Отговори
# 1 200
Здравейте,Дани!
Един бърз въпрос-като беше по-малко детето се будеше винаги на 30-тата минута. Като порасна малко започна да се буди на 45-тата минута от съня.Вече е на 1,9м. и от скоро не забелязвам такова пробуждане вече,кажете ми,че драмата с неспокойния сън приключи, моляяяя 😆...
Чак ми иде едно вино да си налея посред бял ден! 🙆‍♀️

# 1 201
    [/list]
    Здравейте! Дъщеря ми вчера навърши 8 месеца .. от 5 дни заспиването е адски трудно.. унася се и после започва да се ядосва .. на моменти изпада в истерия ... слагам я на 2 часа и нещо и има още 3 дремки,става в 6 и ляга в 19:30 20ч. Дремкитр през деня са различни има по 30мин по час и по час и нещо ... може ли на зъбче да се дължи това чудо или аз бъркам някъде ... снощи 3 часа искара будна и после пак не заспа лесно

Здравейте,
    Може би е време да пороботите повече върху режима - интервалите следва да са точни и пирамидални. Помислете и дали детето не дава сигнали за преход към две дремки, тъй като възрастта е подходяща. Възможно е и да се налага и промяна в рутината.

# 1 202
    Здравейте Даниела,
    Нееднократно съм се допитвала до Вас относно съня на дъщеря ми и винаги съм получавала адекватни и полезни съвети.

На година и осем месеца е и режима е следния:
    Ставане : 8:00 (Аз будя.)
    Обеден сън : 13:00-15:00 (Пак аз я будя. Рядко се събужда сама преди този час. Доскоро я оставях да спи до 15:30, но вечерното заспиване се измести късно и ограничих дневния сън до максимум 2 часа.)
    Вечерен сън: Около 21:30 е в леглото и с дневен сън до 15:00ч. Заспива към 21:45-21:50).
    Режимът е такъв от началото на лятото, за да използваме хладното време привечер за игра навън. Преди това беше със сходен режим с час назад.

Доскоро имахме перфектна рутина. За обедния сън сменях памперс, обличах пижама, четях една книжка, бърза приспивна песничка и я оставях в кошарата, където заспива сама само с играчка за гушкане.
    За вечерния сън - баня, тоалет, книжка, песничка и пак в кошарата самостоятелно заспиване.

В последната седмица протестира срещу рутината преди сън. Не иска да влиза в банята, отказва да ѝ чета книжка, а когато дойде време да я гушна за песничка започва да плаче и да ме бута. С твърдост от моя страна и обяснение, че вече е време за съннсе успокоява и след като я сложа в кошарата няма проблеми. Заспива за 10-15 минути, а наобяд и по-бързо.

Спи добре през нощта. Понякога се пробужда и промърморва нещо или проплаква, но се унася и заспива пак сама. Рядко се случва сщда се изправи в кошарата, но след като отида при нея и я сложа да легне заспива бързо.

На какво може да се дължи този протест преди лягане според Вас? Има ли растежни скокове на тази възраст? Преди около месец започна да говори. Сега всеки ден повтаря нови думички. За много неща отговорът е Не. Не иска да ѝ помагам да се качи на пързалката навън, понякога иска сама да се храни. Имахме напредък и със слагането на гърне, но в последната седмица се върна крачка назад. Не казва, че има пиш или ако я попитам дали иска да седне на гърнето казва Не,не,не.

Възможно ли е да започва да тества граници вече или новите умения да я карат да протестира срещу рутината преди лягане?

Здравейте,
    На първо място, поздравления за постигнатото.
    Детето със сигурност започва да тества граници, а подходът, който използвате - отстояване на рутината и запазване на добрите навици, е именно и това, което бих препоръчала.
    Освен отстояване на границите е важно да не забравяте, че в тази възраст основите на добрия сън са: достатъчно изразходвана енергия през деня и време за спокойни игри преди сън.

