Отговори
# 1 815
Здравейте,

Детето ми е на 5 години и спи у дома следобеден сън от 14:30 до 15:30 , но Септември ще бъде 4та група, където нямат следобеден сън.

Моля кажете по-добре е да го взимаме на обяд за някакво време или как да свикне без този 1 час сън, защото ако не спи после става кисел.

С този 1 час следобеден сън вечер заспива в 21:30 и става сутрин между 7 и 7:30

Но сега ще трябва да става по-рано за да може да стига навреме.

Благодаря Ви

Здравейте,
На тази възраст децата нямат нужда от обеден сън, в този смисъл е абсолютно излишно вземане по-рано.
Просто вечер слагайте детето да си ляга по-рано, за да има необходимите часове сън - между 20:30 и 21:00 най-късно, като се уверите, че има и достатъчно спокойно време преди сън.

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 08:35 от Рaдост

# 1 816
  • София
Благодаря за съветите! Вече намалих спането, по-добре е. Буди се пак нормално, към 7 часа. Същото си мислех и аз за прехода, но все ми се струва, че е рано за една дрямка, тъй като сутрин едвам издържа до момента на лягане.

Здравейте, бебето беше със стабилен режим, лесно приспиване и ставане в 7ч. Откакто навърши годинка обаче сънят му се влоши. Започна да се буди в 6:30 и по-рано, а приспиването да отнема повече от 10 минути (15-20 минути понякога).

Има две дремки:
1. От 09:30-10:00 - спи един час
2. От 14:30-15:00 - спи час и половина

И в двата случая трябва да я будя, иначе ще откара още време в спане.

През нощта се буди 1-2 пъти за мляко.

Какво би помогнало? Дайте съвет, моля.
Благодаря предварително!

Здравейте,
Намалете плавно още съня до към 2 часа и се подгответе психически, че наближава преход към 1 дрямка.

# 1 817
Скрит текст:
Благодаря за съветите! Вече намалих спането, по-добре е. Буди се пак нормално, към 7 часа. Същото си мислех и аз за прехода, но все ми се струва, че е рано за една дрямка, тъй като сутрин едвам издържа до момента на лягане.

Здравейте, бебето беше със стабилен режим, лесно приспиване и ставане в 7ч. Откакто навърши годинка обаче сънят му се влоши. Започна да се буди в 6:30 и по-рано, а приспиването да отнема повече от 10 минути (15-20 минути понякога).

Има две дремки:
1. От 09:30-10:00 - спи един час
2. От 14:30-15:00 - спи час и половина

И в двата случая трябва да я будя, иначе ще откара още време в спане.

През нощта се буди 1-2 пъти за мляко.

Какво би помогнало? Дайте съвет, моля.
Благодаря предварително!

Здравейте,
Намалете плавно още съня до към 2 часа и се подгответе психически, че наближава преход към 1 дрямка.

Здравейте отново,
Този преход обичайно отнема доста време, така че в процеса ще се случат нещата

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 08:36 от Рaдост

# 1 818
Здравейте,

Какво е мнението Ви за кърменето през нощта? Моето бебе е на 7 месеца и чувам много разнопосочни мнение по въпроса, от това че след 3 месеца трябва да се дава само вода, до мнението на мъжът ми, че при всяко събуждане бебето трябва да се кърми..Simple Smile
В случая се обръщам към Вас, защото кърменето е пряко свързано със съня ни, от една седмица бебето започна да се буди през 2 часа, както в началото, и аз на всяко будене го кърмя, но това ме изморява много.
Ще съм Ви много благодарна за Вашето мнение по въпроса!

# 1 819
Здравейте,

Какво е мнението Ви за кърменето през нощта? Моето бебе е на 7 месеца и чувам много разнопосочни мнение по въпроса, от това че след 3 месеца трябва да се дава само вода, до мнението на мъжът ми, че при всяко събуждане бебето трябва да се кърми..Simple Smile
В случая се обръщам към Вас, защото кърменето е пряко свързано със съня ни, от една седмица бебето започна да се буди през 2 часа, както в началото, и аз на всяко будене го кърмя, но това ме изморява много.
Ще съм Ви много благодарна за Вашето мнение по въпроса!

