива пак в 12, понякога и по-рано, става в 14-14:30 и после всеки двн разлипно, издъежа и до 22:30 (1-2 пъти и до 23) и изобщо не виждам да е уморен. Буди се супер бодър, няма мрънкане, играе си, весел е. Не се буди след като заспи, чак след няколко часа за мляко, защото още си пие. Избиват кучешките зъби и 4те. Можв ли те да влиаят? Адски бавно пробиват. Последния зъб един мсец му трябваше и до сега зъбите му развалят само дневния сън. Нощем няма и 5 пъти да е имало проблеми като цяло.. Заспива на спалнята с одеяло. Възможно ли е просто да си е такъв? Да не в поспалив? Никога не е спал много. До скоро обшия му сън бешв около 14 часа, сега е 12
Извинявам се, че е толкова дълго, даже опитах да спестя колкото може Simple Smile Благодаря предварително

Здравейте,
Не са зъби Simple Smile Не и при толкова продължителен дискомфорт.
Всъщност детенце спи идеално в нормите, даже доста. Не забравяйте, че нормите, които виждате, са винаги в своя максимум.
Бих препоръчала обаче да почнете сутрин да го будите по-рано, за да изместите цялостно режима - първият интервал идва много къс, а вторият – много дълъг и се преуморява.
Помислете дали не е време и за промяна в рутината и може би начина на заспиване.
Благодаря ви!
Така си мислех и аз. Ще пробвам да го будя в 7:30 и да го задържа до 12 за обеден сън. Забелязала съм също, че ако спи до по-късно следобяд, ляга по същото време, че дори и по-рано и реално има ли смисъл да го будя и от обедния сън като той много рядко е повече от 2 часа и половона, най-много 3?
Под промяна на рутината какво имате предвид? За начина на заспиване не мисля, че на този етап мога да го променя. До около 9ти месец го приспивах на ръце..

# 1 189
Здравейте! За пореден път ви пиша. Детето ми е на 1,3г. Като малък имаше много проблеми със съня. На 5,5-6м мина на две дремки о всичко бешв супер до 10 месец, когто започна преход за една и по ваша препоръка прпбвах да редувам с две дремки, но той просто не заспиваше. След окончтелното мкнаване на един сън, което бешв много лесно, рвжима му беше ставане 7-30, заспиваше в 12 (понякога до 30 мин по-рано), спеше 3 часа и заспиваше в 19:30-20 (много рядко 20:30). От един месец вече издържа все повече и запопна да ляга много късно, а обвдния сън е най много два часа, много рядко 2:30-40 макс. Става в 8 и заспива пак в 12, понякога и по-рано, става в 14-14:30 и после всеки двн разлипно, издъежа и до 22:30 (1-2 пъти и до 23) и изобщо не виждам да е уморен. Буди се супер бодър, няма мрънкане, играе си, весел е. Не се буди след като заспи, чак след няколко часа за мляко, защото още си пие. Избиват кучешките зъби и 4те. Можв ли те да влиаят? Адски бавно пробиват. Последния зъб един мсец му трябваше и до сега зъбите му развалят само дневния сън. Нощем няма и 5 пъти да е имало проблеми като цяло.. Заспива на спалнята с одеяло. Възможно ли е просто да си е такъв? Да не в поспалив? Никога не е спал много. До скоро обшия му сън бешв около 14 часа, сега е 12
Извинявам се, че е толкова дълго, даже опитах да спестя колкото може Simple Smile Благодаря предварително

Здравейте,
Не са зъби Simple Smile Не и при толкова продължителен дискомфорт.
Всъщност детенце спи идеално в нормите, даже доста. Не забравяйте, че нормите, които виждате, са винаги в своя максимум.
Бих препоръчала обаче да почнете сутрин да го будите по-рано, за да изместите цялостно режима - първият интервал идва много къс, а вторият – много дълъг и се преуморява.
Помислете дали не е време и за промяна в рутината и може би начина на заспиване.
Благодаря ви!
Така си мислех и аз. Ще пробвам да го будя в 7:30 и да го задържа до 12 за обеден сън. Забелязала съм също, че ако спи до по-късно следобяд, ляга по същото време, че дори и по-рано и реално има ли смисъл да го будя и от обедния сън като той много рядко е повече от 2 часа и половона, най-много 3?
Под промяна на рутината какво имате предвид? За начина на заспиване не мисля, че на този етап мога да го променя. До около 9ти месец го приспивах на ръце..

