Отговори
# 1 680
Каква е причината бебе на почти 7 месеца да се буди 30 мин след “нощното” заспиване за кърмене? След това се събужда още 2-3 пъти, без хранене. Така е вече от 4-ти месец.

Здравейте,
Няма как да отговоря със сигурност, без да имам подробен поглед над нещата, но най-вероятно има ниско налягане за сън. Доста вероятно е да има комбинация от ритуал и/или силна асоциация, но погледнете първо режима

# 1 681
Здравейте. Бебка е почти на 9м в момента.
При нас проблемите със съня са от доста време, тъй като и най малкото неразположение ѝ се отразява и на съня. И като се заредят регресия, цистит, зъби и какво ли още не...
Успявала съм да създам някакъв режим, но е било все за кратко и после всичко наново с краката на горе.
Последно в края на 7ми месец минахме през период приличащ на регресия. Будене на 30тата минута от дрямката с плач и писъци. Будене през ноща през 30мин пак със плач и писъци...
Обаче мина вече месец и бебка продължава често да се буди от дрямка с писъци. Също е и много потна. Косичката е мокра. А не е твърде топло. Рядко, но ако успея да я приспя отново после не се поти.
Вечер заспива трудно. Спи и се а не иска. Иска да си играем. Често изпада в истерия като се опитвам да я приспя. Като заспи през първия 1 час често се буди с плач и писъци. Успокоявам и приспивам отново и после си спи добре обикновено.
Та въпроса ми е на какво може да се дължат тези писъци. Пищи и плаче  докато я взема на ръце и я успокоя. .
Възможно ли е да сънува кошмари?
ПП : Според педиатъра е здрава.

Здравейте,
Не,не са кошмари - такива най-рано се появяват скед 1.6 г.
Причините може да са много, но най-вероятно са комбинация от липса на режим, рутина,силна асоциация за заспиване,много/малко дневен сън и пр. Е този смисъл - трябва да работите цялостно върху съня - първо по режима и ритуалите, след това върху асоциациите.
Благодаря ви.
Тя обикновено има 11часа нощен сън и 2 дремки за по 30-40мин от които се буди сама с плач и писъци.
Понякога успявам да приспя отново, но рядко се случва.
Миналата седмица 2 пъти заспива късно за първа дрямка. След първото събуждане на 30тата минута успях да приспя отново и спа още около 1.30мин.
И си остана с една дрямка само.
Проблема при нас е че таткото се прибира около 19.30ч. Точно когато тябва да заспива за нощен, тя е в див възторг че татко се прибра. Иска да играят, подскача и дърдори и изпада в истерия при всеки опит да я приспя.
Така откарва до 11-12 вечерта.
Баща ѝ заспива, а тя му подвиква от кошарата да го буди.
Правила съм опити да я приспя в 19ч преди да се е прибрал. След 30мин е будна и айде пак до 12ч.
Гася осветление, телевизор, бял шум пускам.... Гледам 2рата дрямка да е най късно в 17ч и се моля в 22.30ч да е заспала.
Снощи заспа в 23.30ч. Рева в количката докато я друсам да заспи, като осветление, телевизор и всякакви дразнители бяха изгасени от 8 часа още.
По принцип не е свикнала да заспива в количка. Нито да е люшкана, гушкана и т. н.
Пие си млякото, давам биберона и си заспива.
Сега е ужас. Отказва и мляко и да спи не иска.
Млякото си го изпи чак като задряма в 23.30ч. Преди това отказваше. Събуди се в 10.30ч.
Първа дрямка чак в 15.30ч отново с рев и протести.
Започнах да я къпя по рано през деня, че изкъпя ли я към 19ч заспива за 30мин и айде пак до 12ч.
Иначе е много ухилена и енергична. Не показва признаци на недоспиване, като мрънкане, скърцане, лошо настроение...
Ама знам че не е добър този режим, отделно че ни стопява и лагерите на двамата с баща ѝ.