Последна редакция: вт, 12 сеп 2023, 09:36 от Рaдост

# 1 203
    Здравейте,Дани!
    Един бърз въпрос-като беше по-малко детето се будеше винаги на 30-тата минута. Като порасна малко започна да се буди на 45-тата минута от съня.Вече е на 1,9м. и от скоро не забелязвам такова пробуждане вече,кажете ми,че драмата с неспокойния сън приключи, моляяяя 😆...
    Чак ми иде едно вино да си налея посред бял ден! 🙆‍♀️

Здравейте,
    На първо място, бих препоръчала чашата бяло вино, животът с тодлър така или иначе го изисква Simple Smile
    За жалост обаче, еднозначен отговор на въпроса нямам - абсолютно е възможно детето да се е научило само да слива циклите, но на тази възраст би било по-скоро изключение. При по-голямата част от децата, които имат проблемен сън, се забелязва подобрение след 3-тата година, но при около 1/3 от тях проблемите могат да продължат и до 5-годишна възраст.
    Моят съвет, разбира се, би бил да помислите и поработите върху причината детето да се буди на такъв интервал - било то режим, било то асоциация и да не чакате детето да го израсне

Последна редакция: вт, 12 сеп 2023, 09:37 от Рaдост

# 1 204
    Здравейте, моето дете е на 1г. и 11м. До скоро всичко със съня му беше почти перфектно, имаше изграден режим и рутина, които спазвахме и ние и той. От бебе е отделен в своя стая и си спеше сам без проблем. Преди около 2 месеца категорично отказа да спи в кошара и от тогава е на самостоятелно легло. В началото си заспиваше сам, както си беше свикнал и преди това. В последствие започна да става да идва при нас в другата стая, налагаше се да го убеждаваме, че е време за сън и трябва да спи. Започна да иска някой да остава при него докато заспи (което за нас си е нещо непознато), естествено го правим. С минаване на времето започна да става и да обикаля да проверява и другия родител дали е вкъщи или посред нощ да става и да идва да спи при нас в спалнята. Опитвала съм да го върна обратно в неговата стая да остана там с него докато заспи, но той започва да плаче и почти никога не се получава. Освен всички тези промени от няколко дни започна да не иска да си ляга на обяд. Спазваме рутината ляга, но започва да се върти, да си играе след което става и обикаля апартамента. Това го прави по 1 2 часа и общо взето изобщо не заспива въпреки, че ми казва "нани" (в превод, че иска да си ляга). Има ли нещо, което можем да направим променим или каквото и да е? Период ли е, който трябва да се изчака да премине или ние някъде допускаме грешка?

# 1 205
    Здравейте, моето дете е на 1г. и 11м. До скоро всичко със съня му беше почти перфектно, имаше изграден режим и рутина, които спазвахме и ние и той. От бебе е отделен в своя стая и си спеше сам без проблем. Преди около 2 месеца категорично отказа да спи в кошара и от тогава е на самостоятелно легло. В началото си заспиваше сам, както си беше свикнал и преди това. В последствие започна да става да идва при нас в другата стая, налагаше се да го убеждаваме, че е време за сън и трябва да спи. Започна да иска някой да остава при него докато заспи (което за нас си е нещо непознато), естествено го правим. С минаване на времето започна да става и да обикаля да проверява и другия родител дали е вкъщи или посред нощ да става и да идва да спи при нас в спалнята. Опитвала съм да го върна обратно в неговата стая да остана там с него докато заспи, но той започва да плаче и почти никога не се получава. Освен всички тези промени от няколко дни започна да не иска да си ляга на обяд. Спазваме рутината ляга, но започва да се върти, да си играе след което става и обикаля апартамента. Това го прави по 1 2 часа и общо взето изобщо не заспива въпреки, че ми казва "нани" (в превод, че иска да си ляга). Има ли нещо, което можем да направим променим или каквото и да е? Период ли е, който трябва да се изчака да премине или ние някъде допускаме грешка?

Здравейте,
    Бих препоръчала да върнете кошарата. Детето още не може да се справи с понятието за граница, когато няма физическа такава, затова е хубаво преходът към по-голямо легло да става след 3-годишна възраст.
    След това започнете работа по асоциацията присъствие на родител и също така върху отстояването на границите, тъй като активното тестване едва сега започва.

