Отговори
# 1 905
Здравейте!
Бебето ми е на 10м. на 2 дремки.
Интервалите на будуване са 3:00/4:00/4:10/ като варират с по 5-10мин и нагоре и надолу.
2 дремки, първата е 1:15мин, 2рата 1час, като и от двете аз събуждам. Става около 7.20ч.
Проблема е,че се буди доста често през нощта. По 3-4пъти, мрънка,плаче - давам биба, успокоява се за 5мин. И пак. Давам мляко, като видимо не е особено гладен, изпива 20-30мл и заспива, след 30-40мин. Отново.
През интервалите гледам добре да го изморявам и задължително преди да легне има тихи игри около 15-20мин.
Къде бъркам? Какво мога да направя за да има продължителен и спокоен сън, защото вече и за нас е изключително изтощително с тези нощни събуждания вече 10месеца?
Благодаря!

Здравейте,
Като цяло графикът изглежда добре, стига детето да заспива лесно и спокойно на тези интервали. Как заспива? Възможно е да следва да работите върху асоциациите за сън

Когато сме навън си заспива в количката, като малко удължава интервала. Вкъщи задължително с мляко, в повече случаи го изпива и заспива. Ако съм нацелила интервала, ако е превъзбуден се налага да приспивам, като го слагам в/у възглавница и го люшкам на моите крака.

Здравейте,
Всички изброени са силни асоциации, бих препоръчала със замяна с по-слаби такива

# 1 906
Здравейте, имам нужда от съвет. Бебето ми е на 4 месеца и много трудно заспива, опитвам се да следи интервалите за будуване да не превишават 2 часа. Приспивам я в гнездото като давам биберон и люлея с краката гнездото, бял шум, понякога мрънка, плаче, но заспива. Напоследък грам не иска, плаче, давам бибероната, тя я вади с ръка, плаче и пак я търси, безкраен кръговрат едно и също. Не мога и режим да направя, понякога заспива в 19-20 вечерта, става в 3-4 да яде и спи до 7-8 сутринта, понякога заспива чак към 22:00, става към 5-6 да яде и после спи до 10-10:30 сутринта. Къде бъркам, трябва ли режим да спазвам, да я будя. Имате ли ритуал за сън.  Всякакви съвети ще са ми от ползва.  На апаптирано мляко е.

# 1 907
Здравейте, имам нужда от съвет. Бебето ми е на 4 месеца и много трудно заспива, опитвам се да следи интервалите за будуване да не превишават 2 часа. Приспивам я в гнездото като давам биберон и люлея с краката гнездото, бял шум, понякога мрънка, плаче, но заспива. Напоследък грам не иска, плаче, давам бибероната, тя я вади с ръка, плаче и пак я търси, безкраен кръговрат едно и също. Не мога и режим да направя, понякога заспива в 19-20 вечерта, става в 3-4 да яде и спи до 7-8 сутринта, понякога заспива чак към 22:00, става към 5-6 да яде и после спи до 10-10:30 сутринта. Къде бъркам, трябва ли режим да спазвам, да я будя. Имате ли ритуал за сън.  Всякакви съвети ще са ми от ползва.  На апаптирано мляко е.

Здравейте,
Да, следва да започнете изграждането на режим, като събуждането не следва да е по-късно от 08ч., а разликата в деня да не бъде повече от +/- 30 минути.
Започнете да записвате дните, за да се ориентирате кои интервали са подходящи, както и колко е сумарният сън, както и броят дремки.
Интервалите през деня нарастват пирамидално.
Бих препоръчала да обмислите и въвеждането на по-меки асоциации и сън в кошарата с оглед възрастта.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:02 от Рaдост

# 1 908

Здравейте,
Да, следва да започнете изграждането на режим, като събуждането не следва да е по-късно от 08ч., а разликата в деня да не бъде повече от +-30 минути.
Започнете да записвате дните, за да се ориентирате кои интервали са подходящи, както и колко е сумарния сън, както и броят дремки.
Бих препоръчала да обмислите и въвеждането на по-меки асоциации и сън в кошарата, с оглед възрастта.