# 1 682
Здравейте. Бебка е почти на 9м в момента.
При нас проблемите със съня са от доста време, тъй като и най малкото неразположение ѝ се отразява и на съня. И като се заредят регресия, цистит, зъби и какво ли още не...
Успявала съм да създам някакъв режим, но е било все за кратко и после всичко наново с краката на горе.
Последно в края на 7ми месец минахме през период приличащ на регресия. Будене на 30тата минута от дрямката с плач и писъци. Будене през ноща през 30мин пак със плач и писъци...
Обаче мина вече месец и бебка продължава често да се буди от дрямка с писъци. Също е и много потна. Косичката е мокра. А не е твърде топло. Рядко, но ако успея да я приспя отново после не се поти.
Вечер заспива трудно. Спи и се а не иска. Иска да си играем. Често изпада в истерия като се опитвам да я приспя. Като заспи през първия 1 час често се буди с плач и писъци. Успокоявам и приспивам отново и после си спи добре обикновено.
Та въпроса ми е на какво може да се дължат тези писъци. Пищи и плаче  докато я взема на ръце и я успокоя. .
Възможно ли е да сънува кошмари?
ПП : Според педиатъра е здрава.

Здравейте,
Не,не са кошмари - такива най-рано се появяват скед 1.6 г.
Причините може да са много, но най-вероятно са комбинация от липса на режим, рутина,силна асоциация за заспиване,много/малко дневен сън и пр. Е този смисъл - трябва да работите цялостно върху съня - първо по режима и ритуалите, след това върху асоциациите.
Благодаря ви.
Тя обикновено има 11часа нощен сън и 2 дремки за по 30-40мин от които се буди сама с плач и писъци.
Понякога успявам да приспя отново, но рядко се случва.
Миналата седмица 2 пъти заспива късно за първа дрямка. След първото събуждане на 30тата минута успях да приспя отново и спа още около 1.30мин.
И си остана с една дрямка само.
Проблема при нас е че таткото се прибира около 19.30ч. Точно когато тябва да заспива за нощен, тя е в див възторг че татко се прибра. Иска да играят, подскача и дърдори и изпада в истерия при всеки опит да я приспя.
Така откарва до 11-12 вечерта.
Баща ѝ заспива, а тя му подвиква от кошарата да го буди.
Правила съм опити да я приспя в 19ч преди да се е прибрал. След 30мин е будна и айде пак до 12ч.
Гася осветление, телевизор, бял шум пускам.... Гледам 2рата дрямка да е най късно в 17ч и се моля в 22.30ч да е заспала.
Снощи заспа в 23.30ч. Рева в количката докато я друсам да заспи, като осветление, телевизор и всякакви дразнители бяха изгасени от 8 часа още.
По принцип не е свикнала да заспива в количка. Нито да е люшкана, гушкана и т. н.
Пие си млякото, давам биберона и си заспива.
Сега е ужас. Отказва и мляко и да спи не иска.
Млякото си го изпи чак като задряма в 23.30ч. Преди това отказваше. Събуди се в 10.30ч.
Първа дрямка чак в 15.30ч отново с рев и протести.
Започнах да я къпя по рано през деня, че изкъпя ли я към 19ч заспива за 30мин и айде пак до 12ч.
Иначе е много ухилена и енергична. Не показва признаци на недоспиване, като мрънкане, скърцане, лошо настроение...
Ама знам че не е добър този режим, отделно че ни стопява и лагерите на двамата с баща ѝ.

Здравейте,
С оглед многото проблеми и специфики при режима е необходима системна работа и индивидуален подход, но няма нищо невъзможно

# 1 683
Има 3 дремки. Лесно заспива за тях.
Проблемът от няколко месеца насам е, че се буди често след заспиване за нощен сън, но и през нощта също. А от 1 седмица насам имаме и друг проблем и това е, че в колкото и часа да стане заспива много късно. Уж ляга за нощен сън навреме, а след това се събужда и играе.

Интервалите на будуване са между 2.30 и 3.30ч.