Последна редакция: пн, 18 сеп 2023, 09:33 от Рaдост

# 1 206
    Здравей, Даниела,
    Моят син е на 1 г. и 3 м. Правилният режим при нас винаги се е отразявал много добре на нощния сън. В момента сме към края на прехода 2 към 1 дрямка, и някои нощи имаме по 1 събуждане. Още не сме "напипали" оптималния режим, за да минем на стриктен режим, но се стремя будуването да е около 11 и 20/30, за да нямаме такова през нощта. В момента сме на около 5:05/10 първи интервал, обеден сън между 1:30 и 2 часа, и вечерно лягане при интервал 6:15/20.
    Имам въпрос по отношение на заспиването - в момента заспива на пуф до мен след прочитане на книжка. От няколко дни го поставям в кошарата унесен след книжката, за да заспи там, и не му се показвам. Някои пъти имаме успех, друг път - започва да се върти, да вика мама, да се изправя и не може да заспи сам в леглото. Как мога да прехвърля четенето на книжки и лежането преди записване в леглото, ако не можем да свалим решетката на кошарата? Ако го сложа там в началото не го усеща някак приближено до мен и започва да се изправя и да търси контакт. Много е сложно и да четем книжки през решетките.
    При нощните събуждания също няма единен случай - понякога може да заспи сам и без мое присъствие, понякога заспива с присъствие, след като го сложа отново да си легне, а понякога трябва да го взема, да се успокои и пак да го върна - заспал или унесен.
    Благодаря за съветите.

# 1 207
    Здравей, Даниела,
    Моят син е на 1 г. и 3 м. Правилният режим при нас винаги се е отразявал много добре на нощния сън. В момента сме към края на прехода 2 към 1 дрямка, и някои нощи имаме по 1 събуждане. Още не сме "напипали" оптималния режим, за да минем на стриктен режим, но се стремя будуването да е около 11 и 20/30, за да нямаме такова през нощта. В момента сме на около 5:05/10 първи интервал, обеден сън между 1:30 и 2 часа, и вечерно лягане при интервал 6:15/20.
    Имам въпрос по отношение на заспиването - в момента заспива на пуф до мен след прочитане на книжка. От няколко дни го поставям в кошарата унесен след книжката, за да заспи там, и не му се показвам. Някои пъти имаме успех, друг път - започва да се върти, да вика мама, да се изправя и не може да заспи сам в леглото. Как мога да прехвърля четенето на книжки и лежането преди записване в леглото, ако не можем да свалим решетката на кошарата? Ако го сложа там в началото не го усеща някак приближено до мен и започва да се изправя и да търси контакт. Много е сложно и да четем книжки през решетките.
    При нощните събуждания също няма единен случай - понякога може да заспи сам и без мое присъствие, понякога заспива с присъствие, след като го сложа отново да си легне, а понякога трябва да го взема, да се успокои и пак да го върна - заспал или унесен.
    Благодаря за съветите.

Здравейте,
    За жалост не мога да дам конкретни съвети във връзка със самостоятелното заспиване в рамките на този форум, тъй като това е индивидуален  и многостъпков процес, поради което е и обект на индивидуална консултация.
    Бих посъветвала обаче да промените малко интервалите - малко да увеличите първия и една идея да съкратите втория, за да има по-правилно разпределение на будуването.

# 1 208
    Здравейте Даниела.
    Имам момченце на 2 г и 10 м.
    Нощно време заспива около 21.00-21.30 часа.
    Сутрин се буди около 07.30 -8.00 часа.
    На обяд заспива между 12.00 -13.00 часа и спи 2 часа.Много рядко спи по 3 часа на обяд.
    Какво бихте казали за режим на тази възраст

# 1 209
    Здравейте Даниела.
    Имам момченце на 2 г и 10 м.
    Нощно време заспива около 21.00-21.30 часа.
    Сутрин се буди около 07.30 -8.00 часа.
    На обяд заспива между 12.00 -13.00 часа и спи 2 часа.Много рядко спи по 3 часа на обяд.
    Какво бихте казали за режим на тази възраст

Здравейте,
    Ако един режим не създава проблеми и трудности, той не би следвало да се променя, без значение дали това влиза в нормите, или не.