Здравейте, благодаря за отговорът. Правя опити за преспиване в кошарата, но не се получава. Имате ли някакви насоки и кои асоциации са по-меки?

# 1 909
Скрит текст:
Здравейте, имам нужда от съвет. Бебето ми е на 4 месеца и много трудно заспива, опитвам се да следи интервалите за будуване да не превишават 2 часа. Приспивам я в гнездото като давам биберон и люлея с краката гнездото, бял шум, понякога мрънка, плаче, но заспива. Напоследък грам не иска, плаче, давам бибероната, тя я вади с ръка, плаче и пак я търси, безкраен кръговрат едно и също. Не мога и режим да направя, понякога заспива в 19-20 вечерта, става в 3-4 да яде и спи до 7-8 сутринта, понякога заспива чак към 22:00, става към 5-6 да яде и после спи до 10-10:30 сутринта. Къде бъркам, трябва ли режим да спазвам, да я будя. Имате ли ритуал за сън.  Всякакви съвети ще са ми от ползва.  На апаптирано мляко е.

Здравейте,
Да, следва да започнете изграждането на режим, като събуждането не следва да е по-късно от 08ч., а разликата в деня да не бъде повече от +-30 минути.
Започнете да записвате дните, за да се ориентирате кои интервали са подходящи, както и колко е сумарния сън, както и броят дремки.
Бих препоръчала да обмислите и въвеждането на по-меки асоциации и сън в кошарата, с оглед възрастта.

Здравейте, благодаря за отговорът. Правя опити за преспиване в кошарата, но не се получава. Имате ли някакви насоки и кои асоциации са по-меки?

Здравейте,
Шъшкане, тупкане, мизирма, бял шум са меки асоциации.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:03 от Рaдост

# 1 910
Здравейте! Първо надявам се ви намираме в добро здраве, въпреки студения сезон, който започва.
Имам момиченце на 14 месеца. Имахме така да кажем закрепен режим до момента с 2 дремки около общо 2 часа сън и с ИБ 3:10-15/3:40-50/4:20-30, + нощен сън 10-10:30 часа. От може би 2 седмици нещата обаче се промениха. Започна системно събуждане между 5-5:20, по-кратък първи ИБ, сама увеличи последния иб на 4:40-5 часа. Няма нищо ново в средата, рутината или пък зъбоникнене към момента. Дали започваме преход към 1 дрямка? Също по този повод, понеже знам, че за да се предотврати преумората се редуват дните, при тази ротация колко е нормалното общо будуване на 24-часова база при ден с 1 дрямка? Опитвала съм варианти да доприспивам сутрин, но дори и да се получи е минало да кажем някъде час време (в този случай просто го броя като нощно будуване и правя деня с 1 дрямка, не знам до колко е правилно 😅). А да добавя - не отказва никоя дрямка, просто понякога се случва да заспи леко по-трудно вечер, но не изпадаме в истерии или драми, просто си стои тихичко и се отпуска. За начина на приспиване също ще кажа понеже не смятам и, че е асоциация. Тя заспива като я сложа в леглото, изпявам песничка с продължителност 3-4 мин и просто оставаме тихо докато се отпусне, без люлеене, шъшкане, тупкане. Спи на бял шум от ден 1, който не е променян като част от заспиването и.

Благодаря предварително за отделеното време! Спокоен ден! 🌺

# 1 911
Скрит текст:
Здравейте! Първо надявам се ви намираме в добро здраве, въпреки студения сезон, който започва.
Имам момиченце на 14 месеца. Имахме така да кажем закрепен режим до момента с 2 дремки около общо 2 часа сън и с ИБ 3:10-15/3:40-50/4:20-30, + нощен сън 10-10:30 часа. От може би 2 седмици нещата обаче се промениха. Започна системно събуждане между 5-5:20, по-кратък първи ИБ, сама увеличи последния иб на 4:40-5 часа. Няма нищо ново в средата, рутината или пък зъбоникнене към момента. Дали започваме преход към 1 дрямка? Също по този повод, понеже знам, че за да се предотврати преумората се редуват дните, при тази ротация колко е нормалното общо будуване на 24-часова база при ден с 1 дрямка? Опитвала съм варианти да доприспивам сутрин, но дори и да се получи е минало да кажем някъде час време (в този случай просто го броя като нощно будуване и правя деня с 1 дрямка, не знам до колко е правилно 😅). А да добавя - не отказва никоя дрямка, просто понякога се случва да заспи леко по-трудно вечер, но не изпадаме в истерии или драми, просто си стои тихичко и се отпуска. За начина на приспиване също ще кажа понеже не смятам и, че е асоциация. Тя заспива като я сложа в леглото, изпявам песничка с продължителност 3-4 мин и просто оставаме тихо докато се отпусне, без люлеене, шъшкане, тупкане. Спи на бял шум от ден 1, който не е променян като част от заспиването и.