Последните дни е горе-долу така:
Събужда се около 8ч.
1 дрямка 10.30-11.00
2 дрямка 14.00-15.00
3 дрямка 18.00-18.30 (знам, че е късна)
Заспиване около 23.00
Това късно заспиване се случва напоследък и в 7 да стане, също. Някак все го измества натам.

Дали не се опитва да направи преход към 2 дремки?
А иначе честите събуждания след заспиването за нощен сън ги е имало и когато сме били в супер режим.

Каква е причината бебе на почти 7 месеца да се буди 30 мин след “нощното” заспиване за кърмене? След това се събужда още 2-3 пъти, без хранене. Така е вече от 4-ти месец.

Здравейте,
Няма как да отговоря със сигурност, без да имам подробен поглед над нещата, но най-вероятно има ниско налягане за сън. Доста вероятно е да има комбинация от ритуал и/или силна асоциация, но погледнете първо режима

# 1 684
Има 3 дремки. Лесно заспива за тях.
Проблемът от няколко месеца насам е, че се буди често след заспиване за нощен сън, но и през нощта също. А от 1 седмица насам имаме и друг проблем и това е, че в колкото и часа да стане заспива много късно. Уж ляга за нощен сън навреме, а след това се събужда и играе.

Интервалите на будуване са между 2.30 и 3.30ч.

Последните дни е горе-долу така:
Събужда се около 8ч.
1 дрямка 10.30-11.00
2 дрямка 14.00-15.00
3 дрямка 18.00-18.30 (знам, че е късна)
Заспиване около 23.00
Това късно заспиване се случва напоследък и в 7 да стане, също. Някак все го измества натам.

Дали не се опитва да направи преход към 2 дремки?
А иначе честите събуждания след заспиването за нощен сън ги е имало и когато сме били в супер режим.

Здравейте,

Здравейте,
Режимът не е панацея. Понякога и при перфектен режим, ако детето има силни асоциации и не може само да слиса циклите на сън, трябва да се работи върху тях.
Изместете цялостно режима, като започнете да будите по-рано плавно, като съответно ако не нормализирате режима, започнете преход към 2 дремки

# 1 685
Здравейте! Имам новородено на 40 дни. Още от болницата дневния сън е доста проблемен. Има дни в които подремва по 20-30 мин и такива в които съня е около час. За деня общия сън е около 3.30-4 часа. Изцяло на кърма е, като постоянно търси гърда за да заспи.
Притеснява ме, че интервалите на будуване през деня са доста дълги. Понякога са около 3-4 часа. Гледам при будуване около час час и малко да започнем приспиване, като в повечето случаи заспива на 2-рия час, но имаме и дни в които се приспиваме по 3 часа и така и не успява да заспи.
Вечер нямаме проблем. Заспива в 21.00 часа и се буди на 2-2.30 за ядене.

# 1 686
Здравейте! Имам новородено на 40 дни. Още от болницата дневния сън е доста проблемен. Има дни в които подремва по 20-30 мин и такива в които съня е около час. За деня общия сън е около 3.30-4 часа. Изцяло на кърма е, като постоянно търси гърда за да заспи.
Притеснява ме, че интервалите на будуване през деня са доста дълги. Понякога са около 3-4 часа. Гледам при будуване около час час и малко да започнем приспиване, като в повечето случаи заспива на 2-рия час, но имаме и дни в които се приспиваме по 3 часа и така и не успява да заспи.
Вечер нямаме проблем. Заспива в 21.00 часа и се буди на 2-2.30 за ядене.

Здравейте,
Най-вероятно изпускате интервала.
Интервалите на тази възраст са в диапазона 45 минути до 1.15-20 минути.
Уверете се, че средата за сън е подходяща (тихо, притъмнено), че имате ритуал и се опитайте да следвате ритъм от сън-хранене-активност-сън.