Здравейте,
Въпросът няма прост отговор - но в най-общи рамки: нормално е в тази възраст все още да има нощни хранения, обичайно 1 или 2, но също така е нормално и да няма нито едно. Хранене на два часа в тази възраст по-скоро говори за асоциация за сън, не за нужда от храна. Хранене на 2 часа е обичайно за новородено.
Хранене не се замества с вода в нито един момент.

# 1 820
Здравейте,
Имам близнаци, които са на 6 месеца реална и 4 месеца и 2 седмици коригирана възраст. Бих искала да ви попитам какви би следвало да са интервалите на будуване и броят дремки при тази ситуация. Ако режимът се изгражда на база коригирана възраст до кога това е така? От около седмица единия плаче и не иска да заспива за четвъртата дрямка, която беше в количката. Също така пак от около седмица се будят вместо към 7 и 30 в 6/ 6:30 сутрин. Според мен следва да преминат на 3 дремки.
Благодаря предварително!

# 1 821
Здравейте! Имам бебе на 1г реална и 11м к.в. от прехода 3 към 2 дремки все още няма постоянни интервали. Първият ни интервал варира от 3ч до 3:30, 2я е около 3:50/4 и за последен е между 4:30 и 5ч. Видимо прави някакви компенсации. Знам, че от така дадена информация не може да ми помогнете, но може ли да ме ориентирате дали е нормално да има толкова нисък 1ви интервал и за коя възраст трябва да следя интервали? Денонощието ни излиза извън 24ч. Може ли само ориентир за интервалите ( масовите) за деца на 1г и на 11м. и до какъв дневен сън да се стремя. Оставям го до 2ч, но явно не са му достатъчни на 12ч будеване и нощтният сън също- ако намалям интервалите, то нощите ни са будене през 1ч. Сега също има по около 3- 4 будения. Благодаря
Забравих да допълня, че проходи от 1 седмица и дали това оказва влияние на съня му?

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 10:31 от Aroma16

# 1 822
Здравейте,
Имам близнаци, които са на 6 месеца реална и 4 месеца и 2 седмици коригирана възраст. Бих искала да ви попитам какви би следвало да са интервалите на будуване и броят дремки при тази ситуация. Ако режимът се изгражда на база коригирана възраст до кога това е така? От около седмица единия плаче и не иска да заспива за четвъртата дрямка, която беше в количката. Също така пак от около седмица се будят вместо към 7 и 30 в 6/ 6:30 сутрин. Според мен следва да преминат на 3 дремки.
Благодаря предварително!

Здравейте,
Да, почти сигурно трябва да преминат на две дремки.
Следователно плавно увеличавате интервалите. В случая с близнаци и коригирана възраст, бих посъветвала по-скоро да се водите от индивидуалните интервали, не от случайни, общи, които аз ще Ви дам (за да имат режим с две дремки трябва да бъдат примерно 2/2:10/2:15/2:20)
Моето лично мнение е, че коригираната възраст при съня се наваксва по-бързо от другата такава, но отново е изключително индивидуално. Отново давам пример - моят син, роден 33-та навакса коригираната възраст в съня около 9-ти месец, но физически имаше такава до около 1.4.
Водете си дневник на съня, за да може да се ориентирате максимално правилно и лесно.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 09:48 от Рaдост

# 1 823
Здравейте! Имам бебе на 1г реална и 11м к.в. от прехода 3 към 2 дремки все още няма постоянни интервали. Първият ни интервал варира от 3ч до 3:30, 2я е около 3:50/4 и за последен е между 4:30 и 5ч. Видимо прави някакви компенсации. Знам, че от така дадена информация не може да ми помогнете, но може ли да ме ориентирате дали е нормално да има толкова нисък 1ви интервал и за коя възраст трябва да следя интервали? Денонощието ни излиза извън 24ч. Може ли само ориентир за интервалите ( масовите) за деца на 1г и на 11м. и до какъв дневен сън да се стремя. Оставям го до 2ч, но явно не са му достатъчни на 12ч будеване и нощтният сън също- ако намалям интервалите, то нощите ни са будене през 1ч. Сега също има по около 3- 4 будения. Благодаря
Забравих да допълня, че проходи от 1 седмица и дали това оказва влияние на съня му?