Здравейте,
Възможно е събуждането да трябва да бъде и по-рано - около 7, съответно обеден сън около 12:30, естествено с плавен преход.
3 часа възможно да му е много за обеден сън, но опитвайте постепенно.
Може да се налага да промените самата рутина като стъпки, съответно асоциациите за заспиване, имайте предвид, че понякога именно те са в проблемите на съня, не всичко се коригира чрез режима.

# 1 190
Здравейте!
Имам бебе-момче на 17 дни. Притеснявам се, че има много дълги интервали на будуване. Понякога не заспива по 5/6 часа. В тези случаи, нито гушкането, нито люлянето помагат. Не заспива, както в леглото си, така и в детската количка. Не плаче, но е напрегнат. Същевременно, когато заспи-спи добре. Будя го за хранене и пак заспива. Мисля, че няма колики или, ако има не са силни. Давам му биогая и инфакол. Редовно (по 3/4 пъти да ден) се изхожда. Напишканите памперси са по 5/6. Храни се добре. На 3 часа смесено-кърма и адаптирано мляко Хип Комбиотик. Давам му възможност да будува. Занимавам се с него, но в един момент, когато видя, че му се доспива се опитвам да го приспя, но тогава следва прилив на превъзбуда и така откарва буден часове наред.
Може ли да дадете коментар по притеснението ми?

# 1 191
Здравейте!
Бях писала и преди, тогава съветът Ви ми помогна и успешно преминахме от 4 на 3 дремки.
Искам да попитам и сега нещо по-общо.
Каква може да е причината бебето да скъсява интервалите, вместо да ги увеличава?
Детето ми е почти на 7 месеца с 3 дремки и интервалите му бяха приблизително 2, 3, 3:10, 3:20, но от няколко дни е много уморен и заспива с по половин час по-рано за втора, трета дрямка и за нощният сън също.
Дневният сън е около 2:30 ч., рядко е 3 часа, а нощният е между 9:30 и 10:30 часа общо. Възможно ли е проблемът да е в зъбите, тъй като му избиват сега горните? Или пък има нещо друго, за което не се сещам?

# 1 192
Здравейте!
Имам бебе-момче на 17 дни. Притеснявам се, че има много дълги интервали на будуване. Понякога не заспива по 5/6 часа. В тези случаи, нито гушкането, нито люлянето помагат. Не заспива, както в леглото си, така и в детската количка. Не плаче, но е напрегнат. Същевременно, когато заспи-спи добре. Будя го за хранене и пак заспива. Мисля, че няма колики или, ако има не са силни. Давам му биогая и инфакол. Редовно (по 3/4 пъти да ден) се изхожда. Напишканите памперси са по 5/6. Храни се добре. На 3 часа смесено-кърма и адаптирано мляко Хип Комбиотик. Давам му възможност да будува. Занимавам се с него, но в един момент, когато видя, че му се доспива се опитвам да го приспя, но тогава следва прилив на превъзбуда и така откарва буден часове наред.

Здравейте,
Най-вероятно изпускате прозореца на будуване, който при новородените е много кратък - прозорецът на будуване следва да е между 45 минути и час, т.е реално време за будуване на тази възраст почти няма

# 1 193
Здравейте!
Бях писала и преди, тогава съветът Ви ми помогна и успешно преминахме от 4 на 3 дремки.
Каква може да е причината бебето да скъсява интервалите, вместо да ги увеличава?
Детето ми е почти на 7 месеца с 3 дремки и интервалите му бяха приблизително 2, 3, 3:10, 3:20, но от няколко дни е много уморен и заспива с по половин час по-рано за втора, трета дрямка и за нощният сън също.
Дневният сън е около 2:30 ч., рядко е 3 часа, а нощният е между 9:30 и 10:30 часа общо. Възможно ли е проблемът да е в зъбите, тъй като му избиват сега горните? Или пък има нещо друго, за което не се сещам?