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 11:48 от Рaдост

# 1 687
Здравейте. Дъщеря ми е на почти на 2г (23 месеца). Тръгна на ясла през септември като нямаше кой знае какви драми, но се наложи да сменим яслата заради по удобна локация и стана страшно. Тя и преди това от време на време имаше будуване през нощта или трудно заспиване , но откакто е тръгнала на новата ясла започна да заспива изключително трудно и все аз я приспивам. Даже се налага понякога да я приспя на ръце, защото не може и не може да заспи. Отнема по над 1ч докато заспи. Нощем започна да се буди към 3-4ч и да стои будна по 2ч. На яслата спи по 1.5-2ч и всичко там е наред с адаптацията. Проблемът е в нощния сън. Пробвам да я уча сама да заспива, но изобщо не се получава. Ефекта е, че става още по раздразнителна. Не знам как издържа с толкова малко сън. Моля за съвети. Това регресията на 2г ли е наред с промяната на яслата? Колко време ще продължи?

# 1 688
Здравейте, на почти една година сме, от няколко дни, седмици приспиването стана ужасно все със рев, неще да спи а виждам, че му се спи и е уморен, накрая заспива разбира се, но със рев. Понякога има две дремки, от седмица може би понякога има една. Нощно време си има изграден режим още от втори месец, винаги къпане, ядене и заспиване. От няколко дена и като стане време за нощното лягане също реве. Въпросът ми е време ли е вече да е само на една дрямка? Проблемът е че той всеки път става различно сутрин, понякога в шест, понякога в седем, понякога в осем, ако ми е станал в осем му правя една дрямка, но ако стане в шест според няма как да издържи на една дрямка само,опитам ли да го приспя пак на ново, реве, неще повече да спи. вечер винаги гледам да заспива към девет някъде.

# 1 689
Здравейте. Дъщеря ми е на почти на 2г (23 месеца). Тръгна на ясла през септември като нямаше кой знае какви драми, но се наложи да сменим яслата заради по удобна локация и стана страшно. Тя и преди това от време на време имаше будуване през нощта или трудно заспиване , но откакто е тръгнала на новата ясла започна да заспива изключително трудно и все аз я приспивам. Даже се налага понякога да я приспя на ръце, защото не може и не може да заспи. Отнема по над 1ч докато заспи. Нощем започна да се буди към 3-4ч и да стои будна по 2ч. На яслата спи по 1.5-2ч и всичко там е наред с адаптацията. Проблемът е в нощния сън. Пробвам да я уча сама да заспива, но изобщо не се получава. Ефекта е, че става още по раздразнителна. Не знам как издържа с толкова малко сън. Моля за съвети. Това регресията на 2г ли е наред с промяната на яслата? Колко време ще продължи?

Здравейте,
За съжаление, няма как да ви отговоря със сигурност, без да познавам ежедневието Ви.
Възможно е да е реакция на новата средав комбинация с тестване на граници.
Възможно е да трябва да промените вечерната рутина, час на лягане или обща активност на детето.
Бих изчакала детето да се адаптира добре в яслата обаче, преди да пристъпите към опитите за самостоятелно заспиване.

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 11:49 от Рaдост

# 1 690
Здравейте, на почти една година сме, от няколко дни, седмици приспиването стана ужасно все със рев, неще да спи а виждам, че му се спи и е уморен, накрая заспива разбира се, но със рев. Понякога има две дремки, от седмица може би понякога има една. Нощно време си има изграден режим още от втори месец, винаги къпане, ядене и заспиване. От няколко дена и като стане време за нощното лягане също реве. Въпросът ми е време ли е вече да е само на една дрямка? Проблемът е че той всеки път става различно сутрин, понякога в шест, понякога в седем, понякога в осем, ако ми е станал в осем му правя една дрямка, но ако стане в шест според няма как да издържи на една дрямка само,опитам ли да го приспя пак на ново, реве, неще повече да спи. вечер винаги гледам да заспива към девет някъде.