Благодаря предварително за отделеното време! Спокоен ден! 🌺

Здравейте,
Определено бих казала, че е време за преход.
Вдигнете още малко първия интервал и сте почти готови.
Аз винаги препоръчвам при преход към 1 дрямка да се стремите към фиксирани часове на сън.
На тази възраст сумарното будуване е много индивидуално и съответно може да имаме интервали от 5/6, 5/5:30, а понякога и 5:30/6, така че се водете по индивидуалните нужди на детето.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:03 от Рaдост

# 1 912
Здравейте,
прекрасна тема, в която има доста интересни казуси, които следя с интерес. Hug Дойде и моето време да потърся помощ. Зная, че няма как да очаквам много от съня на 2-месечно бебче, но определено има моменти, в които мисля, че грешката е в мен.

Бебка заспива към 23:30-00:00, макар че напоследък се случва и към 1:00. Доста е неспокойна, буди се, търси биба, заспива, след малко пак, мята ръчички, нерви се. Отдавам го на преумора, но просто през деня не спи качествено. Дремките са кратки, накъсани, най-вече заспива на ръце, буди се малко след като я оставя в кошарата или на леглото. Иначе за нощния сън няма драма толкова, когато и да заспи се събужда към 6-6:30 да хапва, след което заспива докъм 9:30-10. Терзанията ми са следните:

Как да издърпам началото на нощния сън малко напред? 00:00-1:00 ми се струва късно за заспиване на двумесечно, а и очевидно и тя доста се изнервя, преуморява се, тъй като последната и дрямка е около 19:00-20:00 и то доста разпокъсана.

Как да удължа дремките и през деня? Смятам, че нещата са доста обвързани и неспокойствието и нощем се дължи на лошия сън денем. Опитвам се да приспивам на тишина, шъшкане, милване, бял шум - все неща, които няма как да я превъзбудят. Гледам в ИБ да я уморявам, доколкото е възможно - гимнастика, активна гимнастика, люлка. Confused

# 1 913
Скрит текст:
Здравейте,
прекрасна тема, в която има доста интересни казуси, които следя с интерес. Hug Дойде и моето време да потърся помощ. Зная, че няма как да очаквам много от съня на 2-месечно бебче, но определено има моменти, в които мисля, че грешката е в мен.

Бебка заспива към 23:30-00:00, макар че напоследък се случва и към 1:00. Доста е неспокойна, буди се, търси биба, заспива, след малко пак, мята ръчички, нерви се. Отдавам го на преумора, но просто през деня не спи качествено. Дремките са кратки, накъсани, най-вече заспива на ръце, буди се малко след като я оставя в кошарата или на леглото. Иначе за нощния сън няма драма толкова, когато и да заспи се събужда към 6-6:30 да хапва, след което заспива докъм 9:30-10. Терзанията ми са следните:

Как да издърпам началото на нощния сън малко напред? 00:00-1:00 ми се струва късно за заспиване на двумесечно, а и очевидно и тя доста се изнервя, преуморява се, тъй като последната и дрямка е около 19:00-20:00 и то доста разпокъсана.

Как да удължа дремките и през деня? Смятам, че нещата са доста обвързани и неспокойствието и нощем се дължи на лошия сън денем. Опитвам се да приспивам на тишина, шъшкане, милване, бял шум - все неща, които няма как да я превъзбудят. Гледам в ИБ да я уморявам, доколкото е възможно - гимнастика, активна гимнастика, люлка. Confused

Здравейте,
На първо място, много плавно трябва да изместите сутрешното събуждане, на всеки 3-4 дни будете с 15-минути по-рано. Събуждането следва да е не по-късно от 08 ч.
След това следвате ритъма на деня.
Щом последната дрямка е около 20:00, вечерното заспиване следва да е около 21:00-21:30.
Денят следва да е около 12 до 13 часа и е нормално при толкова късно събуждане и вечерното заспиване да идва късно, затова неговото изместване трябва да е приоритет.
На тази възраст е нормално дремките да са кратки, но се уверете, че интервалите са подходящи за възрастта, тъй като понякога проблемът идва оттам.
Бих препоръчала и да обмислите повиване и сън на тъмнина - в първите месеци помагат изключително много.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:05 от Рaдост

# 1 914
Здравейте!
Бебе на 9м., скоро прави 10м., на 2 дремки е, интервалите на будуване са му
1. 3/3:15
 2. 3:20/25
 3. 3:45/4
като варират с 5/10/15 мин.
Сутрин става към 6:30, вечер ляга в 19/19:15ч, проблема е, че две сутрини  подред се събужда в  5 сутринта, проплаква и след около 20/ 30 мин заспива.
Дали трябва да му увелича ИБ? Бихте ли ми дали примерни ИБ?
Благодаря!

# 1 915
Здравейте!
Бебе на 9м., скоро прави 10м., на 2 дремки е, интервалите на будуване са му
1. 3/3:15
 2. 3:20/25
 3. 3:45/4
като варират с 5/10/15 мин.
Сутрин става към 6:30, вечер ляга в 19/19:15ч, проблема е, че две сутрини  подред се събужда в  5 сутринта, проплаква и след около 20/ 30 мин заспива.
Дали трябва да му увелича ИБ? Бихте ли ми дали примерни ИБ?
Благодаря!

Здравейте,
Не можем да говорим за системност на проблема - необходими са поне 4-5 дни, за да кажем, че има такъв.
На мен лично интервалите ми изглеждат ок, но се водете най-вече спрямо това дали детето заспива бързо и спокойно

# 1 916
Здравейте! Може ли да посъветвате примерен режим с бодърстване и сън за 3 и 4 месечно кърмаче?🤗🩷

# 1 917
Здравейте! Може ли да посъветвате примерен режим с бодърстване и сън за 3 и 4 месечно кърмаче?🤗🩷

Здравейте,
Най-често на тази възраст децата са на 4 (понякога и 3 дремки през 4 месец) дремки, с интервали, вариращи и градиращи през деня от 1:20 до 2 часа (в някои случаи). Дневният сън варира до максимум 4-4:30 часа дневен сън

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 11:05 от Рaдост

# 1 918
Здравейте, Даниела!
Ще съм благодарна за мнението Ви!
От колко сън има нужда 10 месечно бебе, съответно нощен и дневен и колко дремки? И какви интервали на будуване са препоръчителни/обичайни?Моят бебок спи около 9-10ч нощем. Някой път будува по 5-6 часа и пак трудно заспива за дневен сън. Не са ли много 5-6 часа?Друг път на 3тия час заспива. Обичайно има два дремки по 1ч.30м.
Приспивам го на ръце, т.е . почти или напълно заспал го слагам в леглото и някой път по 20мин се приспиваме. Това трябва да го променя със сигурност.

# 1 919
Здравейте, отглеждам един господин на 6+ месеца. От 2/3 месеца се учим заспива си сам вече, имаме специална музика, играчка,но ако сме вкъщи много рядко спи повече от 30 минути. Когато сме навън прави и по 2 часа( не е задължително да се движи количката) Та пробвах с бял шум, завеси, завивки студено , топло. Ако вляза , за да го доприспя той ме поглежда и започва да се смее, но понякога пък плаче .Само на кърма е, вече се захранва, онзи ден пробвах да му дам АМ и спа час, но и преди съм давала , за да тествам и пак се е будил. Просто около 30 Мин или ще се закашля или ще изплюе бибата, та все нещо става. Гледам да правя една по дълга дрямка навън , но все пак идва зима ..

Общи условия

Активация на акаунт