Здравейте,
Интервалите са твърде големи, съответно детето най-вероятно е натрупала умора
При три дремки следва да са около 2 - 2.15/2.15/2.20/2.30-2.40

# 1 194
Здравейте!

Здравейте,
Най-вероятно изпускате прозореца на будуване, който при новородените е много кратък - прозорецът на будуване следва да е между 45 минути и час, т.е реално време за будуване на тази възраст почти няма

Благодаря за отговора. Моето предположение беше същото. Въпросът е как да заспи? Той е много живо бебе и не се залъгва лесно. Имате ли някакви насоки как да му помогна да заспива след този интервал?

# 1 195
Здравейте!

Здравейте,

Много благодаря за съвета! Blush
А дали ще има някакъв период на адаптация, защото днес цял ден пробвам да го приспя по-рано, но безуспешно?

# 1 196
Здравейте!

Здравейте,

Благодаря за отговора. Моето предположение беше същото. Въпросът е как да заспи? Той е много живо бебе и не се залъгва лесно. Имате ли някакви насоки как да му помогна да заспива след този интервал?

Здравейте,
Бебето трябва да заспива на интервала, т.е показан това е времето, когато трябва вече да спи.
Трябва да намерите начина, който е най-подходящ за вас и бебето, като се стремете да осигурите оптимални условия за сън, вклч повиване.

# 1 197
Здравейте!

Здравейте,

Много благодаря за съвета! Blush
А дали ще има някакъв период на адаптация, защото днес цял ден пробвам да го приспя по-рано, но безуспешно?

Здравейте,
Разбира се - промените се правят постепенно като се изместват часовете с по 10-15 минути на няколко дни
След като се въведе един график, са необходими поне 7 дни, за да се каже със сигурност дали графикът е подходящ

# 1 198
    [/list]
    Здравейте! Дъщеря ми вчера навърши 8 месеца .. от 5 дни заспиването е адски трудно.. унася се и после започва да се ядосва .. на моменти изпада в истерия ... слагам я на 2 часа и нещо и има още 3 дремки,става в 6 и ляга в 19:30 20ч. Дремкитр през деня са различни има по 30мин по час и по час и нещо ... може ли на зъбче да се дължи това чудо или аз бъркам някъде ... снощи 3 часа искара будна и после пак не заспа лесно

# 1 199
    • София
    Здравейте Даниела,
    Нееднократно съм се допитвала до Вас относно съня на дъщеря ми и винаги съм получавала адекватни и полезни съвети.

На година и осем месеца е и режима е следния:
    Ставане : 8:00 (Аз будя.)
    Обеден сън : 13:00-15:00 (Пак аз я будя. Рядко се събужда сама преди този час. Доскоро я оставях да спи до 15:30, но вечерното заспиване се измести късно и ограничих дневния сън до максимум 2 часа.)
    Вечерен сън: Около 21:30 е в леглото и с дневен сън до 15:00ч. Заспива към 21:45-21:50).
    Режимът е такъв от началото на лятото, за да използваме хладното време привечер за игра навън. Преди това беше със сходен режим с час назад.

Доскоро имахме перфектна рутина. За обедния сън сменях памперс, обличах пижама, четях една книжка, бърза приспивна песничка и я оставях в кошарата, където заспива сама само с играчка за гушкане.
    За вечерния сън - баня, тоалет, книжка, песничка и пак в кошарата самостоятелно заспиване.

В последната седмица протестира срещу рутината преди сън. Не иска да влиза в банята, отказва да ѝ чета книжка, а когато дойде време да я гушна за песничка започва да плаче и да ме бута. С твърдост от моя страна и обяснение, че вече е време за съннсе успокоява и след като я сложа в кошарата няма проблеми. Заспива за 10-15 минути, а наобяд и по-бързо.

Спи добре през нощта. Понякога се пробужда и промърморва нещо или проплаква, но се унася и заспива пак сама. Рядко се случва сщда се изправи в кошарата, но след като отида при нея и я сложа да легне заспива бързо.

На какво може да се дължи този протест преди лягане според Вас? Има ли растежни скокове на тази възраст? Преди около месец започна да говори. Сега всеки ден повтаря нови думички. За много неща отговорът е Не. Не иска да ѝ помагам да се качи на пързалката навън, понякога иска сама да се храни. Имахме напредък и със слагането на гърне, но в последната седмица се върна крачка назад. Не казва, че има пиш или ако я попитам дали иска да седне на гърнето казва Не,не,не.

Възможно ли е да започва да тества граници вече или новите умения да я карат да протестира срещу рутината преди лягане?

Общи условия

Активация на акаунт