Здравейте,
Възможно е да започва преход към една дрямка.
Но следва да фиксирате събуждането +-30 минути, за да имате предвидимост на деня.
Вечерното заспиване на тази възраст трябва да е не по-късно от 20:30

# 1 691
  • Поморие
Здравейте,
Майка съм на две деца - момче на 2г. и момиче на 8м. и половина. И двамата имат проблеми със съня, които така и не отшумяват.
Синът се събужда с рев/писъци от 2 до 5 пъти нощем и заспива само след прием на адаптирано мляко, тоест това му е като асоциация за сън, доколкото съм запозната.
Така е откакто беше на възрастта на сестричката си или може би малко по-голям, към 10м. и започнаха да му излизат зъбите. Без промяна до сега.
Дъщерята спеше непробудно нощем само от втория месец до четвъртия, когато пък нейните зъби започнаха да излизат. Първо заспиваше сучейки и я оставях в кошарата й, събуждаше се нощем за кърмене, заспиваше пак докато суче и така до около 9 сутринта например.  Така беше на 4-5-6м. После не можеше да заспи в кошарата, плачеше, не помагаше нищо и започнахме да се приспиваме в легналата количка с бутане напред-назад. Това сработи, но и там спи по няколко часа и се събужда през нощта, свикна да я взимам при нас в леглото и по цяла нощ иска да суче. Много ми е трудно със съня на децата всяка нощ, нямам и час-два непробуден сън от страшно много време.
Относно дневния им режим - баткото става в осем, най-късно девет, следобед просто не желае да спи,изпада в истерия при опити (така е от тази есен), ляга между осем и половина-девет вечерта.
Сестричката му става сутрин окончателно към 9-10ч. има по една-две дремки през деня следобед, естествено в количката, иначе няма шанс да заспи, а вечерното приспиване й е между 21-21:30. и отнема различно време.
Ще съм благодарна ако ми дадете съвет относно ситуацията

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 04:46 от AnMary

# 1 692
Здравейте,
Майка съм на две деца - момче на 2г. и момиче на 8м. и половина. И двамата имат проблеми със съня, които така и не отшумяват.
Синът се събужда с рев/писъци от 2 до 5 пъти нощем и заспива само след прием на адаптирано мляко, тоест това му е като асоциация за сън, доколкото съм запозната.
Така е откакто беше на възрастта на сестричката си или може би малко по-голям, към 10м. и започнаха да му излизат зъбите. Без промяна до сега.
Дъщерята спеше непробудно нощем само от втория месец до четвъртия, когато пък нейните зъби започнаха да излизат. Първо заспиваше сучейки и я оставях в кошарата й, събуждаше се нощем за кърмене, заспиваше пак докато суче и така до около 9 сутринта например.  Така беше на 4-5-6м. После не можеше да заспи в кошарата, плачеше, не помагаше нищо и започнахме да се приспиваме в легналата количка с бутане напред-назад. Това сработи, но и там спи по няколко часа и се събужда през нощта, свикна да я взимам при нас в леглото и по цяла нощ иска да суче. Много ми е трудно със съня на децата всяка нощ, нямам и час-два непробуден сън от страшно много време.
Относно дневния им режим - баткото става в осем, най-късно девет, следобед просто не желае да спи,изпада в истерия при опити (така е от тази есен), ляга между осем и половина-девет вечерта.
Сестричката му става сутрин окончателно към 9-10ч. има по една-две дремки през деня следобед, естествено в количката, иначе няма шанс да заспи, а вечерното приспиване й е между 21-21:30. и отнема различно време.
Ще съм благодарна ако ми дадете съвет относно ситуацията

Здравейте,
Следва да работите индивидуално за съня и на двете деца - и двете имат силни асоциации за сън, както и разместен режим.
Давам само пример - на тази възраст събуждането следва да е не по-късно от 8, което рядко работи - при баткото задължително трябва да има една дрямка, за да няма преумора, а при малкото дете дремките трябва да са 2 и в никакъв случай 1.
Моят съвет е да работите последователно с децата, не едновременно, тъй като възрастите и проблемите са различни.