Здравейте,
Бих препоръчала да погледнете горния ми коментар, където също отговарям за коригираната възраст.
Ако детето е родено след 35-та седмица, на 1 година е малко вероятно да има коригирана възраст по отношение на съня и бих препоръчала по-скоро да обмислите други причини за проблемите със съня.
Съответно примерните интервали са изключително широко, тъй като на 1г., особено с интервали от 5ч, е по-вероятно да говорим за преход към 1 дрямка. За 11 месеца е възможно да бъдат 3:30/3:45/4:10, съответно за година малко по-големи или подходящи за 1 дрямка.
Максимум сън - около 2 часа.
Новите умения може да окажат влияние, но краткотрайно - не повече от 2 седмици.

# 1 824
Здравейте, синът ми е на 3г. и от доста време не иска да заспива по- рано от 01:30 през ноща. Какво да правя?

# 1 825
Здравейте, синът ми е на 3г. и от доста време не иска да заспива по- рано от 01:30 през ноща. Какво да правя?

Здравейте,
Причините може да са много - дневен сън, превъзбуда, недостатъчно умора, липса на ритуал или на граници. Съответно коригирайте, спрямо проблема

# 1 826
Здравейте!
Бебе на 4м., скоро прави 5.
Дневните дремки са 4х30/40 мин., общ дневен сън му е около 2:30/3ч. Иб около 1:30/45-2ч.
Кога трябва да премине към 3 дремки и как да го направя?
Иб кога му се увеличава и с колко?
Всяка сутрин се събужда в 5:30/6, как мога да преместя малко по-късно този час?
Ляга си към 20-20:30.
Преди дни беше направил 5та дрямка, а уж беше легнал за нощен, дали може да се дължи на регресия?
Имаше и нощ в която от 23-02ч стоя буден😳

# 1 827
Здравейте!
Бебе на 4м., скоро прави 5.
Дневните дремки са 4х30/40 мин., общ дневен сън му е около 2:30/3ч. Иб около 1:30/45-2ч.
Кога трябва да премине към 3 дремки и как да го направя?
Иб кога му се увеличава и с колко?
Всяка сутрин се събужда в 5:30/6, как мога да преместя малко по-късно този час?
Ляга си към 20-20:30.
Преди дни беше направил 5та дрямка, а уж беше легнал за нощен, дали може да се дължи на регресия?
Имаше и нощ в която от 23-02ч стоя буден😳

Здравейте,
Интервалите се увеличават при готовност, което може да бъде във всеки един момент оттук насетне, но за да е преминал преходът, всички интервали трябва да са поне двучасови. Може да започнете с редуване на дни с 3 – 4 дремки
Това, че една вечер е направил 5-а дрямка, със сигурност не е регресия, а по-скоро недостатъчно дълъг интервал или цялостно изморяване.
Имайте предвид, че при съня никога една вечер/ден не е показателен, а е нужно поне няколко дни, за да се каже има ли, или не проблем

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 11:58 от Рaдост

# 1 828
Здравейте,

Какво е мнението Ви за спрейовете за сън, подобни на Sleeper?

# 1 829
Здравейте,

Какво е мнението Ви за спрейовете за сън, подобни на Sleeper?

Здравейте,

Бих препоръчала първо да работите върху навиците, ритуалите и асоциациите за сън преди да предлагате каквито и било добавки, спрейове и пр. добавки.
Досега не съм чула за нито едно такова нещо, което да работи. Малко като с хапчетата за отслабване...

Общи условия

Активация на акаунт