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 09:36 от Рaдост

# 1 210
    • Наблизо
    Здравейте,детето ми е в еквивалента на втора група в детската градина.
    Вече не могат да спят на обяд (така е организирано образованието) и вечер е шоу да го сложим да спи.
    Заспива твърде късно,сутрин трудно става и със сигурност е преуморен.Опитвам се да го слагам в 20 и 30 в леглото,с половин час по-късно от неговото време преди..но много рядко успявам.А в събота заспа на дивана в 17 и 45 и стана на другия ден в 7..
    Какво може да се направи,за да оптимизираме съня на детето?

# 1 211
    Здравейте,детето ми е в еквивалента на втора група в детската градина.
    Вече не могат да спят на обяд (така е организирано образованието) и вечер е шоу да го сложим да спи.
    Заспива твърде късно,сутрин трудно става и със сигурност е преуморен.Опитвам се да го слагам в 20 и 30 в леглото,с половин час по-късно от неговото време преди..но много рядко успявам.А в събота заспа на дивана в 17 и 45 и стана на другия ден в 7..
    Какво може да се направи,за да оптимизираме съня на детето?

Здравейте,
    20:30 е много късен час за заспиване, ако детето не спи на обяд и приемем, че е около 2.6 месеца.
    Постепенно изместете часа за лягане около 19:00 - 19:15ч., за да не се натрупва преумора.

# 1 212
    Здравейте! Радвам се, че тук намирам тема с консултант, защото точно в момента бях в търсене на помощ относно съня на дъщеря ми.
    Тя е на 2г и 1м, от 2 седмици е на ясла, адаптацията и там е добра, но наобяд протестира за обедния сън. От миналия вторник се опитват да я приспят наобед, имаха успех само в четвъртък за 1ч. Тази седмица спа също вчера за около 1ч и днес отново плаче и не иска да спи. Приспиват я на шезлонг, защото не желае на леглото.Обаждат ми се да я взимам, защото е шумна, а другите дечица спят.

У нас също имаме затрудения. Не иска да заспива, с 300 уговорки се случват нещата. Рутината ни доскоро беше четене на книжки, ляга до мен на спалнята и по някое време започва да се върти и заспива. След това я пренасям. Миналата седмица пробвах да я приспивам тя на креватчето до мен, аз на спалнята  с държене на ръчичка - рев, мятане, сърдене, удря се по главата.. не можах да издържа и реших, че ще мине адаптацията и тогава ще се пробваме. Тази седмица заспива единствено върху мен?! буквално се изкачва отгоре върху корема ми като легна. Така не е заспивала от бебе. Сега само така се успокоява..

Знам, че е нов период за нея, вероятно труден, но аз съм бременна в началото и скоро няма да понеса да се катери постоянно върху корема ми.  Пренасям я като заспи дълбоко в легълцето и остава тамдо сутринта. Предходните 2 нощи обаче се буди и крещи "мамо ела" и плаче, трудно се успокоява. Какво мога да направя по въпроса, за да спи по-добре, евентуално да променя начина на заспиване, за да я улесня в яслата? Вече голяма ли е за да я пробвам за приучване към самостоятелно заспиване - инат е и доста показва характер вече?

Примерен режим:
    Става в 07:00ч
    Трябва да заспи в 12:30-13:00 в яслата, но реално не иска, у нас го прави към 13:00, 13:30/ Спи най-често около час и 30мин.
    Ляга най-рано в 22:00 със голям зор.

Според
    вас има ли какво да се пипне в режима?
    Благодаря ви предварително за отделеното време!

# 1 213
    Здравейте! Радвам се, че тук намирам тема с консултант, защото точно в момента бях в търсене на помощ относно съня на дъщеря ми.
    Тя е на 2г и 1м, от 2 седмици е на ясла, адаптацията и там е добра, но наобяд протестира за обедния сън. От миналия вторник се опитват да я приспят наобед, имаха успех само в четвъртък за 1ч. Тази седмица спа също вчера за около 1ч и днес отново плаче и не иска да спи. Приспиват я на шезлонг, защото не желае на леглото.Обаждат ми се да я взимам, защото е шумна, а другите дечица спят.

У нас също имаме затрудения. Не иска да заспива, с 300 уговорки се случват нещата. Рутината ни доскоро беше четене на книжки, ляга до мен на спалнята и по някое време започва да се върти и заспива. След това я пренасям. Миналата седмица пробвах да я приспивам тя на креватчето до мен, аз на спалнята  с държене на ръчичка - рев, мятане, сърдене, удря се по главата.. не можах да издържа и реших, че ще мине адаптацията и тогава ще се пробваме. Тази седмица заспива единствено върху мен?! буквално се изкачва отгоре върху корема ми като легна. Така не е заспивала от бебе. Сега само така се успокоява..

Знам, че е нов период за нея, вероятно труден, но аз съм бременна в началото и скоро няма да понеса да се катери постоянно върху корема ми.  Пренасям я като заспи дълбоко в легълцето и остава тамдо сутринта. Предходните 2 нощи обаче се буди и крещи "мамо ела" и плаче, трудно се успокоява. Какво мога да направя по въпроса, за да спи по-добре, евентуално да променя начина на заспиване, за да я улесня в яслата? Вече голяма ли е за да я пробвам за приучване към самостоятелно заспиване - инат е и доста показва характер вече?

Примерен режим:
    Става в 07:00ч
    Трябва да заспи в 12:30-13:00 в яслата, но реално не иска, у нас го прави към 13:00, 13:30/ Спи най-често около час и 30мин.
    Ляга най-рано в 22:00 със голям зор.

Според
    вас има ли какво да се пипне в режима?
    Благодаря ви предварително за отделеното време!

Здравейте,
    По отношение на режима - със сигурност бих препоръчала по-ранно лягане, не по-късно от 21ч., тъй като 22ч. е изключително късен час за тази възраст.
    Ако трябва да бъда честна, 12:30 е ранен час за обеден сън за дете на тази възраст, 13:00 е абсолютно нормален такъв, друг е въпросът, че такава е реалността с дневния график в държавните ясли и съответно трябва да се съобразяваме с него.
    Повечето деца, които са адаптирани и заспиват самостоятелно, просто си лежат.
    Относно заспиването - никога не е твърде рано или твърде късно за приучване към самостоятелно заспиване. В случая, мисля че е и необходимост, тъй като ако в яслата са толерантни и я приспиват, в детската градина, със сигурност няма да го правят. За жалост обаче, конкретни съвети в рамките на този форум не мога да дам, тъй като приучването към самостоятелно заспиване изисква индивидуален подход, съответно е необходима консултация.

# 1 214
    Здравейте,
    Синът ми е на 1г.10 м. Заспива спокойно за нощен сън на спалнята (спим заедно през нощта). От седмица и нещо всяка нощ към 24-1 ч. започва да плаче много, по-точно да пищи, със затворени очички, не се буди. Понякога бълнува нещо. Трудно го успокоявам, гушкам го, но рита и се дърпа в повечето случаи. Понякога вика "мами, мами" или "там, там". Все едно не ме чува, като се опитам да го успокоя. Понякога светвам лампата или му мокря личицето. Видях преди няколко дни, че единият му кътник е пробил, но това нещо продължава. Преди този необясним плач и крясъци спеше цяла нощ, като примрънкваше само за вода един път през нощта или да пишка на гърнето.
    Възможно ли е да са нощни терори, или изживява нещо? Как да подходя?
    Да уточня, че съм в последен етап на бременност, подготвяме го за бебето но не и натрапчиво.
    Ритуалът си е един и същ - зъбки, баня, мазане, четене на книжка и пожелания за лека нощ.
    Режимът му е следният:
    Събуждане: 7-7,30ч.
    Обеден сън: 12,30-13ч. - спи около 2-2,30ч.
    Нощен сън: 21-21,30ч.

Общи условия

Активация на акаунт