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 11:52 от Рaдост

# 1 693
Здравейте , с близнаци съм на 2,4г , момче и момиче. Постоянно боледуват и им се размества съня, буквално , тъкмо наглася съня и след два ени са пак болни. След поредното дълго боледуване , не успях да оправя съня , първите седмици си спяха със късно ставане ,но напоследък нещата излезнаха извън контрол. Сутрин стават много късно , чак в 10:00ч и то често аз ги будя . На обяд спят от 15ч до 16ч , пак аз будя , защото ще дойде нощния мн късно и вечер 22:30 заспиват , момичето си спи без проблем , момчето се буди към 1:30 и няма заспиване по няколко часа. Имам проблем да го задържа в леглото , за всеки сън , задържа ли го , заспива бързо , но нощем не успявам , тича по стаите буди баща си , сестра си , играе и няма заспиване. До преди две седмици заспиваше сам , просто слагам в леглото излизам от стаята и заспива, сега постоянно прескача решетката и не може да заспи така, започнах да слагам матрак на пода и да заспива там , но  трябва аз да съм до него , иначе тръгва по стаите .  Според мен трябва да започна да го будя по рано, но не знам как , по малко ли да издърпвам режима, по колко да спи на обяд. Вчера пробвах да го оставя без дневна дрямка , защото се събуди в 11:00ч , 20:30 го сложих да спи , с надеждата че ще се е наспал сутринта и ще стане по рано, да ама той пак будува от 3 до 5ч преди това също се буди два пъти, но за кратко и пак аз го събудих в 10:00. Сестра му си спи цяла нощ , ако той не я буди, дори и да я събуди , пак си заспива сама и бързо. Явно имат различни нужди за сън , нея я оставям да спи с 30мин повече на обяд , като ляга малко по рано. Моля, Дайте съвет , как да оправя този кошмар.

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 15:51 от Lizi:) :)

# 1 694
Здравейте , с близнаци съм на 2,4г , момче и момиче. Постоянно боледуват и им се размества съня, буквално , тъкмо наглася съня и след два ени са пак болни. След поредното дълго боледуване , не успях да оправя съня , първите седмици си спяха със късно ставане ,но напоследък нещата излезнаха извън контрол. Сутрин стават много късно , чак в 10:00ч и то често аз ги будя . На обяд спят от 15ч до 16ч , пак аз будя , защото ще дойде нощния мн късно и вечер 22:30 заспиват , момичето си спи без проблем , момчето се буди към 1:30 и няма заспиване по няколко часа. Имам проблем да го задържа в леглото , за всеки сън , задържа ли го , заспива бързо , но нощем не успявам , тича по стаите буди баща си , сестра си , играе и няма заспиване. До преди две седмици заспиваше сам , просто слагам в леглото излизам от стаята и заспива, сега постоянно прескача решетката и не може да заспи така, започнах да слагам матрак на пода и да заспива там , но  трябва аз да съм до него , иначе тръгва по стаите .  Според мен трябва да започна да го будя по рано, но не знам как , по малко ли да издърпвам режима, по колко да спи на обяд. Вчера пробвах да го оставя без дневна дрямка , защото се събуди в 11:00ч , 20:30 го сложих да спи , с надеждата че ще се е наспал сутринта и ще стане по рано, да ама той пак будува от 3 до 5ч преди това също се буди два пъти, но за кратко и пак аз го събудих в 10:00. Сестра му си спи цяла нощ , ако той не я буди, дори и да я събуди , пак си заспива сама и бързо. Явно имат различни нужди за сън , нея я оставям да спи с 30мин повече на обяд , като ляга малко по рано. Моля, Дайте съвет , как да оправя този кошмар.

Здравейте,
Трябва постепенно да изместите режима, като не трябва да позволявате такива огромни отклонения дори да са болни (леки отклонения са нормални, но не и със събуждане толкова късно).
Местете на всеки 2-3 дни с по 20 минути по-рано, като на тази възраст не по-късно от 08 ч., най-добре около 07:30.
Обеден сън около 1:30-45, не по-късно от 15 ч., за да може да са легнали до 21ч.

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 11:52 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт